Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

E, nie, ja powaznie akurat. W moim durnym miescie nawet mdfu 22mm nigdzie nie maja. Jak mam ciagnac paczke z wycietymi czesciami przez pol kraju to juz moge gotowa calosc zamowic. Chociaz jak ktos by dal namiary na miejsce gdzie dostane pociety taki mdf w Lodzi to moze i sam bym skrzynki sklecil.

Tymczasem poszukam tego watku o fornirze. :)

server unreachable;--

E, nie, ja powaznie akurat. W moim durnym miescie nawet mdfu 22mm nigdzie nie maja. Jak mam ciagnac paczke z wycietymi czesciami przez pol kraju to juz moge gotowa calosc zamowic. Chociaz jak ktos by dal namiary na miejsce gdzie dostane pociety taki mdf w Lodzi to moze i sam bym skrzynki sklecil.

Tymczasem poszukam tego watku o fornirze. :)

Podejdź do OBI, mają często MDF, pozostałość po różnych osłonach i opakowaniach. Pan za czteropak potnie ci to idealnie na wymiar :)

Pewnie,... lepiotrek ma rację,..a jeszcze można tak,....kurier mi do domu wnosi pocięte na palecie jak jest więcej, program sam automatycznie rysuje formatki i wycena od razu jest.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Naraze sie - brzydkie sa te terminale i porty br.

Witam

Nie tobie jednemu się to nie podoba :P

Pewnie spowodowane jest to tym , że to takie inne i raczej nie spotykane w konstrukcjach DIY gdzie raczej jest terminal "standard" :)

dziękuje za uwage co do terminali a raczej płyki z kwasówki do której są przymocowane bo chyba o to chodzi? :)

To, ze plytka terminalu ma troche inny odcien niz port to nic. Mnie sie te sruby jakos tak nie podobaja i to, ze port i br sa srebrne.Ale to kwestia gustu, na wartosc uzytkowa nie wplywa.

Nawiasem mowiac to skrzynka jest podfrezowana pod plytke terminalu? Bo na zdjeciu nie widac dobrze.

Co do zamowiania czesci na skrzynke to owszem, znalazlem jedna firme w lodzi ktora mi sprzeda mdf o takiej grubosci jak chce i pociety jak chce, ale... co ja zrobie z druga polowa plyty, bo tylko pol jest mi potrzebne. :)

W miescie Lodzi w zadnym markecie budowlanym jak rowniez w wiekszosci hurtowni nie ma mdf'u w ogole. Paranoja. Ale ostatnim razem sprawdzalem pod koniec zeszlego roku, poszukam ponownie.

Edytowane przez migrena

server unreachable;--

Nawiasem mowiac to skrzynka jest podfrezowana pod plytke terminalu? Bo na zdjeciu nie widac dobrze.

Tak są podfrezowania pod płytkę terminala, która ma coś koło 2-3mm grubości i jest na równo ze ścianką tak samo jak BR.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wieniu26

Co do zamowiania czesci na skrzynke to owszem, znalazlem jedna firme w lodzi ktora mi sprzeda mdf o takiej grubosci jak chce i pociety jak chce, ale... co ja zrobie z druga polowa plyty, bo tylko pol jest mi potrzebne. :)

Kiedyś na all.. był facet który docinał MDF jaki chciałeś i płaciłeś tylko za ten kawałek - kawałki.

A, miodzio. :)

@muda44

Dalej jest i to nawet nie jeden chyba. Tylko jak mam przez pol polski ciagnac kawalki drewna to nie wiem czy nie lepiej zamowic gotowca. Ja tak forniru jak wieniu26 nie poloze raczej. Zrobie rundke po sklepach w miescie i zobaczymy co dalej.

server unreachable;--

Rozumiem, że zwrotke masz przymocowaną we wnętrzu komory ( tak jak ja), a nie do blachy? Jak dałes na sztywno czy ma lekki luz ewentualnie jest czymś amortyzowana?

Pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Servantess

Zwrotnice mam przymocowaną od dołu w całkiem oddzielnej komorze.

Przykręcona i można powiedzieć, że po części amortyzowana bo boki i spód zwrotnicy (gdzie styka się z MDFem) oklejone taką piano-gąbką. :)

Pozdrawiam

Edytowane przez wieniu26
Gość jarokar

(Konto usunięte)

W końcu......

Już grają, a właściwie to się wygrzewają, dzisiaj je tak na prawdę skończyłem składać do kupy, wyszło jak na zdjęciach.

Jak grają, chyba trochę za wcześnie o tym pisać ale na tym etapie jestem zadowolony, zobaczymy co będzie jak się wszystko wygrzeje i dotrze.

Zostały jeszcze granity i kolce pod moduły niskotonowe.

• 2 tygodnie później...

Ja zrobilem moim DTQWT i nie zabardzo mi sie spodobalo to co zobaczylem i zastosowalem Lpad'a na sredni wykres wyszedl ladniej , ale srednica stracila swoj urok i blask i wrocilem do oryginalu

A który z tych pomiarów odpowiada wersji oryginalnej a który jest inny.

I gdzie można znaleźć schemat zwrotnicy.

Edytowane przez slawek213

A który z tych pomiarów odpowiada wersji oryginalnej a który jest inny.

I gdzie można znaleźć schemat zwrotnicy.

Pierwszy wykres z lpadem jeszcze nie nie wygrzana , drugi zwrotnica prawie oryginalna(wykres sprzed kilku dni) troszeczkę bass przyciszony bo było u mnie za dożo . Schematy zwrotek na sttronie Troelsa

Ukryta Zawartość

Kolumienki dopiero pokazują co potrafią :) Długo to trwało, nie spodziewałem się za tak długo się będą układać .

Jarokar ten woofer budzi respekt , czym to będziesz napędzał ?

Wykonczenie super, jesli dobrze pamietam to robota Marko.

post-42237-0-14438100-1370369675_thumb.png

post-42237-0-85204200-1370369733_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Obudowy to robota Marko, spisał się na medal.

U mnie gra z dzielonym linem, końcówka Klout i preamp Kairn. Na razie się wygrzewa więc ciągle dźwięk się zmienia, ale jest dobrze no mnie się podoba.

Na razie się wygrzewa więc ciągle dźwięk się zmienia

Moje tak po 2 miesiącach zaczęły oddychać swobodnie . Widać to było zresztą po po pomiarach , bo nie przypominały w niczym tych ze strony Troelsa.

Dzisiaj jak bym miał składać to zamawiał bym obudowy , bo brak narzędzi i problemy z estetycznym wykończeniem odbiły się na mocno na moim zdrowiu :)

Ukryta Zawartość

post-42237-0-35561500-1370468094_thumb.jpg

post-42237-0-04162500-1370468109_thumb.jpg

post-42237-0-76252900-1370468125_thumb.jpg

post-42237-0-62166800-1370468141_thumb.jpg

post-42237-0-91935300-1370468157_thumb.jpg

post-42237-0-85172100-1370468175_thumb.jpg

post-42237-0-25980100-1370468206_thumb.jpg

post-42237-0-41520800-1370468229_thumb.jpg

post-42237-0-91217600-1370468745_thumb.jpg

post-42237-0-11048600-1370468756_thumb.jpg

post-42237-0-11018900-1370468869_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kocurmarcin

Witam,

Moja ostatnia konstrukcja. Odrobinę fotek i ważniejsze pomiary.

Ukryta Zawartość

i2czdnv0xmbmw39mp1z8_1370704872.jpgp2obvnobeeanweybpof8_1370704877.jpg

9l2vy7hnpe9aklp0slb1_1370718156.jpgddlb7c6al9k9qg1izaig_1370712769.jpgtsx2dtcqupjpqnlvifw9_1370712748.jpg6fpy5bo8jm3kldbh2h40_1370712753.jpg93f0j22fus0d0m9wao0j_1370712732.jpgz1my7xwf4uzb2jyhuvl5_1370712780.jpg

8d8prskm5pm6k6y3k6ma_1370713511.jpg

I najważniejsze:

0ppw682d92rcqchq6a6r_1370712116.jpg1zfksy8ucab2qqpmphqp_1370712118.jpgalqu6iwf8krz9v7ffr06_1370712123.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Drugi monitor na illuminatorach?:)

Całkiem ładne wykonanie i piękny tineo.

Widzę też, że względem poprzedniej wersji zmniejszyłeś ilość przedziału średnie - wysokie i trochę podwyższyłeś podział.

Ech, że ja nie mam tych możliwości i zdolności... ;)

Skąd wiesz, próbowałeś? :)

piękny tineo.

Jabłoń Indyjska

Widzę też, że względem poprzedniej wersji zmniejszyłeś ilość przedziału średnie - wysokie i trochę podwyższyłeś podział.

Oj dużo było odsłuchanych wariantów...

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Skąd wiesz, próbowałeś? :)

Przede wszystkim nie mam narzędzi ani miejsca (to tak jak w tym dowcipie o armatach).

No i choć się troszkę grzebałem w DIY, to zdolności jakichś wielkich też nie mam. ;)

Dlatego zawsze podziwiam takie staranne i dokładne konstrukcje.

a jak grają w domu?U Roberta było nieżle,na tle Seasów nawet bardzo dobrze.W jak dużym pomieszczeniu?Nie ukrywam,że jestem pod wrażeniem zarówno wyglądu jak i dżwięku.

Edytowane przez triode

Witam.3-drogi na Scanach:R3004/6620-00/-01,12MU/4731/TOO,22W/8857TOO.Zwrotka autorstwa Yoshi_80,skrzyneczki Binganta.Kolumny zarówno wizualnie jak i dziwiękowo znacząco przekroczyły moje oczekiwania,za co chciałem jeszcze raz gorąco podziękować Pawłowi i Robertowi.

Wyglad poezja. Jesli mozesz podac koszt wykonania i gdzie kupies widelki do belkinow. Przepraszam za offtop.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Cześć Triode,jakoś tak głupio opowiadać o swoich kolumnach same ochy i achy ale nie ma innego wyjścia.Grają rewelacyjnie-YOSHI to czarodziej,cieszę się jak małe dziecko.W swojej audiofilskiej przygodzie posiadałem wiele niezłych kolumn:JM LAB ELEKRA 920,DYNAUDIO CONFIDENCE 3,AKUSTYK RR2,SONUS FABER GRAND PIANO,innych nie pamiętam ale troszkę jeszcze ich było,specjalnie nie odzywałem się przez tydzień,żeby wyrobić sobie o nich jakieś zdanie,może przyłapać na jakiejś słabości ale ku mojemu zdziwieniu efekt pierwszego oczarowania nie zanika,powiem więcej-nie mogę się oderwać od słuchania,zaczynam po pracy o 17 a kończę często o 3 nad ranem.Żona się nie odzywa ale nic to,przejdzie Jej.Kilka osób słuchało już tych kolumn,niektórzy zaczęli zbierać pieniądze.Zapraszam oczywiście wszystkich,którzy mieli by ochotę posłuchać i obejrzeć w realu te dzieła sztuki(tak,tak ROBERCIE)to nie przesada.Zapomniałem dodać,że głosniki napędza klon Accu P5000 kol.Jaskiniowca.Grzegorz również wielkie dzięki.

Kichanadeta.Cieszę się,że się podobają,co do kosztów to pytanie nie do mnie-przepraszam,ale osobiście cena całości okazjonalna.Kable na zdjęciu nie moje,ja łączę Argentum 10/4.Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi