Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

>awaria

Powiedz mi, proszę, gdzie znalezć laminat w arkuszach- grub. ok 1mm, drewnopodobny, sztywny, na bazie chyba papieru nasaczanego żywicą? Ktos na forum kiedyś pokszywał kolumny tym oklejone, lecz jakos nie moge ich odnalezc. Pidaleś że masz firemkę stolarską to moze masz namiary na coś w tym stylu?

Wygląda toto jak zewnętrzna warstwa paneli podłogowych lub blatu kuchennego.

Witam !!! Te fotki w ,,o mnie"---głośniki w tych kolumnach--jakie ????--nie siedzi tam jakiś 750 [beyma] ????

pytasz o basy? TAD 1601 czy Altec bo innych nie używam.

aaa 750 to driver beymy, kiedyś próbowałem, szajs.... ja używam berylowe Radiany, i stare szroty TAD 4001

Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

pytasz o basy? TAD 1601 czy Altec bo innych nie używam.

aaa 750 to driver beymy, kiedyś próbowałem, szajs.... ja używam berylowe Radiany, i stare szroty TAD 4001

Właśnie patrzałem w necie--DZIĘKI !!!!

to drogo czy tanio?

Tanio - ktoś tu już napisał ile warstw powinno sie położyć - mi nie opłacało by sie za taką kwotę lakierować ale zapewne są tacy co mają inne koszta i mniejszy koszt roboczogodziny . Druga sprawa to czy bym sie podjął lakierowania tych obudów . Przyznam że nie śledziłem w jaki sposób były "składane" a to podstawa aby potem jakiś zonk sie nie przytrafił.

---------------------------------------------------------

>awaria

Powiedz mi, proszę, gdzie znalezć laminat w arkuszach- grub. ok 1mm, drewnopodobny, sztywny, na bazie chyba papieru nasaczanego żywicą? Ktos na forum kiedyś pokszywał kolumny tym oklejone, lecz jakos nie moge ich odnalezc. Pidaleś że masz firemkę stolarską to moze masz namiary na coś w tym stylu?

Wygląda toto jak zewnętrzna warstwa paneli podłogowych lub blatu kuchennego.

Np. w Grudziądzu masz firmę SAS .

Szukaj laminatu HPL .

A do czego chcesz wykorzystać ten laminat??

Tanio - ktoś tu już napisał ile warstw powinno sie położyć - mi nie opłacało by sie za taką kwotę lakierować ale zapewne są tacy co mają inne koszta i mniejszy koszt roboczogodziny . Druga sprawa to czy bym sie podjął lakierowania tych obudów . Przyznam że nie śledziłem w jaki sposób były "składane" a to podstawa aby potem jakiś zonk sie nie przytrafił.

Tak tylko pytałem;0), bo za 1500zł to mogę tylko porozmawiać o konstrukcji, aby wykonać kunsztowną obudowę z zachowaniem cyklu technologicznego to trzeba się troszkę na pracować, wystarczy spytać Inez z Vitavox, ile Ona płaci za obudowę do swoich konstrukcji, tam jest tylko mały głośniczek bez zwrotki i to gra.

A do czego chcesz wykorzystać ten laminat??

Na przykład do oklejenia skrzynki kolumny- odpadnie problem skośnego łączenia płyt, bo można skrzynkę wykonać w prosty sposób, dodatkowo poskręcać wkrętami i nie będę się martwił, że będzie widać łączenie płyt, nawet jak nie zaszpachluję otworów na łebki. (Nie mam możliwości robić precyzyjnych skosów.) Taki laminat jest dość wytrzymały, więc wytrzyma również przypadkowe trącanie podczas odkurzania.

• 2 tygodnie później...

Udało sie skonczyc procki na czas kolędowania...wesołych swiąt dla wszystkich!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

Zmieńmy temat lakierowania.

Kto sam nie lakierował zna zagadnienie z teorii.

Pierwsze takie paczki zrobiłem w 2006 roku "na kolanie". Potem było kilka kopii :D

Ta zrobiona kilka dni temu

Gratuluje pięknych i bardzo estetycznych kolumn.

Wesołych Świat

• 3 tygodnie później...
Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

PYTANIE : Jaka jest dokładna proporcja---RMS do AES [chodzi o moc max. głośników--rożnie to firmy podają]....5/6,,,,4/5,,czy jakoś inaczej ??? p.s Sukcesów w 2015 r !!!

Zmieńmy temat lakierowania.

Kto sam nie lakierował zna zagadnienie z teorii.

Pierwsze takie paczki zrobiłem w 2006 roku "na kolanie". Potem było kilka kopii :D

Ta zrobiona kilka dni temu

Bardzo mi się podobają te kolumny. Wyrównanie czasowe. Wykonanie profesjonalne. Chodzi mi po głowie coś takiego tylko jakiegoś tokarza potrzebuję. Z jakiego drewna jest toczony górny element?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

A swoją drogą, czy twórca pochylił się nad (niemałym) problemem dyfrakcji na krawędzi tego elementu? Bo ja bym sobie takiego strzału w stopę nie zafundował.

Z jakiego drewna jest toczony górny element?

Ja toczę co mi wpadnie w ręce. Ten kawałek akurat był toczony z jednego kawałka dębu. Takie duże elementy polecam robić z klejonki bo jest obawa że będą pęknięcia.

A swoją drogą, czy twórca pochylił się nad (niemałym) problemem dyfrakcji na krawędzi tego elementu? Bo ja bym sobie takiego strzału w stopę nie zafundował.

Ktoś u mnie zamówił takie kolumny i pomimo sugestii na inny projekt nalegał akurat konkretnie na takie i koniec więc nie wnikam.

Usher na przykład ma sporo konstrukcji w swojej ofercie z podobną obudową kopułki.

Usher ma - i każda taka jego konstrukcja ma dużą "dziurę" w charakterystyce na 5 kHz. B&W też tak robi, ale 1) ma o wiele mniejszy front, który przesuwa ten problem wyżej, no i 2) łagodne zaokrąglenia dookoła...

W tym przypadku warto pomyśleć o kopulkach "samochodowych" z magnesami neodymowymi (niektóre nie są gorsze od "domowych" ) oraz lagodnie zaokraglić element obudowy. Jest też rówież parę glosników o podobnej konstrukcji do kolumn.

Moglibyście mi powiedzieć czy konfiguracja takich rzędów zwrotnicy będą fachowo poprawne?

Tweeter-2 rząd

Midwoofer- 1 rząd

Woofer- 3rząd

Fazy się sumują,teraz zmieniłem tweetera z 1 rzędu na drugi i dołożyłem pułapke RLC,dostałem płaski wykres taki jak oczekiwałem.Wykresy wykresami ciekawi mnie czy nadal to idzie w parze z jakością po dołożeniu tylu elementów..

Lepiej pomiary byś wkleił, zwłaszcza porównanie faza - przeciwfaza.

Jutro zrobie poszczególne w Holmimpulse

Ukryta Zawartość

Płaski wykres to miałem na myśli to co się działo powyżej 2kHz a co uzyskałem,ponieważ podziały mam na ok 450Hz i 3500Hz.

post-24925-0-59043500-1421012768_thumb.jpg

Eminence Alpha 6A ma krzywą charakterystyke,kiedyś poszukam czegoś gładszego,jakiś Faital 6 calowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak ta tubka beymy? da sie sluchac?

Da sie:) jest więcej niż dobrze,może to kwestia towarzyszących rzeczy,białe Mundorfy i EL84SE.Ze złych rzeczy to raz mnie chciało zabić jak puściłem Pantere a co gorsza płyta przy której zawsze mlaskałem Eric Clapton-Another Ticket wogóle nie zagrała.

Wszelkie negatywne opinie Beymy dotarły do mnie dopiero po zakupach.

Jutro zrobie poszczególne w Holmimpulse

Ukryta Zawartość

Płaski wykres to miałem na myśli to co się działo powyżej 2kHz a co uzyskałem,ponieważ podziały mam na ok 450Hz i 3500Hz.

post-24925-0-59043500-1421012768_thumb.jpg

Eminence Alpha 6A ma krzywą charakterystyke,kiedyś poszukam czegoś gładszego,jakiś Faital 6 calowy.

Z tym wklejeniem pomiarów to chyba nie za bardzo zrozumiałeś. Miałeś wkleić charakterystyki częstotliwościowe a nie zniekształcenia harmoniczne.

No i przede wszystkim w fazie i przeciwfazie żeby sprawdzić zgodność fazy w podziale.

No i nie tak wygładzone bo zupełnie nic nie widać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zrobiłem pomiar w fazie i w odwróconej fazie,gdzie odwróciłem faze średniotonowego. Podział mi wygląda na 6Khz a nie jak pisałem 3,5kHzpost-24925-0-02966400-1421048686_thumb.jpg

I dwóch przetworników z osobna w zgodnej fazie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez simon1983

Juz mialem kupic parke tych beym ale jakos cos mnie powstrzymuje :) to moze tez po tym, jak na AS posluchalem konstrukcji na dwoch takich Beymach. Cielo po uszach jak cholera.

Do 5kHz jednym filtrem ją ładnie sie da ściągnąć. Z niższym podziałem nie mogę sobie poradzić

Ukryta Zawartość

Bo potem na kilohercu robi sie siodło a na 5kHz chyba,górka.

Ukryta Zawartość

Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

moze cos wiecej napiszesz?

Od 1999r [małe estradówki 15"] do 2011[moje obecne ,,kaszle"] obserwuję , jak firma ,,obniża loty". O ile wersje V2 to karykatury poprzednich modeli , to wprowadzanie tandetnych głośników bez zmiany symbolu jest już żenujące---przykład : 10MI100--odsyłam na str. Elmuz.....Podawane są dziwne , lub niekompletne parametry.....Posiadam fizycznie 20 głośników serii pro.[na szczęście starszych , niż 4 lata].....Obserwacja kolejnych katalogów [takie w tym temacie były publikowane] daje dużo do myślenia....TO JEST MOJA SUBIEKTYWNA OCENA.....Łatwiej się ustosunkować do konkretnych głośników.......Jeśli interesuje Cię konkretny głośnik , to mogę spróbować się wypowiedzieć[nie mam doktoratu z elektroakustyki]....
Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

Jest parę głośników , które bym polecił miłośnikom ,,dużych kolumn"---są w ofercie ,,Elmuz"...Problem w tym , że ta oferta może być ,,niezbyt" aktualna..

Jest parę głośników , które bym polecił miłośnikom ,,dużych kolumn"---są w ofercie ,,Elmuz"...Problem w tym , że ta oferta może być ,,niezbyt" aktualna..

Nadstawiamy uszy i oczy, a ofertę zweryfikujemy. Edytowane przez jamelo

A ja obniżyłem podział wysokotowego z sukcesem i wynikły nowe kwiatki,w nowym układzie należałoby zmniejszyć efektywność woofera czyli dać inny najlepiej nie estradowy. Więc wróciłem do konfiguracji 3rząd na dół reszta pierwszym. Lampka el84 swobodnie steruje tymi kolumnami a z tranzystorem to już wogóle,są rozdzielcze swobodne i potężne. Poprawiam sobie nastrój oglądając niezbyt równe charakterystyki Bowersów za 14000.

• Pokaż nowe odpowiedzi