Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

jak tak widzę jak piszesz w stylu: "a dołożę sobie drugą wstęgę", to na prawdę bez złośliwości z mojej strony, zaczynam po prostu wątpić w wierność reprodukcji dźwięku z tych kolumn

I tak mocno się rozpisałem. Nie chciałem opisywać moich bojów z różnymi konfiguracjami głośników, zwrotnicy i wytłumienia.

Poza tym, rzecz jest jeszcze w toku ... poza jedną pewną i przyzwoicie grającą konfiguracją :

RFT 3402 + 1 x Monacor RBT-95, filtracja tylko wstęgi pojedynczym kondensatorem na min.10kHz.

Ta konfiguracja posiada wszystkie zalety i wady głośnikó Wilde Range,

czyli :

- świetną średnicę i dynamikę; średnica jest zdecydowanie mocno wyeksponowana

- wystarczającą (przynajmniej dla mnie) górę

- wystarczającą ilość basu (wpływ obudowy)

- niestety zbyt mało najniższego basu.

Jednak w odniesieniu do basu, zauważyłem ciekawą rzecz:

Edytowane przez HoNo

Z jakiegoś powodu takie APS Klasik (premiera w tamtym roku) były mierzone wielokrotnie w komorze, a nie składanymi metodami w domu.

Jak maja dostep do komory to jej uzywaja - proste. Ale nie jest ona konieczna do zbudowania poprawnie brzmiacych kolumn glosnikowych. Tak, wystarczy pomiar w domu.

cd:

Jednak w odniesieniu do basu, szczególnie tego najniższego, zauważyłem ciekawą rzecz:

obudowa zachowuje się analogicznie do turbiny w silniku samochodu.

Otóż, jeśli basu w nagraniu jest niewiele, jest on wzmacniany ... ot tak sobie.

Jeżeli natomiast jest go sporo i "przekroczy pewien poziom SPL", wówczas dodatkowo dostaje kopa (jak turbina, włączająca się np. dopiero przy 2000 obr./min.).

I raczej mi się nie zdaje, bo stopa z "Unplugged" Claptona (nie pamiętam w którym utworze) jest zbyt "szczupła",

ale już symfonika (Mahler) podczas bardzo cichej gry orkiestry, daje tak szeroki i głęboki, wręcz substancjonalny bas,

że nie wyobrażam sobie, by mogło go być jeszcze więcej. Bo i po co?

By sprawdzić, jak "ze stopą Claptona" radzą sobie inne kolumny, wytargałem z piwnicy Heco Precission 400.

Pamiętałem bowiem z dawniejszych odsłuchów (ale w pomieszczeniu o 2-ukrotnie mniejszej powierzchni i ok. 3-ykrotnie mniejszej kubaturze,

bardzo fajną (niską i dynamiczną, a nie -raptem- taką sobie) "stopę Claptona".

Jednak, gdy podpiąłem Heco, okazało się, że w większym pomieszczeniu już nie jest tak pięknie.

Owszem, stopa była wyraźniej słyszalna, jak z moich konstrukcji, ale dużo mniej w uderzeniu było "podmuchu", niż w małym pomieszczeniu.

Więc d..y też nie urywało. A, że było lepiej? Heco grają znacznie bardziej konturowo od "moich", znacznie bardziej eksponują skraje pasma.

Dodam tylko, że potencjometry w Heco są odcięte (więc jakby ustawione na zero).

Ot, to tyle -póki co- wynurzeń domorosłego konstruktora.

Dlaczego nie idziesz w rozwiązania aktywne?

Zależy mi na prostocie konstrukcji.

Po pierwsze nie jestem Wielkim Elektronikiem, po drugie jakoś mam przekonanie do poglądu, że najprostsze rozwiązania są najlepsze.

A już nieco poważniej, to w grudniu ubiegłego roku, będąc na giełdzie winyli w Rybniku,

miałem możność posłuchać konstrukcji pana Pawła Bodnara z aktywnym basem

i wg mnie aktywny bas się tam w ogóle nie zgrywał ze zbyt szybkim dla niego szerokopasmowym Sonido.

By było ciekawiej, na górze pasma grała jeszcze jakaś kopułka (chyba tekstylna).

Ta obserwacja utwierdziła mnie tylko w przekonaniu,

że jedynie bas z tuby może "dogonić" papierowego szerokopasmowca.

... a może było tam za głośno i tylko tak mi się zdawało ;-) ?

... choć z drugiej strony Roger Adamek (właściciel RCM Audio z Katowic),

w domowym "zaciszu" słucha ze "swoich kolumien DIY".

Jest w nich Lowther w tubie (!!!) oraz 30-tocentymetrowy bas AKTYWNY.

Wojciech Pacuła, który relacjonował odsłuch, był pod dużym wrażeniem basu właśnie oraz koherentności dźwięku.

Edytowane przez HoNo

Jak maja dostep do komory to jej uzywaja - proste. Ale nie jest ona konieczna do zbudowania poprawnie brzmiacych kolumn glosnikowych. Tak, wystarczy pomiar w domu.

Przepraszam że pytam, ale po co tym wszystkim firmom komory bezechowe skoro można taniej w domu? Pytam raczej z ciekawości, czy da się zaprojektować dobrze kolumny w domu?

Edytowane przez methan

2 drożne bez problemu, ale dobre 3 drogi z niskim podziałem bywa już kłopotliwe. Da się robić pomiary na powietrzu, ale to powoduje już parę problemów.

Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + Autorskie PRE + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Przepraszam że pytam, ale po co tym wszystkim firmom komory bezechowe skoro można taniej w domu?

Posiadanie komory, daje duzo wiecej mozliwosci, ale jej brak nie przekresla mozliwosci zaprojektowania monitorow. Myslisz, ze z tych tysiecy firm glosnikowych na swiecie, kazda ma swoja komore bezechowa? Poza tym o jakiej komorze bezechowej mowimy? Kazda ma jakies ograniczenia w zakresie pomiaru basu, chyba ze mowa jest o komorze-hangarze Boeinga...

Aktualna technika pomiarowa umozliwia wykonanie precyzyjnych pomiarow w przecietnym pokoju.

HoNo dziękuje za bardzo wyczerpującą refleksje do mojej wypowiedzi. Wybacz ale niestety jestem za Cienki zawodnik żeby zrozumieć co napisałeś :)

W każdym bądź razie doceniam i dziękuje :)

jestem za Cienki zawodnik żeby zrozumieć co napisałeś :)

W każdym bądź razie doceniam i dziękuje :)

Doceniam cięty żart ;-)

Rzeczywiście, bez fotek może być trudno zrozumieć "co poeta ma na myśli" ;-)

Jak skończę 3-cią wersję, to szarpnę się i wrzucę fotki.

Póki co Pozdrawiam Szanownych Forumowiczów !

PS.

ZapAudio, gdzie mieści się Wasza Baza ?

Daleko od Tychów ? Może kiedyś bym tam zajrzał ?

Koledzy - mam pytanie. Nie wiem czy to dobry do tego temat - jesli zasmiecam to przepraszam i prosze ewentualnie odpowiadac na prv.

Chcialbym sie dowiedziec jakie kolumny moglbym zamowic u ktoregos z Was dysponujac kwota 6 - 8 tys? Chodzi mi podlogowki z jak najbardziej naturalnym graniem. Nie intersuja mnie jakies wodotryski w postaci nadetej srednicy czy brzeczacych trebli. Bas naturalny nie przesycony i nie musi schodzic Bog wie jak nisko. Jesli ktos z Was moglby cos doradzic to prosze o info. Pozdrawiam!

Spróbuj kupić z kolumny z promocji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Spróbuj kupić z kolumny z promocji:

Ukryta Zawartość

Absolutnie odradzam. Jest coś niepokojącego w dźwięku tych kolumn. Myślałem, że się z tym uporałem, ale niestety nie udało się. Są bardzo powściągliwe w dynamice i jakieś takie... drażniące. Nie umiem tego opisać, jak ktoś chce, to zaprezentuję. W efekcie na bazie szpilki i jednego revelatora zrobiłem coś zupełnie innego - gra bardzo przyzwoicie.

Jeżeli ktoś jest jednak przekonany, to budy do RR22 (solidnie wykonane z użyciem cnc, ale nie fornirowane) ze zwrotnicami (nie grzebane - oryginalnie zalane) i wytłumieniem w środku, są do wzięcia. Jak chce z głośnikami, to też może być (docelowo kupiłem inne).

Irek.N.

Ukryta Zawartość

Absolutnie odradzam. Jest coś niepokojącego w dźwięku tych kolumn. Myślałem, że się z tym uporałem, ale niestety nie udało się. Są bardzo powściągliwe w dynamice i jakieś takie... drażniące. Nie umiem tego opisać, jak ktoś chce, to zaprezentuję. W efekcie na bazie szpilki i jednego revelatora zrobiłem coś zupełnie innego - gra bardzo przyzwoicie.

Głośniki są dobre tylko te zwrotnice badziewne. Niejedna osoba po zakupie takiego kitu diy, wyżywała się, że nie warto... Niestety w diy zwrotki robi się pod klienta i jego sprzęt towarzyszący a nie dla siebie.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Głośniki są dobre tylko te zwrotnice badziewne. Niejedna osoba po zakupie takiego kitu diy, wyżywała się, że nie warto... Niestety w diy zwrotki robi się pod klienta i jego sprzęt towarzyszący a nie dla siebie.

Wiesz, bardzo możliwe. Kupiłem kit ze zwrotnicą gotową (zalana silikonem). Po poskładaniu wszystko wydaje się OK, technicznie nie ma się czego czepić, pomiary pokazują kawał dobrej roboty, a mimo wszystko grają.... dziwnie.

Sam nie do końca rozumiem o co tutaj biega. Niby fajnie analityczne, ale... trochę płaskie dynamiką i jakieś takie męczące.

Teraz zasadnicze pytanie. Skoro dostajesz komplet głośników, gotową zwrotnicę i dokładny opis obudowy. To czy to nadal jest DIY? W zasadzie nic nie projektujesz, nad niczym nie myślisz, masz tylko poskładać i powinieneś być zadowolony. Skoro dużo osób coś zmienia jak piszesz, to może kity nie są dobrze przygotowane, a więc nie warte uwagi?

Mój przypadek, to nie kwestia sprzętu czy upodobań (kilka osób odsłuchało u siebie, z podobnymi odczuciami), tylko zwyczajnie "cecha użytkowa produktu", jak mówi mój frezer :)

Głośniki potwierdzam, cacy :) Na szpilce i jednym rewelatorze udało się zrobić naprawdę ciekawą konstrukcję (coś ala Proac 2.5).

Tak więc reasumując, jeżeli ktoś ma ochotę się bawić, to voila... tylko po co w takim przypadku komuś potrzebny kit?

Miłego.

Irek.N.

Wiesz, bardzo możliwe. Kupiłem kit ze zwrotnicą gotową (zalana silikonem). Po poskładaniu wszystko wydaje się OK, technicznie nie ma się czego czepić, pomiary pokazują kawał dobrej roboty, a mimo wszystko grają.... dziwnie.

Sam nie do końca rozumiem o co tutaj biega. Niby fajnie analityczne, ale... trochę płaskie dynamiką i jakieś takie męczące.

Gusta Pana Kisiela nie muszą być takie same jak Twoje i tu cała filozofia. Tylko, że tu problem raczej nie leży po Twojej stronie, bo mam wrażenie że za wielu się rozczarowuje..

Tak więc reasumując, jeżeli ktoś ma ochotę się bawić, to voila... tylko po co w takim przypadku komuś potrzebny kit?

Tu nie chodzi o to czy ktoś chce czy nie. Panu Kisielowi łatwiej jest polutować tylko zwrotkę niż składać całe kolumny. Polutuje 20zwrotek lub postawi na gotowo jedną parę kolumn. Wniosek prosty. A skoro na rynku mało takich filozofii w formie kitu i ludzie lubią podłubać, to wszystko się klei. :) Edytowane przez dolphin123

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• 2 tygodnie później...

Witam, moje diy na STX -FX-150 kondensatory ClaryCap SA 630v. Obudowy zostały wykonane z drewna dębowego o grubości od 3 do 3.5 cm. Waga jednej kolumny ok. 35 kg z podstawką. Co do dźwięku - po prostu bajka, Wszystko jest pookładane (przestrzeń, scena,wokal) aż chce się słuchać, sam jestem zaskoczony tym dźwiękiem, koledzy również.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-41371-0-46243000-1455013336_thumb.jpgpost-41371-0-19340700-1455013320_thumb.jpgpost-41371-0-15157500-1455013299_thumb.jpgpost-41371-0-31390900-1455013278_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mirek465

Wysokotonowiec z neodymem i mini ptzednią ścianką wyglądałby zdecydowanie lepiej. Ten trochę burzy proporcje kolumny, poza tym, podobają mi się.

Piękne te Wasze kolumny, ale czy Wy je czasem sprzedajecie by zrobić miejsce na nowe?

Szukam kolumn dla siebie i najchętniej skupiłbym się na DIY, ale tego typu ogłoszeń jest tyle "co kot napłakał" :)

Witam, moje diy na STX -FX-150 kondensatory ClaryCap SA 630v. Obudowy zostały wykonane z drewna dębowego o grubości od 3 do 3.5 cm. Waga jednej kolumny ok. 35 kg z podstawką. Co do dźwięku - po prostu bajka, Wszystko jest pookładane (przestrzeń, scena,wokal) aż chce się słuchać, sam jestem zaskoczony tym dźwiękiem, koledzy również.

Bez frezu i z taką obudową wysokotonówki to tam są pewnie góry i doliny :)

Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + Autorskie PRE + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Piękne te Wasze kolumny, ale czy Wy je czasem sprzedajecie by zrobić miejsce na nowe?

Ja, zawsze :)

Ale ostatnio jak chciałem sprzedać monitorki za 1.000zł z groszem, to na tym forum napisali że za tanio :D

I weź tu coś sprzedaj.

Zielony napisze że za drogo, a "znafca" że za tanio i to nie moze grać dobrze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marian po prostu wystaw do sprzedaży i napisz że rozważysz każdą rozsądną propozycję. Drogo czy tanio nie ma znaczenia. Jak ktoś będzie chciał coś takiego kupić to poda rozsądną cenę. Reszta to zwykli maruderzy.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi