Skocz do zawartości
IGNORED

życiodajna muzyka

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

tak jakoś wracałem dziś autem z całodziennej tułaczki po mieście (załatwianie spraw w urzędach, naprawa kompa znajomym..) po 22giej. Zdechły byłem, nic mi się nie chciało poza zimnym piwkiem i spać. W radiu puścili koncertową wersję "creeping death" metalliki - odżyłem w ułamku sekundy. Teraz siedzę z piwkiem i słuchawkami na uszach (późno, sąsiedzi, przyzwoitość) i przesłuchuję dyskografię metalliki od kill'em all - energią wprost tryskam.

Słowem - jeden kawałek wpompował we mnie więcej życia, niż duża kawa. Macie może jakieś swoje muzyczne kofeiny?

https://www.audiostereo.pl/topic/19202-%C5%BCyciodajna-muzyka/

BeerfaN (lub Breadfan ;-) -> tylko nie zapuszczaj sie poza 'And Justice for All' bo skutek bedzie odwrotny. Na mnie zawsze dobrze dzialala Anesthesia i Whiplash na Kill'em All - przekonuje sie wtedy, ze Cliff Burton jednak byl swietnym basista (pewnie teraz gra najwyzszemu...)

Pozdr.

PS.:A ja sluchaweczki na uszy i poslucham sobie Hellborga z Lane'em.

Metallica jak najbardziej szczegolnie plyty And Justice 4 All i Ride The Lighting

Jak musze sie pilnie poderwac do zycia to pomaga mi Children Of Bodom.

Jeszcze podrywa mnie płyta Perfect - Symfonicznie.

Dla mnie kawa nigdy nie odniesie wiekszego efektu niz muzyka...

Apocalyptica. Choć to "tylko" wiolonczela, to jednak pobudza bardziej spektakularnie niż skurcz w nocy ;)

Poza tym niektóre kawałki Sepultury oraz Prodigy.

Sporo ożywczgo powiewu daje mi również radio RMF Classic, gdyż gra zazwyczaj to co lubię, a w dodatku dość "dynamiczne" utwory, które zaciekawiają.

Z rzeczy, które ostatnio mnie "napędzają" :

"Volunteered Slavery" Rolanda Kirka, choc w zasadzie mozna tu wpisac kazdą jego plytę (jaką do tej pory poznałem ;)

Swoją drogą to zadziwiające (albo wręcz skandaliczne) jak mało znany czy tez zapomniany jest ten muzyk. Przecież on powinien być wymieniany jednym ciurkiem z największymi geniuszami jazzu, a mam wrażenie, że rzadko tak jest.

Inne przyklady - Thomas Chapin Trio - Anima, czy jeszcze lepiej Trio plus Brass - Insomnia (zresztą Chapin przyznawał sie do silnych inspiracji Rahsaanem Rolandem Kirkiem)

Pod typem donga też się podpisuję (i znam na tym forum jeszcze przynajmniej 3 osoby, które tą "kandydaturę" poprą;)

pozdrawiam

aTom -> swieta racja. S.P. Thomas Chapin to na pewno muza, obok ktorej nie da sie przejsc obojetnie. Jesli pasuje Ci Insomnia to koniecznie posluchaj ostatniej plyty 'Sky Piece' a jesli masz ochote na prawdziwy odjazd to 'Menagerie Dreams' z Johnem Zornem (nie wiem czy Buckethead tez sie tam nie zaplatal...)

Pozdr. i zapodaje sobie Insomnie na sluchawy :-)

Dla lubiacych Chapina:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>aTom -> Jesli pasuje Ci Insomnia to koniecznie posluchaj ostatniej plyty 'Sky Piece' a jesli masz

>ochote na prawdziwy odjazd to 'Menagerie Dreams' z Johnem Zornem

Mam 'Sky Piece', ale... jeszcze nie zdążylem przesłuchać ;)

Spośród płyt z KF (insze ponoć wyraźnie gorsze, tak gadajom ci, z ktorych zdaniem się liczę;) brakuje mi jedynie właśnie 'Menagerie Dreams', ktora jednak jest na liscie najpilniejszych zakupów

a z takich zyciodajnych płyt wymienie jeszcze

Prince Lasha Quintet feat. Sonny Simmons - 'The Cry!' oraz dość podobną stylistycznie 'Conversations' Dolphy'ego (co nie dziwi, bo obaj ww. panowie też tu graja, a nawet skomponowali jeden utwor, ktory brzmi jak żywcem wyjęty z The Cry, mowa o 'Music Matador')

pozdr

A może...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.