Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph5 - końcowe uwagi - proszę o pomoc

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

to co pisze jest wynikiem moich doświadczeń z konstrukcjami Passa

coraz lepiej

mysle ,ze reszte zawiłości wyjaśnisz sam

i mam pytanie ... czy zdudowałeś alepha 5?

a jesli chodzi o pojemności w oryginale były 4x25000uF

widziałem projekty gdzie ludzie dawali 4x 1000000uf

to co pisze jest wynikiem moich doświadczeń z konstrukcjami Passa

I tu namacalnie można się przekonać do czego prowadzi doświadczenie , bez wiedzy.

Lepiej najsamprzód troczę poczytać.

Gość

(Konto usunięte)

uwielbiam bajania teoretyków , którzy opierają się na wyczytanych teoriach i uogólniają je ---- dążąc do nieskończoności

doświadczenie uczy ,że teoria bez praktyki jest martwą hipotezą

zelo7

jeśli nie zgadzasz sie z moimi poglądami to napisz jak wg Ciebie powinno wyglądac rozwiązanie problemu a kolega wybierze to co mu sie spodoba

prezentowanie swojej wiedzy w taki sposób

Ha ,Ha, Ha ....... gratulacje.

nie jest konstruktywne , ani merytoryczne

EOT

uwielbiam bajania teoretyków , którzy opierają się na wyczytanych teoriach i uogólniają je --

Ja dawniej (ok 5 lat temu) zbudowałem wszystkie możliwe Passy w ilości OK 20 szt. wszystkie do dziś grają bezawaryjnie, u mnie został F5 w/g mnie najlepszy Pass dzwiękowo.

Jak czytam to forum to ręce opadają już nie chce mi się wyjaśniać o co kaman .

Wszystko już zostało napisane w internecie ,tylko trzeba czytać ,ale poważne fora ,a nie amatorski.

Tu wszyscy gotują się we własnym sosie ,jeden powiela błędy drugiego i wszyscy są zadowoleni.

Niestety czas Passów już przeminął są nowe ciekawsze tematy i dużo lepiej grające.

Ale co kto lubi o gustach nie rozmawiamy.

3. stosowanie ceownika , kątownika jako elementu do którego przykręcamy trany to poroniony pomysł, powierzchnie przekazujące ciepło muszą byc maksymalnie duże

jesli radiator ma byc z kawałków to najlepiej kupić płyte aluminiową grubości 10mm wielkości wszystkich kawałków radiatora wypolerowac ja , i do niej montować trany z jednej a radiatory z drugiej strony

to najlepsze rozwiązanie zraz po zastosowaniu jednego pełnego radiatora

istotą problemu jest co jest wąskim gardłem w tym konkretnym rozwiązaniu w tym konkretnym wzmacniaczu: ceownik czy całkowita wielkość radiatora.A może w ogóle nie ma problemu , osiągane temperatury są ok i nie ma o co robić burzy?Łatwo to sprawdzić śmieciowym elektronicznym termometrem za 15 zł.

Zastosowanie kształtownika ( ceownika ,kątownika) zamiast pełnej płyty lub płaskownika ułatwia zamocowanie tranzystorów ,tylko tyle.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Niestety czas Passów już przeminął są nowe ciekawsze tematy i dużo lepiej grające.

Np. jakie?

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Ponawiam pytanie. Jakie?.

Z czystej ciekawości. Może akurat coś fajnego zaproponujesz.

jesli radiator ma byc z kawałków to najlepiej kupić płyte aluminiową grubości 10mm wielkości wszystkich kawałków radiatora wypolerowac ja , i do niej montować trany z jednej a radiatory z drugiej strony

to najlepsze rozwiązanie zraz po zastosowaniu jednego pełnego radiatora

To rozwiązanie brzmi przekonująco... chyba pójdę tą drogą.

Tranzystory do wypolerowanych płyt na płasko.

Jutro dojedzie miernik temperatury, obadam sprawę,

radiator jest na środku gorący (trany) a po bokach letni.

Cały czas myślę co jest nie tak z moimi kondensatorami Kendeil 10.000uF, 80V, 105C

(bezśrubowe i na niższe napięcie i temperaturę) w Pass Labs są :

To rozwiązanie brzmi przekonująco... chyba pójdę tą drogą.

Tranzystory do wypolerowanych płyt na płasko.

Jutro dojedzie miernik temperatury, obadam sprawę,

radiator jest na środku gorący (trany) a po bokach letni.

Cały czas myślę co jest nie tak z moimi kondensatorami Kendeil 10.000uF, 80V, 105C

(bezśrubowe i na niższe napięcie i temperaturę) w Pass Labs są :

Ciekawe, że w oryginale droga do odprowadzenia ciepła z tranów dość zawiła i powierzchnia styku z radiatorem niewielka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie jest mała ja tu widzę 10 mm ceownik i to na jedną gałąź tranów. Poza tym tam są IRF 240 na TO-3

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

W oryginalnym słychać po prostu brumienie :)

Bingo, a wszyscy tak usilnie walczą z tym brumem. A to ma tak być!!

@zelo7

tak trochę grzebię w necie o Twoich propozycjach, które rzekomo są lepsze od wszystkich Pass-ów. Jak na razie to jakoś, nie ma zbyt wiele informacji. A dla mnie jak nie ma informacji, znaczy coś nie tak.

Podaj proszę konkretne modele?

Rozumiem że porównywałeś do wszystkich zbudowanych klonów, podane wzmacniacze.

.... a gruszę łac. mizerotus maximus kompost żem dał, ino żem nie przyciął .

to tera jeszcze można czy czekać już do jesieni ?

(oj!!! przepraszam nie to forum!!!)

12 lat słuchania bzyczenia jednak swoje robi...

.. a mówili mi, idź na leżankę do psychoanalityka z tym bzyczeniem, bo jak się kolegom na forum zwierzysz,

to latami będą z Ciebie drwić

Trzeba ustalić kryterium tego brumienia :)

Otóż chodzi o brumienie słyszalne przy przyłożeniu ucha do głośnika na odległość 10 cm.

tak trochę grzebię w necie o Twoich propozycjach, które rzekomo są lepsze od wszystkich Pass-ów. Jak na razie to jakoś, nie ma zbyt wiele informacji. A dla mnie jak nie ma informacji, znaczy coś nie tak.

Czy ja pisałem coś o necie nie przypominam sobie. To nie są projekty łatwo dostępne ,trzeba lepiej szukać !

Trzeba ustalić kryterium tego brumienia :)

Otóż chodzi o brumienie słyszalne przy przyłożeniu ucha do głośnika na odległość 10 cm.

Tak trzeba zrobić analizę Fouriera dla tego brumu ,i mikrometrem ustalić odległość od głośnika .

Najważniejsze jaka była skuteczność tego głośnika bo jeżeli 104 dB to każdy wzmacniacz będzie brumił, nawet Levinsony.

To może napisz coś ogólnie o tym projekcie, o idei, założeniach o topologii układu...

Czy ja pisałem coś o necie nie przypominam sobie. To nie są projekty łatwo dostępne ,trzeba lepiej szukać !

Ok, to chociaż napisz konkretnie jakie to są projekty (bez podawania skąd masz) i jak mają się one do Passów.

Namawiam do wszelkiej dyskusji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.