Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe konstrukcje Audio Academy

Mike152

Rekomendowane odpowiedzi

AA

Nie mów że masz ukrytą "tajną broń" co podskoczy ślimakom.

Ale jakby tak włożyć ze cztery Excele w wystem bipolarny,i jakiegoś TADa na bas to może byś i te ślimaki przeskoczył.

Tu nie chodzi o broń, tylko o wiedze i dostep do dobrego sprzetu. Pamiętaj, że nie wszyscy polscy inzynierowie wyjechali do Doliny Krzemowej :)

No. Głosniki podałeś, teraz tylko obudowa i cena. Obudowę ci daruje, ale jaka cenę przewidujesz na owe konstrukcje? Detaliczną.

to zależy.Jak chcesz pokazac światu że umiesz coś dobrego zrobić to po kosztach,ale jak chcesz zarobic na tym to musisz coś dorzucić.

Misiomor nie wyjechał na szczęscie albo nieszczęście :)

Misiomor nie zna podstawowych zagadnień w projektowaniu kolumn. Już z nim raz rozmawiałem.

No ale zostawmy to.

Tak jak pisałem mozna zrobić wszystko, tylko po co i czy teraz. Ja istnieje od 4 lat. B&W od 50. Jak myślisz, kto moze pozwolić sobie na super flagowy model i dla kogo. Renome zdobywa sie przez kilkadziesiąt lat, wiec muszę uzbroić sie w cierpliwość. Przez te lata, zarabia sie tez kase. Jak bedę miał spore nadwyzki, to zrobie cos powiedzmy za 70 000zł.

Po drugie, taki model projektuje sie kilka lat a nie kilka miesiecy.

Po trzecie pierw wypadało by zaistnieć na kilkunastu innych swiatowych rynkach i tam mieć uznanie.

Wtedy pomyśle o jakimś flagowcu. A narazie jest Enceladus za małe 14 000zł i tez potrafi cieszyć :)

• Redaktorzy

vinyldemon - mi chodziło o przykład a nie bardziej bezpośrednie porównanie.

AA - na początek: co do obudów to gięta sklejka/MDF byłby mile widziany w wyższych modelach. Okleiny z drewna tropikalnego, jawor ptasie oczko/czeczota to też powinien byćmniej więcej standard.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Tak w ramach dyskusji o "wyższej lidze".

Faktycznie, podobno (bo nie słuchałem) świetne monitory Helen mają kosztować 4900 w najtańszej wersjii.

A gdyby każdy z użytych głośników był dwukrotnie droższy (i prawdopodobnie znacznie lepszy) od tych (w gruncie rzeczy budżetowych) w Helen, to koszty wzrosłyby o może 1000 PLN, cena mogłaby wzrosnąć o jakieś 1500-2000 PLN, a byłby flagowiec.

Nakład pracy podobny, zarobek nieco większy, a zakres cen 4900-6900 jest chyba porownywalny dla potencjalnego nabywcy takich kolumn.

Jak ktoś ma (i chce wydać) na takie zabaweczki 4900 PLN, to ma również 6900 PLN. Kwestia tylko przekonania go, że warto wydać na kolumny 30% więcej. Tutaj szeroko rozumiana jakość (ze szczególnym uwzględnieniem jakości komponentów oraz talentu i renomy producenta) powinna być całkiem przekonująca.

>>adse

Niestety, to nie jest tak. Nie płacimy za komponenty, tylko za dźwiek. Jesli koszty wzrosły by o 1000zł, to musiały by to być lepsze głosniki i tu sie trzeba zgodzić. Ale cena takiego zestawu wynosiła by ok. 10 000zł.

Ceny, które podaje napewno z czasem wzrosną. Napewno też bedziemy sie starać wejśc na inne rynki; zachodnie i nie tylko. Jezeli im sie spodoba i walną cenę na swój rynek znacznie wyższą, to mogą zaządać mniej wiecej takiej samej na terenie Polski. Ale do tego jeszcze daleko.

cos mi nie pasuje :-) jeśli nie uzyjesz dobrych/drogich głosników nie uzyskasz dźwięku wartego okresloną sumę i zawsze to będzie low hifi.

czyż nie ? enceladus za 14 tys moze i mają duży dźwięk ale chodzi o ilość czy o jakość ? bo jeśli o ilość chodzi to z tych głosników pewnie można wyciągnąć duzy dzwielk ale z jakością to już gorzej chyba a nawet niemozliwie i koło się zamyka

>>wężu

Nie demonizuj, przyjedź i posłuchaj.

>>pal

Nie wiem czy grają 2x lepiej, ale lepiej grają napewno, różnica jest znacząca.

Zastanówmy sie ile gówna jest na swiecie za wieksze pieniądze. Mysle, że moje ceny i tak są niskie.

>>reszta chłopaków

Sebastian, mail doszedł, nawet ci odpisałem.

>AA>"Nie płacimy za komponenty, tylko za dźwiek."

No cóż... to juz jest delikatnie mówiąc czysty marketing, ten najwyższych lotów ;)

W praktyce sztuczne windowanie ceny do poziomu zbliżonego do konkurencji, pewnie żeby nie zepsuć rynku. Skoro taka jest strategia firmy, to ok. A polską "audiofilską legendą" pozostaną stare Sobieskie ;)

Audio Academy, 3 Sie 2005, 21:14

>>>reszta chłopaków

>Sebastian, mail doszedł, nawet ci odpisałem.

No i ja właśnie też odpisałem ale mam zwroty :)))

Hi. This is the qmail-send program at smtp.wxw.pl.

I'm afraid I wasn't able to deliver your message to the following addresses.

This is a permanent error; I've given up. Sorry it didn't work out.

:

maildrop: maildir over quota.

Do AA

To ze wiele swiatowego g... sprzedaje sie za wieksze pieniadze jest prawda ale z tego raczej nic nie wynika. Czy jestescie tani to sie okaze w praniu. Dla oszczednego audiofila ktory chce wydac powiedzmy 6-8 tysiecy jest bardzo duze pole do popisu....jesli mu sie oczywiscie chce ;-D.

Pozdr

....kosztowały Encladosy 8kzł a nawet na prezentcjach można je było wyrwac taniej,teraz kosztują 14kzł hmm...-swoją droga skoro są użyte te same przetworniki to co zostało zmienione za dopłate aż 6kzł???

A kto mówi, że są te same przetworniki. Nie znam tajemnic AA, ale wydaje mi się, że w Enkeladusach zmieniono wszystko.

Przedewszyskim chodzi o dźwięk i jeżeli on uległ znacznej poprawie, to poco zaglądać do środka.

Jak widze dyskusja znowu zmierza w kierunku zagladania producentowi do kieszeni (arkusza kalkulacyjnego?)... To nudne i jalowe. Wraca jak bumerang. Trzeba po prostu ignorowac takie wpisy, bo inaczej wychodzi z tego w koncu pyskowka i zamulacz. Popatrzcie co sie zrobilo z watku o Lektorze Grand w swoim czasie. Niech spoczywa w pokoju.

Jesli sie komus cena wydaje za wysoka (->van31), to nie kupuje. Moze sobie sam wystrugac taniej, ewentualnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.