Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

ptx, 1 Sie 2007, 18:31

A ja twierdzę że jak dłużej sobie posłuchasz tych AKG to je też sprzedasz, tak jak ja .Proponowałem Ci odsłuch moich Sony ale nie chciałeś.Jak nie bede miał AKG (koniec licytacji w srodę )to nie bedę taki skory do pożyczenia na odsłuchy.Lepiej napisz co wyczytałeś w anglojęzycznych stronach z jakimi jeszcze słuchawkami Leben dobrze pracuje to sa informacje na wage złota (naszych niewyrzuconych złotych)Najgorsze jest w tym wszystkim to ze jak sam nie kupisz to nie posłuchasz .W watku była wzmianka że Leben najlepiej pracuje bez wymiany lampek-Ty masz już go modyfikowanego,i kolejna niewiadoma w związku z tym dla forumowiczów.Spotkania i odsłuchy na zywo sa jednak niezbędne Leben się sam obroni nie musisz się o to martwić tym bardziej że wiesz co masz

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

=>P.L., 1 Sie 2007, 18:48

Odpada Ci wygrzewanie moje maja prawie 500 godzin w sumie bierzesz zakładasz na głowę i już powinno być przyjemnie .Chociaż AKG K701 podobno dopiero świetnie graja po 1500 godzinach.Tak w ogóle to chciałeś kupić wzmacniacz a nie słuchawki więc po co to Twoje przepłacanie.Ja polecam Sony MDR7509HD można je taniej kupić od AKG i mówie to szczerze mimo że mam interes teraz dobrze sprzedać AKG chyba jestem uczciwy aż do bólu (jak sie słabo sprzedadzą to odczuję to osobiscie finansowo)Może popracują lepiej na lampce ale ja nie lubię jak mi się co chwila części zużywaja i słucham na tranzystorze.Nowe Sony MDR-7509HD też trzeba wygrzewac. i zmienić kabelek na prosty chyba z lenistwa dam stary wygrzany z moich śp AKGK300Monitor jest całkiem fajny

Czytam (od czasu do czasu) Wasze wątki (wąty?) i tak sobie myślę, że dobrze zrobiłem: nic nie zmieniam... HD 600, Forum, Densen (kurde, pada mu coś :-(((((((((((). Hehe... muzyka jak miód. Chociaż nawet Was rozumiem...

Rafaell>popierwsze mam orginalna wersje lebena cs 300(ze standardowymi lampami oferowanymi w zestawie)po drugie -z jakimi sluchawkami gra najlepiej -tymi z najwyższej polki- ( w zaleznosci co kto lubi) mozna poczytac tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .uwazam takze ze leben niczego nie podbarwia i nie maskuje .to ze nie podeszły ci akg leży w reszcie twojego systemu ktory jest do nich zbyt slaby aby mogly dobrze zagrac (dlatego tez sa dedykowne i polecane do sprzetu wyzszej klasy o czy pisze rowniez Pacula

cytuje: "K 701 wymagają dobrego wzmacniacza słuchawkowego. Najlepiej lampowego. Wypróbowałem je z kilkunastoma modelami, w tym z bardzo przecież dobrym i drogim wzmacniaczem Perreaux SXH1 i zawsze lepiej grały z dobrą lampą"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

=>ptx, 1 Sie 2007, 19:37

zakończę krótko temat ; statystycznie człowiek nie słyszy zniekształceń harmonicznych niższych niż 0,1% niech kolega Pacuła sobie nawet podłącza do wzmacniacza który upadł i nie spłonął wraz ze Skylabem w Australii .Mówimy o wzmacniaczu a nie cyfrowej korekcji słuchawek połaczonej w pętlę sprężenia zwrotnego i mającego pełny motional feedback.

W słuchawkach bez żadnej elektroniki jest to osiągalne ale nie w tych co podpiąłeś do Lebena

Mimo to miłego słuchania jak Ci wszystko pasuje to co ty się mna przejmujesz

Rafaell>

bez urazy :)))-polemizuje tylko dlatego iz nie zgadzam sie z tym ze wystawiasz opinie nie majac stycznosci z danym przedmiotem tylko sugerujesz sie domyslami innych :)))

Zniekształcenia harmoniczne to mały problem. Prawdziwy syf to zniekształcenia intermodulacyjne IMD które są bardzo słyszalne i mogą być kilka razy wyższe niż THD i to one najbardziej rzucają się w ucho.

Statystyczny sluchacz to nie wie czego ma sluchac a juz thd w nagraniach to napewno nie uslyszy bo nie wie co i jak sluchac. Ekspierdzi wymacaja podobno 0.03% a moze mniej. Wiec nie wiadomo jak jest dolna granica odczuwania thd. No i inne znieksztalcenia sa tez wazne. Ja dla dobrego sprzetu przyjalem 0.0001% dla 20khz. I chyba to powinno wystarczyc. I tak wzm tranzystorowe maja szczekliwy dzwiek a lampowe chrapliwy na wokalach. prawdopodobie chodzi o rozklad harmonicznych. Ten chrapliwy bardziej sie podoba bo jest mniej uciazliwy dla ucha. Ale nadal to znieksztalcenie. W popularnym tanim sprzecie powinno sie stosowac hybrydy lampa/tranzystor. Latwe do wykonania i majace niezle brzmienie.

=>senicz, 2 Sie 2007, 07:25

Nie twierdzę że jestem złotouchym, pewne rzeczy się nauczyłem słuchać ,pewnych się dalej uczę, jak bym miał czas i pieniadze to bym sobie pochodził na niektóre zajecia robione dla realizatorów dżwięków, sporo tzw myków jest do opanowania przez przeciętniaka no ale słuchania to też trzeba się nauczyć

Pozdrawiam

Rafaell

• 3 tygodnie później...

Przegladajac forum, ogloszenia i ebay natrafilem na wzmaki Darkvoice 332, 336 i 337. Znalazlem nawet na ebay'u sprzedawce ktory przesyla to z Francji w kilka dni....

Jak to brzmi? Jak to wysterowuje niskoomowe sluchawy?

adamgdansk, 22 Sie 2007, 08:44

>Przegladajac forum, ogloszenia i ebay natrafilem na wzmaki Darkvoice 332, 336 i 337. Znalazlem

>nawet na ebay'u sprzedawce ktory przesyla to z Francji w kilka dni....

>

>Jak to brzmi? Jak to wysterowuje niskoomowe sluchawy?

podstawowa jest 336- podobno do 1000$ nie ma lepszego wzmaka

332- troszke lepsza od 336, natomiast 337 to chyba polaczone 2x 336- ale tu moge sie mylic

sluchalem 336 i moge powiedziec ze gra miekko i kleiscie, sporo mozna zrobic zmieniajac same lampy

czekam na objawienie senicza, jezeli sie nie sprawdzi to biore wlasnie DV336,

thd jest na 2 planie bo jezeli ten wzmak ma byc holografia nagran to dziekuje, dla mnie muzyka musi sie kleic w moim systemie ,336 tak wlasnie to robi

to w sumie tyle odemnie

pzdr

qrczak, 22 Sie 2007, 15:10

>adamgdansk, intuos

>W podobnej cenie ($199) jest jeszcze Little Dot III, również bardzo chwalony na head-fi. Możecie

>zastanowić się również nad nim.

podobno DV jest lepszy, ale to podobno bo osobiscie nie sluchalem

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

czy to nie wyglada podejrzanie prostacko? ;-))

Ukryta Zawartość

ptx, 3 Wrz 2007, 14:53

>wygląda podpadająco...

Znając życie obudowa jest cięta z profilu aluminiowego z "metra" dokładamy tylko przód i tył i po sprawie

Faktycznie prosta konstrukcja, ale doskonale wykonana. W środku Solo też ma sporo audiofilskiego powietrza, ale ponoć dlatego tak dobrze gra.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obudowa to pies ;-).

Mało budująco wyglądają te długie ścieżki sygnałowe od gniazd wejściowych

do potencjometru. Że niby ekranowany kabelek byłby gorszy? Raczej lepszy,

ale droższy.

Lepiej byłoby po prostu dać gniazda wejściowe z przodu. Technicznie lepsze,

i bardziej audiofilskie, bo interkonektem można by przyszpanować ;-).

Jestem Europejczykiem.

Przyznam, że mnie ubawiło to, co ujrzałem na zdjeciu. Jestem teraz w 100% szczery. Ten sam chiński potencjometr, którego ja używam do wzmaków bateryjnych i nie tylko (nie ma śmiechu - można wybrać świetnie zrównoważone sztuki, jak się kupi więcej). Poza tym 1 podwójny op-amp i 5 tranzystorów. I to jeszcze AD823 dał. Ten op-amp szumi i w ogóle dziwnie brzmi. Jego detaliczność jest pozorna, gra nieco szorstko i analitycznie, ale szczegółowością nie powala. W recenzji przeczytałem, że zrobił buforowane tranzystorem źródła prądowe. Jest to kompletnie odwrócone podejście do tego, co się robi w większości wzmacniaczy tranzystorowych, czyli wyjście napięciowe z dużym DF. Jak zrobił wyjście prądowe, to współczynnik tłumienia wynosi zero. Ciekawe jak na tym Grahamku grają słuchawki ze sfalowaną impedancją? Pewnie skaczą po uszach od basu. Muszę kiedyś z ciekawości sprawdzić jak się zachowuje sterowanie prądowe w przypadku słuchawek.

czasami zaskoczenie następuje kiedy posłuchamy tego audiofilskiego powietrza, oraz napakowanego urządzenia... czasami faktycznie prostsze = lepsze.

aktualnie wypatruję używanego zasilacza do naim headline. chyba znalazłem uzupełnienie moich grado. :)

Nie wiem ile to kosztuje ale to chyba nic niewarte. Konstrukcja kiepska i nieprzemyslana i zasilana z jednego napiecia bez symetrii zasilacza. Al ejak rozumiem wzbuda zachwyty. Slawek przy tym prostaku jest bardzo potezny. malutki scalaczek i tranzystorki ciupenkie i to ma sluchawki wysterowac?

senicz, 5 Wrz 2007, 20:02

>Nie wiem ile to kosztuje ale to chyba nic niewarte. Konstrukcja kiepska i nieprzemyslana i zasilana

>z jednego napiecia bez symetrii zasilacza. Al ejak rozumiem wzbuda zachwyty. Slawek przy tym

>prostaku jest bardzo potezny. malutki scalaczek i tranzystorki ciupenkie i to ma sluchawki

>wysterowac?

Senicz, nic do Ciebie nie mam, ale ten wpis starczy za wszystko. Nie dziw się, że jesteś ulubieńcem tego forum.

Przynajmniej jedno g mamy z głowy chyba Lake People to do moich Sony MDR-7509HD to najlepsze wyjście

takie wzm sluch. nadaja sie do wysokoefektywnych sluchawek ale nie zasila np. ortodynamicznych. ktos kto nie budowal uniwersalnego wzm do sluchawek to nich sie nie wypowiada. No nie?

ten zasili ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.