Skocz do zawartości
IGNORED

Pass Aleph P 1.7 (klon)

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

O.K interesuje mnie sterownie głośnosci ( oczywiscie jak w projekcia jara przekazniki + rezystory)

dwoma przyciskami < i > i selektor wejsc sterowany w podobny sposób .

Czy jest prosta możliwosc adaptacji tego układu ?

Jar1

Sorry , spojrzałem szybko na płytkę i zobaczyłem regulacje głośnosci na przekaznikach

czyli to co chciałbym przetestować ... a to jest selektor wejsć...

W tej sytuacji skreśl mnie z listy.

Pozdrawiam

>Czy przeprowadzałes bezposrednie porównania między PGA a przyzwoitym potencjometrem ?

Co do tego, to ja nie mam watpliwości. Potencjometr nie może byc lepszy;-) Zresztą, aby potencjometr był 'niewidoczny' dla toru tez wymaga przed i po buforów - chyba, że jest dokładnie tuż przed wejściem końcówki.

Ale nie próbowałem podniany w tym samym układzie z PGA i bez. Zresztą dla obsługi XLR sprawa w przypadku potecjometru jeszcze bardziej się komplikuje.

>zorro

Być może PGA jako samodzielny układ mógłby być zbyt analityczny i bezduszny ale w połaczeniu z preampem Passa - to ten drugi nadaje charakter brzmienia. I to połączenie jest według mnie dobre.

Własnie , mnie interesuje tylko porównanie bezposrednie ,żeby nie było wątpliwosci .

PGA przy XLR jest dobrym rozwiązaniem , poczwórne potencjometry są nieosiągalne i

muszą być jeszcze bardziej liniowe . Można coś tam stracić stosując reg. cyfrową ale uzyskuję

się też rekompensatę na sygnale zbalansowanym.

~stmaniak

Rozmawialismy o tym ostatnio. Plytki leza u mnie w kartonie. Z tego co pamietam uszkodzony byl wyswietlacz PLED, czesci analogowej chyba nie sprawdzalem. Cyfrowka w porzadku. Obiecuje, przysiade do niego na tygodniu ;)

PGA2310 posiada w swojej stroktorze drabinki rezystorow sterowane multiplekserem. Jedna jest na wejsciu i odpowiada za tlumienie, druga w NFB wzmacniacza operacyjnego i ustala wzmocnienie do 15dB. Jeżeli nie jest wykorzystana - op-amp dziala jak bufor.

Ceny podzespolow wygladaja nastepujaco:

komplet plytek drukowanych (1xPS + 2xALEPH): ok. 35zł (miedz 70um, cynowana)

kondensator PANASONIC TSHA 1000uF/100V: 13zł/szt. (komplet to 8szt.)

ERO 10uF/63V: 2zł/szt. (komplet to 16szt.)

Rezystory - na poczatek bede stosowal 1% (jak u PASSa) lub 0.5%. Jezeli ktos jest zainteresowany kompletem - cena bedzie smieszna ;)

Tak jak pisałem na początku tego wątku mogę zaoferować parowane tranzystory.

IRF610 wyjdzie po 5.50zł za parę

IRF9610 6.90 zł za parę

Komplet wychodzi 35,80 zł i myślę że jeden IRF610 do zasilacza uda się dołączyć gratis z pozostałości po parowaniu.

Jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę o e-mail.

jako nie obeznany tak jak koledzy mam pytanie co do P1.7 z gniazdami RCA

w manualu Passa jest zapis iż w przypadku RCA należy wejście (-) połączyć z masą rozumiem , że to samo robimy na wyjściu ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.