Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego wzmacniacze lampowe sa lepsze??

thin7

Rekomendowane odpowiedzi

To nie jest żadna reklama,to odpowiedz na dość dziwny wpis Grzebaka,który z niewyjaśnionych przyczyn od dłuższego czasu znęca się nad bardzo przyzwoitą firmą.

Może Delta nie robi jeszcze sprzętu na poziomie Graafa,ale kto wie może za jakiś czas?

bird, wszyscy znają "kompleks grzebaka". Wystarczy prześledzić jego wpisy. Nie przejmuj się tym. A produkty wspomnianej manufaktury niech się bronią same, bo potrafią.

Bardzo długo czytuję te forum i zawsze dziwiłem się skąd przybywają takie dziwaki-grzebaki.

Po lekturze wpisów(bardzo ogólnikowych)nie mogę w żaden sposób zrozumieć takiego skomulowania nienawiści.

Wzmacniacze lampowe wymagają bardzo długotrwałej i precyzyjnej konfiguracji całego toru.

Jeśli tej sztuki dokonamy,cóż napisać-BINGO.

Wygląda na to,że Grzebak słuchał wyjątkowo zle zestawionego systemu.

Piszę o tym ponieważ znam te wzmacniacze i twierdzę,że to są bardzo udane konstrukcje.

pzdr

Chociaż jeden normalny gosc na tym forum.mowie o koledze " bird". który przynajmniej widział i wie jak zbudowany jest profesjonalny wzmacniacz lampowy,no i ma pojecie zapewne z tego tematu.pozdro dla niego.bo reszta to wiecie

taki np limk czy name...cos tam. to lepiej niech pisza poezje,ale i tak ie za dobzry sa z tego he he.

sylwester, 30 Sie 2005, 16:36

>co to znaczy bardzo przyjemnie

To znaczy, że kojarzyło mi się miło, fajnie, pozytywnie.

>he he i co znaczy do tej pory

To znaczy, że od momentu przeczytania twego wpisu kojarzy mi się przyjemnie mniej. Nie pytaj dlaczego, są rzeczy o których lepiej milczeć.

>taki np limk czy name...cos tam. to lepiej niech pisza poezje,ale i tak ie za dobzry sa z tego he he.

no coz, przyznaje sie do winy . .. z poezji dobry nie jestem - pech chcial, jestem elektronikiem ;) zbudowalem nawet wzmaka lampowego i jestem swiadom trudnosci oraz problemow zwiazanych z jego projektowaniem oraz konstrukcja.

>WZMACNIACZE LAMPOWE LIDERA W ICH KONSTRUOWANIU FIRME " MARSCHALL".

czy chodzi Tobie o firme "MARSCHALL" przez "ch" czyli marschall acoustics zajmujaca sie produkcja sonarow :))) czy moze o piece gitarowe i firme marshall ?

ps.

a ten name cos tam to wg. mniej jeden z najbardziej doswiadczonych i sesowych uzytkownikow tego forum . . . przynajmniej poki nie gada o kablach ;)

>sylwester

"nie ma problemu. mozemy sie spotkac i pogadamy w cztery oczy.jesli masz ochote.nara"

Bardzo niekulturalnie...i "nieelektronicznie", wrrrrrrr!!!!

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Podpiszę się pod wpisem Jozwy... he he, tyle że nie wiem co jest i jak to nazwać. Lampa coś w sobie ma! Jedni nazwą to czarem inni... .Jednak osobiście jestem za lampą. Jej brzmienie jest mi przyjemniejsze i bardziej przypomina to grane na zywo (muzyka akustyczna). Minusem jest ich awaryjnosc, potrzeba stałej kontroli technicznej (kalibracja,prądy, napiecia), koszta utrzymania tej przyjemności są bezdyskusyjnie wyższe, no i cena zakupu jednostkowo produkowanych urządzeń. Ale... jednak to coś, ta magia ma tyle w sobie, że nadal wolę mieć kłopoty, ponosic koszta i cieszyć się rozpaloną bańką:):)

Zydelek->>>

Jestem z Toba, nic dodac nic ujac :-)

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

tak w rzezcy samej marhall ale ciagle mnie ktos wyrywal od kompa i sie pierd..... w nazwie.a do tegonie sprawdzilem textu przed wysłaniem.a atk na boczku to nic do ciebie kolego nie mam zebys wiedzial.pozdro nara

Sylwester napisał o mnie "nie myślący".

A oto kilka sentencji "Myślącego"...

1. "Sie ma. widze ze nie wiecie co to wzmacniacz lampowy,ale mniejsza z tym."

2. "Chociaż jeden normalny gosc na tym forum...bo reszta to wiecie taki np limk czy name...cos tam. to lepiej niech pisza poezje,ale i tak ie za dobzry sa z tego he he."

3. "chlopcze nic o mnie nie wiesz,wiec nie oceniaj bo zle ci sie to kiedys skonczy..."

Myślącego?

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

A kto powiedział , że wzmacniacze lampowe są lepsze ?

Przecież to bzdura, może być b.dobry wzmak lampowy jak i tranzystorowy.

Ogólnie chyba jest tak jak to mówił znajomy fachowiec od klocków DIY i chyba się to potwierdza,

że przy tanich konstrukcjach to lepiej wypadają lampy,

ale jak już mamy kasę to sytuacja się wyrównuje.

No nie wiem. ja tam bym jednak wolał moją Jolke od Halcro. nie twierdze że jest zły ale jakoś słuchanie go nie sprawiło mi wcale wiekszej przyjemności niż z niezłej lampy(dużo tańszej). Oczywiście to już nie była ta szarzyzna co z tańszych tranzystorów. No ale ja jestem bardziej melomanem niż audiofilem i może dla tego.

czy twoje cyferki w nazwie 11 oznaczaja ze jestes na pale!! pozatym jak sazde to ciagle siedzicie przy kompach,i pewnie wszyscy jestescie w okularach i garbaci,he ja taki nie jestem.a nie mam czasu sie z wami kłócić ani nikogo obrażać, wole iść na trening. jesli kogos obrazilem to sorki.nara i ktos tam napisal ze czas ten temat odlozyc chyba na bocznice. tez tak mysle..

sylwester

Widzę,że już wróciłeś z rozpoczęcia roku szkolnego.No ale od jutra już regularnie tornister i do szkoły.A my tu wszyscy odetchniemy z ulgą.Może chociaż pisać się nauczysz.Oby...

Marshall najlepszy? A dlaczego nie Mesa Boogie albo Rivera ew. Soldano (ręczna robota). A może z zupełnie innej beczki - Randall Warhead (pełny tranzystor a brzmi naprawdę nieżle). Moim skromnym zdaniem nie ma czegoś takiego jak "najlepszy", wszystko zależy od gustu. Zarówno tranzystor jak i lampa mają swoje wady i zalety. Dopiero po posłuchaniu jednego i drugiego możemy stwierdzić co nam bardziej pasuje - nieco tekturkowy ale bardziej dynamiczny z lepszym basem tranzystor, czy wspaniale cieplutka, przyjemna w odbiorze ale niestety lekko kluseczkowata w basie lampa. Słuchać, słuchać i jeszcze raz słuchać. A tak na marginesie najleprzy jest bi amping (lampa + tranzystor)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.