Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Zoller Imagination

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli to okazja to warto na pewno bedzie lepiej od Aury. DY jest jednak o klase lepsza.

1. Integre 2. integre DT

post-8986-100004376 1199572557_thumb.jpg

post-8986-100004377 1199572557_thumb.jpg

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Zarówno YBA intergre jak i YBA integre DT sa swietne. Roznice juz gdzies kiedys opisałem, odsylam więc do archiwum. YBA niebywale rzadko ostatnio gosci na rynku wtórnym w Polsce, zapewne dlatego ze nie ma juz dystrybutora i ta marka właściwie juz nie istnieje u nas, z wielka szkodą dla oferty audio. Jako posiadacz najpierw YBA a pozniej YBA DT serdecznie polecam ten sprzet. Pozostaje tylko kwestia ceny i tego czy jest jeszcze "dziewiczy". Po przygodzi kolegi Guttena jakis rok temu, .... zreszta sami zobaczcie zdjecia w archiwum. Tam ktos wstawil dwa toroidy do YBA :)... straszne, choc podobno... "podobało się", ale z YBA to juz niewiele mialo wspólnego.

Pozdsumowując: Zoller i YBA bardzo przyjemnie się uzupelniają... przynajmniej Imagination

Zyczę udanych łowów :)

Do Surprise również, to zbliżony dźwięk z wiekszym basem oczywiście, choć imagination są bardziej przejrzyste i szybsze.

U mnie YBA (wersja std) rozminęła się z Zollerami. Uzywałem jej przez chwilę z Dynaudio Contour 2 Mk. II ale zupełnie sobie nie radziła z tymi zestawami. Bas bardzo kartonowy, brak generalnie dynamiki i potęgi brzmienia, scena ograniczona wszerz linią zestawów. Denon PRA/POA-S10 dopiero pokazał na co te Dynaudio stać, właściwie wszystkie wymienone aspekty powyżej przestały występować, natomiast pogorszyła sie góra, która w YBA jest naprawdę referencyjna. Denon grał poza tym twardszym, bardziej dobitnym ale i bardziej namacalnym dźwiękiem, YBA grała zas grała tak bardziej ezoterycznie, z bardzo wybudowaną w głąb sceną.

Generalnie możliwe że wersja DT dałaby radę, z pojedyńczym trafem pod Dynaudio zdecydowanie poległa.

Do Imagination dobrze pasuje Classe CAP-150, w każdym razie u mnie zagościł na dłuuugo.

A wydaje się że ceny Classe są dosyć korzystne z drugiej ręki bo nie jest tak popularny jak np Krell, a równocześnie gra pełniejszym dźwiękiem.

Największa i najcenniejsza zaleta YBA moim zdaniem jest średnica - otwarta i namacalna, nieciepła ale i niezimna, taka jak powinna byc. Dzieki temu gitara jest ciepła ale i szybka oraz bogata w mikrosmaczki, a trudno dobrze odtworzyc gitare, ktora najczesciej jest nieco zbasowiona i i gubi szczegóły przy cichych partiach. Jest wiele urządzen o swietnym basie lub gorze, ale tylko kilka o dobrej srednicy, doskonale zintegrowanej ze skrajami pasma. Dobrze zestawiona YBA, a uwazam ze Zollery sa dla niej idealnymi kolumnami, produkuje dzwiek bogaty i otwarty, wrecz namacalny. Rejestry fortepianu sa wyrownane i doskonale slyszalne, w orkietrze nic sie nie gubi, slychac np flet w tutti i do tego jeszcze akustykę sali, a co najwazniejszenie jest to osiągnięte kosztem wyszczuplenia brzmienia i uwypulkenia szczegolow, co na dluzsza metę jest nie do zniesienia poniewaz ginie zasadnicza, oprocz lini, czesc muzyki, a więc brzmienie. Dlaczego to jest takie ważne? Ano dlatego ze tylko dzieki temu mozna zrozumiec dlaczego kopozytor to tak napisał. Np klarnet i wiolonczela w niektorych rejestrach sa bardzo podobne i mogą przejmowac swoje partie, w innych rejestrach świetnie łączy sie z fortepianem. Analizując tylko czyste linie melodyczne tych zaleznosci sie nie czuje (nie dotyczy osob z talentem Mozarta lub innego Brahmsa). Swietnie brzmią skrzypce. Każdy kto nie był w filharmoni, a był na pogrzebie wie ze dzwiek skrzypiec ma sie nijak najczęsciej do tego co podają nam nasze kolumny. To cos jak z hamburgerami w McDonaldsie naobrazku apetyczne, w naturze okazuja sie bułą z mielonką o wygladzie karmy dla kota. Tak samo jest w audio... mialy byc skrzypce, a wyszlo jak zawsze. W YBA takze nie jst to ideał, ale jest bardzo dobrze. Co to znaczy? Ano sa cieple, bogate w harmoniczne ale na pogrzebie myslisz sobie ... zreszta sam wiesz, co sobie myslisz. Dla pocieszenia powiem ze nie slyszalem jeszcze dobrze odtworzonych skrzypiec na zadnym sprzęcie i za zadne pieniądze. Najblizej były Lowthery z audioshow 2005. YBA i Zoller sa w czubie

Jedna bardzo wazna uwaga. Moje spostrzezenia dotyczą wlasciwie wylacznie muzyki klasycznej. Gdybym sluchal rocka moj wybór byłby zapewne inny, poniewaz tutaj zalety YBA i Zollerow chyba obracaja sie przeciwko nim, poniewaz neutralnosc i otwarta srednica to nie jest to co tygrysy lubia najbardziej w rocku. Nie ma tu walniecia w klatę i na prozno czekasz na pochód basu, który przesunie ci zastawę babci w kredensie. Ale już trąbka Davisa tnie ucho jak trzeba i jest jednoczesnie ciepła. Tak, jazz tez moze byc na YBA :)

ostry rock raczej sporadycznie gości w moim odtwarzaczu...natomiast Miles i jego trąbka oooo taaakkk, jak najbardziej :-),

co raz częściej kierunkuję się też na klasykę, choć raczej (jeszcze :-)) na niej się nie znam - dopiero ją poznaję,

tak więc YBA wydaje się dobrym kierunkiem...na początku przyszłęgo tygodnia będę miał już ją w domciu, a Zollerki już jutro...porównam więć je najpierw na Aurze, a potem na YBA

a jeśli coś nie zaiskrzy, zawsze znajdzie się przecież ktoś chętny na zakup dobrego sprzętu :-)

pozdrawiam

no i nie posłucham moich Zoller'ów z YBA Integre...już byłem w ogródku, już ustaliłem cenę, już miała być wysyłka i...sprzedający się rozmyślił :-(,

kolejne pomysły to

- NVA AP 70

- TagMcLaren 60irv

- Plinius 8100,

cz to dobry kierunek?

pozdr,

ArtiQ

Gość rochu

(Konto usunięte)

Miałem Zollery Temptation, wymagały mocnego pieca.

Gdybym miał je dzisiaj spróbowałbym coś z końcówek Audiomatusa.

Sygnatury obydwu urządzeń mają szansę się ładnie zgodzić a moc Aidiomatusów poradzi sobie na pewno z wysterowaniem Zollera.

...nie interesuje mnie tylko 'pociągnięcie' Zollerów, bo moja Aura całkiem dobrze sobie z tym radzi, oczekuję spektakularnej zmiany w jakości dźwięku, taką miałem po zmianie HK 675 na Aura 100, jeszcze większą po zamianie NAD C542 na MF cd03, ale aż TAKIEJ zmiany nie było po podpięciu Zollerów za Mission m34 (przez skórę czuję, że Zollery nie pokazują pełni swych możliwości, może powinienem je inaczej ustawić?) - oczekuję takiej zmiany, ale pod warunkiem, że nie będzie mnie to kosztowało majątku... jeśli będzie to wymagało dołożenia 5k, a zmiana będzie 'kosmetyczna' chętnie kilka miesięcy posłucham Zollerów na Aura 100 Evo...teraz gotów jestem dołożyć +- 2,5k, tylo czy nie jest to działanie 'na siłę'?..."bądź tu mądry i pisz wiersze" :-))

jasne, ze nie wprost,

nie odmietrzalem z linijka, ale stoja od siebie o ok. 220 cm i zwrocone sa do 'mojego grajdolka', ktory znajduje sie ok. 2,5 - 3 metry od nich...coz moge dodac wiecej?!...

Pokombinuj z odlegloscia od scian bocznych i tylny(-i?)ch. Dawno temu odsluchiwalem surpriseow u siebie.i swietny efekt dawalo dosc spore podsuniecie w kierunku sluchacza tj nawet i 2m od scian za nimi.napedzal je nait 3.alez mam sentyment do tego malego-wielkiego piecyka.skokiem jakosciowym byl dopiero mf a300

Apropos ustawienia. U mnie Zoller Imagination grają zdecydowanie lepiej ustawione niemal na wprost niz tak jak zalecaja wszyscy bardzo mocno dogięte do środka. Generalnie z ustawieniem tego to jest naprawde sporo zabawy, ale jak sie znajdzie to az strach ruszać cokolwiek (zeby sie nie zepsuło:))

Mars, jak sie juz trafi to fakt - strach ruszyć. :) Ja jeździłem po pokoju z przerwami parę miesięcy. Mam teraz w sumie ustawione w stsunku do scian podobnie jak zildjian.

Ogólnie Zoller to jazda na maksa ale jak sie trafi, potrafią się odwdzięczyć.

ArtiQ tak wogóle to daj im trochę pograć - w podrózy trochę zmarzły.

No fakt z ustawieniem Zollerów jest niezła jazda. W miedzyczasie baza i wokale łażą po pokoju jak Żyd po pustym sklepie.

U mnie stoja dogiete w kierunku fotela ale nie do końca - tak ze glosniki celuja lekko obok uszy sluchajacego. Natomiast stoja daleko od tylnej sciany, wlasciwie odleglosc od sciany do Focali i od nich do miejsca w jakim siedze jest taka sama. Tak wiec zgadzam sie, ze lubia stac blisko sluchacza. Ustawione dalej generuja hiperstereofonie ale traca bardzo na dynamice i namacalnosci dzźwięku.

chyba powoli znajduje optymalne ustawienie...az boje sie kombinowac dalej :-)

stoją tylko delikatnie skierowane w strone sluchającego i ok. metra od scian...mam tez wrazenie, ze zaczynaja 'grac naprawde' dopiero po kilku godzinach...oj milo sie zrobilo ;-)))

Z moich obserwacji wynika takze ze graja lepiej gdy sa solidnie usadowione, w moim przypadku są to kolce, jesli ktos ma wersje podstawową podejrzewam ze moze sprawdzic czy wniesie jakąś poprawę dociązenie kolumn od gory

Barni - robaczku... przecież ty masz inne mega-fajne Zollery które, jak sadze, same się wypinają w stronę słuchacza :). A swoją drogą zazdroszcze i gratuluje, to chyba fajny zestaw MBL plus Solution... Jak będe duży to też sobie taki kupię:))

Kondo nie zyje.przed smiercia grzebal u marshalla.taki piec chcialbym miec.oddajacy barwe fendzio precision bas,les paul custom,werbel ludwig supraphonic 6 i pol cala,k zildjian blachy,new beat hi hat avedis,hammond jp jonesa,kop ze stopy gretscha i wokal paula rodgersa.i trabe milesa.

ooo, YBA trzeba sie zainteresowac, nigdy nie sciagalem sprzetu z zagranicy - nie ma obawy, ze dojdzie w kilku mniejszych czesciach?! ;-)

a co sądzicie o podpięciu do Zollerów Baltlaba Epoca?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.