Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze słuchawkowe do 3500zł.

Messer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wiem, że temat wzmacniaczy słuchawkowych przewijał się już na tym forum wielokrotnie, co więcej dyskusje jakie zostały tu przeprowadzone znacznie rozjaśniły mi obraz rynku tych urządzeń w Polsce, ale w związku z planowanymi przeze mnie zakupami chciałbym aby osoby, które mają lepsze rozeznanie w zagadnieniu uzupełniły listę wzmacniaczy, jaką sporządzę kilka linijek niżej.

Na system, w którym zakupiony wzmacniacz będzie pracował składają się: odtwarzacz CD Cambridge Audio D500SE (nota bene też myślę o jego wymianie), HD-600 Sennheisera, interkonekt Audionova Proteus.

W związku z niespodziewanym zastrzykiem gotówki postanowiłem przesłuchać dostępne w Warszawie wzmacniacze w interesującym mnie przedziale cenowym. Tu też pojawia się prośba do szanownych forumowiczów o wskazanie użądzeń godnych uwagi, które mogłem pominąć. Oto lista słuchawkowców, których chcę posłuchać:

-Cayin HA-1A - po przeczytaniu tego, co na temat Cayina napisał pan Piotr Ryka wiąże z tym wzmacniaczem wielkie nadzieje.

-Linnart

-Scorpion HV-1

-Opera Audio Consonance Cyber-20

-Graham Slee Project Solo MC - słuchałem w sklepie i wrażenia mam bardzo pozytywne.

Ponadto biorę pod uwagę wyższe modele wzmacniaczy Antique Sound Lab, aczkolwiek z produktami tej firmy mam niemiłe doświadczenia (zaznaczam od razu, że nie wynikły one z wad użądzenia, lecz najprawdopodobniej z kiepskiej jakości prądu w moim domu) , poza tym pan w warszawskim Audio Forte powiedział, że model za 1800zł, a ten by mnie interesował, będzie dostępny co najmniej za miesiąc (a prawdopodobnie jeszcze póżniej).

Z góry dziękuję za ewentualne podpowiedźi.

Na wszelki wypadek idź najpierw ze swoimi Sennheiserami do Audio Systemu, bo tam są już Grado RS-1 i zrób porównanie. Według mnie lepiej mieć te grado i gorszy wzmak, niż senki z najlepszym.

Problem polega na tym, że te Grado kosztują 3,5 tys, czyli żeby je nabyć musiałbym wydać wszystkie fundusze i nie starczyło by mi na jakikolwiek wzmak. A czekać pół roku (albo i dłużej) aż zregeneruje się trochę finansowo mi się zwyczajnie nie chcę... Dzięki za radę, nad Grado będę się zastanawiał przy następnej wymianie sprzętu, a na razie chce nabyć jakiś porządny wzmacniacz, który długo będzie gościł w moim systemie.

za 1100 euro możesz kupić system staxa 3030. Może jest to lepsze i bezkompromisowe rązwiązanie niż wchodzenie w osobny bardzo drogi wzmacniacz słuchawkowy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Stax SRS-3030 Classic System II za 677.73EUR plus przesylka 32.19EUR. Nie wiem ile inne oplaty, ale moze ciagle sie oplaca.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Messer

Zaraz,zaraz. Przecież jak kupisz Grado, które Ci na pewno sprzedadzą za mniej niż 3200 zł, za co ręczę, to wtedy pozbędziesz się za paręsetr złotych Sennheiserów i na pewno wystarczy na przykład na ASL HB-1.

Jeżeli tak nie, to poza Cayinem i Grahamem w grę wchodzi jeszcze Sugden, który jest w Audiofilu oraz Naim, o którym dalej nie wiem, czy jest dostępny w wersji z RCA (ewentualna przeróbka jest podobno łatwa, a zastosowanie przejściówek też w grę wchodzi, bo dźwięku ponoć nie pogarsza), ale wiem, że na pewno jest bardzo dobry.

Witam!

Odnośnie wzmacniacza Naima Headline to jest mały problem, którego sam doświadczyłem. W zeszłym roku wybrałem się do Pomarańczy celem odsłuchania i ewentualnego zakupu. Niestety po podłączeniu do zasilacza oraz cd 5i, no i oczywiście słuchawek, ze wzmacniacza nie wydobył się żaden dźwięk. Zaniepokojony sprzedawca zadzwonił do dystrybutora i dowiedział się, że wzmacniacz nie akceptuje sygnału bezpośrednio z cd ale musi go otrzymać z przedwzmacniacza tak więc temat odpuściłem bo do cd, słuchawek i wzmacniacza trzeba było jeszcze zakupić przedwzmacniacz. Czy da się to obejść nie wiem. Do dziś żałuję, że nie posłuchałem Headline'a.

Piotr Ryka

Czy dokonałeś może odsłuchu Grado RS1 wraz z Twin Headem?

mgregor

Dokonałem i zbieram się aby to szerzej opisać, ale jestem teraz dość zajęty a w dodatku płyta główna komputera mi siada i w czwartek idzie do wymiany. Powiem tylko, że Twin Head ma fantastyczną przestrzeń i piękną barwę. W porównaniu z nim Cayin, którego też tam miałem pod ręką i odsłuchiwałem równolegle, jest bardzo dobry, ale Twin jest magiczny - bierze gość i czaruje.

Szef Audio Klanu z Krakowa mówi, że ma Naima z RCA, ale nie wie, czy to przeróbka, bo kupił z drugiej ręki, a mając cały system Naima i tak na to gwiżdże. Natomiast wg. red. Igielskiego Naim z zasilaczem za 9000 zł jest porównywalny z Twin Headem.

Cholera, teraz poza zakupem wzmacniacza i cd zacząłem poważnie myśleć o tych Grado... Problem tylko w tym, że kasy na wszystko nie starczy.

Piotr Ryka-> ASL'a HB-1 to ja nawet mam, tylko, że u mnie w domu kiedy podłączam do niego słuchawki to słychać taki dosyć cichy świst (szklano-metaliczny dźwięk). Przez ostatni miesiąc w zasadzie co tydzień jeździłem do Studio Pro po inny egzemplaż HB-1, inne lampy itd., a problem u mnie wcale nie ustał. Natomiast w sklepie ten problem nie występuje, nawet na moich HD-600. Więc jak ktoś chce tanio kupić HB-1 to zapraszam...

Peter Daniel-> a kiedy byś je sprzedawał? Bo ja jeżeli bym kupował to najwcześniej za miesiąc jak nie póżniej, więc nie wiem czy by ci tak pasowało. Ewentualnie za jakieś dwa tygodnie mógłbym ci potwierdźić czy się decyduję czy nie (musze odsłuchać kilka wzmaków z HD-600, no i te Grado).

Na pewno do miesiaca nie sprzedam.

Obecnie buduje wzmacniacz i jak juz bedzie skonczony chce jeszcze raz porownac na spokojnie Grado i AKG K1000, moja preferencja jak dotad jest AKG. A wzmacniacz to oczywiscie GC (fully balanced) ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> Messer

Zainteresował mnie ten cichy świst. Miałem coś podobnego jak podłączyłem HV-1 Scorpiona + DT 931 do całego ustrojstwa sieciowego. Kombinowałem, zmieniałem etc i nic. Okazało się, że mam gdzieś zdwojoną pętlę zerową. Pomogło odjęcie uziemienia (odpiąłem "0" w sieciówce przy wejściu) i problem znikł.

Taką informację uzyskałem od P. Dubiela - producenta.

>parsec

Ten bezkompromisowy Stax dostaje w tyłek od wiekrzości d.i.y. czy naszych rodzimych handcrafted ala garaż power.

================================================================================

Pod seryjną kambodżę niema co sie ładowac w wypasiooony head amp.

Jeżeli ktos chce wycisnąc wiecej z systemu ze słuchawkami to musi byc świadomy wiekrzej selektywności słuchawek... i zródełko juz wtedy musi byc na tyle dobre by główka niebolała po dłuższym słuchaniu.

================================================================================

Co do Staxa.. nie jest to system dla wszystkich jako ideał.Najwyższy[ kosztowny] systemik Staxa jest dobry..ale tez niepozbawiony wad.Nizsze sa delikatnie pisząc mocno kontrowersyjne jak za swoja cenę.

Z tąd moja rada dotyczy wiekrzego osłuchania z dana grupa urzadzeń a pózniej dokonac wyboru...

arek67->"CD CA, Audionova IC a do tego wzmacniacz słuchawkowy za kilka tys.

>Niektórym to brak bladego pojęcia o wyobraźni:)"

Po pierwsze to już napisałem, że cd też chce wymienić, tylko na razie nie mam na to środków. Po drugie chce kupić wzmacniacz, który będzie u mnie pracował przez długie lata, więc myślę raczej przyszłościowo, teraz kupie lepszy wzmak, a za troche ponad pół roku pomyślę o cd. Fakt, na wszelkiej maści elektronice się nie znam, ale nie wiem czy można mi zarzucić kompletny brak wyobrażni.

A na bazie jakiego źródła chcesz dokonać oceny tych wzmacniaczy i ile chcesz przeznaczyć na zestaw w najblizszym roku? Bo na razie źle kombinujesz proporcje, chyba że masz 10 tys. na CD ze sklepu.

Ja Ci radze sprzedaj obecne sluchawki i kup system Stax za okolo 5 tys zl moze nawet system 4040 jest w zasiegu.

Do tego za jakis czas odpowiedni CD - uzywane w okolicach 5-7 tys zl mozna naprawde dostac cos ciekawego ewentualnie nawet do tuningu.

Panowie, nie opowiadajcie bzdet, że z Grado musi koniecznie grać CD za 10 tys. złotych i super wzmacniacz. A gdyby nawet tak było, choć oczywiście nie jest, to i tak od czegoś budowę systemu trzeba zacząć, a moim zdaniem dobre źródło dźwięku jest na początek zdecydowanie najlepszym wyborem.

Przemyślałem trochę sprawę i na wzmacniacz przeznaczę chyba jednak nie więcej niż 2 tys., zacznę zbierać na cd i postaram się kupić coś z drugiej ręki w granicach 4 tys. HD-600 chyba w takim układzie sobie na razie zostawię (jestem z nich zadowolony), a o ewentualnej zmianie słuchawek pomyślę w przyszłości. A tak z ciekawości jeszcze zapytam, ile RS-1 kosztują w Stanach?

Na dzień dzisiejszy na sprzęt mogę wydać 4,5 tys. Czyli starczyło by na wzmak słuchawkowy i sporo płyt. Kase na cd ( ok. 4 tys) mógłbym mieć najwcześniej za troche ponad pół roku. Tak więc na dzień dzisiejszy o cd nie myślę, a zastanawiać zacznę się na wiosne. Żeczywiście chyba troche się zagalopowałem z tym wzmakiem za ponad 3 tys., ale młody jestem, nagły przypływ gotówki zbytnio udeżył mi do głowy... Dzisiaj wypożyczę wzmak Vincenta, potem jeszcze Skorpion, tańszy Graham, Linnart i mam nadzieję, że coś się z tego wybierze.

Jerzyk23- [email protected]

Proponuję na razie wzmacniacz paradoxa w obudowie ekonomicznej (ok. 600 zł), a do tego zostanie Ci na CD.

Potem możesz sobie wzmacniacz upgradować (obudowa, lampy itp).

To dobry wzmacniacz i z HD600 dobrze będzie pracował. W każdym razie warto posłuchać. paradox może Ci go przesłać do domu na próbę, więc najwyżej tracisz na kosztach przesyłki.

>Na dzień dzisiejszy na sprzęt mogę wydać 4,5 tys

Sprobuj posluchac Stax 3030 lub 4040 byc moze Ci sie spodoba z tym ze wez pod uwage ze systemy te wymagaja dlugiego okresu docierania szczegolnie sluchawki, bas maja ciekawy jak dla mnie bardzo dobry taki jaki jest w rzeczywistosci na nagraniach akustycznych live, najlepiej posluchac ich na jakims CD z XLR (łącząc po XLR) mam tu na mysli oczywiscie system 4040 ktory mozna dostac w okolicach 5 tys zl - nowy

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.