Skocz do zawartości
IGNORED

Integra / końcówka mocy do 16.ooo zł

mahler

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzęt nie będzie dla mnie, mam jednak duży udział w skompletowaniu tego systemu, dlatego zwracam się o opinie. System to CD CEC TL51Z jednak docelowo będzie inny CD, zapewne Linn Ikemi. Kolumny hand made TL z głośnikami Accuton/Eton- na zdjęciu. Bardzo wymagające, niemożliwie przejrzyste, w zasadzie limituje je tylko elektronika. Pomieszczenie ok. 30m2 dobrze zaadoptowane akusycznie.

Głownym założeniem jest, że sprzęt ma być używany, więc cena 16 tys to mniej więcej pułap nowych klocków w granicy 25-30 tys. Może to być jakaś super integra ale też system dzielony. Nie starsze niż 4-6 lat.

Pytanie, lampa czy tranzystor ? Wstępnie z lamp myślelismy nad monoblokami Antique Sound Lab na lampach 845

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tranzystorów jeden z typów np to Mark Levinson 333 do dostania na ebay za ok. 5 tys euro.

Ukryta Zawartość

Oczywiście te dwa wzmacniacze to tylko skrajne przykłady. Wybór jest bardzo duży, uznanych firm dziesiątki a dotrzeć do niektórych urządzeń nie sposób. Oczywiście nic nie będzie kupione w ciemno. Chodzi o zawężenie poszukiwań i wybranie kilku modeli. Wtedy szukanie, pożyczanie i odsłuchy. Na czym waszym zdaniem się skoncentrować ? Czego szukać do takich kolumn ? Gdzie najpewniej i najtaniej ? Jak jest ze ściąganiem sprzętu z www.audiogon.com ? Z góry dziękuję za każdą rozsądną poradę.

post-1087-100002055 1170276605_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piekne kolumny !

Tylko czemu ten bas się tak świeci - co to, polipropylen ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Co do wzmacniacza ML - IMO cała seria 331-332-333 to jedna wielka pomyłka Levinsona. Nic dziwnego że czym prędzej wprowadzili ulepszoną serię 334-335-336, notabene duzo lepszą. Cena 5000 EUR jest chora. Chińczyka na 845 ma mój znajomy z Wrocławia. Gra to IMO tak sobie - jak na lampe strasznie ostro (z dynaudio 1.4 i lampowym pre Jadis), choć dynamicznie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie, to Hexacone Etona. Głośnik o 2' mniejszy niż w Eidolon :-)

Ktoś doradzał starsze końcówki Accuphase. Wyglądem budzą respekt. Może ktoś zza wielkiej wody się wypowie ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeciez to moje kolumny! Tak sa piekne i graja wspaniale, gram na nich juz przez jakis czas i musze przyznac,

ze z czasem coraz bardziej mi sie podobaja... Ja pomalu dochodze juz z brzmieniem na poziom, ktorego szukam

i chyba nie bede musial w trybie natychmiastowym wymieniac klockow, uskuteczniam rzezbe z lutownica i jestem

juz bardzo blisko :-))

Odsluchalem na nich cztery kombinacje z lampa (m.in. monobloki na 300B) i uwazam ze jest to pomylka, totalna klapa, jezeli juz musi byc

lampa to bedzie potrzebna duza moc i swoboda puszczania duzych pradow, no i oczywiscie zwiazany z tym wydatek, oraz puzniejsza eksploatacja, chociaz ja sprzet uzywany to kto wie...

Ja bym jednak za taka kase poszukal czegos ekstra na tranzystorach, jest wlasnie do sprzedania

fajny komplet Burmestera, pre + koncowka za rozsadna cene (sklep-jak zwykle jaja-ok38tys), z gestym tlusciochem ikemi mogloby to zagrac wybornie.

Ikemi... eee... a nie prościej, taniej i lepiej dołożyć do TL51Z dac-a DX71 CEC-a, skorzystać z jego wyjścia regulowanego (IMHO b. dobrego), pominąć pre, a za 16k kupić... bo ja wiem... AN Conquest? Pass Aleph 2? Maca 352?

Artur, co ty opowiadasz, to nie są Twoje kolumny tylko moje ! Twoje mają ciemne boki, nieźle Ci się miesza już od tego dźwięku :-) Kwestia CD nie jest tutaj najważniejsza. Czy to będzie Linn czy inny, niewiadomo. Ta sprawa jest na koniec.

Być może uda mi się odsłuchac Jeff Rowland Concerto w niedługim czasie. Lacrimosa ma takiego za jedyne 14500 i to nówka :-) Pytanie, jak zagra z Accutonami.

Lampy typu pentoda odpadają ( takie założenie żeby nie mieć za dużego wyboru:-)

Jak mówi ABs, z lampami jest słabo ale może trzeba trafić na TĘ lampe ? Tylko jaką.

Osobiście preferuję duże końcówki mocy w klasie A, dlatego tak podoba mi się ten Accuphase ;-) Niestety odsłuch tego jest niemożliwy... :(

"Jak mówi ABs, z lampami jest słabo ale może trzeba trafić na TĘ lampe ? Tylko jaką."

mahler -> to akurat jest proste pytanie.

Wystarczy kupić coś z kręgu CAT JL-2, JL-2 Sig, JL-3, JL-3 Sig. Będzie pozamiatane. Gwarantuję.

W przypadku tych kolumn wazne jest wszystko, zaczynajac od gniazdka w scianie i kabli sieciowych, sa ekstremalnie przezroczyste, jak podasz jakikolwiek brud czy ostrosc natychmiast to pokaza, musi byc plynnie i gladko, ale zeby je dobrze nasycic i skontrolowac potrzebny prad, ze slabowitym lampowcem bas bedzie falujaca plama, muzyczka bedzie saczyla sie wolno i ospale...

Jezeli ma byc klopotliwa lampa to Hurricane o ktorym pisal pitdog moze byc niezlym zestawieniem, mozna tez sprobowac tanszego Monsoona i napewno CAT ;-))

A moze sprobowac jakiegos cyfraka, NuForce lub Bel Canto??

W Niemczech najtańszy CAT JL-2 kosztuje w przeliczeniu ok 70 tys zł, JL-2 Sig ok 90.000, a JL-3 to chyba ze 200.000zł :-)

Moim zdaniem ciekawe mogło by być zestawienie cyfrak + pre ARC LS-25.

>mahler

"Osobiście preferuję duże końcówki mocy w klasie A" Ostatnio byl do sprzedania w dobrej cenie PASS Aleph 0s, podobno najbardziej "lampowy" wzmacniacz tranzystorowy, mozna wybierac i przebierac, jest tego sporo nawet u nas w kraju.

Co do źródła Marcin g dobrze gada - zdecydowanie Ikemi beee, z CEC-em bardzo dobry pomysł ale oczywiście można też inaczej. I nie ma co zostawiać na później. Wręcz przeciwnie, od tego trzeba zacząć.

Co do wzmacniacza to ABs dobrze gada. Słuchał tych kolumn chyba na dobrej lampie (czy tak?), ja też ich słuchałem, dwa razy. Podstawa to dobry prąd i to od gniazdka w ścianie. Ceramika rzeczywiście pokarze każdy brak gładkości i płynności w systemie. (Czyż nie kable uratowały dobry nastrój ABs-a po nabyciu tych kolumn?:))Kluczowe w zestawieniu będzie pełne okablowanie. Dobra cyfra pewno będzie ok. ale żeby zacząć od czegoś realnego i w zasięgu ręki po to aby sprawdzić czy idziemy w dobrym kierunku, proponuję Krella 400, który powinien być w najbliższym Audio Klanie:)

Tak kable sa bardzo wazne, do takich glosnikow mozna sprobowac kabli Bartka1, sieciowka jest wybitna!, glosnikowe bardzo dobre, pewnie i na nich bym gral, jednak musialy przegrac z Kondo. IC wiadomo, transparent-mit-cardas, nie slyszalem IC Bartka1? Krell400 tez bardzo dobra propozycja, zrodlo musi grac gesto i "analogowo" z czysta gora!.

arek, nasza kolejność jest nieco inna i źródło raczej na końcu i pewnie w przyszłym roku. Oprócz CECa gra też zmodyfikowany przez Bartka Philips z CDM I i raczej jest OK. Okablowanie też jest w całości od Bartka - głośnikowe, IC, sieciówki. Na razie w tym układzie najważnieszy jest wybór wzmacniacza.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.