Skocz do zawartości
IGNORED

Najpiękniejsze pokoje odsłuchowe

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Chicago napisał:

Słuchacie muzyki, czy pierdolnięcia...???

Jak zabrzmi np. taki Enter Sandmen Metaliki bez pierdolnięcia zaraz na początku?

Tu nie chodzi o permanentne napieprzanie a o odpowiednie oddanie określonych akcentów, nawet w warunkach domowych, o live nikt nie wspominał.

45 minut temu, iro III napisał:

Jak zabrzmi np. taki Enter Sandmen Metaliki bez pierdolnięcia zaraz na początku?

Tu nie chodzi o permanentne napieprzanie a o odpowiednie oddanie określonych akcentów, nawet w warunkach domowych, o live nikt nie wspominał.

dodam jeszcze Budgie Bredfan i Turned to Stone, bez zróżnicowania dynamicznego te kawałki stają się bez sensu. Mają fragmenty melancholijne, które ucieszą @Chicago, i te dynamiczne, które ucieszą mnie. Na odpowiednim sprzęcie obydwa fragmenty podane w pełnej skali i z subtelnymi niuansami ucieszą większość zgromadzonych, w tym ww 🙂

PS: Ja bym się tam na dobry dźwięk live we własnym salonie nie obraził, niestety na większości małych i dużych koncertów nagłośnienie jest skopane 😞

3 godziny temu, baksiu napisał:

PS: Ja bym się tam na dobry dźwięk live we własnym salonie nie obraził, niestety na większości małych i dużych koncertów nagłośnienie jest skopane

Na wszystkich koncertach rockowych i pop, na których byłem w Stanach, powiedzieć, że bylo dobrze, to mało - bylo albo bardzo dobrze, albo wręcz rewelacyjnie pod względem nagłośnienia  - włącznie z otwartym koncertem Rolling Stonesow na stadionie Soldier Fields, a byłem na wielu, m.in. na koncercie Altman Brothers, Steely Dan, Lynyrd Skynyrd, Claptonie, Santanie, Steve Vai, Angelique Kido, Ziggy Marleyu & Melody Makers, na Dweezil Zappa w Opera House…. I na dziesiątkach innych. Jedyne miejsca, w których zawsze jest coś nie tak, to United Center i Allstate Arena - tam faktycznie można być trochę zniesmaczonym jakością nagłośnienia, ale to nie są miejsca przeznaczone do stricte koncertów muzycznych. Koncertów jazzowych nie wyliczam, bo po pierwsze byłem na niezliczonej ilości imprez jazzowych, a po drugie, nie pamietam, żeby jakikolwiek brzmiał tak słabo, żeby być nawet trochę niezadowolonym. Oczywiście było kilka wpadek, np. na koncercie Stańko z trasy ‚Dark Eye’s, ale dupy dali organizatorzy, bo akurat wybrali takie miejskie, gdzie muzyka w ogóle nie brzmi, chociaż po zmianie akustyka poprawa była znaczna i dali radę. W Polsce tez byłem na wielu koncertach i było różnie, ale najgorzej z tego co pamietam wypadł John Mayall, którego koncert odbył się w Okrąglaku w Opolu - obiekt, który absolutnie nie nadaje się do żadnych muzycznych imprez, ale to są stare dzieje. Natomiast taka Kasa Chorych zabrzmiała w kinie Odra referencyjnie, jak i Nazareth i Budgie w opolskim amfiteatrze. Działo się to wszystko pod koniec lat 70-tych i w latach 80-tych. 

Parker's Mood

dźwięk z małych głośniczków w dużej sali nie będzie miał odpowiedniego pierdolnięcia, ale słuchać się oczywiście będzie dało... niezależnie co nt napiszemy.

G prawda

Pierdolniecie zalezy od odleglosci od glosnikow a nie wielkosci sali. Jak usiadzies 1 metr od glosniczkow i dasz gazu, to nawet z malych glosniczkow bedziesz mial pierdolniecie, nawet na 1000m2

Czesc towarzystwa ciagle nie kapuje o co chodzi

PS.
Zakladam ze przez pierdolniecie masz na mysli „glosnosc“ a nie „zejscie“

G prawda

Pierdolniecie zalezy od odleglosci od glosnikow a nie wielkosci sali. Jak usiadzies 1 metr od glosniczkow i dasz gazu, to nawet z malych glosniczkow bedziesz mial pierdolniecie, nawet na 1000m2

Czesc towarzystwa ciagle nie kapuje o co chodzi

PS.
Zakladam ze przez pierdolniecie masz na mysli „glosnosc“ a nie „zejscie“

Właśnie chyba od definicji pierdolnięcia trzeba byłoby zacząć .
Obawiam się że niewprawne ucho (lub brak precyzji w określeniu oczekiwań) za pierdolnięcie przyjmuje mix niskiego zejścia x zdolnosci systemu do oddania energii danej częstotliwości i głośności. I wówczas :
1. Z małego słosnika ciężko o niskie zejście - upraszczam oczywiście bo można stosować zabiegi poprawy
2. Energia - to nie tylko głośnik / kolumna jako całość ale system wg mnie.
3. Napier.... Głośno to wiele potrafi . Jakości tegoż nie oceniam ale w słabych systemach jest to poprostu łomot bez rozdzielczości i dużą dozą zniekształceń

I na to wszystko nakłada się akustyka pomieszczenia.

Ja jestem zwolennikiem odsłuchu bliskiego pola pomimo sporych kolumn. Muszę dodać że słuchałem fajne monitory które ładnie grały ale niedosyt na niskich częstotliwościach pozostawał po moich 15" drajwerach w papierze.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
2 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Właśnie chyba od definicji pierdolnięcia trzeba byłoby zacząć

Definicja jest bardzo prosta.

To granie z boomboxa na takim poziomie zniekształceń i podbić basu aby lampasy na spodniach od dresu zaczęły łopotać na dupie słuchacza niczym flaga na wietrze 

Czyli ma to niewiele wspólnego z oddaniem naturalnej dynamiki i skali nagrania w warunkach domowych 

Obawiam się że niewprawne ucho (lub brak precyzji w określeniu oczekiwań) za pierdolnięcie przyjmuje mix niskiego zejścia x zdolnosci systemu do oddania energii danej częstotliwości i głośności. I wówczas :
1. Z małego słosnika ciężko o niskie zejście - upraszczam oczywiście bo można stosować zabiegi poprawy
3. Napier.... Głośno to wiele potrafi . Jakości tegoż nie oceniam ale w słabych systemach jest to poprostu łomot bez rozdzielczości i dużą dozą zniekształceń

Ano wlasnie. I zaden z powyzszych parametrow nie jest funkcja wielkosci/kubatury pomieszczenia
W dniu 9.11.2023 o 12:15, pantagruel napisał:

Proszę,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jednak dałem sobie spokój 😂 miałem dziś podjechać bo wyjazd się przełożył, ale jeszcze na chwile wszedłem do Kler bo we Wro na Czekoladowej są wszystkie (byłem 700m od nich) 3 modele na ekspozycji dostępne z rozkładanym podnóżkiem, zaczepiła mnie Pani pogadaliśmy okazało się ze na Baritono jest nowe promo -25% co jest rzadkością bo zazwyczaj tylko premia na next zakup i zamówiłem po prostu drugi w welurze za 6600 pln bez kombinowania … wiem ze mnie ten nie zawiedzie 😉 teraz tylko myśle czy nie odwołać zamówienia i nie dołożyć 1100 do elektryki … 

W dniu 9.11.2023 o 11:19, muzofan napisał:

Dzięki za linka. Faktycznie fajny 😃

Jak wyżej 

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

I na to wszystko nakłada się akustyka pomieszczenia.

Ja jestem zwolennikiem odsłuchu bliskiego pola pomimo sporych kolumn. Muszę dodać że słuchałem fajne monitory które ładnie grały ale niedosyt na niskich częstotliwościach pozostawał po moich 15" drajwerach w papierze.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Moja definicja pierdolnięcia, to umięśniony osiłek, który dla sportu podbiega do kolesia w parku, daje mu w nos, aż mu lacie spadną i sp...ala bez śladu. Dlatego jestem zadowolony z audio physic avanti III, które potrafią z dobrym napędem dać w pysk, aż żęby się sypią, by po ułamku sekundy zamilknąć i to wszystko bez kompresji, słyszalnych zniekształceń i z zejściem, z zupełnie zimną krwią. Podstawkowce w większym pomieszczeniu tego nie zrobią, będą zdezorientowane jak dres na obcej, większej siłce. Będą próbowały ukryć zakłopotanie dźwigając zbyt wielkie ciężary i daremnie napinając wątły muskuł, a smuga cienia będzie im spływać po... drutach 😜

2 godziny temu, baksiu napisał:

Moja definicja pierdolnięcia, to umięśniony osiłek, który dla sportu podbiega do kolesia w parku, daje mu w nos, aż mu lacie spadną i sp...ala bez śladu. Dlatego jestem zadowolony z audio physic avanti III, które potrafią z dobrym napędem dać w pysk, aż żęby się sypią, by po ułamku sekundy zamilknąć i to wszystko bez kompresji, słyszalnych zniekształceń i z zejściem, z zupełnie zimną krwią. Podstawkowce w większym pomieszczeniu tego nie zrobią, będą zdezorientowane jak dres na obcej, większej siłce. Będą próbowały ukryć zakłopotanie dźwigając zbyt wielkie ciężary i daremnie napinając wątły muskuł, a smuga cienia będzie im spływać po... drutach 😜

😄

obiektywnie o audio

Albo akustyka za tysiące albo Widok za miliony..😁 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Niepokorny
Gość

(Konto usunięte)

Wiesz ja myślę, na podstawie odsłuchów w różnych miejscach, że nawet w takim pokoju niekoniecznie musi brzmieć tragicznie - przede wszystkim w miejscu odłsuchowym, gdzie najmniej odbić bezpośrednich. Na pewno nie jest optymalnie, ale, jeśli słuch się na niższych poziomach głosności, to taki sprzęt daje radę. Dlaczego tak uważam? Kiedy miałem budżetowe sprzęty typu arcam, rotel, a teżmniższe naim, to rzeczywiście w tzw. bloku  z płyty było słabo, ale im leszy sprzęt, tym mniejsze zakłócenia, zniekształcenia. NIe chcę przez to powiedzieć, że wtedy problem z akustyką znika, ale moim zdaniem, jest jakby mniej uciążliwy. IMO.

1 godzinę temu, Niepokorny napisał:

Albo akustyka za tysiące albo Widok za miliony..😁 

Ukryta Zawartość

Właśnie mi uświadomiłeś, że widok mi jest zbędny, gdyż słucham po ciemku, z zamkniętymi oczami, rolety i zasłony zamknięte, swieczka zapalona, żeby się w drodze do lodówki o głośniki nie zabić. Reasumując: albo widoki i muzyczka jako tło, albo muzyka.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
Właśnie mi uświadomiłeś, że widok mi jest zbędny,

Co do seksu, to tak
Ale czy do muzyki?

Przypomniałeś mi historię z taką fajną blondyną 11/10

To że słuchała muzyki z zamkniętymi oczami, to pikuś.
Ale jak mi zryła plecy paznokciami, to się jej zapytałem czy chce aby teraz na mnie wszystkie inne laski na plaży leciały?

A utwór, to był ten.

12 godzin temu, baksiu napisał:

Właśnie mi uświadomiłeś, że widok mi jest zbędny,

Bo nie masz Szans na takie widoki, więc tak sobie tłumaczysz ciesząc się z tego ci nasz. Gdybyś miał możliwości jak na zdjęciu to napewno byś wykorzystał (bo głupio by nie skorzystać) a wówczas pisałbyś inaczej. Proste i logiczne. 

Ukryta Zawartość

50307AA4-26B9-427B-B60A-163803F40638.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Niepokorny napisał:

Bo nie masz Szans na takie widoki, więc tak sobie tłumaczysz ciesząc się z tego ci nasz. Gdybyś miał możliwości jak na zdjęciu to napewno byś wykorzystał (bo głupio by nie skorzystać) a wówczas pisałbyś inaczej. Proste i logiczne. 

Ukryta Zawartość

kulą w płot, mam i nie korzystam, są inne priorytety 🙂 Trzeba w sobie temperować niepohamowany konsumpcjonizm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piękne widoki najmniej mają z konsumpcjonizmem wspólnego za to są zdrowym pokarmem zmysłów. Faktycznie „kulą w płot”

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piękne widoki najmniej mają z konsumpcjonizmem wspólnego za to są zdrowym pokarmem zmysłów…..

…. i to o kazdej porze roku.

Zdrowszy pokarm niz widok na kupe metalowych skrzynek z wyswietlaczami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Niepokorny napisał:

Piękne widoki najmniej mają z konsumpcjonizmem wspólnego za to są zdrowym pokarmem zmysłów. Faktycznie „kulą w płot”

CC5D967D-65B6-4E38-AD95-EFC94304BF6D.jpeg

Ja pierdzielę, jak pięknie, że aż photoshop na myśl przychodzi, że nie może być prawdziwe.

A'propos tych wcześniejszych zdjęć z super rozpraszaczami (sala nautiliusa, jeśli dobrze pamiętam?)

Znalazłem takie coś, w zamian za lamele ścienne, o których też myślę:

image.thumb.png.a4ec4e26774f162b45d63b79960c09a9.png

I już więcej nie zaśmiecam wątku.

Na fejsowej grupie Szczere Audio  człowiek dał relację ze swojego remontu i użytych materiałów. Zainteresuj się.. 

Ukryta Zawartość

Bo warto.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Dzięki, ale wygląda na kupę roboty i jakoś nie znajduję w sobie ochoty na zbyt długie majsterkowanie, plus narzędzia etc. Ale przejrzę, może ma gość magiczne sposoby na łatwy i w miarę szybki montaż.

To są gotowe elementy. Nalezy to tylko przyciąć na wymiar - możesz to zlecić w każdym markecie budowlanym i przykleić do ściany.

Koniec tematu. Prościej sie nie da..

Edytowane przez Niepokorny

W ubieglym tygodniu mialem je w rece. Kumpel pokryl tym przedpokoj.
To 8mm filc z przyklejonymi listwami. Zamowil na pasowna wysokosc, a szerokosc przycial nozem. Jeden modul jest 63cm szeroki.

Przybil czarnymi malymi gwozdzikami przez filc do sciany.

Max prosto

Specjalnie napisałem o klejeniu zamiast „młotkowaniu” żeby nie było że szanownego kolegę namawiam/narażam na niebezpieczeństwo utraty życia lub zdrowia..🫢🫣

Gość

(Konto usunięte)

Przybil czarnymi malymi gwozdzikami przez filc do sciany.

Stary dowcip mi się przypomniał.

Sadysta ciągnie za nogę dziecko po schodach...
- Przechodzień, nie chcąc eskalować, zapytał: A nie boi się pan że dziecku berecik z głowy spadnie?
- Nie, przybiłem gwoździkiem.
W dniu 23.11.2023 o 07:33, Niepokorny napisał:

Ukryta Zawartość

Ten pokój wzbudza u mnie niepokój. Nie czułbym się tam dobrze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

• Pokaż nowe odpowiedzi