Skocz do zawartości
IGNORED

Najpiękniejsze pokoje odsłuchowe

Rekomendowane odpowiedzi

37 minut temu, pmcomp napisał:

Kompresor lodówki w pokoju odsłuchowym to nie jest dobry pomysł.

Rozwiązaniem jest lodówka absorpcyjna.

16 minut temu, marek666 napisał:

Rozwiązaniem jest lodówka absorpcyjna.

Rozwiązaniem jest brak lodówki w pomieszczeniu odsłuchowym.

Muszę przewietrzyć mój system…

8 minut temu, pmcomp napisał:

Rozwiązaniem jest brak lodówki w pomieszczeniu odsłuchowym

Jasne, że tak lepiej. Ale jakby ktoś musiał... życie to sztuka kompromisów

9 godzin temu, Ajothe napisał:

Lodówka zniszczy każdy system hi-end. 

Tyle teorii, lub doświadczenia z "lodówkami" Mam lodówkę i hałas w salonie mam na poziomie 28-30dB no da radę wytrzymać! Bez włączonej lodówki jest raptem 1dB ciszej. 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

5 minut temu, Ajothe napisał:

Hałas to jedno, a straszliwe zakłócenia w sieci drugie 😋

No ok, ale co mają zakłócenia w sieci do miejsca w którym stoi lodówka? Sam mam ją postawioną niedaleko systemu (otwarta przestrzeń), ale jest zasilana z innego obwodu niż audio. Wtedy, kiedy włącza się kompresor, żeby dochłodzić słychać jak pracuje, ale co to ma do zakłóceń sieciowych i jak je wyeliminować. Wiem, że to nie temat do takich pytań, ale mleko się rozlało 😉

18 minut temu, Ajothe napisał:

Hałas to jedno, a straszliwe zakłócenia w sieci drugie 😋

Chyba w głowie sądząc po tekście

Ciekawy, oryginalny pomysł na klimatyczny regał z winylami i stolik audio z ozdobnymi elementami po starych maszynach do szycia typu Singer itp

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A taki widok za oknem ma niemiecki informatyk klikający sobie z Majorki 😉

8049356E-9CB9-4509-8650-C59C1A7016F2.jpeg

Przy okazji kolejny fan Naim&Sonus Faber

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Niepokorny
42 minuty temu, Ajothe napisał:

Matko...na odsłuchy trzeba wyłączać wszystkie obwody poza audio, słabi z Was zawodnicy...🤣

Proponujesz wyłączać podstację 110KV ?

5 minut temu, ASURA napisał:

Proponujesz wyłączać podstację 110KV ?

Ja wyłączam napowietrzacz rybkom, choć mam najcichrzy na rynku model, ale jednak bąbelki hałasują... 

Teraz, baksiu napisał:

Ja wyłączam napowietrzacz rybkom, choć mam najcichrzy na rynku model, ale jednak bąbelki hałasują... 

Rybki już passe. W sklepach zoologicznych coraz ciężej je nabyć!

To może jednak nie wyłączaj bo zostaniesz z pustym akwarium?

22 minuty temu, Chicago napisał:

Wkleiłbyś jakiś porządny 12-to metrowy hajendowy pokój w bloku z płyty na Bałutach z widokiem na śmietnik, albo z mrówkowca na Chabrach w Opolu, a nie jakieś Majorki i domy ze skylight z Magico i ogrodem z patio. Wtedy będą wszyscy zadowoleni, a tak to sam widzisz ile mają ludzie problemów...??? To dżwięk słaby, bo szyby w dachu, to za bogato, to za jasno, to gołębie srają na szyby... nie można słuchać profesjonalnie muzyki i w ogóle chujnia jak w Szwajcarii.

🤭👍🥂

Gość

(Konto usunięte)
32 minuty temu, Chicago napisał:

pokój w bloku

realizacja-warszawa-wy01.thumb.jpg.53b47caaedf2a97759760b83c25936b2.jpg

realizacja-warszawa-wy03.thumb.jpg.c59a6e85c4562c860de37980a3b9c766.jpg

"

Zwieńczyłem adaptację akustyczną pomieszczenia, w którym znajduje się jeden z najlepszych systemów audio jakie słyszałem w moim życiu. 
Problemem był kominek znajdujący się za lewą kolumną. Powodował on zmniejszenie głębi sceny muzycznej z lewej strony, oraz zaburzał proporcje i rozkład sceny. Po prawej stronie za kolumnami jest TV, który zakrywa się szerokopasmowym dyfuzorem Skyscraper, które posiadam w ofercie. Po lewej przed kominkiem nie można było go zastosować ze względu na dużą masę takiego dyfuzora i trudność w jego przesuwaniu. 

Rozwiązaniem tego problemu jest użycie mojego transparentnego dyfuzora M-diff. Działa on w szerokim zakresie częstotliwości, jest mobilny (ma kółka pod podstawą) oraz nie jest ciężki, więc łatwo można go przesunąć na czas rozpalenia w kominku.
Po zastosowaniu M-diff scena jest niesamowicie głęboka z prawej jak i lewej strony. Poprawiło się ogniskowanie źródeł pozornych. Gradacja kolejnych planów jest dokładna i w tych samych odległościach po obu stronach."

opis Acoustic lab

-----------------------------------

"

Dostałem za zadanie zaprojektować pokój odsłuchowy o jak najlepszych proporcjach, wokół którego architekt stworzył bryłę domu. Dwa lata później był gotowy stan surowy i zacząłem produkcję ustrojów akustycznych. Trzy lata później jeden z najlepszych dedykowanych pokojów odsłuchowych jakie zrobiłem był gotowy.

Ustroje rozpraszające i pochłaniające na ścianach zabudowane i zasłonięte tkaninami. W rogach pułapki basowe, również schowane za maskownicami. Na suficie po środku wyspa z dyfuzorów, a przy ścianach zabudowa pod wentylację z dodatkowym pochłanianiem basu."

Realizacja_Lodz_04.thumb.jpg.37e3165fbb261f98755484acfbfec97f.jpg

Realizacja_Lodz_01.thumb.jpg.88a1bfb942cc2cc29004295710dbec4e.jpg

Realizacja_Lodz_03.thumb.jpg.45addbbd35710a78f249dc3554fa3fe1.jpg

Eee panie - w takim pokoju to już musi być słychać którą dziurą Marc Bolan wciąga krechę. Nie ma żartów.

Parker's Mood

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Chicago napisał:

Eee panie - w takim pokoju to już musi być słychać którą dziurą Marc Bolan wciąga krechę. Nie ma żartów.

15 m2

adaptacja Bartka Chojnackiego

projekt_pomieszczenie_odluchowe_krakow_zielonki_3.thumb.jpg.586e9fa9e4ce42e3c4214f8759f34159.jpg

projekt_pomieszczenie_odluchowe_krakow_zielonki_6.thumb.jpg.6e24d66092706331ef3af87f05e46433.jpg

projekt_pomieszczenie_odluchowe_krakow_zielonki_8.thumb.jpg.fda54bf4507189ee4f2775a3d7753620.jpg

projekt_pomieszczenie_odluchowe_krakow_zielonki_7.thumb.jpg.34710e37be7dc075ad49fcba74da26f6.jpg

wielgocki-t20-plot.thumb.jpg.8d91b59f00bfd25bc3afdc04ef13aeaa.jpg

20210518_195619-scaled.thumb.jpg.8462747cf0f65981d937128b8b651231.jpg

20210518_195702-scaled.thumb.jpg.adc689ccd1ea24e479684eea89ac6134.jpg

jak widać małych klitek też nie trzeba się wstydzić

Super pokoje, chociaż na mnie nie robi to już takiego wrażenia. No i to jest tylko domowe stereo, a mnie o co innego chodzi, aczkolwiek bardzo ładne te sprzęta i pokoje. Mnie najbardziej zabija live w GM i w Constellation... prawdziwe instrumenty i ich brzmienia, i dopiero po tych klimatach płyty. Ale spoko jest, podoba mi się. Gdybym od nowa skupił się na home audio, to wszystko byłoby schowane, a głośniki w ścianach.

IMG_6912.thumb.jpg.ef3e03e478507b66effa0a5be06b60ef.jpg.f83644fc34d64ef06bdf960d0b488cd5.jpgIMG_6910.thumb.jpg.96e9010519fd7d83f119dffc4fa8b34c.jpg.2c612cf0c2b4d80cfd92105ef376d506.jpgIMG_6907.thumb.jpg.4fdb8bcbf80979311b180f1d6b5965f3.jpg.b1a37dc2e708789fba70543d63c96696.jpg

Parker's Mood

Tak, ślicznie jest. Te piłki są najlepsze, jak kokony pasażera Nostromo.

Aż strach pomyśleć gdyby coś z nich wyskoczyło.

Parker's Mood

5 godzin temu, slawek.xm napisał:

15 m2

adaptacja Bartka Chojnackiego

Ukryta Zawartość

projekt_pomieszczenie_odluchowe_krakow_zielonki_6.thumb.jpg.6e24d66092706331ef3af87f05e46433.jpg

projekt_pomieszczenie_odluchowe_krakow_zielonki_8.thumb.jpg.fda54bf4507189ee4f2775a3d7753620.jpg

projekt_pomieszczenie_odluchowe_krakow_zielonki_7.thumb.jpg.34710e37be7dc075ad49fcba74da26f6.jpg

wielgocki-t20-plot.thumb.jpg.8d91b59f00bfd25bc3afdc04ef13aeaa.jpg

20210518_195619-scaled.thumb.jpg.8462747cf0f65981d937128b8b651231.jpg

20210518_195702-scaled.thumb.jpg.adc689ccd1ea24e479684eea89ac6134.jpg

jak widać małych klitek też nie trzeba się wstydzić

Widzę że w tej kiszce udało się wstawić audio physic scorpio 25! I to odwrotnie niż zaleca producent, ambitnie! Ciekawe jak to gra...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Mnie te hiper, duper, super zrobione pokoje z dzisiątkami ustrojów już nie rajcują. Najczęściej są też zwyczajnie brzydkie, jeśli nie straszne. Jeśli ktoś ma dedykowane pomieszczenie tylko do audio, jeszcze ok, ale jeśli pomieszczenie ogólne, salon, to dla mnie odpada. Źle bym się czuł na co dzień.

Natomiast rozważam na ścianie za kolumnami i może za miejscem odsłuchowym lamele, coś jak na zdjęciu jak powyżej. Walory etstetyczne i jakoś tam dźwięk też rozporoszą.

image.thumb.png.beb10433f57ab5cda888361a06dba7f4.png

Dla mnie z kolei audio to tylko w pokoju gościnnym/salonie. Oczywiście że nie jest to idealne rozwiązanie i wymaga wielu kompromisów.. spore przeszklenia czy niechęć do   oszpecania salonu stalaktytami/ustrojami itp pułapkami basowymi..🫣

Ale nie wyobrażam sobie słuchania muzy w zaadoptowanej jaskini (żeby nie nazwać dosadnie „norze” bez okien) jak jakiś introwertyczny i odludek..

Ideałem jest świetnie grający sprzęt w pokoju gościnnym.. słucham gdy przysłowiowo „żyję”.. jem, sprzątam, gotuję, przyjmuję gości, bawię z rodziną - czyli obcuję z muzyką przez większą część dnia.

Zamykać się w dedykowanym pokoju aby posłuchać muzyki..?!🤔Rodzina by mnie wydziedziczyła..😅

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, pantagruel napisał:

Natomiast rozważam na ścianie za kolumnami i może za miejscem odsłuchowym lamele, coś jak na zdjęciu jak powyżej. Walory etstetyczne i jakoś tam dźwięk też rozporoszą.

Tak zrobił to pan z Majorki, oczywiście łatwej dziś kupić gotowe lamele w Casto..

Ukryta Zawartość

896D15E3-BF79-4487-94B2-2F045EDEE783.jpeg

B9858DD5-9F90-4EE3-B3DB-0B71C460563F.jpeg

E9764C96-7D1A-432A-9A60-473AC9B980B1.jpeg

B8056A2F-CAA3-4908-88CB-8B15B0B3E235.jpeg

6682DB45-65BE-4B33-BE1C-9EA8C7900982.jpeg

3CEBE950-3A60-4971-AEBA-C2FF39F8AF07.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo fajny pomysł. Jedyna rzecz, którą zrobiłbym inaczej, to dolna poprzeczka montażowa do lameli. Powinna być niżej, schowana za szafką, bo jak się na niej zacznie kurz zbierać, to będzie to widać, a sprzątanie tego na bieżąco to udręka.

To chyba jeden z najładniejszych i profesjonalnie zaadoptowanych polskich projektów.. Niestraszących. 

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, juro napisał:

Bardzo fajny pomysł. Jedyna rzecz, którą zrobiłbym inaczej, to dolna poprzeczka montażowa do lameli. Powinna być niżej, schowana za szafką, bo jak się na niej zacznie kurz zbierać, to będzie to widać, a sprzątanie tego na bieżąco to udręka.

Fakt.

Dzięki tym poprzeczkom zamontowane lamele nie przylegają bezpośrednio do płaskiej ściany, inaczej niż w lamelach z MDF 
  Napewno ten projekt DIY ma inny wpływ na odbicia i rozpraszanie niż gotowiec z Casto

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi