Skocz do zawartości
IGNORED

Najpiękniejsze pokoje odsłuchowe

Rekomendowane odpowiedzi

żeby móc swobodnie odsuwać głośniki od mebli i ściany? Dopóki nie spróbujesz, to nie wiesz gdzie najlepiej grają. Ja mogę jedynie na oko ocenić, że mają ciasno i nie jest to ich złoty punkt.

A czy na dywanie nie mozna swobodnie odsuwac?
Co robia ci, ktorzy maja wykladziny?
Każde pomieszczenie jest inne. Najlepszą odpowiedź możemy uzyskać w różnych odległościach od ściany. Dla iluzji głębi sceny jednak, im dalej tym lepiej. Ostatnio byłem u kolegi, który dla beki podłączył najtańsze sorroundy jamo bardzo daleko od ściany i głębokość mnie zdziwiła. :D

Jesli iluzja sceny jest jedynym kryterium.
Ale sa jeszcze inne kryteria. Np zrownowazony przebieg pasma w calym zakresie czestotliwosci. Wtedy moze sie okazac, ze inne ustawienie jest korzystniejsze
6 godzin temu, J4Z napisał:

Każde pomieszczenie jest inne. Najlepszą odpowiedź możemy uzyskać w różnych odległościach od ściany.

Godzinę temu, xajas napisał:

Ale sa jeszcze inne kryteria. Np zrownowazony przebieg pasma w calym zakresie czestotliwosci.

gg ez

.

Godzinę temu, xajas napisał:

A czy na dywanie nie mozna swobodnie odsuwac?
Co robia ci, ktorzy maja wykladziny?
Jesli iluzja sceny jest jedynym kryterium.
Ale sa jeszcze inne kryteria. Np zrownowazony przebieg pasma w calym zakresie czestotliwosci. Wtedy moze sie okazac, ze inne ustawienie jest korzystniejsze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wykładzina jest na całej podłodze, więc nie przeszkadza w przesuwaniu, ale spróbuj ustawić jedną nogę podstawy na dywanie, a resztę na podłodze i się dowiesz dlaczego dywan przeszkadza... Wykładziny w większości pokoi odsłuchowych nie są wskazane, to dlatego tak kiepsko gra większość sprzętu na audioshow, tam są wykładziny i pogłos jest za mały. Jeśli chcesz zrównoważyć pasmo głośników w zakresie basu podpierając nimi ścianę, tzn że jest z nimi źle i jedynie pudrujesz syfa...

Ukryta Zawartość

wykładzina jest na całej podłodze, więc nie przeszkadza w przesuwaniu, ale spróbuj ustawić jedną nogę podstawy na dywanie, a resztę na podłodze i się dowiesz dlaczego dywan przeszkadza... Wykładziny w większości pokoi odsłuchowych nie są wskazane, to dlatego tak kiepsko gra większość sprzętu na audioshow, tam są wykładziny i pogłos jest za mały. Jeśli chcesz zrównoważyć pasmo głośników w zakresie basu podpierając nimi ścianę, tzn że jest z nimi źle i jedynie pudrujesz syfa...

Moje zestawy waza ponad 85kG i jakos sobie z ta jedna noga na dywanie poradzilem.

BTW.

Mam nawet dwa (grube!) dywany, jeden na drugim

Ukryta Zawartość

A to z tymi za krotkimi poglosami z powodu wykladziny to juz absolutny bezsens  

Ukryta Zawartość

Fakt, z tymi wykładzinami i pogłosem poniosło. 

4 godziny temu, baksiu napisał:

Jeśli chcesz zrównoważyć pasmo głośników w zakresie basu podpierając nimi ścianę, tzn że jest z nimi źle i jedynie pudrujesz syfa...

Chodzi Ci o kolumny z małym dołem i leczeniem tego dostawianiem do ściany? No to nie, nie o to nam chodzi. 

Edytowane przez J4Z

.

7 godzin temu, baksiu napisał:

Dziwne spostrzeżenie, wystawcy się starają coraz bardziej ustawiajac ustroje akustyczne, tam jest raczej za dużo pogłosy że względu na gołe pomieszczenia, a wykładzina nie ma takiej mocy jak się Tobie wydaje. 

Twierdzenie że systemy źle grają na AVS to również przesada. 

5 minut temu, pantagruel napisał:

To znaczy ten, a pokój to jak wygląda?...

''To znaczy'' (''ten'' - Ty) żeś już ślepy haha ha

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
19 godzin temu, pantagruel napisał:

No jest zdjęcie ołtarza bogatego, ale pokoju to nic nie widać, a to, co widać, sugeruje nieomal komorę odsłuchową, a nie piekny pokój. 

wiata na 2 auta bez pozwolenia do 40m2 zaadaptowana ad hoc na magazyn ze sprzętem ;), sądząc po spadzie dachu, to kraj w ciepłej strefie klimatycznej...

No jest zdjęcie ołtarza bogatego, ale pokoju to nic nie widać, a to, co widać, sugeruje nieomal komorę odsłuchową, a nie piekny pokój. 

Wole ta komore odsluchowa niz twoj piekny pokoj
wiata na 2 auta bez pozwolenia do 40m2 zaadaptowana ad hoc na magazyn ze sprzętem ;)

Wychodzi ta „polska“ natura, z zazdrosci to jeden drugiego by w lyzce wody utopil
Gość

(Konto usunięte)

Strona chińska. Jakiś portal audio. Człowiek ma dużo ciekawych, częściowo starszych sprzętów. I ekspres do kawy. To już coś. Szkoda jednak, że nie ma zdjęcia ogólnego pomieszczenia. Zapewne imponujące, ale czy ładne, nie sposób stwierdzić.

3 godziny temu, baksiu napisał:

wiata na 2 auta bez pozwolenia do 40m2 zaadaptowana ad hoc na magazyn ze sprzętem ;), sądząc po spadzie dachu, to kraj w ciepłej strefie klimatycznej...

Jak byś przeczytał link to byś wiedział że to jest pomieszczenie po byłej hali produkcyjnej  właściciela który przeszedł na emeryturę

Z ciekawostek jako źródło jest tam Studer A730 z napędem zawieszonym wachadłowo laserem Philipsa plus gramiak z napędem paskowym MicroSeiki

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 godzinę temu, ASURA napisał:

Jak byś przeczytał link to byś wiedział że to jest pomieszczenie po byłej hali produkcyjnej  właściciela który przeszedł na emeryturę

Z ciekawostek jako źródło jest tam Studer A730 z napędem zawieszonym wachadłowo laserem Philipsa plus gramiak z napędem paskowym MicroSeiki

No to wyczułem, że to zaadaptowane pomieszczenie gospodarcze, tak to wyglądało i niestety ładne nie jest, ale fajnie, że może tam posłuchać muzyki, a nie tylko przechowywać niepotrzebne graty 

W dniu 17.11.2023 o 09:52, Piopio napisał:

Chyba żartujesz 😉 Pomieszczenie ma olbrzymią kubaturę. Monitory w takim pomieszczeniu to żart. 

Może ktoś tak lubi. Mi pewnie by pasowało. Mam małe kolumienki na 13 cm głośnikach i BR mam zatkane.

W dniu 26.02.2024 o 23:08, Ajothe napisał:

Twierdzenie że systemy źle grają na AVS to również przesada. 

Zgadzam się. Oczywiście są też i takie co faktycznie grają źle.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W dniu 2.03.2024 o 04:24, pantagruel napisał:

A tu?!

Nie każdego widać stać na współczesne hi endy:

Ukryta Zawartość

ino na radiolę....

Albo nie ma takiej potrzeby

886C7611-2B1C-426D-B673-4F0632D4E3C4.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Niepokorny napisał:

Albo nie ma takiej potrzeby

Ukryta Zawartość

Bardziej: Nie czuje takiej potrzeby.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Często spotkałem się z opinią muzyków, że nie potrzebują w domu hiper sprzętu, bo i tak wszystko masakruje muzykę, która grają/słuchają na koncertach, próbach itd. Poza tym, zapewne mają w głowie zapamiętane doskonale, jak każdy instrument brzmi i w tym sensie nie rajcuje ich sprzęt za miliony. Ale np. Tomasz Zeliszewski, perkusista Budki Suflera, to znany audiofil z zacnym sprzętem i salą odsłuchową.

Edytowane przez pantagruel
lit.
Gość

(Konto usunięte)
Ale np. Tomasz Zeliszewski, perkusista Budki Suflera, to znany audiofil z zacnym sprzętem i salą odsłuchową.

Aczkolwiek żadnych audiofilskich wynalazków nie ma. Można nawet powiedzieć, że sprzęt wręcz skromny

a58657ec8890a6fe397ce8e680c05341.jpg
4 godziny temu, romeksz napisał:

Aczkolwiek żadnych audiofilskich wynalazków nie ma. Można nawet powiedzieć, że sprzęt wręcz skromny

Ukryta Zawartość

a58657ec8890a6fe397ce8e680c05341.jpg

no estetą zdecydowanie nie jest 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, romeksz napisał:

Aczkolwiek żadnych audiofilskich wynalazków nie ma. Można nawet powiedzieć, że sprzęt wręcz skromny emoji6.png

No to chyba nie wiesz, co jest na obrazku i jakie to sprzęty. Na bocznej ścianie ma jeszcze magnetofon szpulowy, chyba jakiś wysoki studer.

W dniu 2.03.2024 o 04:24, pantagruel napisał:

A tu?!

Nie każdego widać stać na współczesne hi endy:

Ukryta Zawartość

ino na radiolę....

To nie jest radiola. Nie wiem co to za gramofon po prawej ale po lewej Garard 401 w takiej zamykanej obudowie. Mam taki tzn. napęd bo identyczna skrzynia poszla do kominka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

• Pokaż nowe odpowiedzi