Skocz do zawartości
IGNORED

1. koncert fortepianowy Brahmsa

??wirek

Rekomendowane odpowiedzi

Przyznam się bez bicia- nie lubię tego koncertu. Wiem że jest to utwór dobry dla [bez urazy..] początkującej młodzieży słuchającej. Oczywisty sturm&drang początku pewnie koresponduje z testosteronową burzą wieku szkolnego.. Choć nawet ten mentor retor Bardinii (też dlatego źle mi się ten koncert kojarzy) bardzo go poważał.

Poleccie mi jakieś nagrania (+opis) abym pomyślał, że Brahms i tu jest tak wielki i fajny jak [i tak] myślę.

Pewnie jest tu 6 wątków o tym... i'm stupid- używałem wyszukiwarki i nic :-/

https://www.audiostereo.pl/topic/22348-1-koncert-fortepianowy-brahmsa/

Tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) przeszukaj stronę słowem "brahms"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
  • 2 lata później...

^pp

na pewno można dostać oba koncerty na DVD, np. w Presto:

Ukryta Zawartość

ale to pewnie znalazłeś...

z CD jest gorzej, bo powszechnie osiągalny jest akurat tylko drugi koncert...

Ukryta Zawartość

->parmenides

>płyta minionego roku według gramophone to wlasnie koncerty brahmsa wedlug freire i chailly - decca

>475 7637

Spróbuję ale mimo wszystko "porwał" mnie Zimerman z Bersteinem

->dong

DVD to jednak nie CD:(((

Może jest to na LP?

^pp

na CD to zostaje aktualnie chyba tylko opcja z Berlińczykami i Rattlem:

Ukryta Zawartość

albo poszukiwania używki... tu masz listę wydań z Bernsteinem:

Concerto for piano n. 1 in D minor, op. 15

with Wiener Philharmoniker, cond. Leonard Bernstein - Vienna, November 24-28, 1983, live

- DG 413 472

- DG Japan POCG 1130

- DG 415 578 (4lp)

- DG 431 207 (3cd)

(LP też, jak widać, jest).

Ukryta Zawartość

Z LP mogę polecić I Koncert Fortepianowy w wykonaniu V.Ashenazy i B.Haitink z Concertgebouw Orchestra. To nagranie z 1981, Decca London FFRR (full frequency range recording) LDR 71052. To jest co prawda nagranie cyfrowe, ale pięknie się kręci na talerzu gramofonu, a spod igły idzie ogień :)

Podoba mi się to nawiązanie do testosteronu :)))

Pozdrawiam

Papamek

dong, 31 Gru 2007, 13:01

>^pp

>

>na CD to zostaje aktualnie chyba tylko opcja z Berlińczykami i Rattlem:

>

Ukryta Zawartość

>

>albo poszukiwania używki... tu masz listę wydań z Bernsteinem:

>Concerto for piano n. 1 in D minor, op. 15

>with Wiener Philharmoniker, cond. Leonard Bernstein - Vienna, November 24-28, 1983, live

>- DG 413 472

>- DG Japan POCG 1130

>- DG 415 578 (4lp)

>- DG 431 207 (3cd)

>

>(LP też, jak widać, jest).

->dong

Jak zwykle jesteś nieoceniony. Dziękuje bardzo

Pozdrowienia i wszystkiego dobrego w AD2008

Ukryta Zawartość

Polecam ta plyte :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pośród nagrań I koncertu, które posiadam, szczególnie cenię nagranie L. Fleishera z G.Szellem (Sony Heritage - SNY 63225.2)...decyduje tu stopień integracji fortepianu z orkiestrą, po mojemu, w tym utworze element najważniejszy

Mars, 31 Gru 2007, 16:03

>Zdaje sie ze DG wznawia nagrania z Bernsteinem, poniewaz wsród nowosci jest następująca pozycja:

>Brahms Brahms Cycle II - Pf Concs Nos 1 & 2.

>Zimerman/VPO/Bernstein. 073 4332

Szkoda że tylko na DVD:(((

pp> CD z 2 koncertem jest wciąż w sprzedaży, a koncert No.1 - skoro jest wycofany z oficjalnej oferty, bez trudu znajdziesz w sieci... tym razem taki download w pełni legalny :-)))

Pozdrawiam

daGambus, 5 Sty 2008, 15:25

>pp> CD z 2 koncertem jest wciąż w sprzedaży, a koncert No.1 - skoro jest wycofany z oficjalnej

>oferty, bez trudu znajdziesz w sieci... tym razem taki download w pełni legalny :-)))

>Pozdrawiam

Ale ja nie chcę z sieci, chcę na CD:))

Czy DG nie wznawia takich wspaniałych płyt?

pp

Czy DG nie wznawia takich wspaniałych płyt?

To niestety nie jedyny przypadek tego rodzaju. Najgorzej chyba dostało się Philpsowi po połaczeniu z Deccą(DG ma - jak się zdaję- wiekszą niezależność), która utrzymuje wszystko co się da z repertuaru swoich gwiazd np. Soltiego, w tym również jego średnio udane produkcje, a robi to kosztem dawnych artystów Philipsa - np. nie uświadczysz świetnego "Don Giovanniego" pod Davisem lepszego od ubu nagrań Soltiego, jego "Figara" też nie ma w katalogu(choć kupić jeszcze można). Mogę jeszcze zrozumieć EMI, które ma taka ilość wybitnych nagrań, że i tak staje na głowie, żeby wymyslać kolejne serie, w których można to upchnąć - samego "Don Giovanniego"(żeby zostać przy tym tytule) mają chyba z 5 albo 6 wersji, a razem z Virgin to będzie chyba 8. I prawie wszystko jest w ofercie.

>pp

>

>Czy DG nie wznawia takich wspaniałych płyt?

>

Otóż DG z chęcią zapewne tę akurat płytę by wznowiło, gdyby z katalogu nie wykreslił jej sam... Krystian Zimerman!

Tak tak, obecnie obowiązująca wersja wykonań koncertów to Nr1 z Rattle'm i Nr2 z Bernsteinem i kropka, a co wcześniej wykreślone i zamazane na zawsze, podobnie się rzecz ma z kilkoma innymi wczesnymi nagraniami bardzo wybrednego artysty, żeby wspomnieć choćby np. Chopina.

A że w wersji DVD 1 koncert z Bernsteinem mu nie przeszkadza? Cóż, widocznie (na szczęście) nie przeszkadza to nikomu... :-)))

Bardzo dobre wykonanie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak, nie słyszałem w tym Polliniego, ale jego typ pianistyki, wrażliwości pasuje mi do tego koncertu

jako antidotum, na pewne wady (imho) utworu..

w ogóle lubię Poliniego w Brahmsie, kwintet f-moll bardzo mi podchodzi :-)

Koncert d-moll zawiera się między skrajnościami:

Monumentalny Arrau z Giulinim z lat 60., ale tylko na winylu, bo CD wyprało go w wybielaczu.

Kapell z Mitropoulosem - ekspresja.

Myra Hess z Mitropoulosem - dynamizm wulkanu, chociaż słabo słychać.

Relfleksja i liryzm - Curzon z Szellem, a posunięty wręcz do anemii (ale jednak czysto piękny!) - Kempff z Konwitschnym.

Złoty środek to np. Serkin z Szellem. Albo rzeczony Rubinstein z Reinerem, o ile ten wyjątkowy i wyjątkowo nieznoszący się tandem może być jakimkolwiek "środkiem" (nie może, to indywidualna i fantastycznie przejrzysta interpretacja).

Gould wciąga. Ta pierwsza część gigantycznie rozciągnięta - ale z sensem niesamowitym jednak.

Miłego słuchania.

skąd te wątpliwości do 1-go..

żwirek to mój już zarzucony nick, ale żałuję że nie ma wątku o drugim koncercie JB :-/

otóż niektóre popularno przebojowe koncerty fort. cenię.. b-moll czajkowskiego, griega, mimo popularności

bardzo "cenię" i lubię drugi brahmsa, i trochę mnie irytuje, że pierwszy jest jakby na pierwszym miejscu- strasznie niby banalny wpis, ale tak to już jest

ale pierwszy nie bardzo, właśnie (MIĘDZY INNYMI) za te kotły i sturm drang- dlatego to ulubiony koncert nastoletnich chłopaków :-)

druga część jest fajna, ale nie lubię tego jako całości

• 2 tygodnie później...

Nie wiem skąd to uprzedzenie do pierwszego? Dla mnie to fantastyczny kawał muzyki. Co do wykonania to ktoś tu już wspomnial Gilelsa. Nic lepszego jeszcze nie słyszałem jak chodzi o ten koncert choć rzecz jasna jest wiele innychswietnych opracowań. Gilels jednak zrobił fantastyczna robotę

Witam!

Giles to pozycja "must buy" jeśli chodzi o pierwszy koncert JB, a co nią będzie w przypadku drugiego???

PS. Ostatnimi czasy wsłuchuję się w interpretacje Emanuel'a Ax'a, jednak czuję w niej jakiś niedosyt związany z brakiem "lekkości", którą to można znaleźć np. w wykonaniu Zimermana (pod Bernsteinem).

Pozdrawiam, Grzegorz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

connex, 22 Sty 2008, 09:00

>Nie wiem skąd to uprzedzenie do pierwszego? Dla mnie to fantastyczny kawał muzyki.

Zgadzam się, to moj ulubiony koncert. Wspaniały! I te cudowne, własciwe tylko dla Brahmsa, momenty zawieszenia, swoistej ekstazy w 2 cześci, dotyczy to takze 3 czesci II koncertu). Ja lubie Arrau i Serkina i nieodżalowanego Kapella

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.