Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka wnętrz

Rekomendowane odpowiedzi

Wiele osób pisze, że zastosowanie absorberów tłumiących w miejscach pierwszych wpływa na poprawę sceny. Tylko co to w prakryce oznacza? Zwiekszenie wymiarow sceny, czy jej zmniejszenie, ale z poprawa rysunku instrumentów/precyzji rozmieszczenia muzyów. Natknalem sie kiedys w sieci na publikacje grupy harman-kordon, gdzie bylo wyraznie pokazane/opisane, ze dodajac ustroje tłumiace scena sie zmniejszala, ale tzw. focusowane sie poprawialo (obrazowo: glos wokalistki dobiegal z punktu, zamiast byc rozmyty na scenie). Moje doswiadczenia w tej materii sa dosyc skromne, mam dwa dosyc spore ustroje tłumiace po bokach kolumn wymiaru 1x1m. Zmniejszają mi scenę na szerokosc,uspokajaja dzwiek, ale za to wszystko jest jakby dokladniejsze? Przynajmniej ja tak odbieram ich wplyw, a jakie sa Wasze doswiadczenia?

Przynajmniej ja tak odbieram ich wplyw, a jakie sa Wasze doswiadczenia?

Witaj, odbieram podobnie.

Obecnie mam 4 panele plus dwa dyfuzory QRD 2D. W obecnej chwili trenuję ustawienie:

Pomiędzy kolumnami panel, z boku w miejscu pierwszych odbić pomieszane - dyfuzor i panel, z tyłu za miejscem odsłuchowym też panel z wełny mineralnej. Dodatkowo za osłabienie modów pomieszczenie dbają 4 rezonatory Helmholtza o łącznej pojemności 560l.

Zmniejszają mi scenę na szerokosc,uspokajaja dzwiek, ale za to wszystko jest jakby dokladniejsze? Przynajmniej ja tak odbieram ich wplyw, a jakie sa Wasze doswiadczenia?

Jeśli chodzi o moje to mam podobne, z tym, że nie doświadczam pomniejszenia sceny. Raczej jej wyraźniejsze dostrzeganie się pojawia. A jaka ona jest to zależy najbardziej od samej realizacji na płycie. Odczuwam jakby większą eteryczność dźwięku, wokale bardziej się zaczynają podobać, bliższe prawdziwości. Wyraźniejsza głębia dalszych planów. Nie wspomnę tu o Rogersie W. czy Floydach. Dopiero docenia się zawartość tych płyt. Co ciekawe mam wrażenie, że sybilanty robią się wręcz sympatyczne, w przeciwieństwie do poprzedniej sytuacji. Człowiek się dziwi po co są kolumny w pomieszczeniu skoro "nie grają" :). Ale tego oczywiście samo postawienie paneli nie da. To tylko jeden z koniecznych elementów całej "układanki".

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Witaj, odbieram podobnie.

Obecnie mam 4 panele plus dwa dyfuzory QRD 2D. W obecnej chwili trenuję ustawienie:

Pomiędzy kolumnami panel, z boku w miejscu pierwszych odbić pomieszane - dyfuzor i panel, z tyłu za miejscem odsłuchowym też panel z wełny mineralnej. Dodatkowo za osłabienie modów pomieszczenie dbają 4 rezonatory Helmholtza o łącznej pojemności 560l.

Wolał bym kolumny o tej pojemności pewnie by schodziły na te 16Hz :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ale tego oczywiście samo postawienie paneli nie da. To tylko jeden z koniecznych elementów całej "układanki".

Zgadza się, to taka przystawka, a główne danie jeszcze daleko. Po głowie chodzi mi zagospodarowanie sufitu, ale jeszcze brakuje mi konceptu, czy mam pochłaniać, czy rozpraszać. Wysokość pokoju to 2,6m. Mam ktoś z Was jakieś sugestie?

• Użytkownicy+

palton

A do czego służą te kanapy za kolumnami?

Do siedzenia ;)))

A serio, to po prostu zagracają pokój, bez nich musiałoby być więcej ustrojów. Kiedyś tak zapewne będzie ... póki co, robią za pochłaniacze, rozpraszacze itp. W pokoju jest tylko narożnik "siedzisko" i panele, oraz dywan i owcza wełna na ziemi przy narożniku. Jak się klaśnie w ręce, to następują kolejne odbicia. Dzięki kanapom i panelom, nieco się to zmniejszyło. Jest jeszcze sporo do zrobienia, ale teraz kolej na dac i przyzwoite pre zamiast tymczasowego Rotelka ... Chodzi mi też po głowie, korektor akustyki. Był u mnie kiedyś Jura z Behingerem, ale w kilka godzin trudno było coś ustalić. Wtedy wydawało mi się, że efekty były mizerne. Pewnie wszystko jest kwestią odpowiednich ustawień.

Był u mnie kiedyś Jura z Behingerem, ale w kilka godzin trudno było coś ustalić. Wtedy wydawało mi się, że efekty były mizerne. Pewnie wszystko jest kwestią odpowiednich ustawień.

Ciekawi mnie czy po przejściu przez takie urządzenie nie traci się tej najciekawszej eteryczności, delikatności aury dźwięku, stanowiącej o tym przyjemnym zadowoleniu.

Imacman

Ja tez jeszcze nie mam konceptu na sufit. Ale chyba skończy się na rozpraszająco pochłaniającym ustroju, podwieszonym tak, aby na jednym końcu móc go opuszczać dp odsłuchu i podnosić po odsłuchu. Dałoby to pewien stopień nierównoległości kawałka sufitu względem podłogi.

Za to mam inny problem jak zauważyłem. Moje ściany są bardzo sprężyste same w sobie. I po lekkim nawet puknięciu potrafią jak kamerton przez chwilę dać o sobie znać. Niestety są już świeżo pomalowane :(. Tu muszę koniecznie coś wymyślić. Spróbuję porobić bardzo ciężkie ramy do ustrojów pochłaniających, może trochę bezwładnościowo zadziałają ściśle przykręcone do ściany.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Witam, robię właśnie remont pokoju i chcę go w jak najlepszym stopniu przystosować akustycznie do słuchania muzy. Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, są te wszystkie pochłaniacze i rozpraszacze do kupienia ale co jak i gdzie, żeby to miało ręce i nogi. Pokój ma 4,80x4,80 więc lipa bo totalny kwadrat wysoki na 2,60. Zrobiłem jednak na jednej całej ścianie szafę wnękową o głębokości 65cm więc już tego kwadratu nie ma tylko prostokąt. Z tego co czytałem wszystkiego rodzaju te panele rozpr. i pochła. trzeba montować symetrycznie na bocznych ścianach i tu mam problem bo na jednej prawie w całości są okna z drzwiami balkonowymi więc cała symetria padła. Sprzętu jeszcze nie podłączałem bo nie ma sensu,w pokoju na razie ledwo da się rozmawiać i słuchać telewizji takie echo itp. Zrobię na wieczór jakiś rysunek poglądowy i wstawię. Ogólnie pomocyyyy.

Pozdrawiam

@elfuego - uszy do góry, też mam "kwadratowy" pokój. Nie jest to szał, ale da się jakoś zorganizować poprawny odsłuch. Pierwsza sprawa, to odpowiednie ustawienie kolumn względem ścian i miejsca odsłuchu.

Spróbuj ustawić kolumny dość daleko od tylnej ściany - u mnie stoją ok 170 cm i od bocznej ściany ok 100 cm. Miejsce odsłuchu spróbuj ustanowić też jakiś 1m od tylnej ściany.

Podejrzewam, że występować będzie w Twoim pomieszczeniu podstawowy mod ok 34-36 Hz. "Zapuść" sobie dźwięk testowy z tego zakresu i pochodź po pomieszczeniu słuchając, gdzie dźwięk zanika, a gdzie jest mocniejszy. Szczególnie zwróć uwagę na miejsce odsłuchu i ewentualnie skoryguj jego położenie.

Dźwięki testowe do pobrania z mojego Chomika:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Imacman

Ustawiać mniej więcej tak chce tylko może trochę bliżej tylnej dać kolumny tak koło 100-120cm, no i sofe raczej muszę niestety dać na scianę. Niestety pokój za duży nie jest. Ale to i tak po zrobieniu ściany za kolumnami, mam zamiar na całą dać coś takiego, a w rogi chce wbudować po skosie takie płyty z mdf 22mm obite pianką i jakimś materiałem grubym od podłogi do sufitu i szerokości około 60cm na zawiasach otwierane z małymi półeczkami od środka przyczepionymi do sciany, jak to będzie to jeszcze zobaczymy na razie się na szafę pozbyłem dukatów he. Dzięki za dzwięki testowe na pewno będę kombinował jak już zrobię reszte. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a w rogi chce wbudować po skosie takie płyty z mdf 22mm obite pianką i jakimś materiałem grubym od podłogi do sufitu i szerokości około 60cm na zawiasach otwierane z małymi półeczkami od środka przyczepionymi do sciany

Witaj, rogi pomieszczenia można zaadaptować specjalnymi ustrojami. Jest parę możliwości. Do środka dać panele z wełny mineralnej PT80 firmy Isover. Będą absorbować szerokopasmowo i w zależności od grubości i pustki powietrznej za panelem ich zakres działania może zaczynać się już od 50Hz. Dodatkowo może być z przodu materiał rezonujący (membrana). Można też w rogach dać konstrukcję typu tube trap. Kombinacji jest wiele.

Ukryta Zawartość

post-11945-0-46990500-1315208319_thumb.gif

post-11945-0-16695800-1315208415_thumb.jpg

post-11945-0-87847500-1315208453_thumb.jpg

post-11945-0-15040100-1315208850_thumb.jpg

post-11945-0-18281100-1315209016_thumb.jpg

post-11945-0-38781700-1315209029_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cze, myślałem o czymś takim, ale niestety takie rozwiązanie ma tylko walory akustyczne, a ja wolał bym raczej akustyczne i użytkowe, a to już nie jest prosta sprawa, napcham tam wełnę git ale wtedy jakaś półka odpada w środku po za tym te ustrojstwa są mocowane na stałe, kminie jak to razem połączyć akustyka+użytek przestrzeni za panelem, to ostatnie zdjęcie odpada w zupełności bo podobnie to miałem tylko zagraca rogi, a tego nie chcę, nie mam 5 pokoi tylko 2 z czego drugi 9m2. Mam koncepcję że w pokoju mają stać kolumny z szafką na sprzęt tv na ścianie i sofa + ewentualnie fotel jakiś, no kwiaty doniczkowe do tego, chcę mieć czysto i schludnie a nie jakieś graty bo tak to miałem i nie wyglądało to za ciekawie. Zrobię takie ustroje narożne, ale co z tym co bym tam wpakował za nie, następne szafki jakieś dochodzą do pokoju w tym drugim nie mam na to miejsca je...ne bloki prl heh. Do tego jeszcze kolumny nie małe dochodzą na razie to VA Mozart Grand, ale planuje zmianę na heco the statement, które już do maluszków nie należą. Ciężka sprawa na prawde to wszystko połączyć w jednym pokoju. Tak czy siak dzięki za zainteresowanie i porady jak sobie poradzić. Czytałem wszystkie Twoje wpisy i widzę że masz pojęcie co polecasz. Jak już pisałem kombinuję jak to razem połączyć żeby był ustrój narożny i za nim przestrzeń nawet na pierdoły jakieś typu cd itp. No nie mam na razie koncepta jakiegoś na ten cały shit.

Pozdrawiam.

@elfuego - zajrzyj do wątku Jarka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czytałem ten wątek, ale u mnie nie do wykonania coś takiego ze względy szafę na całej ścianie, a na przeciwnej okna które zaczynają się już 20cm pod sufitu i zajmują 80% ściany, szkoda bo pomysł fajny i co najważniejsze nic nie ujmuje z przestrzeni użytkowej pokoju.

Garść inspiracji estetycznych :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i szczegółowy katalog:

Ukryta Zawartość

post-10771-0-19127100-1315477253_thumb.jpg

post-10771-0-93311000-1315477264_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ganzz_gut, ta wewnetrzna czesc fali skupia dzwiek, zamiast go rozpraszac. Jest wiec to zmiana na gorsze, niz przypadku plaskiej sciany...

Gdzieś na stronie producenta jest dokumentacja odnośnie pomiarów akustyki i wygląda, że ta ścianka absorbuje dzwięk w zakresie 300-1000Hz. Poza tym nie jest to zrobione z czegoś na kształt giętej listwy/sklejki więc chyba dość elastyczne... nie wiem, może się nie znam, ale chyba podobne rozwiązanie pojawia się w panelach avconu?

Calkiem mozliwe, ze taki panel absorbuje taki zakres czestotliwosci i zarazem ma (przynajmniej w zalozeniu mial) rozpraszac dzwiek.

Panele Avconu nie zawieraja wkleslej czesci, tylko sama wypukla (to dobrze).

Calkiem mozliwe, ze taki panel absorbuje taki zakres czestotliwosci i zarazem ma (przynajmniej w zalozeniu mial) rozpraszac dzwiek.

Panele Avconu nie zawieraja wkleslej czesci, tylko sama wypukla (to dobrze).

Ok, teraz "czaje" :) nie wiem czy dobrze pamietam, ale opcja wylacznie wypukla tez chyba jest...

Edytowane przez ganzz_gut

Polecam do pooglądania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Mają tam świetną salę koncertową z profesjonalną adaptacją akustyczną. Cieszy oko i miło, że w Polsce mamy takie cuda. Analogowy szpulowiec Studera też się fajnie prezentuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lucky

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Pytanie co myślicie o solidnym wytlumieniu ściany za kolumnami ( nie tej za słuchaczem) materiałami pochlaniajacymi. Zakładam klasyczne kolumny grające do przodu, tudzież w płaszczyźnie 180stopni maks. Zakładam że wszystkie odbicia od tylnej ściany są niepożądane, nie służą kreowaniu przestrzeni/sceny. A może to błędne zalozenie ?

Garść inspiracji estetycznych :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i szczegółowy katalog:

Ukryta Zawartość

Cudze chwalicie swego nie znacie :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanie co myślicie o solidnym wytlumieniu ściany za kolumnami ( nie tej za słuchaczem) materiałami pochlaniajacymi. Zakładam klasyczne kolumny grające do przodu, tudzież w płaszczyźnie 180stopni maks. Zakładam że wszystkie odbicia od tylnej ściany są niepożądane, nie służą kreowaniu przestrzeni/sceny. A może to błędne zalozenie ?

Zdania są podzielone. Na pewno nie można przesadzić z tłumieniem, bo zniknie "życie" z muzyki.

Mirek w swoim pokoju odsłuchowym zastosował rozpraszanie na tylnej ścianie.

Ukryta Zawartość

Tu masz pomocny kalkulator, który pozwoli określić miejsca pierwszych odbić, te są najważniejsze. Dodatkowo metoda na lusterko i mamy miejsca, gdzie należy umieścić ustroje akustyczne. Mirek w swoim pokoju odsłuchowym zastosował rozpraszanie na tylnej ścianie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cudze chwalicie swego nie znacie :-)

Ukryta Zawartość

Ustroje pochłaniająco-rozpraszające firmy Avcon są naprawdę niezłe. Niestety, moja kobieta nie zaakceptowała tego "mebla". Przekonałem ją dopiero tym:

Ukryta Zawartość

post-17176-0-74521900-1316029789_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Przekonałem ją dopiero tym:

Ukryta Zawartość

W pierwszej chwili myślałem, że to będzie strona z super kobiecymi futrami :)

@Violet - a te nowe, to gdzie zaaplikujesz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Imacman

Panowie,pytanie apropo Isovera PT80: czy ktoś mierzył wpływ tej wełny? jak również inne wełny dostępne na rynku? dlaczego akurat PT80 jest tak bardzo polecane? pytam bo np. w Castoramie nie ma tej wełny,ale jest np. Rockwool (jakiś tam)wyglądający jak Isover,w dodatku tańsza. Sprawdzaliśmy ze znajomym otwartą paczkę,pomiędzy dwa kawałki wełny położyliśmy grającą komórkę :) wytłumiła prawie do zera ten jazgot :)

Chciałbym wiedzieć czy wełna PT80 jest jeszcze lepsza? czy po prostu ktoś kiedyś to kupił,zobaczył że dobra i promuje dalej? na każdym forum jest kopiowana odpowiedź apropo Isovera...

• Pokaż nowe odpowiedzi