Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka wnętrz

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym wiedzieć czy wełna PT80 jest jeszcze lepsza? czy po prostu ktoś kiedyś to kupił,zobaczył że dobra i promuje dalej? na każdym forum jest kopiowana odpowiedź apropo Isovera...

Wiele osób kupiło i weryfikowało wpływ pomiarowo (pozytywnie). Dodatkowo zaletą PT80 jest niskie pylenie podczas obróbki. Jeśli walczysz z najniższymi częstotliwościami i przy tym masz ograniczenia w grubości ścianki/ustrojów, to warto. W pozostałych przypadkach Rockwool Rockton jest dobrym (również sprawdzonym) rozwiązaniem.

Edytowane przez remlik

(...)Chciałbym wiedzieć czy wełna PT80 jest jeszcze lepsza? czy po prostu ktoś kiedyś to kupił,zobaczył że dobra i promuje dalej? na każdym forum jest kopiowana odpowiedź apropo Isovera...

Gdyby choć jedna osoba z tych zachwalających PT80 posiadała/zorbiła pomiar pochłaniania tej wełny to można by to porównać do innych i wywnioskować która lepsza. A tak ktoś napisał, drugi powtórzył i tak leci cały czas. Ja używam Rockwool Rockton.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Ustroje pochłaniająco-rozpraszające firmy Avcon są naprawdę niezłe. Niestety, moja kobieta nie zaakceptowała tego "mebla". Przekonałem ją dopiero tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kupiłeś, zamontowałeś te panele vicoustic ?

U mnie akceptacje estetyczną uzyskały płyty nida-sonic.

Ukryta Zawartość

Gdyby choć jedna osoba z tych zachwalających PT80 posiadała/zorbiła pomiar pochłaniania tej wełny to można by to porównać do innych i wywnioskować która lepsza. A tak ktoś napisał, drugi powtórzył i tak leci cały czas. Ja używam Rockwool Rockton.

Mirku, myślę, że na znanym Forum (nie będę wymieniać jego nazwy) są ludzie, którzy to robili. Z lektury tego Forum można wywnioskować, że prawie co drugie polskie semiprofesionalne studio nagraniowe posiada panele właśnie z PT80.

Edytowane przez Imacman

...na znanym Forum (nie będę wymieniać jego nazwy) są ludzie, którzy to robili. Z lektury tego Forum można wywnioskować, że prawie co drugie polskie semiprofesionalne studio nagraniowe posiada panele właśnie z PT80.

Ok,ale pytanie teraz brzmi,czy PT80 była wełną "pierwszą lepszą" i dobrze wypadła czy te pomiary były robione z zastosowanie również innych wełn,które to gorzej wypadły i dlatego PT80 jest polecana każdemu?

Ok,ale pytanie teraz brzmi,czy PT80 była wełną "pierwszą lepszą" i dobrze wypadła czy te pomiary były robione z zastosowanie również innych wełn,które to gorzej wypadły i dlatego PT80 jest polecana każdemu?

Isover PT80 ma gęstość ok 80kg/m3 a pierwsza lepsza wełna mineralna ma o połowę mniej.

Używam PT80 oraz Aku-Płyty Isovera. Ostatnio skleciłem akumebel :) z panelami 10cm PT80 z pustką powietrzną też 10cm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Imacman

Ganzz_gut, ta wewnetrzna czesc fali skupia dzwiek, zamiast go rozpraszac. Jest wiec to zmiana na gorsze, niz przypadku plaskiej sciany...

Skupia, ale na małym promieniu, na większej odległości od panela następuje rozproszenie.

Skupia, ale na małym promieniu, na większej odległości od panela następuje rozproszenie.

Interesujace. Czy masz jakis dokument/ksiazke ktora wyjasnialaby, na jakiej zasadzie to dziala i od jakiej odleglosci nastepuje rozproszenie w przypadku wkleslego dyfuzora?

Edytowane przez Aku Pro

No z tego co mówi boockoo to wedle geometri to rozpraszanie powinno rozpocząć się po "2r". Przy pkt "1r" teoretycznie powinno wystąpić ognisko gdzie do tego momentu działa to jak soczewka akustyczna. Dalej po "2r" faktycznie fala powinna wyglądać jak po odbiciu od półwalca. Przy rozpatrywaniu że fala oczywiście pada prostopadle. Przy innym kącie padania wygląda to inaczej. Jeśli będzie to półokrąg o promieniu nie większym niż 10 cm uważam że powinno to mieć pozytywny wpływ. Przy półokręgach większych stawiam że będzie tylko gorzej.

Aku pro stawiam że maiłeś geometrię, rozrysuj sobie kąty padania na półokręgu od strony wklęsłej. Zobacz gdzie wypada ognisko. Potem obserwuj jak zachowuje się fala w odległościach 1r, 2r, 3r, 4r, 5r itd od ogniska fali. Bardzo ważną sprawą by rozpatrywany był półokrąg. Bo wyżej wklejony obrazek nie do końca temu odpowiada bo tam nie ma półokręgów tylko wycinek okręgu, przez co faktyczny r jest dużo większy i dużo dalej od ściany jest ognisko a to jest negatywne.

Pozdrawiam Arczi

Kupiłeś, zamontowałeś te panele vicoustic ?

U mnie akceptacje estetyczną uzyskały płyty nida-sonic.

Tak, kupiłem 10. paneli Vicoustic Wave Wood. Odbieram je ze sklepu Premium Sound w Gdańsku pewnie w czwartek lub w piątek. Potem zacznie się mocowanie do ścian :)

Dam znać o postępach w montażu i ewentualnej zmianie (na lepsze, mam nadzieję) dźwięku.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Dam znać o postępach w montażu i ewentualnej zmianie (na lepsze, mam nadzieję) dźwięku.

Nie zapomnij o zdjęciach. Pytanko - czy to są te panele 62x62x32,5cm pakowane po dwie sztuki do paczki?

Witam.

Buduje właśnie sobie 2 pochłaniacze i żeby było ładnie z zewnątrz chce naciągnąć taką tkaniną zadrukowaną jak obraz, coś tego typu

Ukryta Zawartość

Dziś taką tkaninę zamalowaną miałem w ręku jest ona bardzo sztywna, zrobiłem mały test: chciałem przez nią oddychać i się nie da nie przepuszcza nawet powietrza.

Pytanie: czy się nada do tego, czy fala dźwiękowa przejdzie przez tą tkaninę do waty czy się odbije i nic cała ta zabawa nie da ?

Ukryta Zawartość

Pieniądze nie grają !

Osobiście bym sobie odpuścił wynika to z tego że ma to zamknięte pory i będzie odbijać częstotliwości. Jakie konkretnie to zależy już od sytuacji.

Faktycznie nie wiadomo jakie wyższe częstotliwości odbije, ale o niskie iśrednie się nie martw, ładnie penetrują takie materiały. Ja osobiści zastosowałem na panele surówkę lnianą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Imacman

ha, doczekaliśmy się zakładki "Akustyka" - super

Tak, kupiłem 10. paneli Vicoustic Wave Wood.

Jaka cena ? Pytam, bo z Premium Sound odesłali mnie do cennika na stronie, ale jakoś nie widzę ...

Faktycznie, super. Mam nadzieję, że innowiercy dadzą nam wreszcie spokój :)

Jaka cena ? Pytam, bo z Premium Sound odesłali mnie do cennika na stronie, ale jakoś nie widzę ...

Ja tam widziałem tylko cenę w Euro, ale była zaporowa.

Faktycznie, super. Mam nadzieję, że innowiercy dadzą nam wreszcie spokój :)

A gdzie tam, teraz jesteśmy "na świeczniku" to dopiero różni "znafcy" będą w swoim żywiole ...z tego powodu to może wcale nie tak dobrze jednak

Jeżeli "znafcy" czyhają tylko na "coś", to znaczy, że to dupki a nie znawcy i nie wiedzą po co tworzy się nowe działy czy wręcz fora. Fora nie są dla czyhających popaprańców tylko dla łączenia się w hobby dla wspólnie zdobywanej wiedzy czy dzielenia się nią przez normalnych ludzi. Nie wiem dlaczego ktokolwiek miałby się takimi przejmować?

Edytowane przez jarkog

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Cena dobra :)

Odpowiedź na PM.

W ten czwartek odbieram panele z Premium Sound w Gdańsku. Dam znać o montażu i wrażeniach z ewentualnej poprawy dźwięku.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Raczej - róbmy swoje ;)

Niektórzy już zrobili ;).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Oj myślę,że właśnie tu są możliwości szybkiego skończenia tematu,tzn.zrobić co jest do zrobienia,i cieszyć się efektami,a nie co chwila zmieniać jeden kabelek na drugi,i szukać czegoś czego nie znajdziemy,bo błąd często tkwi nie w kablach czy w systemie,tylko w problemach z samym pomieszczeniem.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

nie co chwila zmieniać jeden kabelek na drugi,i szukać czegoś czego nie znajdziemy,bo błąd często tkwi nie w kablach czy w systemie,

Jestem tego samego zdania. :)

Witam, chciałbym zaczerpnąć porady w sprawie ustrojów akustycznych, a mianowicie, mam w 50% z degradowany dźwięk, lata walk z systemami, kablami,...i coś tam poprawiło, ale nie do końca, mój system gra bardzo szczegółowo, aż na niektórych rodzajach muzyki wdziera się chaos, w postaci wyeksponowanej mocno średnicy, i w tym kierunku chciałbym coś zrobić. Nabywając kolumny i inne części systemu, przeprowadzone z pasowania itp.były prowadzone w za adaptowanym akustycznie wnętrzu. Rozmawiając o pomieszczeniu w którym ma stać nabyty system,... sprzedający ocenił moje pomieszczenie jako totalną degradacje dźwięku! i muszę coś w tym kierunku zrobić. Czytając wszystkie wasze opisy, musiałbym zastawić się rożnymi skrzynkami i nie miałbym gdzie siedzieć, chodzi mi o konkret,. w eliminowaniu przyczyn pogłosu i ostrości średnicy. Pomieszczenie Salon z kuchnią oddzielony bufetem, filary z łukami, schody na piętro, kominek, całość ok.48m2, nie mam zasłon na oknach, praktycznie nic na ścianach. Mniej więcej widać na zdjęciach. Jakie ustroje i gdzie stawiać, mam żonę,...jeszcze. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakie ustroje i gdzie stawiać, mam żonę,...jeszcze. Pozdrawiam.

Zainteresuj się ustrojami robionymi przez mojego znajomego. Wyglądają estetycznie i można dodatkowo umeblować pokój. Można je wybarwić pod kolor Twoich mebli.

Ukryta Zawartość

post-11945-0-62385500-1317967000_thumb.jpg

post-11945-0-97431800-1317967050_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W jakich miejscach się montuje?,jakie wymiary są tych ustroi, i ceny? Dobrze, jakby były małe i skuteczne.

Przeważnie stosuje się je w miejscach pierwszych odbić, a ten ażurowy z wełną mineralną PT80 tam gdzie masz gołą ścianę - ograniczy pogłos i trzepoczące echo. Kontakt do znajomego na PW.

• Pokaż nowe odpowiedzi