Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka wnętrz

Rekomendowane odpowiedzi

F. Alton Everest - Master Handbook of Acoustics

Brrr bo nie lubię takich zagrywek. Wiesz jak się publikuje coś to tak żeby był to wkład własny a nie cudzy...

Hmm, w takim razie przesadziłeś moim zdaniem. Everest jest taką biblią w akustyce i praktycznie o każdej publikacji można powiedzieć, że jakoś tam na niej bazuje.

Tu masz praktyczne streszczenie, nieźle napisane i jednak z dodatkami, więc nie biczowałbym zbytnio autora.

Edytowane przez remlik

Na ożywienie wątku wrzucam zdjęcia z ostatnio wykonanej adaptacji.

Za kolumnami dwa dyfuzory 2D, działające w paśmie 550Hz - 3,4kHz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18354-0-96837600-1309365212_thumb.jpg

post-18354-0-35005500-1309365224_thumb.jpg

Po bokach dwa dyfuzory 3D, działające w paśmie 550Hz - 4,3kHz:

post-18354-0-44919800-1309365243_thumb.jpg

post-18354-0-70680900-1309365253_thumb.jpg

Na tylnej ścianie za kanapą trzy dyfuzory 3D, działające w paśmie 625Hz - 3,4kHz:

post-18354-0-67578300-1309365272_thumb.jpg

post-18354-0-66272700-1309365281_thumb.jpg

Wszystkie ustroje zaprojektowałem i wykonałem specjalnie pod to pomieszczenie. Dzięki umieszczeniu miejsca odsłuchowego pod oknem nie ma pierwszego odbicia od skosu, ani wnęki okiennej.

Po zastosowaniu dyfuzorów w nagraniach pojawiły się nowe dźwięki. Polepszyła się stereofonia, precyzja kreowania źródeł pozornych, pogłębiła się i poszerzyła scena dźwiękowa. Wokal "podniósł się" - przestał być kreowany na wysokości kopułek. Celem adaptacji była maksymalna poprawa prezentowanej stereofonii co udało się w 100%, a uzyskany efekt przekroczył oczekiwania właściciela pokoju. Barwa systemy bardzo się podobała inwestorowi. Nie było słyszalnych podbić na basie czy innych mankamentów brzmienia dlatego nie zastosowałem pułapek basowych i pochłaniaczy.

Pokój ten należy do forumowicza, więc pewnie podzieli się swoimi wrażeniami z przed i pod adaptacji jak będzie miał czas zajrzeć na forum.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Wzorcowe podejście to zagadnienia, gratuluję. Mam pytanie, jak z niskim basem w tym pomieszczeniu i z czego zrobiony jest Skyline? Czy dyfuzory QRD 2D to 7N x 2? Nie mogę się doliczyć ile tam jest studzienek :)

Edytowane przez Imacman

W przypadku podłogówek było by co równać w niskich częstotliwościach, przy XQ50 na basie jest znakomicie.

Skyline z RPG czy Harmonium XP są robione ze styropianu. Z odległości kilku metrów widać szparki pomiędzy poszczególnymi kuleczkami i nawet po pomalowaniu nie wygląda to ładnie. Ja robię ze Styruduru, jest on jednorodny i po pomalowaniu ścianki są równe i bez zagłębień. Dodatkowo mogę zaprojektować i wykonać dyfuzor o dowolnych wymiarach. W tym przypadku trzeba było zmieścić się pomiędzy grzejnikiem, a skosem. Przy użyciu gotowego Skyline z RPG czy Harmonium XP trzeba by go łamać/ciąć.

Tak, QDR 2D jest dwu-okresowy o n=7.

Dziękuję za wyjaśnienia. Też zastanawiam się nad zastosowaniem Styroduru do Skylina. Jaką dałeś szerokość studni w 2D? i czy te N7 są symetryczne czy niesymetryczne, nie widzę dokładnie na Twoich zdjęciach.

Generalnie ładnie to wyszło i pasuje do wystroju pomieszczenia. Zawsze twierdziłem, że ładnie wykonane ustroje dodają charakteru pomieszczeniu odsłuchowemu.

To ja też się pochwalę ;) Moje rezonatory, chwilowo dwa, będzie kwadra - razem 560litrów. Wpływ na akustykę pomieszczenia wyraźny - słychać i widać na wykresach.

Ukryta Zawartość

post-11945-0-84129800-1309991403_thumb.jpg

post-11945-0-91752900-1309991413_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Czy może ktoś wie czy ten, pokazany wcześniej ustrój, jest dostępny komercyjnie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy może ktoś wie czy ten, pokazany wcześniej ustrój, jest dostępny komercyjnie?

Nazywa się to RPG Skyline dyfuzor

Proponuję tu poszukać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Imacman

A jak sprawa wygląda, gdyby na pustej ścianie, przed którą znajdują się kolumny, na środku powiesić obraz za którym znajdowałaby się wełna mineralna, ale przed nim byłaby plexa? Czy spowoduje to zwiększenie odbić przez plexę, czy będzie miało jednak jakiś wpływ na zmniejszenie pogłosu w pomieszczeniu?

Dziękuję.

Ogólnie znam ten ustrój, jednak na tym zdjęciu wygląda wyjątkowo ładnie. Zdjęcie jest małe, jednak wydaje mi się że jest tam w sumie 12 ustrojów, 4x3 (60cmx60cm). Na zdjęciu wyglądają jakby były zrobione z drewna, ale to może tylko oświetlenie daje taki obraz.

Nie wiem na które się zdecydować, takie ustroje (nie ze styropianu który jest nie do przyjęcia) Vicoustic oraz ABC Soundlab, może miał ktoś oba w ręku i może powiedzieć coś więcej o ich wykonaniu?

Takie z drewna byłyby z pewnością lepsze i ładniejsze, choć o wiele cięższe i droższe.

Nie wiem na które się zdecydować, takie ustroje (nie ze styropianu który jest nie do przyjęcia) Vicoustic oraz ABC Soundlab, może miał ktoś oba w ręku i może powiedzieć coś więcej o ich wykonaniu?

Vicoustic Multi Fusor DC2 i Vicoustic Multi Fusor DC są wykonane ze spienionego polistyrenu, czyli ze styropianu. Harmonium XP z ABC Soundlab nie ma podanego z czego jest zbudowany, ale domyślam się że jest to ten sam co na stronie loudspeakershop.eu, a ten również jest ze styropianu. Te z RPG również. Jeśli widziałeś gdzieś jednorodny dyfuzor, czyli nie wykonany ze styropianu w kulkach to proszę o link i cenę.

Edytowane przez L3VY

L3VY: Nasze dyfuzory wykonane są ze styroduru ekstrudowanego i nie widać w nich kulek, jak w zwykłym styropianie. Mają o wiele bardziej jednorodną strukturę.

Edytowane przez Aku Pro

Harmonium XP wygląda tak:

Ukryta Zawartość

post-18354-0-88937700-1311078984_thumb.jpg

Te z RPG są z jeszcze większych kulek przez co szpary są jeszcze większe.

Ja również wykonuję je ze styroduru, który jest jednolity. Są bardziej wytrzymałe i nie ma obaw pęknięcie przy transporcie czy montażu, a brak kulek = brak dziurek przez co o wiele ładniej wygląda:

post-18354-0-62431200-1311079302_thumb.jpg

Aku Pro: Dzięki za informację. Czy ktoś jeszcze po za nami robi takie dyfuzory?

sandau: Można te styrodurowe pomalować na żółto lub białe podświetlić ciepłym światłem i efekt będzie podobny. Zrobić takie z drewna będzie dość dużo roboty, bo nie kupi się idealnie prostych listew, przez co trzeba kupować np. 6x6cm i robić z nich proste 5x5cm, potem rozcinać i sklejać. A na koniec lakierować/bejcować. Przy 12 panelach robi się duża kwota.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam dyfuzory drewniane. Droższe, ale tak jak powiedziałeś/aś (Hiena) - zdecydowanie bardziej efektywne...

Nie, żebym zaprzeczał ale masz na to jakiś dowód? Może wykres? A może uzasadnienie?

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

To nie tak, one łapią harmoniczne i układają w wykres pasma.

Trzeba z tym do Imacmana...:)

pzdr

W

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Witam! Ostatnio poczytałem wiele artykułów o akustyce (bez większego zagłębiania się w wyliczenia itp.) i napotkałem się na wiele, czasem skrajnych, teorii dotyczących miejsc rozmieszczenia odpowiednich paneli akustycznych (lub czegoś innego spełniającego podobne działania).

Jedna teoria głosi, że za kolumnami powinno się maksymalnie wytłumić , a za słuchaczem powinno być raczej żywo, a jeszcze inna teoria głosi zupełnie inaczej.

Niektórzy twierdzą, że miejsca pierwszych odbić należy wytłumić, a inni, że rozproszyć.

Zapewne nie ma jednej prawidłowej wiedzy na ten temat, więc jestem ciekawy jak to jest u Was, albo jak uważacie, ze powinno być.

Poszedłbym jeszcze głębiej, oczekując dokładnej analizy, np. czy ważniejsze (bardziej prawidłowe) jest wytłumienie za kolumnami, czy między nimi, a może na całości?

Czy w miejscach pierwszych odbić (po bokach) należy wytłumić, rozproszyć, czy może zastosować połączenie obu wersji?

ITD.

Pozdrawiam

Trzeba spytać Forumowych specjalistów od akustyki ;).

Ale na poważnie.

Jest tak jak napisałeś. Są filozofie pola bliskiego i dalekiego.

Są zwolennicy i przeciwnicy.

Ja działam w warunkach bliskiego pola. Staram się mieć wytłumienie w okolicach zespołów głośnikowych. Okolice to również podłoga i boczne ściany.

Poniżej 30ms nie ma zaburzeń kierunkowości pozornych źródeł dźwięku. Ale tzw. prawo pierwszego frontu falowego ma luki. Okazuje się, że i krótsze pierwsze odbicia rozpraszają obrazy pozorne.

Warto więc wygłuszyć okolice głośników lub przy dużych pomieszczeniach odsunąć je od ścian.

Na to niema jednej określonej reguły. Trzeba chodzic , przestawiac i szukać. Jednak ze swojego doświadczenia podpowiem, ze wytłumienie jedynie pierwszych odbić nie zawsze do konca daje upragniony efekt . Ważniejszą sprawą jest ujarzmienie rezonansu czyli po chłopsku piszac echa - bardzo trudno zlikwidować w pomieszczeniach kwadratowych z niskim sufitem. Podpowiem tyle,ze dobre efekty w takim lub innym przypadku daje nie samo wytłumienia, lecz rozproszenie dzwieku poprzez półki np .z książkami, płytami cd. Warto też zadbać aby w pomieszczeniu było asymetrycznie, czyli unikac wytłumienia, rozproszenia czy tez stawiania pólek, mebli tylko po jednej stronie kolumny głośnikowej.

?

U mnie sytuacja jest o tyle prosta, że mam bardzo asymetryczne pomieszczenie, mocno wytłumione i o dobrym rozpraszaniu; duża biblioteka pełna książek i bibelotów, jakiś obraz, rośliny. Echo to u mnie jedynie z procesora akustyki...

Ale zgadzam się z Bycą. Niekiedy szczena opada jak się u kogoś posłucha; jest tak dobrze jak na kiepskie pozornie miejsce, albo tak źle...

;)

Słuchać, próbować...

Pytanie: czy jest jakiś sklep w Warszawie sprzedający panele akustyczne, np piramidki, ćwierćwalce?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Pytanie: czy jest jakiś sklep w Warszawie sprzedający panele akustyczne, np piramidki, ćwierćwalce?

Witaj, mam pytanie do czego Ci te piramidki i ćwiećwalce?

Nie denerwuj się, ale nie o to pytałem, nieważne do czego, zadałem konkretne pytanie i interesuje mnie konkretna odpowiedź :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Widzę, że temat akustyki nie cieszy się zbyt dużą popularnością na forum.

No tak, o wiele przyjemniej wydać kolejnych parę tysi na sprzęt niż bawić się w upierdliwe ustroje ;)

Dopytam jeszcze nim zacznę u siebie testy z nowymi panelami, które dopiero co zamówiłem i czekam na dostawę:

panele wytłumiające za kolumny, czy między kolumny

oraz

panele wytłumiające za/między kolumny czy panele wygłuszająco-rozpraszające?

Dzięki za góry za podpowiedzi

Pozostają Ci eksperymenty w rozmieszczaniu paneli i dużo czasu na odsłuch. Niewiele profesjonalnych programów potrafi obliczać wszystkie odbicia i uwzględnić stopień rozpraszania i pochłaniania w umeblowanym pomieszczeniu. Poza tym adaptacja według zaleceń programu też może być nie do zrealizowania jeżeli pokój odsłuchowy pełni również inne ważne funkcje w domu. Akceptacja wszelkiego rodzaju "paskudnych i ogromnych pudeł, ram paneli, piramid, walców itp. przez żonę pewnie będzie nieosiągalna. Dlatego po kilkunastu latach małżeństwa i wspólnych kompromisów cieszę się, że żona znosi moje ciągłe poszukiwania muzyczne i nie każe słuchać bez przerwy na słuchawkach oraz z pojawiania się nowych przedmiotów w pokoju poprawiających rozpraszanie dźwięku. :)

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Co innego wniosą pochłaniacze, co innego dyfuzory. Zależy to również od akustyki pomieszczenia, preferowanej budowy sceny muzycznej, oddalenia kolumn od ścian, kubatury pomieszczenia, umeblowania itd.

Większość tematów o akustyce znajdziesz w zakładce Hi-End.

• Pokaż nowe odpowiedzi