Skocz do zawartości
IGNORED

Wstęga trafiła pod strzechy?

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A mówią uczeni, że wstęga to h-endowe rozwiązanie. Ot, świętokradztwo.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/23214-wst%C4%99ga-trafi%C5%82a-pod-strzechy/

geertgen, 15 Gru 2005, 10:28

>A mówią uczeni, że wstęga to h-endowe rozwiązanie.

To jak to w końcu jest z tą wstęgą? Jak wybierałem kolumny, słuchałem kilku modeli (m.in. dwa modele monitorków Elaca) na wstęgach i jakoś niespecjalnie mi przypadły do gustu. Wysokie tony były ostre, narzucające się. Czy to ogólna cecha wstęg, czy miałem pecha i/lub odsłuchiwałem nie tę kategorię cenową, co trzeba?

Posiadam kolumny ze wstega i w moim systemie wysokie sa bardzo rozdzielcze ale delikatne,nie narzucajace sie i nie ostre.Twierdzenie,ze wstegi sa ostre jest tak samo bezzasadne jak twierdzenie,ze metalowe kopulki graja ostro,a tekstylne lagodnie.Mialem kiedys Tonsile Excellence na tekstylnej kopulce i wysokie tony to byla krew z uszu.Glosniki sa dobre lub zle,jest jeszcze kwestia aplikacji i zestawienia systemu.

Dobra wstega rozwala kazda kopulke - dobra to znaczy z porzadnym magnesem - raven, neo, aurum cantus - co do ostrosci to mi sie nie wydaje zeby byly ostre. Ja na wstegi zachorowalem i nieglugo moze bede mial:). To badziewie co wsadzil tam philips moze piszczec podobnie jak expolinear,ale jak sie wsadza magnesik zabawkowy to sie nie dziwie:)

Dobra wstęga nie rozwali tylko wspaniałej kopułki :) . A tak szczerze, wstęgi są generalnie lepsze od kopułek, a kopułki od stożków. Ale mimo to drogi stożek będzie lepszy niż badziewiasta kopułka za 10 zeta, a dobra kopułka będzie zdecydowanie lepsza niż tania wstęga philipsa. Zreszta konstruktorzy philipsa tak się ucieszyli, że mogą zamontować wstęgę, która jest miękka jak aksamit, że zapomnieli o tłumieniu. Widziałem wykresy charakterystyki przetwarzania kolumn z kompletnego zestawu 5.1 tej firmy i wyglądało to tak: Alpy - Rów Mariański - Himalaje. No i miękkość i delikatność szlag trafił. Nie chciałbym słuchać czegoś takiego!

Panowie:

wstęgi przegrywają sromotnie z kopułkami w dziedzinie zniekształceń harmonicznych i IM. Być może zresztą stąd bierze się ich "detaliczność":

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - polecam "Tweeter Mishmash" oraz "Battle of the Non-Domes" - wychodzi że tylko "nieprawdziwa" wstęga z napylanej folii firmy Bohlender Graebener była w stanie nawiązać walkę z kopułkami. Reszta smętnie poległa (wstęgi prawdziwe jak i nieprawdziwe).

Z kolei pod adresem:

Ukryta Zawartość

znajdziecie widma zniekształceń Aurum Cantus G2si - w porównaniu z kopułkami nie wiadomo czy śmiać się czy płakać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

misiomor,

mam G2Si oraz miałem Expolineara NDRL 82 ( nie pamietam dokładnie nazwy ) Z czystym sumieniem moge powiedzieć ,że obydwie wypadły słabo w porównaniu z kopółkami tekstylnymi lub meatalowymi jezeli częstotliwość podziału była ustawiona poniżej 3kHz . Zniekształcenia były wyraźnie słyszalne . Innym problemem tych głosników jest słaby impuls w zakresie średnicy . Subiektywne odczucie jest takie jakby wstęgi ,,nie oddawały energii " poniżej 3kHz . Dodatkowo mizerne charakterystyki kierunkowe horyzontalne .Natomiast powyżej tego punktu z fitrami 2 rzędu lub wyższymi wstega bije na głowę wszystkie znane mi kopółki . Dźwieczność ,detaliczność , wierność barw oraz liniowość charakterystyki są wzorowe. No i sybilanty - jesli płyta jest nagrana z szeleszcącymi sybilantami to one sycza jak diabli ale nigdy tak nienaturalnie jak kopółka tekstylna czy metalowa , które wyrywaja mnie z fotela podcza gdy Diana Krall świszcze do mikrofonu.Szczerze powiedziawszy po tym jak poznałem dźwiek wstegowych głośników nie bardzo mam ochotę wracać do kopółek.

...there is no spoon...

Z moich doświadczeń odsłuchowych wynika że najfajniej (najdelikatniej , z dużą ilością detali, wspaniałą głębią ) pobrzdękuje visaton MHT12 czyli prawie wstęga. Słyszałem G2Si i R1 - bez szczególnych rewelacji. W przypadku tych ostatnich stosunej jakości brzmienia do ceny wypada raczej mizernie

> Ian

MHT 12 - baaaardzo dobra rzecz, a w pewnych zestawieniach po prostu bezkonkurencyjna.

a propos Visatona, czy ktoś słyszał może RHT 12, wstęgowy odpowiednik owego magnetostata?

Snajper ~ jakich modeli ELACa sluchales ? ja mam 207.2 czyli jeden z najprostszych JETow i naprawde jezeli chodzi o wysoka srednice i wysokie to lepiej od JETa graja jedynie jakies super egzotyczne kopolki z bardzo wysokiej polki :) wysokie sa delikatne i bardzo detaliczne doskonale zespojone ze srednica - kupujac robilem dlugo odsluchy w porownaniu z JMLabem, Dynaudio i Anance'ami :) Znakomite kopolki JMLaba z serii Cobalt odpadly niestety w przedbiegach nie mowiac o Avance :) jedynie Dynaudio mozna by w ty zakresie postawic mniej wiecej obok ELACa :) U mnie graja z GainClonem i zmodyfikowanym odtwarzaczem Sony DVP-NS900V. Mialem tez przyjemnosc sluchania nowego X-JETa w modelu 609 X-Pi + lampa - to wlasciwie ta sama technologia co zwykly JET ... nie pytajcie jak to gra ... szkoda ze pewnie nigdy nie bedzie mnie stac :( ale zawsze mozna pomarzyc :)

>Ian

zapomniałeś jeszcze o G3Si :-) ale to sie nie liczy bo nie było gotowej (dobrej) zwrotnicy.

p.s. (off topic)

zajebiste te utopie. skrobne coś jak bede miał chwilke.

pozdrowionka

ChUmI, 16 Gru 2005, 06:32

>Snajper ~ jakich modeli ELACa sluchales ?

Słuchałem 103.2 (z kopułką), 203.2 (ze wstęgą) i 207.2 (ze wstęgą). I tak naprawdę najbardziej podobały mi się z tych trzech najtańsze 103.2. W pozostałych modelach bardzo przeszkadzały mi wysokie tony. Być może to była kwestia wzmaka - moje obecne Onkyo CR-L5...

>A mówią uczeni, że wstęga to h-endowe rozwiązanie. Ot, świętokradztwo.

imho w przypadku tej "hi-endowej" mikro-wierzy :) sprawa wygladala tak:

jakas producent spartaczyl cala serie glosnikow wstegowych w stopniu uniemozliwiojacym ich uzycie w pozadnych kolumnach ale przedciez nie beda wyzucac tylko wstawia do mikrowierzy i w dodatku sprzedadza ja o 20% drozej :)

pawcio>

W twoim "o mnie" masz wpisane, że sluchasz na G3Si - jak to gra - jestes zadowolony? Ja mysle o zakupie G3 cena ok 290 EUR za sztuke - podobno sa lepsze od G3Si (inny magnes+ekranowanie).

Pozdrawiam,

Michał

Snajper ~ e no to Onkyo jest troche za slabe do 207.2 ... przede wszytkim nalezy zwrocic uwage ze 207.2 maja pasmo do 50kHz a Onkyo CR-L5 to kombajn all-in-one - jezeli zaklocenia HF generowane np w czesci CD przeniosa sie do wzmacniacza, a przy wspolnym zasilaniu jest to niewykluczone to wlyna na dzwiek calosci przy takim pasmie - dlatego moze z Twoim sprzetem te wstegi sie nie spisaly ... ja sluchalem tych glosnikow w konfiguracjach z NADem s-line, nowym Arcam'em, jakims Denonem z wyzszej polki i nowym Sony ES oraz z lampa Cayina i zawsze zachowywaly sie wzorcowo :) A poza tym 207.2 to na tyle udane glosniki ze trafily do serii ELAC's classics w eksluzywnej wersji forniru :) ale zawsze powtarzam ze nie wszystkim musi sie podobac to samo i bardzo dobrze bo nie mieli bysmy o czym rozmawiac :)

Mi się bardzo podoba choć to sprawy subiektywne. Jak coś - zapraszam na posłuchanie.

Mnie kosztowała 169$/szt. + przesyłka 35$.

Trzeba się troszkę napocić przy zwrotnicy, żeby się ładnie odezwała.

pozdrawiam

Ja sluchalem kitu z akkusa na wstedze ART1 (to chyba jakis model nie na rynek europejski) jako nisko-sredniotonowy gral tam accuton. Mi sie bardzo podobalo - za cene troche ponad 4 tys mysle, ze nie ma konkurencji. Sluchalem tez DIY na g2si i 18 AC - tez mi sie bardzo podobalo. Mysle nad czyms 3 droznym, zeby wstega grala od wiecej niz 3khz. Mysle ze w styczniu bede poszukiwal kogos kto bedzie w stanie mi pomoc ze zrobieniem DIY, sam niestety ale mam 2 lewe rece do takich technicznych zadan:). Chcialbym sie zamknac w ok 10 kpl.

Faktycznie, gdzie ja oczy miałam, przecież jest TW37. Ale to kompletna egzotyka, bo w dodatku piezoelektryk ! Jeszcze ktoś ? Bardziej konwencjonalne. elektrodynamiczne stożki ?

davis TW 26 K - jesli o takie stożki chodzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Chodziło mi raczej o klasyczne stożki takie jak ten na moim obrazku - takie typowe, wyglądające jak głośniczek od radia przenośnego.

Ale za informację o Davisie wielkie dzięki, zajrzałem na stronę, ciekawe to. Czy sa znane komercyjne aplikacje ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś miał już okazje słuchać tej hybrydy w Dali Ikon 1?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.