Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Często widuję ostatnio takie fotki...

Czy amplituner się nie gotuje za bardzo? Bałbym się tak ustawić swój sprzęt - grzeje się się co prawda niewiele, ale przy przysłoniętych otworach na górze i braku cyrkulacji powietrza w środku może być bardzo gorąco. Jak się nie zepsuje to na pewno żywotność będzie znacznie skrócona - elektrolity (i ogólnie elektronika) nie lubią wysokich temperatur.

Ukryta Zawartość

Oczywiście, że się gotuje, ale jak widać mało to kogo obchodzi - niech grzeje, zmienia parametry elektryczne i

tak aż do uszkodzenia - będzie powód aby wymienić na nowy ... :)

Odnośnie figurek to predatory zrobiła firma neca, jest to predator classic z 1cz. filmu a drugi to leader z 2cz. filmu. Jeśli wpiszesz na portalu aukcyjnym nazwę wyskoczy Ci dużo takich figurek kolekcjonerskich. Odnośnie foteli i sofy to model regis. Baardzo wygodny, ma podparcie dla całego ciała, a nie tak jak w większości nowoczesnych wypoczynków tylko do połowy pleców. Głowa się tak nie męczy, a jak usiądziesz to już nie będziesz chciał wstać. Znajomi ostatnio byli i żałują że kupili właśnie sofę do połowy pleców...;-). A fotel do już pełen relaks od pozycji siedzącej z wyciągniętymi nogami do pozycji leżącej...;-)

Jak widzicie jest to amplituner z 2006r i ma 8 lat. Od początku do dnia dzisiejszego nigdy mnie nie zawiódł, ani razu się nie wyłączył....Ponadto 6 lat pracował w zamkniętej szafce, gdzie temperatura na pewno dała mu w kość i dalej działa. Teraz jest na wolności bo z każdej strony ma min.20cm wolnego, przy czym ustawienie go na samym dole nie zmieniło się od 8 lat. Owszem można odwrócić segmenty aby amplituner był pierwszy, ale w końcu może padnie bo tak to nigdy nie wymienię na nowy....;-)

W dniu 10.06.2014 o 15:52, gość napisał:

Ciekawe czy można by te materiały zwinąć na szpulach jak rolety nad tarasem i rozwijać choćby i ręcznie, na linkach, jak u Ciebie.

Bo w tej formie jaką masz, to wybacz ale chyba mało u kogo przejdzie w pokoju dziennym.

Chyba ze ktos ma zone kinomaniaczke :-), ale generalnie to nie wiele kobiet na cos takiego pozwoli, choc sam pomysl jest ok - a jak byloby dedykowane pomieszczenie do KD to juz w wogole byloby super..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

To może i ja pokażę jeszcze nieskończony pokój kinowy. Niewielki, bo 5x4m, ale jakoś się wszystko poukładało.

Wstawię więcej fotek, kiedy będzie zupełnie zrobiony.

(PS. przesunięcia na fotkach to wina panoramy)

uj13ml8.jpg

1kwhMYC.jpg

Zcvnbcg.jpg

Ja jestem kompletnie na nie.

Czerwień + niebieskie diody kojarzą mi się co najmniej niefajnie - przepraszam ale to jest po prostu w złym guście.

Grzejniki można było ładnie zamaskować...

Kanap się nie czepiam, bo to kwestia budżetu, natomiast dobór kolorów i dywanu nie jest kwestią budżetu.

To są diody RGB, kolor zmienia się na dowolny.

Kolory ścian i dywan mi pasują, jak powiedziałeś, rzecz gustu ;).

Rury będą częściowo zamaskowane półkami na filmy, to niedługo.

Co do autokalibracji, to czasami daje dziwne wyniki, więc i tak trzeba później ręcznie się pobawić i pozmieniać parę rzeczy.

E tam, fajny klimacik :) A diody to już ostatnio chyba obowiązek w takich instalacjach.

Ciekawy jestem jak wypada różnica jasności pomiędzy czerwonym a czarnym na ścianie z ekranem.. czy to aby nie rozprasza widza ?

Jak sprawdza się tak nisko osadzony głośnik centralny ? Nie gra z dołu ?

Głośnik nie ma jeszcze swojej docelowej półki (to jest tylko tymczasowa), będzie wyżej, zaraz pod ekranem. Ale i tak gra dobrze. Ogólnie pokoik jeszcze nieskończony.

Jak zgasi się światło i włączy film nie widać różnicy na ścianie między czerwonym a czarnym, wszystko się zlewa. Poniżej fotki z testwania ekranu (który z resztą sami robiliśmy, materiał do Adeo Reference White)., 113cali.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu cały projekt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fotki oczywiście są lekko zmanipulowane, gdyż nie ma projektora, który zaciera różnice pomiędzy czarną ścianą,

a "czarnymi" pasami przy projekcji 2.39 : 1 - takie lekkie podpicowanie. :) A co z adaptacją akustyczną - brak ?

Jak już możemy zrobić w piwnicy ekstremalny loch, to tak zróbmy - wszystko w czarnym macie :) Oprawione

plakaty działają jak lusterko, a to zawsze przeszkadzajka. Popracuj-dopracuj-będzie GIT ! :)

Bodex, oczywiście, że fotki zawsze wyglądają lepiej niż w rzeczywistości, zwłaszcza, że to tylko Benq W1070, jednak zdjęcia nie były przerabiane. Wykonane na statywie lustrzanką Canona. Obejmują cały ekran + trochę ściany. Pasy w formatach 2.40:1 są widoczne, jednak nie jest to szary, a lżejsza czerń. Kiedyś zrobię maskownice.

Adaptacja akustyczna jest, przecież widać panele za frontami z wełny PT-80, na ścianach różne ustrojstwa (dyfuzory). Jeszcze na suficie muszę coś pomyśleć.

Plakaty w ogóle nie przeszkadzają, tak samo jak ten burgundowy kolor, sprawdza się tak samo jak czerń. I mówię to z własnego doświadczenia, a nie teoretyzowania ;).

Przeglądając zagraniczne salki widać, że mało kto decyduje się tylko na czarny mat na wszystkich ścianach.

Może przez światło, długi czas naświetlania ...

To nagminne ... Łapiemy ostrą i najlepiej statyczną scenę, bez posiłkowania się stopklatkami - ze statywem to można

zrobić na czasie krótszym niż 1/24 s.

Mialem podobny problem z fotografowaniem mojego pomieszczenia, wszystko w kolorze czarnym i brazowym. Do dnia dzisiejszego nie udalo mi sie uzyskac porzadanych efektow wartych opublikowania :(

Wrzuc w szopa fotki i nadaj jak najbardziej ori.kolor ..3 minuty roboty

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

bardzo fajnie urządzone pomieszczenie kina domowego.gratuluje...

ludziom nigdy nie dogodzisz i każdy cos zawsze znajdzie...mi się podoba...

Ale nie o to chodzi przecież żeby chwalić każdego i za wszystko jak na amerykańskich forach internetowych. Uważam że należy wydawać szczere opinie. Oczywiście nie należy się też przesadnie i na siłę czepiać albo wmawiać komuś że się coś wie lepiej niż on.

Temat brzmi "Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)", więc wrzuciłem. Jak skończę zupełnie to wrzucę ponownie.

A chwalenie czy negowanie to już sprawa drugorzędna.

Do szejk

Fajne

Taki old school

Na pierwszy rzut oka wygląda jak przebytek rozkoszy;)

Kinowej oczywiście :)

Edytowane przez Ramlesa
  • 3 tygodnie później...

Witam, tak jak planowałem zaciemnienie pokoju zostało wykonane na ścinach bocznych i ścianie tylnej za sofą. Materiał na sufit został zmieniony na dużo lżejszy i łatwiejszy do naciągania. Również ściany boczne zostały zaciemnione tym samym materiałem tj. materiałem do ściółkowania. Po zaciemnieniu wszystkich ścian, szczególnie bocznych zostały zlikwidowane odbicia światła, które przeszkadzało w trakcie seansu. Teraz jednym słowem udało mi się osiągnąć efekt JASKINI.....;-) Po zgaszeniu światła i zasłonięciu rolet jest czarno. Kolory i czernie są na akceptowalnym poziomie, czekam na wyświetlenie 100h przez lampę i wykonam kalibrację. Przypominam że po seansie wszystko znika i zostaje użytkowy salon do życia codziennego...;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DSC05376.jpg

Ukryta Zawartość

DSC05411.jpg

Ukryta Zawartość

DSC05400.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz Kolego bardzo wyrozumiala zone - gratuluje :-)

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Mega wyrozumiałą.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Witam, nawet nie wiedziałem, że mój patent zaciekawi, tak dużo osób. Dostaje dużo wiadomości na priv z zapytaniem i dokładnym opisem wykonania samej konstrukcji i sposobie zawieszania oraz koszt i rodzaj materiału....;-) Wiele osób z tego co widzę posiadają projektory w całkowicie nie przystosowanych do tego pomieszczeniach, a tu prosty patent a tak dużo może w nieść co do jakości wyświetlanego obrazu. Częściowo już pisałem o sposobie wykonania przy wklejeniu pierwszych zdjęć.....;-)

Napiszę jeszcze raz co jest potrzebne do osiągnięcia efektu jaskini nie likwidując salonu/pokoju dziennego z jego dotychczasowej funkcji.

W moim przypadku 25m2 salon:

- 25m x 1,6m szer. tkaniny zaciemniająca (agrowłóknina ściółkująca czarna 50g 48zł za 50m)

- haczyki z kołkami 6mm 10zł

- linka od prania 20m za 7zł (u mnie poszło 50m) = 14zł

i gotowe 72zł

- 10 minut na zaciemnienie całego salonu

Efekt wizualny gwarantowany....;-)

Co najważniejsze potrzebna wyrozumiała żona.....;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi