Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

bardzo fajne kd ,mnie kolory się podobają.bynajmniej jest lekki kontrast i nie wygląda jak,,ciemna nora,,choć wiem ze do kina to wskazane...

wstawić tam naglosnienie ,,szyby,, i było by to jedno z najlepszych kin na tym forum

nie mowie ze twoje naglosnienie jest zle ale powyższe polaczenie było by moim kd marzen.ale to tylko moje marzenia

gratuluje,super kd...

bardzo fajne kd ,mnie kolory się podobają.bynajmniej jest lekki kontrast i nie wygląda jak,,ciemna nora,,choć wiem ze do kina to wskazane...

wstawić tam naglosnienie ,,szyby,, i było by to jedno z najlepszych kin na tym forum

nie mowie ze twoje naglosnienie jest zle ale powyższe polaczenie było by moim kd marzen.ale to tylko moje marzenia

gratuluje,super kd...

Dzięki ;). Niestety w życiu trzeba iść na pewne kompromisy :( Większość kasy poszła na adaptację pomieszczenia i oprawę wizualną (projektor i ekran). Pozostałe elementy były już w moim posiadaniu więc zostały wykorzystane. Nie ukrywam, że marzy mi się lepszy sprzęt audio, ale na razie ten daje radę. Długo czekałem na to co mam teraz więc jeszcze te parę "chwil" oczekiwania na zmianę nie robi mi żadnej różnicy ;))))))

Jarek_53357: Gratulacje osobnego pomieszczenia pod kd. Sprzęt już też maż więc pozostało Ci się cieszyć tym co się aktualnie posiada a z czasem pomalutku jak będziesz miał możliwości będziesz wymieniał poszczególne elementy ze swojego kina na lepsze. Nie ma co ukrywać ale kd to niestety droga zabawa i chcąc wszystko od razu kupić ze sprzętu (BR, amplituner, komplet głośników 5 lub 7 szt. + sub, projektor, ekran oraz całe okablowanie) to się robią kosmiczne sumy...;-( Masz podobne fotele do mojego, podejrzewam że tak jak u mnie zalegniesz do 1 seansu a kończy się na kilku..;-)

Jarek_53357: Gratulacje osobnego pomieszczenia pod kd. Sprzęt już też maż więc pozostało Ci się cieszyć tym co się aktualnie posiada a z czasem pomalutku jak będziesz miał możliwości będziesz wymieniał poszczególne elementy ze swojego kina na lepsze. Nie ma co ukrywać ale kd to niestety droga zabawa i chcąc wszystko od razu kupić ze sprzętu (BR, amplituner, komplet głośników 5 lub 7 szt. + sub, projektor, ekran oraz całe okablowanie) to się robią kosmiczne sumy...;-( Masz podobne fotele do mojego, podejrzewam że tak jak u mnie zalegniesz do 1 seansu a kończy się na kilku..;-)

Dzięki. Zgadza się takie hobby to drogi "gips" :) I tak nadwyrężyłem budżet tym co mam ;). Foteliki zacne, ale chciałbym na nich nieco lepsze pokrycie, bo obecnie po kilkuletniej eksploatacji już widać ślady lekkiego zużycia, a tak jak mówisz zazwyczaj nie służą do oglądania tylko przez "chwilę" ;)

Ogrzewanie podłogowe i wykładzina po całości ?:) to jakiś żart ?:)

Reszta super !:)

Ps . Nie gniewaj się za to ogrzewanie , ale zrób coś z tym . Zrób bajpasy i wyprowad na ściany .

( To tylko sugestia )

Pozdrawiam i miłego dnia .

Maciej

Ogrzewanie podłogowe i wykładzina po całości ?:) to jakiś żart ?:)

Reszta super !:)

Ps . Nie gniewaj się za to ogrzewanie , ale zrób coś z tym . Zrób bajpasy i wyprowad na ściany .

( To tylko sugestia )

Pozdrawiam i miłego dnia .

Maciej

Nie obrażam się :), ale niestety pomieszczenie musi mieć ogrzewanie niskotemperaturowe. Pokrycie podłogi to specjalna wykładzina. Jedynym problemem może być klej, choć był specjalnie dobierany pod podłogówkę.

Dodatkowo ze względu na to, iż jest to pomieszczenie niejako "oddzielone" od domu nad zimnym garażem, więc po testach podłogówka była najlepszym wyborem.

No i oczywiście grzejniki na ścianach to według mnie marny "ozdobnik", a piękne panele grzejne to wydatek co najmniej 1500 (według wyliczeń potrzeba by było do tego pomieszczenia 4 sztuki) za sztukę więc wybór był prosty :).

Takie ogrzewanie komplikuje nieco zabudowę (chciałem mały podest pod ekranem i dodatkowy na drugi rząd foteli), ale coś za coś.

Najważniejsze, że mam wymarzone kino, a że tylko z parką foteli to już mało znaczące (mniej pożeraczy popcornu na seansach) :))))))))))

jasne.sprzet zawsze można dokupić,a dodatkowego pomieszczenia nie...wiec wszystko z czasem.najwazniejsze juz masz a dźwięk i tak pewnie jest dobry...

fajnie ze pomieszczenie jest oddzielone wiec można sluchac i ogladac bez zmartwien ze obudzisz dzieci lub ze sąsiedzi ,,ogladaja,, razem z toba...

ja bym tez rzadnych grzejnikow na sciane nie wrzucal bo i po co.do skosów nie pasuje a po drugie skosy na scianach dodaja uroku temu pomieszczeniu

jedno z fajniejszych kd na tym forum...pozdrawiam

Edytowane przez michal535

Rewelacyjne pomieszczenie :)

Uciąga ten pioneer te Tonsile?

Jakoś daje radę, choć pierwszym krokiem przy wymianie sprzętu będzie nowy Ampli. Wrócę pewnie do jakiegoś Sony, bo pięknie grało z Tonsilami i miało siłę napędzić suba. Niestety przy zakupie Pioneera nie miałem okazji posłuchać na Tonsilach. A głośniki z którymi grał, jak kupowałem, brzmiały dość poprawnie w dużym pomieszczeniu.

Na razie cieszy to co jest ;)

Miałem Sony 930QS , bardzo miło wspominam . Naprawdę kiedyś były dobre amplitunery . Szkoda , że poprzez jakieś aktualizacje , czipy nie można ich upgreytować :)

Miałem Sony 930QS , bardzo miło wspominam . Naprawdę kiedyś były dobre amplitunery . Szkoda , że poprzez jakieś aktualizacje , czipy nie można ich upgreytować :)

Ja akurat miałem 830QS i był rewelacyjny, ale zabrakło hdmi i niestety musiała nastąpić zmiana :(

ja również chwaliłem sobie sony str-db 1080qs,byl rewelacyjny pod każdym względem ale brak hdmi również spowodowal ze zamieniłem go na sony str da-1200 z hdmi i nie dorownywal on pod rzadnym względem ,,starszemu bratu,,

str-db1080 był naprawdę dobry ale nowsze sony moim zdaniem się popsuly , później były rozne onkyo az trafiłem na denona i od tej pory zmieniałem już tylko na wyższe modele denona. ze staruszkiem str db 1080qs miałem mile wspomnienia i zaczynałem nim moja przygodę z kd...

Można by się zapytać ,, Gdzie się podziały amplitunery z tamtych lat ?"

I znowu wychodzi , że nowsze jest wrogiem dobrego . Lub jakoś tak :)

Z czym grały Wasze Soniaki ? Moje z Mission 773, 77C i 77DS .

u mnie z sony str db 1080qs pierwszym amplitunerem graly z sony ssf6000 i centralnym + surround tez sony...wtedy jeszcze myslalem ze sony to najlepsza firma...heheheh z tamtych czasów kd milo wspominam wtedy również subwoofer paradigm pdr-10,nawet wtedy kupiłem drugi i z dwoma byłem szczęśliwy -:)

Jakoś daje radę, choć pierwszym krokiem przy wymianie sprzętu będzie nowy Ampli.

Zastanów się czy lepszym rozwiązaniem nie będzie zakup nowych kolumn frontowych i wrzucenie obecnych jako surroundy.

Wiem, wiem zaraz zacznie się że ampl. nie uciągnie, ale nie musi być głośno a poprawa powinna być większa niż wymiana ampli. Kolejny krok to center - nie oszczędzaj na nim.

Zastanów się czy lepszym rozwiązaniem nie będzie zakup nowych kolumn frontowych i wrzucenie obecnych jako surroundy.

Wiem, wiem zaraz zacznie się że ampl. nie uciągnie, ale nie musi być głośno a poprawa powinna być większa niż wymiana ampli. Kolejny krok to center - nie oszczędzaj na nim.

Niestety fundusze nie pozwalają, jak na razie, na głęboko idące zmiany więc muszę pozostać przy tym co mam ;).

Do kina taka konfiguracja mi wystarczy, a jakimś wielkim audiofilem nie jestem. Center gra dobrze dialogi są tam gdzie mają być :)

Kiedyś na pewno coś zmienię, ale jeszcze nie teraz.

u mnie z sony str db 1080qs pierwszym amplitunerem graly z sony ssf6000 i centralnym + surround tez sony...wtedy jeszcze myslalem ze sony to najlepsza firma...heheheh z tamtych czasów kd milo wspominam wtedy również subwoofer paradigm pdr-10,nawet wtedy kupiłem drugi i z dwoma byłem szczęśliwy -:)

U mnie od początku z Tonsilami Voyager

Jarek_53357 - piękne kino. Naprawdę udany pomysł, bardzo estetyczne i przyjemne. Gratuluję.

Dzieki :)

jarku te fotele na focie wyglądaja jakby wisiały w powietrzu, pełny szacun za kino-baja!!!

Dzieki :) W fotelach brakuje tylko jeszcze masażu :)

• 2 tygodnie później...

Super jaskinia:) Gratulacje z osiagnietego zamierzenia:))

Pytanko: ten jasny sufit i w ogolew jasne elementy nie "swieca" albo nie irytuja troche w trakcie seansu?

U siebie musialem zrobic cimeny pas na suficie....

Pozdrawiam

Edytowane przez will66

Zamontuj jakieś pochłaniacze, absorbery dźwięku, przy skosach odbicia mogą być ciężkie do kontrolowania.

Życzę miłych wieczorów z seansami.

W dniu 14.04.2014 o 19:06, gość napisał:

Ekran 126'' ma szerokość około 2.5m.

Popatrz na zdjęcia. Po zaciągnięciu zasłon po bokach ekranu pozostaje około połowa jego szerokości. Czyli szacuję szerokość tego pokoju kinowego na jakieś 6m. Głębokość na oko to jakieś 4m. Już poprzednio pisałem, że tam nie ma 50 mkw.

Ale możemy sobie tylko szacować, bo zapytana branża milczy.

Witam,

przepraszam, ale czasu brak na częste zaglądanie na to niezwykle ciekawe forum.

Widzę, że realizacja wywołała kilkustronicową dyskusję, więc odpowiem na pojawiające się pytania:

szerokość pomieszczenia od strony kinowej to 7m

odległość od ekranu do głowy widza to 4.7m, przy tych odległościach THX'owe standardy mówią, że widownia powinna być zlokalizowana od 4.3 - 6.0 m. (przypominam - podstawa ekranu 280 cm)

zamierzeniem było zaaranżowanie części pomieszczenia na salę kinową a nie oglądanie z jadalni - chociaż jest to możliwe :)

pozdrawiam

Obserwuje to forum oraz wątek od samego początku. Zawsze marzyłem o swoim kinie w domu.

Oglądając wasze instalacje drodzy forumowicze i podpatrując co nieco skleciłem mały pokoik jak na obrazkach poniżej. Przepraszam za jakość, ale niestety fotki z telefonu nie wychodzą najlepiej ;). Czekam jeszcze na podstawki, aby tyły stały w odpowiednim miejscu. Instalacja na Epsonie EH TW-6100 i ekranie Suprema 120" White Matt. Nagłośnienie 5.1: Tonsil Voyager (tyły i centralny), Tonsil Maestro II (przód) i Tonsil Aktiv 200 (Sub). Całość sterowana amplitunerem Pioneer VSX-520.

Oczywiście pomieszczenie może być całkowicie zaciemnione :).

Być może jak zdobędę lepszy pstrykacz zdjęć, to pokuszę się o publikację fotek z projekcji ;)

Pomieszczenie ciekawie zaaranżowane, trochę tam jeszcze pusto, ale jest potencjał - do doszlifowania kilka spraw.

Pierwszą oczywistą sprawą będzie akustyka, ze zdjęć niewiele można wywnioskować co jest na ścianach i suficie, ale skosy na pewno powodują powstanie tzw. źródła pozornego, co niekorzystnie wpłynie na precyzję dźwięku. Również dużo płaskich twardych powierzchni nie sprzyja dobrej akustyce - pojawia się za dużo odbić.

No i kolorystyka jest przygnębiająca, brakuje tam jakiegoś "ożywiającego" elementu, np. fajnych plakatów lub rekwizytu kinowego.

Sprzęt pozostawię to bez komentarza, ale to będzie najsłabsze ogniwo całego kina.

pozdrawiam

skleciłem mały pokoik ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Brawo !

Kubatura OK, teraz tylko dopieszczanie.

Wyobraź sobie na tej ścianie transparentny akustycznie ekran o proporcjach 2.40 i ukryte za nim głośniki. :)

To trochę zabawy, bo i soczewka jak i wygięty ekran do tanich nie należą, ale to kierunek w który warto pójść.

( może być "płasko" i bez soczewki - wystarczy projektor automatycznie zoomujący, to też świetne rozwiązanie)

Na 100% jedną ze ścian (za ekranem?) musisz zgasić akustycznie - kratownica z listew, wewnątrz ISOVER, a

na to maskownica z materiału. To na start, po tym należy dokonać pomiarów i zastosować odpowiednie ustroje.

Żadnych plakatów w szklanych ramach, to wiocha i element odbijający światło. Z kolorami można jeszcze zjechać,

na pewno sufit w miejscu nad ekranem, a najlepiej po całości w imię zasady "im ciemniej, tym przyjemniej". :)

Ukryta Zawartość

Pomieszczenie ciekawie zaaranżowane, trochę tam jeszcze pusto, ale jest potencjał - do doszlifowania kilka spraw.

Pierwszą oczywistą sprawą będzie akustyka, ze zdjęć niewiele można wywnioskować co jest na ścianach i suficie, ale skosy na pewno powodują powstanie tzw. źródła pozornego, co niekorzystnie wpłynie na precyzję dźwięku. Również dużo płaskich twardych powierzchni nie sprzyja dobrej akustyce - pojawia się za dużo odbić.

No i kolorystyka jest przygnębiająca, brakuje tam jakiegoś "ożywiającego" elementu, np. fajnych plakatów lub rekwizytu kinowego.

Sprzęt pozostawię to bez komentarza, ale to będzie najsłabsze ogniwo całego kina.

pozdrawiam

Oczywiście zawsze może być lepiej, ale to jest temat rozwojowy i pewnikiem w "jakiejś" bliższej, czy dalszej przyszłości coś zmienię. ;)

Całość pokryta jest karton gipsem, a pod tym wata dźwiękochłonna więc najgorzej nie jest.:)

Brawo !

Kubatura OK, teraz tylko dopieszczanie.

Wyobraź sobie na tej ścianie transparentny akustycznie ekran o proporcjach 2.40 i ukryte za nim głośniki. :)

To trochę zabawy, bo i soczewka jak i wygięty ekran do tanich nie należą, ale to kierunek w który warto pójść.

( może być "płasko" i bez soczewki - wystarczy projektor automatycznie zoomujący, to też świetne rozwiązanie)

Na 100% jedną ze ścian (za ekranem?) musisz zgasić akustycznie - kratownica z listew, wewnątrz ISOVER, a

na to maskownica z materiału. To na start, po tym należy dokonać pomiarów i zastosować odpowiednie ustroje.

Żadnych plakatów w szklanych ramach, to wiocha i element odbijający światło. Z kolorami można jeszcze zjechać,

na pewno sufit w miejscu nad ekranem, a najlepiej po całości w imię zasady "im ciemniej, tym przyjemniej". :)

Dzieki ;)

Marzenia co do aranżacji pomieszczenia mam ogromne, niestety tak potrzebnych do ich spełnienia złotóweczek wciąż brakuje ;). Na razie cieszę się tym co mam :) i serdecznie wszystkim dziękuję za podpowiedzi, konstruktywną krytykę i oczywiście słowa uznania ;)

Całość pokryta jest karton gipsem, a pod tym wata dźwiękochłonna więc najgorzej nie jest.:)

Nie jest najgorzej, ale w efekcie, to tylko dachówki mniej "słyszą" :)

Ty musisz zająć się wewnętrzną stroną pomieszczenia, bo same płyty KG nie wnoszą tutaj żadnej wartości dodanej.

Podpowiem Ci jak osiągnąć spektakularny efekt nie wydając na to wielkiej kasy - taki pierwszy "milowy krok" w

dopieszczaniu tego pomieszczenia. Trochę zdolności manualnych + pozostałości z ocieplenia poddasza wystarczą.

Na tylnej ścianie zamontuj kratownicę z kantówek o grubości i wymiarach płata wełny. Dobrze byłoby zastosować

Isover PT80 gruby na 10 cm. W tak utworzone "okienka" zamontuj w/w płaty wełny. Na tym etapie nie będzie to piękne,

więc należy pomyśleć o materiale, który to zasłoni. Wizyta w hurtowni, zakup cienkiego (taniego) materiału, trochę

czasu na zabawę z tackerem przy montażu i ... voila - spektakularny efekt murowany. :)

Samo wykończenie można wykonać na wiele sposobów, ale bez wbijania się w koszta z budową

np. maskownic na kołki czy też magnesy, można śmiało pójść na skróty z bezpośrednim montażem

materiału na drewnianą ramę. Dobrze dobrać szerokość materiału do rozstawu "oczek" i w

godzinkę masz zamontowaną maskownicę na całej ścianie. Miejsca łączenia zrobić na zakładkę z

cieniutką listewką pomiędzy warstwami materiału, aby łączenie było równiutkie, i masz jak z fabryki.:)

Ukryta Zawartość

Listwa jak najcieńsza - nie musi być drewniana. W hipermarkecie potną Ci dowolną płytę na paski.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BoDeX

Nie jest najgorzej, ale w efekcie, to tylko dachówki mniej "słyszą" ...

Masz rację, ale na tym etapie dopiero co zakończonej budowy każda złotówka się liczy i pewnie za jakiś czas będę o tym myślał. Wiem że można lepiej, ładniej i przyjemniej, więc pewnie za jakiś czas tak będzie ;)

czego by się nie zrobilo to i tak zawsze może być ,,jeszcze,, lepiej i ,,jeszcze,,przyjemniej. kazde hobby to finansowa nieskonczonosc...

trzeba umiec się cieszyc z tego co się ma a nie co by się moglo mieć...

czego by się nie zrobilo to i tak zawsze może być ,,jeszcze,, lepiej i ,,jeszcze,,przyjemniej. kazde hobby to finansowa nieskonczonosc...

trzeba umiec się cieszyc z tego co się ma a nie co by się moglo mieć...

Otóż to, ująłeś sprawę idealnie ;)

• 1 miesiąc później...

yyy coś jakość zdj nie taka....

Ukryta Zawartość

post-13209-0-71880400-1412704573_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez majmaj
  • Pokaż nowe odpowiedzi