Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

haa , Panowie to była jednorazowa próba, ( nie wiem czy jest i gdzie dział humoru)

Szpan? nie jeden z was ma droższy sprzęt, szukałem i czekałem na ten projektor ponad rok, aż trafiła się okazja. ( po prostu nie lobię przepłacać , bo nie jestem bogaty)

Yodas tak siedzi się bardzo fajnie jak u Kuby wojewodzki23.jpg

a ekran , nie chcesz wiedzieć, elektryczny bo sam przerobiłem , nie było mnie stać na lepszy.

zdjęcie kiedyś zamieszczę

jeden nierozważny ruch jego albo kogoś przypadkowo znajdującego się w pokoju (a jak wiadomo to się zdarza :) ) i będzie miał i klimat i kreatywność :):):) - ale kto bogatemu zabroni :) - dla mnie to szpan i dziecinada i rozumie gdyby to było w dziale humoru lub coś takiego ale nie tu bo idąc tym tokiem rozumowania co kolega to zaraz zapodam tu jakieś fajne śmieszne zdjęcie…..

wyczuwam tutaj zazdrość haa , pozdrawiam

Edytowane przez karas83

nie rozumiem , dzial "Nasze instalacje KD niech nas zobaczą" czlowiek wsadza zdjecie jak ma, a tu sie czepiaja , to tylko na Polskich forach

Ja mam RS49

A jak. :)

pogratulowac , oby sluzyl jak najdluzej. Muj to juz staruszek , produkowany 2008-2010
nie rozumiem , dzial "Nasze instalacje KD niech nas zobaczą" czlowiek wsadza zdjecie jak ma, a tu sie czepiaja , to tylko na Polskich forachpogratulowac

Tu nikt nic nie ma do Twojej "instalacji" KD...jest to Twój "kącik" i ma Ciebie cieszyć...ale umieszczając zdjęcia Ty , czy ja ,czy Inny użytkownik musimy się liczyć z krytyką... konstruktywna krytyka jest wskazana bo często prowadzi do zmian na lepsze w Naszych KD....ja sam umieszczając fotki otrzymałem kilka porad co do dźwięku i w miarę możliwości wcieliłem je w życie...nie napinając się tylko z uśmiechem, a instalację KD mam "troszkę" bardziej uporządkowaną od Twojej :))))))) ...

przejżyj dokładnie cały wątek "Nasze KD niech nas .........." to zobaczysz co Koledzy krytykują ,a co chwalą i to w instalacjach naprawdę świetnych i wizualnie i technicznie ... A Ty się napinasz , że nie podoba się Komuś Twoja "piramidka" .... ;))))

Właśnie krytyka powinna Nas pchać aby iść do przodu...małymi kroczkami ale jednak....

Edytowane przez Yodas

Tu nikt nic nie ma do Twojej "instalacji" KD...jest to Twój "kącik" i ma Ciebie cieszyć...ale umieszczając zdjęcia Ty , czy ja ,czy Inny użytkownik musimy się liczyć z krytyką... konstruktywna krytyka jest wskazana bo często prowadzi do zmian na lepsze w Naszych KD....ja sam umieszczając fotki o trzymałem kilka porad co do dźwięku i w miarę możliwości wcieliłem je w życie...nie napinając się tylko z uśmiechem, a instalację KD mam "troszkę" bardziej uporządkowaną od Twojej :))))))) ...

przejżyj dokładnie cały wątek "Nasze KD niech nas .........." to zobaczysz co Koledzy krytykują ,a co chwalą i to w instalacjach naprawdę świetnych i wizualnie i technicznie ... A Ty się napinasz , że nie podoba się Komuś Twoja "piramidka" .... ;))))

Właśnie krytyka powinna Nas pchać aby iść do przodu...małymi kroczkami ale jednak....

no tak masz racje , nie wziolem tego pod uwage. Yodas , stawaiam piwo tobie przy okazji :) pozdrawiam gdybys czegosz szukal daj znac na priv, moze znajde gdzies w dobrej cenie . bo za projector dalem zaledwie 2500 pln , z przebiegiem 180H I dodatkowa nowa zarowke w pudelku. bo wlasciciel zmienil na X500 Edytowane przez karas83

Dla mnie w wątku "Nasze KD......" najciekawsza jest częsta ewolucja naszych pokoi, salonów i dedykowanych pomieszczeń... a ewolucja ta nierzadko podyktowana jest właśnie krytyką...

Ciekawe jaka ewolucja zajdzie u Ciebie z czasem....? Na pewno się przekonamy bo ewolucja w Twoim pokoju ma dużo do roboty ;)))))))) ..... powodzenia

Edytowane przez Yodas

Dla mnie w wątku "Nasze KD......" najciekawsza jest częsta ewolucja naszych pokoi, salonów i dedykowanych pomieszczeń... a ewolucja ta nierzadko podyktowana jest właśnie krytyką...

oczywiscie u mnie tak to nie zostanie , aktualnie mam immy projector na suficie jeszcze. chce zrobic dla tego jvc winde I chowac go w suficie bo mam tam przestrzen. ekran tez do zmiany , pytalem gdzies jaki kupic , jaki polecaja, w przystepnej cenie ( bo sie nie znam) , ale oczywiscie nie doczekalem odpowiedzi . niestety na wszystko trzeba pieniadz I czas. nie bede mial pro sali kinowej ( takiej by mozna bylo sie nia naprawde pochwalic), bo nie mam do tego warunkow , pomieszczenia. u mnie cierzko nawet glosniki rozstawic ;(

oczywiscie u mnie tak to nie zostanie , aktualnie mam immy projector na suficie jeszcze. chce zrobic dla tego jvc winde I chowac go w suficie bo mam tam przestrzen. ekran tez do zmiany , pytalem gdzies jaki kupic , jaki polecaja, w przystepnej cenie ( bo sie nie znam) , ale oczywiscie nie doczekalem odpowiedzi . niestety na wszystko trzeba pieniadz I czas. nie bede mial pro sali kinowej ( takiej by mozna bylo sie nia naprawde pochwalic), bo nie mam do tego warunkow , pomieszczenia. u mnie cierzko nawet glosniki rozstawic ;(

Jesli chodzi o ekran do Twoich warunków to szary bedzie najlepszym rozwiazaniem, nawet patrzac na mała jasność Twojego proja... jesli w salonie są białe sciany to tylko szary ekran z niskim gainem... wg mnie oczywiscie...

Jesli chodzi o ekran do Twoich warunków to szary bedzie najlepszym rozwiazaniem, nawet patrzac na mała jasność Twojego proja... jesli w salonie są białe sciany to tylko szary ekran z niskim gainem... wg mnie oczywiscie...

o I dziekuje za porade , juz wiem czego szukac , sciana za ekranem bedzie ciemniejsza, moze jakies drewno

nie rozumiem , dzial "Nasze instalacje KD niech nas zobaczą" czlowiek wsadza zdjecie jak ma, a tu sie czepiaja , to tylko na Polskich forach

uważasz że to co wstawiłeś to zdjęcie KD? Nie chce Cię obrażać ale chyba coś Ci się pomyliło :) Jeśli ja wstawie proja na np. kibel to też będzie KD?

wyczuwam tutaj zazdrość haa , pozdrawiam

zazdrość? nieee :) - żeby zazdrościć musiał bym wiedzieć co tam masz a nawet nie wiem - powaga, nie interesowało mnie to bo nie to mnie zajmowało tylko lekceważenie innych poprzez zamieszczając zdjęcia w formie szpanerskiego dowcipu w tym wątku

haa , Panowie to była jednorazowa próba

to po co było robić zamieszanie?

Ja już kończę z Tobą dyskusje – pozdrawiam i wstaw fotki Twojego PRAWDZIWEGO kd

uważasz że to co wstawiłeś to zdjęcie KD? Nie chce Cię obrażać ale chyba coś Ci się pomyliło :) Jeśli ja wstawie proja na np. kibel to też będzie KD?

zazdrość? nieee :) - żeby zazdrościć musiał bym wiedzieć co tam masz a nawet nie wiem - powaga, nie interesowało mnie to bo nie to mnie zajmowało tylko lekceważenie innych poprzez zamieszczając zdjęcia w formie szpanerskiego dowcipu w tym wątku

to po co było robić zamieszanie?

Ja już kończę z Tobą dyskusje – pozdrawiam i wstaw fotki Twojego PRAWDZIWEGO kd

ok przepraszam wszystkich zachowałem się jak gówniarz bylem podekscytowany nowym projektorem.

zaraz napisze i wstawię zdjęcia co mam i jak to aktualnie wygląda .

Wiec ,Moja przygoda z dużym ekranem gdy dostałem projektor od znajomego. Stara Optoma DLP ( nie pamiętam modelu) miał spalona żarówkę , oryginał okolu tysiaka zł , podróbek brak.

Nie poddałem się , wysłałem ja do regeneracji w Krakowie. Do tego kopiłem używany ten ekran który widać na zdjęciach.

Działało spoko rozdzielczość 750x1200 16x9 , do filmów z netu jak znalazł.

Następnie zakupiłem używany optoma-hd33 , sprzedałem po paru miesiącach z zyskiem niewielkim , teraz mam InFocus 8600 , Jasny , czasem aż za bardzo.

Zaryzykowałem i kopiłem uszkodzonego Benq PE8720 okazało się , ma uszkodzony system chłodzenia . naprawa kosztowała mnie 450 zl , plus jakaś podróba żarówka . Niestety jeszcze go nie sprawdziłem bo jeszcze do mnie nie dotarł. <tu wyjaśnienie , mieszkam w Norwegii i mój przewoźnik ostatnio go zapomniał zabrać z pl>

Kiedyś zakochałem się w tym JVC DLA, miałem okazje kupić tanio , ale zwlekałem nie wiedząc co to za projektor. po paru godzinach było już za późno.

ubolewałem nad tym , a nie było mnie stać wydać 5 tys zl na eBay. Nareszcie trafiła się kolejna okazja i Mam

To w skrócie moje przejścia z projektorami.

Ekran , aktualnie licytuje 135cali , firmy Elite Screens , może uda się w dobrej cenie kupić.

Na zdjęciach będzie widać ze dom mam w remoncie .

pierwsze zdj, telewizor, szafka , ekran , w gorze . za ekranem było okna jakieś małe , zamurowane. okno po lewej będzie wymieniane wkrótce.

Ekran początkowo był bardziej z lewej , zmieniłem z ciekawości na środek , ale to był błąd.

Sufit i ściana za ekranem będzie na nowo robiona.

Wymiana całego oświetlanie itp

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tak wygląda z rozwiniętym ekranem.

post-28590-0-89477000-1443725509_thumb.jpg

post-28590-0-44537600-1443725554_thumb.jpg

ekran sam przerabiałem na elektryczny ,działa świetnie już ponad rok.

post-28590-0-98364300-1443725639_thumb.jpg

post-28590-0-10287700-1443725646_thumb.jpg

tak wisi projektor

post-28590-0-81113700-1443725725_thumb.jpg

Dźwięk daje mi Harman Kardon AVR 760

post-28590-0-28198200-1443725793_thumb.jpg

Głośniki było 5x Bose , ale ostatnio kopiłem za 50 zł Yamahy co widać na ścianie z przodu na ścianie.

Sub to Harman 100 watowy, podoba mi się wizualnie.

post-28590-0-10946600-1443725881_thumb.jpg

obraz to PS3 , dvd na zdjęciu używam do nagrywania filmów z tv czasem.

to chyba na tyle , zero akustyki , klimatów, itp jeszcze nie czas, dopiero jak remont będzie skończony.

Jvc chce spróbować zamontować w suficie, mam tam wnękę między krokwiami, ale wcześniej chce wiedzieć jaki ekran będzie.

To na tyle w skrócie .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

karas83 teraz to inna bajka - widać że złapałeś bakcyla i konsekwentnie idziesz do przodu. Ekran to tego JVC musisz bezwzględnie wymienić. Napisz jaki to model (naprawdę nie wiem) - cena za taki przebieg to faktycznie była okazja bo 180 h to praktycznie nowy proj jest i do tego lampa na zapas. Rozumiem że to kupowałeś na rynku wtórnym u siebie (w Norwegii) bezpośrednio od sprzedającego? Jeśli kupisz te 135" to wypasik będziesz miał oglądanie :) - napisz jaka odległość oczy-ekran, oczywiście sprawdziłeś na kalkulatorze (stronie) czy ten proj i ta wielkość ekranu w twoich warunkach jest kompatybilna?

Juz pisze wiec projek to JVC I-DLA 350

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z kalkulatora na tej stronie wynika ze 135 to dla niego idealnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dystans projektoram mam do wyboru , max 7m od ekranu. odleglosc kanapy to okolo 4m . ten co mam teraz ekran ma 2 metry szerokosci I wydaje mi sie juz za maly :)tak kupilem tutaj w norwegii , plus w tym kraju jest taki ze ludzie maja duzo pieniedzy I czasem chca sie pozbyc tylko. tak jak pisalem kupil nowke x500 a widac ze za wiele nie oglada ;) ekran cos takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nowy niecaly 100 pln , uzywany na razie za 150 pln ( nie wiem dlaczego ENTER nie dziala by zmienic linijke

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez karas83

Ten Twój jvc nie jest za jasny...powiedziałbym że jest ciemniutki i chcesz do niego taki calarz? Żebyś się nie przeliczył... i jeszcze ta odległość proja od ekranu, musisz go powiesić jak najbliżej i użyć prawie maks.powiększenia zoomem, bo w ten sposób uzyskasz największą jasność... na tym kalkulatorze uzyskane jasności to często fikcja i do tego podawana w najgorszym trybie nie nadającym się do oglądania a mianowicie "dynamicznym"...kinowy przy nim to ciemnica...

Napisałem "prawie max pow.zoomem" bo nie powinno się używać skrajnych nastaw..... u mnie zoom jest tak ustawiony aby dawał maksymalną jasność i do krańca nastawy brakuje mi 2-3 cale..... czyli z miejsca gdzie wisi proj max.obraz jaki mogę uzyskać to 112-113" a ekran mam 110"....

Edytowane przez Yodas

1000 lumenów - obawiam się że Yodas ma racje, JVC są znane z tego że nie świecą najmocniej a Twój ma jeszcze mniej niż współczesne. musisz to wszystko przemyśleć, moim zdaniem już na wstępie nasuwa się jedna myśl - żadnych szarych ekranów z małym gain tylko biały i to z wysokim (ten na którego polujesz wydaje się bardzo dobry tylko moze ciut za duży do tej lampy) i musisz robić ciemny pokój! Moze jednak rozważ mniejszy calaż a lekko kanape dosunąć? I tak jak pisał Yodas - proj bliżej!!!

Edytowane przez jgx

@Karas ....kilka postów wyżej polecałem Ci szary ekran, ale na uwadze miałem kolory Twoich scian ( białe) i nie tak wielki ekran... biorąc pod uwagę jasność , a raczej ciemność Twojego jvc ;) i wielkość ekranu to @jgx ma rację , ale ściany i sufit chociaż szare.... tak źle i tak niedobrze... :)

Edytowane przez Yodas

Ten JVC jest za Ciemny do tak dużej przekątnej i szarego ekranu. Będziesz miał strasznie ciemny obraz. Biorąc pod uwagę jasne ściany twojego salonu to niestety ale zmarnujesz potencjał tej maszyny, a mianowicie produkcję smolistej czerni. Przy tak jasnych ścianach zapomnij o tym, chyba, że zaciemnisz jakość ten pokój aby stworzyć tzw. jaskinie, jeśli nie zrobisz tego stracisz cały urok z obrazu jakie dają projektory JVC... Dlatego one są kierowane typowo do salek stricte kinowych tj. o bardzo ciemnych kolorach, tam dopiero pokazują klasę, a do salonów o jaśniejszych kolorach są dedykowane raczej projektory pokroju sonego...;-) Tak jak napisali koledzy wcześniej:

- biały ekran

- zmniejsz przekątną ekranu

-zaciemnij pomieszczenie (najlepiej na czarno)

- 100% odcięcia promieni słonecznych

wynikiem czego będzie przepiękny obraz w postaci żywych i nasyconych kolorów oraz smolista czerń..;-)

wiec odleglosc od ekrany max 7m napisalem , bo tyle mam pokoju. ale oczuwiscie jak najblirzej by nie tracic jasnosci. bialy ekran , z tego co wyczytalem to 100 " jest idealnie dla tegoprojektora. Jaskina jak kolega napisal , chcial bym ale na razie nie mam gdzie. ogladam przy maxymalnym zaciemnieniu , w norwegii teraz robi sie szybko ciemno , do tego bede mial rolety zewnetrzne po wymianie okna. Postaram sie zaciemnic maxymalnie pokoj, sciane za projektorem moze czarna winylowa tapeta, na okno grobe zaslony, I jakies ciemniejsze sciany. zrobimy na ile sie bedzie dalo , moze kiedys bede mial gdzies sale kinowa ale na razie brak miejsca. dziekuje za porady

ok ekranu juz nie licytuje, ktos mnie przebil, poszukam jakies 100" max 125 "

Edytowane przez karas83

Kolego Yodas czy wymiar ekranu MS 110" 244x137 to powierzchnia projekcyjna czy calosc z ramka ? i tak sie zastanawiam czy nie lepiej najpierw wymienic mi ekran. Jak myslisz czy bedzie znaczna poprawa przy moim projku?

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Z tego co pamiętam jak mierzyłem to jest to netto... plus ramka z każdej strony 5-6mm...

Jeśli masz jasne ściany to wg mnie będzie b.duża... nie pamiętam jak u Ciebie z kolorami ścian...

Edytowane przez Yodas

Jasny sufit...żółty na ścianach...właśnie do takich niededykowanych pomieszczeń stworzony jest ten ekran...

Ale wypadałoby abyś się skusił na osobistą prezentację...wtedy byłbyś pewny...

Edytowane przez Yodas

Ekran , aktualnie licytuje 135cali , firmy Elite Screens , może uda się w dobrej cenie kupić.

Przemyśl tą wielkość, projektor który masz jest świetny, ale nie jest jasny. Możesz mieć zbyt ciemny obraz.

Witam, dzięki za dobre rady, i rzeczywiście było by dobrze robić jaskinie. Myślę nad tym. Apropo ekranu i jego wielkości, widziałem kilka stron wcześniej taki zrobiony z regulowaną wielkością. Więcej pomysłów na coś takiego? Ekran na stałe może wygięty, i zasłanianie po bokach do odpowiedniej wielkości?

Sprzedałem dziś stary projektor, wiec zostaje jvc. robiłem dziś próby wielkości ekranu. Projektor z odległości około 3,5m dawał mi obraz około 120" w formacie 16/9

Jasność była dla mnie wystarczająca, zamierzam jeszcze zrobić coś by ściany były czarne na czas oglądania. W przyszłym tygodniu będę szukał tła. Mam pytanie czy można gdzieś kupić sam materiał projekcyjny??

Po przeprowadzce do domu wolnostojącego, skończyły się problemy z sąsiadami w szeregowcu, oto efekt końcowy w salonie 37 m, konfiguracja głośników 9. 1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez darek2

Minus za biały sufit , wysoko powieszony ekran , jasną podłogę , brak ciemnych zasłon .

Widzę , że potencjał jest , ale brakuje ducha KD .

Popracuj nad tymi detalami , a sam się zdziwisz ile traciłeś do tej pory .

Rozumiem , że to wszystko jest fresch , ale nie zostawiaj tego , tak po macoszemu :)

Opisz proszę cały system , może jeszcze kilka fotek do okoła ?:)

Trzymam kciuki !

To jest salon, więc inny kolor sufitu odpadał, w oknie są żaluzje - mi wystarczy, bo i tak oglądam jak jest ciemno, ekran jest powieszony na minimalnej wysokości ponieważ pokoj jest niski a nie chciałem aby nachodził na stoliki i cenralny, podłoga nie jest aż tak jasna - olejowana

Jeszcze kilka fotek z innego miejsca

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-36-0-98270700-1444910280_thumb.jpegpost-36-0-06411500-1444910296_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi