Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym tam tego drgania tych drzwiczek nie demonizowal

Dla porownania posluchaj tej twojej basowej muzyki przy zamknietych drzwiczkach, a potem przy otwartych, to zobaczysz czy slyszysz roznice. Ja mysle ze nie.

No jest różnica. Ale dziękuję koledze. Za zaangażowanie .Powiedział co wiedział, i dobrze. Chociaż pewnie bym to usłyszał może póżniej. Tak to jest z tym audio. Ktoś coś powie i człowiek zaczyna słuchać i szukać dziury w całym 

Ale tu akurat miał 100 proc racji. Zrobię tak jak napisał w 2 przypadku. Wygluszę ją od tyłu. Tym bardziej że jest bardzo głęboko. A na drzwiczki naklejkę bezbarwne podkładki silikonowe, też powinno zapobiegać uderzeniom. Małe,a nie widoczne.

Xajas, te silikonki eliminują hałas powstający z drgań drzwiczek i uderzeń tychże o korpus szafki.

Pomaga, wiem z autopsji. Oczywiście drzwiczki drgają dalej, ale dzięki podkłądkom tego nie słychać.

A porównanie drzwiczek otwartych  z zamkniętymi to... 😜 no przecież jak otworzy to nie będzie drgań drzwiczek o korpus, to po pierwsze, a po drugie zamknięta szafka to taki rezonator w którym też wytwarza się cisnienie akustyczne.

Więc każde ustrojstwo eliminujące te niekorzystne drgania jest dobre. Aż się dziwię że musiałem Tobie to napisać 😄

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

Czym zredukowales drgania drzwiczek?
Na pewno nie tymi silikonami.
Jesli chcesz ta powierzchnie (drzwi) sensownie wykorzystac, to wywal te drzwi, zostaw te regaly otwarte i wykorzystaj te powierzchnie jako „quasi-dyfuzory“.
Takie gladkie drzwi, na pewno beda zrodlem odbic, ale raczej wyzszych czestotliwosci (a nie basu, o ktorym aktualnie dyskutujemy).

Czytasz co piszę?

"Oczywiście drzwiczki drgają dalej, ale dzięki podkłądkom tego nie słychać."

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

Czasami trzeba sie zdecydowac moedzy optyka i akustyka
Jesli akustyka jest wazna i gdybym mial takie pomieszczenie, to zrobil bym to tak.

Cala pojemnosc za regalem (brazowy, na CALEJ SZEROKOSCI sciany) wypchal bym welna (czerwona), ktora bym pokryl od przodu wloknina (zielone) w kolorze scian.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wywalil bym drzwi, zostawil regaly otwarte (z tylu tez otwarty, bez „plecow“) i wypchal je nieregularnie duperelami, tworzac „quasi-dyfuzor“.

IMG_3352.thumb.jpg.8c792c9365b30448b9e3324ffd3fc8e9.jpg

Dzieki temu mial bym „two-in-one“, dyfuzor i absorber
Tyle na temat „powiedzial co wiedzial“

PS.

A te silikonoki mozesz podkleic pod te butelki po prawej
Chociaz nie jestem pewny, czy to lezakowanie tych win w pokojowej temperaturze jest sensowne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, kinomaniak 2 napisał:

No jest różnica.

Po kolei bo trochę bałagan się robi 😅

Jest różnica w czym...

W  basie? Jak otworzysz drzwiczki to się poprawia ,czy jest taki sam? A może  w odbierze  ogólnym się poprawiło ? Więcej precyzji i detali ?

Czy chodzi tylko o drgania drzwiczek?

Jak ty to widzisz?

Jak otworzę to bas nie dudni,jak zamknięte odbija się od drzwiczek,i czuję go na plecach,ale to już chyba wyjaśniliśmy. Tylko jedna sprawa ściana kolankowa jest z płyty gk.

Podwójne przykręcanej,a w środku jest wełna mineralna 20 cm

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

mala zmiana:)

Ukryta Zawartość

20240830_182307 (Copy).jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony 85 XH 9505.JVC DLA-X5000.Anthem MRX-1140. Sony UBP-X800M2 .Klipsch RF-7.Klipsch RC-64II.Klipsch RP-250S.Klipsch R-14S.Klipsch SW-310

pomysl mojej zony:) mowi malujemy no to pomalowalem:)i faktycznie jest zajefajnie bardzo nam sie podoba.nie wiem czy to poprawi cos przy ogladaniu filmow bo jeszcze nie sprawdzalem.

Sony 85 XH 9505.JVC DLA-X5000.Anthem MRX-1140. Sony UBP-X800M2 .Klipsch RF-7.Klipsch RC-64II.Klipsch RP-250S.Klipsch R-14S.Klipsch SW-310

3 godziny temu, Repugnant napisał:

pomysl mojej zony:) mowi malujemy no to pomalowalem:)i faktycznie jest zajefajnie bardzo nam sie podoba.nie wiem czy to poprawi cos przy ogladaniu filmow bo jeszcze nie sprawdzalem.

Czarny sufit napewno poprawi jakosc projekcji. Widać, ze Żonka się wciągnęła w oglądanie na duzym ekranie 😁 

Mam nadzieje, ze jestes zadowolony z obecnego projektora i posluzy wiele lat 🙂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

W dniu 30.08.2024 o 22:04, Repugnant napisał:

mala zmiana:)

Ciekawy pomysł na oświetlenie.

Edytowane przez Krzychu72
39 minut temu, Krzychu72 napisał:

Ciekawy pomysł na oświetlenie.

Ja u siebie tez musiałem kombinować wieszając projektor, bo zwisające żyrandole wchodziły mi w ekran. Wczesniej gdy projektor stał na szafce mniej więcej w połowie wysokości pokoju tego problemu nie było. Zyrandole skasowałem i zawiesiłem listwy z oczkami led 🙂 moze nie jest pięknie ale nikt nie marudzi 😜

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

hahaha nie oglada MIrucia ale lubi czarny kolor:)a pomysl na oswietlenie mjej zony a wykonanie moje:)tez mam nadzieje ze proj bedzie dobrze sie sprawowal przez lata.nawet moja zona powiedziala ze obraz o niebo lepszy od optomy i teraz mozna cos poogladac:)testy byly nie wiem czy jest jakas mega roznica miedzy bialym a czarnym pokojem do ogladania:)jedno jest pewne bardzo przyjemnie sie oglada jeszcze jak wygasi sie wyswietlacz amplitunera jest kozacko

34 minuty temu, Repugnant napisał:

lata.nawet moja zona powiedziala ze obraz o niebo lepszy od optomy

Ile to razy czytałem tu na forum o zonach, ktore z kuchni słyszą zmianę kolumn ale o takich, ktore widzą poprawę obrazu po zmianie projektora - pierwszy raz 😁 Gratuluję żony 😜

@Repugnant zmien podpis, bo tam nadal Optoma 😁

W dniu 1.09.2024 o 21:00, brewka87 napisał:

@Repugnant zmien podpis, bo tam nadal Optoma 😁

no wlasnie jakos nie moge tego zmienic.w profilu wpisalem wszystko poprawione i dupa nie zmienia sie.

zmienione:)

5 godzin temu, Repugnant napisał:

zmienione:)

I prawidłowo 😉 wiem ze to problem, bo sam szukałem gdzie to sie zmienia, a nawet zdarzało sie, ze dostawałem zapytania na pw na temat tego, gdzie sie edytuje podpis 😮

7 godzin temu, brewka87 napisał:

I prawidłowo 😉 wiem ze to problem, bo sam szukałem gdzie to sie zmienia, a nawet zdarzało sie, ze dostawałem zapytania na pw na temat tego, gdzie sie edytuje podpis 😮

troche pogrzebalem i zrobione:) chce troche pogrzebac w ustawieniach proja na razie ogladam tak jak go dostalem i jest zajefajnie ale mysle ze mozna to jeszcze troche poprawic.wiem co powiecie ale czy jest szansa zeby gdzies ogarnac jakies powiedzmy wzorcowe ustawienia wentualnie moze ktos podesle mi swoje zebym mial sie do czego odniesc.wtedy wiedzial bym gdzie grzebac a czego raczej nie ruszac bo opcji jest tam sporo.

Ukryta Zawartość

Polecam ten temat, tam znajdziesz sporo informacji.

Ukryta Zawartość

W dniu 4.09.2024 o 12:35, Repugnant napisał:

chce troche pogrzebac w ustawieniach proja na razie ogladam tak jak go dostalem i jest zajefajnie ale mysle ze mozna to jeszcze troche poprawic.wiem co powiecie ale czy jest szansa zeby gdzies ogarnac jakies powiedzmy wzorcowe ustawienia wentualnie moze ktos podesle mi swoje zebym mial sie do czego odniesc.wtedy wiedzial bym gdzie grzebac a czego raczej nie ruszac bo opcji jest tam sporo.

tam za bardzo nie ma czego ustawiać, korygujesz rozjazd i robisz kalibracje ot tyle albo aż tyle.

Jeśli chodzi o ostrość to najwięcej daje prawidłowe ustawienie płaszczyzny rzutu. 

6 godzin temu, RAF77 napisał:

Ukryta Zawartość

Polecam ten temat, tam znajdziesz sporo informacji.

10 minut temu, fetek napisał:

tam za bardzo nie ma czego ustawiać, korygujesz rozjazd i robisz kalibracje ot tyle albo aż tyle.

Jeśli chodzi o ostrość to najwięcej daje prawidłowe ustawienie płaszczyzny rzutu. 

dzieki wielkie.poczytam i pobawie sie.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi