Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Gwoli wyjaśnienia :) - są różne preferencje dźwiękowe :) - nie tak dawno miałem pełne kino 7.1 Ampli Denona 7.1 i końcówkę mocy Sherwood A - 965 7.1 i zamieniłem na to co jest obecnie - może z czasem obecny zestaw rozbuduję, ale nie mam aż takiego parcia :). Ekran na zamówienie jeśli chodzi o wymiar - koszt 2.7ooo.

...widze jgx że dalej masz problem ze zrozumieniem np. tego znaku " ... :)

...nic nie wychwalam i nie reklamuje, tylko ty ciagle węszysz marketing...

... i nie przyszło Ci do głowy, że moze te inne ekrany są zbyt mało szare :) ;)

... i nie przyszło mi do głowy, że może zbyt szary...bo mam tą przewagę nad Tobą ,że widziałem tego adeo plano 0.9 z hw55 i widzę codziennie MS Future... i jak myslisz dlaczego nie mam zamiaru zmieniać ekranu...? :)

...a z tego co czytałem to jeden Pan zamienił swojego "taniutkiego" Stewarta na właśnie "zbyt szarego" MS-a Future... teraz mam nadzieje ,że poprawnie odbierzesz te znaki " ... :)

Edytowane przez Yodas

. i nie przyszło Ci do głowy, że moze te inne ekrany są zbyt mało szare :) ;)

... i nie przyszło mi do głowy, że może zbyt szary...bo mam tą przewagę nad Tobą ,że widziałem tego adeo plano 0.9 z hw55 i widzę codziennie MS Future... i jak myslisz dlaczego nie mam zamiaru zmieniać ekranu...? :)

...a z tego co czytałem to jeden Pan zamienił swojego "taniutkiego" Stewarta na właśnie "zbyt szarego" MS-a Future... teraz mam nadzieje ,że poprawnie odbierzesz te znaki " ... :)

a tak prosiłem.....:)

Gwoli wyjaśnienia :) - są różne preferencje dźwiękowe :) - nie tak dawno miałem pełne kino 7.1 Ampli Denona 7.1 i końcówkę mocy Sherwood A - 965 7.1 i zamieniłem na to co jest obecnie - może z czasem obecny zestaw rozbuduję, ale nie mam aż takiego parcia :). Ekran na zamówienie jeśli chodzi o wymiar - koszt 2.7ooo.

dzięki za info - co do audio to każdy ma swoje preferencje - skoro Twoje są takie - jakość ponad ilość :) to trzeba to uszanować

pozdro

Dlatego, że mam zaadoptowany pokój - kolory ścian ciemne i na szarym ekranie jest lepsza czerń - tak radzili wszyscy znawcy :)

Dzizas, jak długo Ci tak zwani znawcy będą tak wprowadzać w błąd? Jednak zapewniam Cię że jak podzwonisz do jeszcze kilku inyych znawców to doradzą Ci dobrze ale odwrotnie niż ci pierwsi.

Tyle że nie zrozumiałem chyba czegoś , pokój masz zaadoptowany czy docelowo będzie zaadoptowany bo dopiero masz zamiar malować?

Widok dzienny i w czasie projekcji - nie wiem czy ustawienia aparatu są ok :)

Załączone miniatury

"Nie wiem czy ustawienia aparatu są ok?" Kolego ustaw w aparacie odpowiednio przesłonę, czas naświetlania, zmień obiektyw na jaśniejszy i takie tam, a przede wszystkim nie zbliżaj się do Fotoshopa bo takiej czerni to nie ma:)

Ja jak swego czasu interesowałem się ekranem pod projektor JVC, to po dłuższym węszeniu wyszło że:

JVC + ciemne ściany w pomieszczeniu + oglądanie w całkowitych ciemnościach = biały ekran

Tak - zaadoptowany - i Ci "znawcy" akurat mają rację :)

No niestey nie mają , jak porównasz jednoczesnie ekran w ekran to może sam wyciągniesz wnioski. Kupowałem dwa ekrany i poszło trochę zapytań o konsulatację w sprawie biały i szary.

-sala zaadoptowana , ciemne ściany , sufity etc -biały ekran /przydałby się też dobry projekor który ma akceptowalna czerń/

-salony, brak adaptacji , jasne ściany -szary.

Oczywiście zupełnie odwrotnie też podawali /inni znawcy/.

Sprawdzałem to osobiście kupująć duże próbki większości producentów bo z nimi jak zwykle ciężko , efekt ten sam. Ostatnio zmieniając projektor obraz był wyświetlony na dwóch , białym i Magic Screen szary, na białym wszystko ok, na szarym niestety nie. Jeden aspekt tj. czerń może być lepsza, niestety biały i inne kolory a także cała reszta parametrów niestety była zdecydowanie gorsza. Niestety ja nie uzyskałem super białego koloru na żadnej szarej tkaninie.

Zresztą mógłbyś wkleić jakieś konkretne uzasadnienie dla szarego ekranu w ciemnym pomieszczeniu które ci znawcy podają? Ciekaw jestem.

Pomijam kwestie salek gdzie włascicielowi wydaje się że ma ją zaadoptowaną. Ja myślę o tzw "jaskini" , a nie półśrodkach typu "daj dwa metry czarnego na suficie przy ekranie".

Może tak to ujmę - oglądałem przed zakupem 3 różne ekrany i 3 różne projektory w jednej sali i to co widziałem przekonało mnie do szarego ekranu :)

Ostatnio zmieniając projektor obraz był wyświetlony na dwóch , białym i Magic Screen szary, na białym wszystko ok, na szarym niestety nie

ojojoj, ktoś się wkurzy :)

A dlaczego? Przecież ten ekran od zawsze był reklamowany jako idealny do pomieszczeń nie adoptowanych. I faktycznie przy otwartych drzwiach salki gdzie z zewnątrz docierało swiatło ewidentnie lepiej sobie radził / kontrats, czerń/, a na białym było mydło. Oczywiście w takich warunkach ciężko ocenic pozostałe aspekty projekcji. Co innego jak w salce robiło się ciemno.

Edit: zabiłeś mi klina, zdaje się że to nie magic screen a black diamond.

Ostatnio miałem do dyspozycji dwie powierzchnie projekcyjne Projecty Matt White oraz High Contrast ( szara ).

Po wielu godzinach testów zostawiłem powierzchnie szarą.

Podstawą jest kalibracja projektora ( oczywiście amatorska ) pod testowaną powierzchnie.

Na szarej jest oczywiście lepsza czerń, głębia obrazu, kolory bardziej nasycone, biały kolor rzeczywiście troszkę przygasa jednak poprawa względem reszty niweluję to wadę.

Jednak nie są to jakieś ogromne różnice obrazu między matt white a szarym jakby się wydawało.

Dodam, że pomieszczenie mam już w miarę przygotowane ( ciemne meble i ściany ).

Niestety lepszego zdjęcia nie zrobię, bo chwilowo nie mam aparatu, a telefonem wychodzi jak wychodzi, w dodatku ciężko cokolwiek rozswietlić )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A dlaczego? Przecież ten ekran od zawsze był reklamowany jako idealny do pomieszczeń nie adoptowanych. I faktycznie przy otwartych drzwiach salki gdzie z zewnątrz docierało swiatło ewidentnie lepiej sobie radził / kontrats, czerń/, a na białym było mydło. Oczywiście w takich warunkach ciężko ocenic pozostałe aspekty projekcji. Co innego jak w salce robiło się ciemno.

Edit: zabiłeś mi klina, zdaje się że to nie magic screen a black diamond.

"co innego jak w salce robiło się ciemno" - napisałes... ale w salce z ciemnymi scianami z zachowaniem reguł adaptacji pod proja...

@Risto ....pomieszczenie zaadoptowane a dostęp światła zewnetrznego to dwie inne sprawy i na pewno doskonale o tym wiesz... światło zewnętrzne mozna odciąć w kazdym pomieszczeniu na zero małym kosztem.... zaadoptować pomieszczenie ( które jest do wszystkiego ) kolorystycznie pod proj to już rewolucja......tylko idiota serwował by sobie seans filmowy w pomieszczeniu z projem z dostępem swiatła zewnętrznego ... i to dotyczy kazdego ekranu...powtarzam kazdego...

P.S.

...@jgx uwielbia kazdy wpis w którym ktoś neguje MS... daje mu to siłe do życia i wiare że jego ściana jest referencyjna :) ...

@jgx ,a wystarczy jechać i zobaczyć porównanie ekranów i już wszystko bedzie jasne... i już przestaniesz teoretyzować... :) ... i ciągle pisać podteksty skierowane do mnie.... nie ukrywam, że od jakigoś czasu mnie to bawi...

.

Edytowane przez Yodas

@Risto ....pomieszczenie zaadoptowane a dostęp światła zewnetrznego to dwie inne sprawy i na pewno doskonale o tym wiesz... światło zewnętrzne mozna odciąć w kazdym pomieszczeniu na zero małym kosztem.... zaadoptować pomieszczenie ( które jest do wszystkiego ) kolorystycznie pod proj to już rewolucja......tylko idiota serwował by sobie seans filmowy w pomieszczeniu z projem z dostępem swiatła zewnętrznego ... i to dotyczy kazdego ekranu...powtarzam kazdego...

Zważywszy ile czasu poświęciłem w swojej salce na adaptację to pewnie wiem:)

Nie zmienia to faktu że i swiatło zewnętrzne, i jasne ściany degradują obraz. Salka w której była prezentacja była zaadoptowana , choć moja jest zdecydowanie lepiej zrobiona pod kątem odbić. Jest ciemniej. Widać to po tym jak mocno odbijały światło elementy wystroju, meble etc...

A co do ekranów, ja wolę biały. Ale do tego potrzebny jest projektor z dobrą czernią. Ktos wyżej napisał że na szarym fakt biel spada , ale inne aspekty są ok. To chyba niezgodne z fizyką. Ja nie do końca rozumiem jak miałoby to się dziać że tylko biel jest pogorszona a reszta kolorów zachowuje się dobrze. Wydaje mi się ze podobne przekłamania tu również wystepują tyle że postrzeganie białego i czarnego mamy podobne /wiemy jak wyglądają/ , a reszta kolorów nie do końca, nie wiemy w większości scen jaki ten kolor a bardziej odcień ma być faktycznie. Druga sprawa że obraz na szarych wydaje się mniej dynamiczny, również albo z uwagi na powyższe. Ale faktem jest że tam gdzie warunki adaptacji są nieoptymalne też wybrałbym szary.

Dyskusja wywiazała się "bo znawcy" polecają szary do dobrze adoptowanych salek, ja uważam że wcale nie polecają a przynajmniej część z nich , a przede wszystkich te firmy które nawet tutaj na forum są chwalone. Chciałem tylko poznać uzasadnienie jakie oni podają, dlaczego z referencyjnej sali ma być szary ekran?

Bo moim zdaniem fakt że zdecydowanie więcej pracuje szarych ekranów jest wynikiem niewielkiej ilości pomieszczeń idealnych do projekcji.

Nie zmienia to faktu że i swiatło zewnętrzne, i jasne ściany degradują obraz.

Jasna sprawa.

Salka w której była prezentacja była zaadoptowana , choć moja jest zdecydowanie lepiej zrobiona pod kątem odbić. Jest ciemniej. Widać to po tym jak mocno odbijały światło elementy wystroju, meble etc...

Wklejałeś gdzieś zdjęcia Swojej salki ?

A co do ekranów, ja wolę biały.

W sumie wszystko można sprowadzić do osobistych preferencji, nie którzy lubią dynamiczne, żywe obrazy, drudzy wolą spokojniejszą, przygaszoną kinową aurę.

Ale osobiste preferencje to podstawa i wykładnia dla każdego z Nas bo to My robimy to wszystko dla Naszego oka i ucha... :)

Ja nigdy nie byłem zwolennikiem bialego ekranu... :) a widziałem "kilka" zestawów i adaptowanych ( mniej lub bardziej) salonów... i tu kłaniają się wspomniane osobiste preferencje... przy moim antykinowym salonie biały ekran spowodowałby ślepotę i mega mydło w obrazie...dlatego poszedłem w megaszarość :) ;) ....

Edytowane przez Yodas

. i ciągle pisać podteksty skierowane do mnie.... nie ukrywam, że od jakigoś czasu mnie to bawi...

mnie też

P.S.

...@jgx uwielbia kazdy wpis w którym ktoś neguje MS... daje mu to siłe do życia i wiare że jego ściana jest referencyjna :) ...

nie jestem debilem - nie uważam że moja "ściana" jak nazwałeś mój wymalowany ekran jest referencyjna :) – dla mnie obraz jest OK i nie widzę potrzeby inwestowania w drogi ekran, a słabego nie kupie bo już wole moją „ścianę” Co do moich przycinek do Ciebie - irytują mnie ludzie (bez obrazy :) ) którzy uważają że TYLKO ich rzeczy są najlepsze i już :), tacy ludzie zaraz włączają mi czerwoną lampke na temat marketingu szeptanego - tam mam i już :), nic na to nie poradze. Co nie zmienia faktu że MS to być może bardzo dobry ekran, być może nawet jeden z najlepszych dostępnych na naszym rynku w rozsądnych pieniądzach. Tylko przestań tak się tym egzaltować i przy każdej okazji o tym przypominać :)

Edytowane przez jgx

@jgx mój post #3494 napisałem w kategorii ironii... bo wszyscy mówia o szarych ekranach a sa one w porównaniu do MS-a śnieżno białe :) ;) ... a Ty Kolego odebrałeś to jako moją ekscytację MS-em... nie taki miałem zamysł... czy ja gdzieś napisałem że mój ekran jest najlepszy bez względu na wszystko ? NIE.... powtarzam , że do antykinowych salonów jest to jeden z najlepszych wyborów ,a dlaczego to doskonale wiesz , sorki, nie wiesz bo nie miałes okazji tego zbadać i tu jest problem Twojej czerwonej lampki :)... zgaś ją i jedź na prezentację ..... jest jeszcze adeo helios grey...

Edytowane przez Yodas

W sumie wszystko można sprowadzić do osobistych preferencji, nie którzy lubią dynamiczne, żywe obrazy, drudzy wolą spokojniejszą, przygaszoną kinową aurę.

Jeden woli córkę drugi teściową. Wszem i wobec jest głoszona potrzeba kalibracji a ona sama jako możliwie najwierniejsze odtworzenie stanu faktycznego. Jak to się ma do "przygaszenia". Całość rozbiła się o doradzanie "znawców" . Ja nadal nie przeczytałem ani jednego uzasadnienia szarego ekranu w adoptowanej sali. Nawet na forach nie znalazłem nic poza "wolę" za to uzasadnienie białego owszem.

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

0e011c7c69616a50med.jpg

2200e4e40fe926e8med.jpg

61c0d4895e91fd14med.jpg

39865bb19b3888bamed.jpg

Fotki wyszły niestety ciemne, robiłem je dodatkowo z lampą błyskową, ale ciemne ściany robią swoje.

Obecnie się trochę u mnie pozmieniało, starałem się już jak najlepiej przystosować pokój do projekcji nie robiąc przy tym kompletnego bunkru.

Ściana projekcyjna wraz z 1,5m pasem za nią jest czarna, natomiast reszta pokoju w kolorze Blue jeans.

Wszystkie meble wymieniłem na ciemne ( z wyłączeniem łóżek które pójdą w odstawkę ).

Sprzęt także wymieniony na ciemny.

Z kablami się jeszcze nie uporałem, na zimę zamierzam położyć panele i puścić je w listwach przypodłogowych.

Ekran zamontowałem najniżej jak się dało, choć te parę centymetrów jeszcze chciałoby się upuścić.

Sprzęt :

Amplituner Nakamichi AV-10

Fronty : Quadral Amun ( wersja z głośnikami wstęgowymi ).

Centralny - Tonsil Voyager ( przejściowo, nie mogę znaleźć nic co by pasowało do charakteru frontów )

Tyły : Koda AV702s ( Jak dla mnie dają radę do odtwarzania efektów w filmach )

Subwoofer : Koda SW1000.

Ekran : Ramowy Projecta Home Screen powierzchnia HC z gainem 0,8.

Projektor : Poczciwy Sanyo PLV-Z5, obecnie najsłabszy element zestawu, choć można się zdziwić ile da radę z niego wycisnąć w porównaniu do jasnego pokoju.

Gdy uporam się z autem będę szukał coś w kwocie ok 3k, na razie zostaje Sanyo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Nieważne gdzie stoi , ważne co :) JVC DLA 350 kabel Supra hdmi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Użytkownicy

64 postów

Napisano wczoraj, 21:59

Załączone miniatury

weź to skasuj bo aż oczy bolą - co to ma być? Przykład dziadowskiej roboty??? Ja rozumiem że każdy żyje jak chce ale nie zawsze trzeba tym się chwalić :)

weź to skasuj bo aż oczy bolą - co to ma być? Przykład dziadowskiej roboty??? Ja rozumiem że każdy żyje jak chce ale nie zawsze trzeba tym się chwalić :)

kolego to jest przyklad kreatywnosci, doszedl projector chcesz cos obejrzec a nie masz go gdzie przykrecic czy postawic ,

kolego to jest przyklad kreatywnosci, doszedl projector chcesz cos obejrzec a nie masz go gdzie przykrecic czy postawic ,

Jest dobrze, nic nie ruszaj, ma klimat ;)

Edytowane przez omen

ma klimat ;)

noo... hipsterski :)))

a maszyny zazdraszczam - bo LUX-torpeda - i pewnie za dobry pieniądz zgarnięta :)

teraz tylko kołek w sufit - przedłużka i JAZDA JAZDA JAZDA!

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Jest dobrze, nic nie ruszaj, ma klimat ;)

jeden nierozważny ruch jego albo kogoś przypadkowo znajdującego się w pokoju (a jak wiadomo to się zdarza :) ) i będzie miał i klimat i kreatywność :):):) - ale kto bogatemu zabroni :) - dla mnie to szpan i dziecinada i rozumie gdyby to było w dziale humoru lub coś takiego ale nie tu bo idąc tym tokiem rozumowania co kolega to zaraz zapodam tu jakieś fajne śmieszne zdjęcie…..

Edytowane przez jgx

Karas .... Ty oglądając siedzisz na podobnym zestawie ;))))))) ?

Daj fotke na drugą część pokoju bo jestem ciekaw jak wykombinowałeś mocowanie ekranu.... :))))))

Edytowane przez Yodas
  • Pokaż nowe odpowiedzi