Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

ampli to 905,

Pisałem w watku o ampli onkyo, z temp nie mam żadnych problemów mimo ograniczonej wentylacji.

po filmie czy słuchaniu muzyki jest on ciepły tak że spokojnie można przyłożyć rękę.

Fronty pracują w bi-ampingu, więc obciążenie końcówek mocy rozkałda się.

zastanawiam się czy warto zmienić BD. w mojej konfiguracji zakładałem możliwie dobry ampli+BD jako trnasport z możliwością odtwarzania wielu formatów.

FIRMA, porównywałeś swój 807 z czymś innym? na czym wyświtlasz obraz?

witam, to moje kino, jeszcze wymaga trochę pracy (głownie wykładzina na podłogę i trochę gadżetów na ściany jakieś plakaty itd. żeby trochę poprawić akustykę, a jak starczy funduszy to jakiej konkretne fotele).

Już teraz wszystko gra niesamowicie.

Oto kilka zdjęć przed i po adaptacji pomieszczenia.

Oj jest potencjał jest. Super pomieszczenie. Kilka małych dociągnięć i będzie bajka. Napisz troszkę na temat sprzętu.

Oj jest potencjał jest. Super pomieszczenie. Kilka małych dociągnięć i będzie bajka. Napisz troszkę na temat sprzętu.

pomieszczenie ok. 5m x 8m

reciver Onkyo TX-NR905

Lewy i prawy przód - JBL L890 Studio L ( do muzy w stereo raczej nie bardzo)

centralny (do wymiany, mam zamiar zbudować coś szerszego) - Bose VCS-10 (słychać go dopiero na +5 względem reszty)

surr L iR - Bose 301 Series V

surr tylne L i R - Bose 201 Series V

sub -SVS PB12 Plus 2 - na nic innego bym go nie wymienił

projektor sanyo z4 (wysłużony stary szprzęt ale obrazek wciąż miły dla oka)

ekran goo ok 140" ( będę na wiosnę robił 1:2,35 (2,40) - PANAVISON czyli jakieś ok 180"+ kurtyny do 16:9) w całkowice zaciemnionym pomiesczeniu stare Sanyo Z4 daje radę i to 8 m od ekranu)

przewody glosnikowe Klotz 2x2,5mm

PS3(głównie BR + DVD pionieer)

do stereo buduje nowy zestaw - lampa + (może na koniec 2011 zdążę)

sprzęt ogólnie niby nic ale w tej konfiguracji (przeznaczenie tylko i wyłącznie kino domowe) naprawdę brzmi "świeżo i krucho." jeżeli wiecie co mam na myśli.

ta jak wspominałem po nowym roku zrobię wykładzinę to wyślę lepsze fotki

a tak ogólnie jeśli chodzi o suba to może kiedyś uda się zmajstrować coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Oskar79

pomieszczenie ok. 5m x 8m

reciver Onkyo TX-NR905

Lewy i prawy przód - JBL L890 Studio L ( do muzy w stereo raczej nie bardzo)

centralny (do wymiany, mam zamiar zbudować coś szerszego) - Bose VCS-10 (słychać go dopiero na +5 względem reszty)

surr L iR - Bose 301 Series V

surr tylne L i R - Bose 201 Series V

sub -SVS PB12 Plus 2 - na nic innego bym go nie wymienił

projektor sanyo z4 (wysłużony stary szprzęt ale obrazek wciąż miły dla oka)

ekran goo ok 140" ( będę na wiosnę robił 1:2,35 (2,40) - PANAVISON czyli jakieś ok 180"+ kurtyny do 16:9) w całkowice zaciemnionym pomiesczeniu stare Sanyo Z4 daje radę i to 8 m od ekranu)

przewody glosnikowe Klotz 2x2,5mm

PS3(głównie BR + DVD pionieer)

do stereo buduje nowy zestaw - lampa + (może na koniec 2011 zdążę)

sprzęt ogólnie niby nic ale w tej konfiguracji (przeznaczenie tylko i wyłącznie kino domowe) naprawdę brzmi "świeżo i krucho." jeżeli wiecie co mam na myśli.

ta jak wspominałem po nowym roku zrobię wykładzinę to wyślę lepsze fotki

a tak ogólnie jeśli chodzi o suba to może kiedyś uda się zmajstrować coś takiego:

Ukryta Zawartość

Nie myślałeś o zamówieniu akustyka???

Ukryta Zawartość

Belfi

Mega podobny gust - mam ten sam projektor i ampli a do tego przymierzam się do Blu-Raya LG :)

Jak się dorobię to na pierwszy ogień zmienię projektor i ekran (bo myślę że tu da się najwięcej poprawić)

Edytowane przez Piotrek666

Też przymierzam się do zmian.

Projektor+ekran, aby w pełni przejść na FullHD, ewentulnie subwoofer, potem tyły.

tak naprawdę ogranicza mnie brak dedykowanego pomieszczenia. I to jest dla mnie chyba największa motywacja kupna lub budowy domu :))

w salonie w bloku już więcej nie wycisnę, dlatego zmiany odkładam w czasie.

przejście z dvd na 720p to i tak bardzo duża zmiana.

nie wiem jaki planujesz BR, o swoim LG pisałem trochę w wątku "jaki transport BR do 600zł"

Piotrek666

spojrzałem w Twoje O mnnie.

:))

nie dawno sprzedałem Audio Academy Hyperiony + AA centalny i tyły

jak widziałeś też mam kabelki Klotza i Prolinka

Słuchawki Philips 890

pozdrawaim

Edytowane przez belfi

Nic mi nie mów - po ostatnim wyprzedaniu sprzętu i tak jestem cały zawalony wszelkiego rodzaju sprzętem audio-video (waham się jeszcze nad sprzedażą stereo - Marantz PM8000 + CD6000ose bo amplituner ONKYO naprawdę daje radę), chociaż i tak jedynym ograniczeniem są sąsiedzi (więc większa chata mi nie pomoże - no chyba że dom wolnostojący).

Z tyłami myślę że nie ma co szaleć (ciężko odczuć tu braki przy surroundach nawet średniej klasy) - ja do stereo (Audio Academy Mimas II) dokupiłem Wharfedale (9.1 na tył i cs na środek) i jest OK. Prędzej (i to pewnie szybciej niż myślę) zmienię fronty niż resztę kolumn.

Przez pierwszy rok oglądania 720p na proju wyskakiwałem z kapci teraz już nie robi takiego wrażenia a kolekcja filmów 1080p rośnie (tyle że FullHD wyciąga tylko mój LCD 32" a to nie ma startu do projektora) Poza tym technologie DLP i 3D kuszą coraz bardziej więc zmiany są nieuniknione (pytanie tylko kiedy).

:) "jaki transport BR do 600zł" to mój temat (ale ten świat mały) i myślę że po świętach łyknę LG BX 580 (ceny spadną i będzie większy wybór)

PS 'o mnie' jest od dawna nie aktualizowane ale i tak to co było to zostało (tylko trochę doszło) Nie zmienia to jednak faktu że celujemy w podobne marki/modele :)

Edytowane przez Piotrek666

nie spojrzałem kto zakładał wątek o BR :)))

na Audio Show oglądałem Epsona TW3200, kolejny projek fullhd obok popularnej Optomy hd20 w dobrej cenie.

no i oczywiście projektory 3D robiły wrażenie.

a no i jeszcze LCD też mam samsunga :P

Myślę że niedługo wybiorę się z projem do kumpla co ma Viviteka FullHd na DLP na porównanie i jeśli różnica nie urwie mi dupy wstrzymam się z wymianą dopóki nie wypalę lampy (wtedy stanieje 3D)

Do Optomy mam jakoś większe przekonanie niż do Epsona (jeśli chodzi o zastosowanie w kinie) choć nigdy bezpośredniego porównania nie robiłem i kieruję się tu bardziej stereotypami. Projekcje 3D widziałem tylko w kinie (2 projektory o różnych polaryzacjach) jak tylko będę miał możliwość zobaczyć jak radzi sobie z tym wyzwaniem sprzęt konsumencki (okulary migawkowe) to z przyjemnością skorzystam (tak na marginesie - wymyśliłem alternatywny patent na tanie projektory 3D tylko nie za bardzo wiem jak go sprzedać)

PS gratuluję pomysłu na schowanie ekranu. Chociaż polecałbym większą przekątną. Zawsze uważałem że z wielkością ekranu ciężko przesadzić ale w tym względzie jestem ekstremistą (32" używam jako monitor oglądany z odległości 50cm; a na projekcje z odległości 3,5m empirycznie dobrałem 115" jako optimum)

na 7 zdjęciu widać "cienie" na ekranie, po kolejnych zmianach pomniejszających powierzchnię do ogladania :))

jak pisałem, ekran to zwykła roleta, a pasy były malowane skoncentrowaną, czarną farbą

sam byłem wyznawca mksymalnych rozmiarów, ale z odległości jaką mam do dyspozycji, podstawa 170cm to optimum, bez biegania oczami po ekranie.

przy wikęszym, znacząco męczył sie wzrok.

3D z projka na Audio Show (byłem w jednym pokoju gdzie grał zestaw dzielony Onkyo) robił wrażenie, ale nadawał sie do kilkumiutowego pokazu, dużo nieostorści.

3D w tym rozmiarze ekranu dopiero nabiera sensu. 3D na TV mnie nie przekonuje. Wolę fullhd

Piotrek666, są gdzieś zdjęcia Twojej aktualnej instalacji?

bo motor znalazłem :))

Też niestety ekran mam na rolecie (z allegro za 250PLN) ale widoczne są na nim fałdy dlatego przemierzam się do ekranu ADEO (zwijany z napinaczami)

Obecnie jestem na etapie adaptacji akustycznej pomieszczenia, na razie mam za sobą pomiary i projekt. Jak zabiorę się w końcu za realizację to zamieszczę fotki.

Fotki niezaadoptowanego pomieszczenia są w wątku

Ukryta Zawartość

(robione świeżo po przeprowadzce)

Ukryta Zawartość

Concert 11 basu mają aż za dużo. Stąd moja próba adaptacji polegającej na wygłuszeniu narożników o okolicach kolumn, co przyniosło znaczącą poprawę zuważalną w odsłuchu stereo i tu jest super.

Natomiast do kina subwoofer będę zmieniał. Basu nie brakuje, ale potrzebuję jeszcze niższego zejścia, bardziej odczuwalnego przez fotele niż uszy. Daletgo myślę o budowie zamkniętej, np Jamo D6SUB, który chwali mczaj.

w zeszłym roku na AudioShow była prezntacja sprzętu sony, topowe klocki, film Szklana Pułapka 4.0 na BR, sceny z karambolu z tunelu i ostrzał z helikoptera, pamiętam że przy każdym wystrzale był bardzo miły pomruk i odczuwalne drżenie. Tego mi brakuje. :))

w zeszłym roku na AudioShow była prezntacja sprzętu sony, topowe klocki, film Szklana Pułapka 4.0 na BR, sceny z karambolu z tunelu i ostrzał z helikoptera, pamiętam że przy każdym wystrzale był bardzo miły pomruk i odczuwalne drżenie. Tego mi brakuje. :))

Właśnie tak mam z niepozorną w sumie Yamahą SW800....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zyzio

Jamo D6SUB miałem przyjemność słuchać bardzo mi się podobało.

Sam zastanawiam się również nad JAMO C80SUB, słuchałem go w kinie momentami wydawało się że trzęsie się cały pokój.

Czy miał ktoś styczność z tym subem?

Concert 11 basu mają aż za dużo. Stąd moja próba adaptacji polegającej na wygłuszeniu narożników o okolicach kolumn, co przyniosło znaczącą poprawę zuważalną w odsłuchu stereo i tu jest super.

Takie wygłuszenie w narożnikach ma marginalny wpływ na redukcję basu w zakresie częstotliwości własnych pomieszczenia. W rogach pomieszczenia (strzałki ciśnienia akustycznego fal stojących) umieszcza się absorbery reaktywne (np rezonatory Helmholtza). Materiały porowate powinny być umieszczane w 1/4 długości fali do ścian pomieszczenia (największa prędkość cząsteczek powietrza) aby skutecznie działać w zakresie niskich częstotliwości.

Umieściłem to co mogłem i tam gdzie mogłem aby generalnie poprawić akustykę pokoju dziennego :))

Wszytskie widoczne ustroje razem z dywanem, grubymi zasłonami i "rozpraszajacą" kolekcją płyt to jedyny kompromis do zastosowania w salonie i pokoju odsłuchowego w jednym (w bloku) :))

Polecam chociarz tak minimalną i nieprofesjonalną adaptację :))

Korzyści są naprawdę słyszalne

:))

Piotrek666

pisałeś że robisz pomiary i projekt, pochodzisz do tego profesonalnie. Pomieszczenie będzie służyło tylko kino/stereo?

Pomieszczenie to pokój dzienny, sypialnia, gabinet i kino - jednym słowem kawalerka :D

Dlatego też adaptację planuje zrobić w sposób możliwie estetyczny i ukryty. Wymyśliłem rezonatory w pufie pod nogi (na wymiar) i szafie wnękowej z wylotami do boku (szafa pełni jednocześnie rolę dobrego absorbera płytowego i również jest to brane pod uwagę przy obliczeniach). Dyfuzory chcę poukrywać pod zdjęciami drukowanymi na płótnie. Do tego gruby dywan i zasłony. Może coś w trakcie realizacji przyjdzie mi do głowy

Generalnie w temat adaptacji wgryzłem się dość mocno w trakcie tworzenia pracy magisterskiej (jakby się komuś nudziło to zapraszam do lektury

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotrek666

no to będzie jeden z bardziej hardcorowych projektów :))

a ja myślałem, że pokombinowałem w moim salonie w bloku :)))

u mnie cytuję "największa prędkość cząsteczek powietrza" to jest jak otworzę okno w jednym pokoju i drzwi w drugim. I nie wiedziałem że jest to w 1/4 długości fali do ścian pomieszczenia :))

Pracę mgr już ściągnołem, obiecuję przejrzeć.

• 2 tygodnie później...

Jako ze temat zniknal z pierwszej strony wypadaloby go reanimowac. :)

@Piotrek666

Przekartkowalem i od razu dziekuje bo przypomnial mi sie od razu adres strony modelujacej fale stojace w pomieszczeniu. Przyda mi sie bo brakuje mi znajomosci aparatu matematycznego i sprzetu do zrobienia pomiarow a to daje jakis punkt wyjscia do praktycznej zabawy z ustrojami.

server unreachable;--

Aplikacje do obliczania fal stojących są dobre żeby wstępnie zorientować się na co zwrócić uwagę przy pomiarach. Same pomiary są niezbędne przy adaptacji, zwłaszcza z użyciem absorberów reaktywnych (które działają w wąskim zakresie częstotliwości). Dobry i tani mikrofon pomiarowy można zbudować w oparciu o wkładkę Panasonica WM-61A (oczywiście do tego trzeba zrobić pre-amp i mieć sensowne wejście liniowe w karcie dźwiękowej)

Wlasnoreczne zrobienie sprzetu pomiarowego to nie problem. Problemem bedzie moj brak wiedzy jak te pomiary wykorzystac. Ale jakas literature tam masz na koncu pracy to sobie poczytam przy odrobinie wolnego czasu. Tymczasem bede operowal "na ucho" tym co mam w salonie zeby wyeliminowac pierwsze odbicia.

server unreachable;--

Juz mam ale jakosc skanu jest tragiczna. Bede jednak musial zbadac zasoby biblioteki mojej polibudy i uniwerku a w razie niepowodzenia potraktowac skany ocr-em.

server unreachable;--

Polecam zakup, przy inwestycji w kino domowe jest to niezauważalny finansowo element systemu, a dodatkowo lepiej się czyta książkę do podusi niż śledzenie przed laptopem,

Do Siego Roku

Paweł

witam,

ze względów praktycznych, musiałem pójść na kompromis.

Pokój jest pokojem dziennym w nowym domu.

Na zdjęciu nie wszystko gotowe jeszcze - narożnik po prawej już jest wykończony. Tylko nowe lampy muszą przyjść jeszcze.

Odświeżenie sprzętu będzie w następnej fazie - na razie zamówiony stolik pod sprzęt, z miejscem na głośnik centralny.

W przygotowaniu sufit podwieszany, w którym schowany będzie elektrycznie opuszczany ekran i projektor - kable już wiszą :)

Akustycznie sprawdza się takie rozwiązanie całkiem nieźle.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam,

ze względów praktycznych, musiałem pójść na kompromis.

Pokój jest pokojem dziennym w nowym domu.

Na zdjęciu nie wszystko gotowe jeszcze - narożnik po prawej już jest wykończony. Tylko nowe lampy muszą przyjść jeszcze.

Odświeżenie sprzętu będzie w następnej fazie - na razie zamówiony stolik pod sprzęt, z miejscem na głośnik centralny.

W przygotowaniu sufit podwieszany, w którym schowany będzie elektrycznie opuszczany ekran i projektor - kable już wiszą :)

Akustycznie sprawdza się takie rozwiązanie całkiem nieźle.

Pięknie się to wszystko prezentuje. Mam pytanko amplituner to Rotel RSX-1055 ,a dvd Rotel RDV 1060? Czy źle zgaduję? Kolumny Dali seria Helicon? Do odsłuchów stereo używasz zestawu z ampli i dvd rotela tak? Pozdrawiam!

Edytowane przez lowfi81
  • Pokaż nowe odpowiedzi