Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Fajnie ale u mnie nie ma tego problemu. Są inne - np. brak dobrego basu, nie można przesadzić z rozpaleniem w kozie żeby projektor nie wszedł na głośne chłodzenie, siedzący na rogach kanap są w złym miejscu dla poprawnej sceny, czarna farba sufitowa jednak trochę odbija światło i pewnie jeszcze coś bym znalazł, ale akurat TEGO problemu nie ma, co widać na foto z cieniem aparatu.

Co do basu miałem podobny problem. Powiedz gdzie juz miałes suba ??? latałeś z nim po pokoju

No wlaśnie jescze nie ale nie ma zbyt wielu miejsc gdzie go można ustawić. Mam utrudnione zadanie bo czas mam dopiero jak moj synek spi a znowu wtedy nie bede testował suba. Ale moze jutro w dzień się coś uda.

Nie wiem jak to mozliwe i o co tu chodzi ale gdy wstawiłem suba za rogówkę (róg pokoju) to bas był okrutnie mocny :) i za Chiny nie mozna było go zlokalizować (słyszany jest z frontów) robiłem parę testów na kolegach którzy nie wiedzieli ze subik jest schowany :) nikt nie pomyślał ze jest za kanapą ;) Odsuń rogówkowe i spr mam podobny pokój 4 na 5

Kupiłem kabel za pare groszy kilka złączek zeby było go jakieś 7 m i latałem wszędzie i wszędzie było zle :( rezonanse,podbicia,brak kontroli,brak mocy a tam za rogówka zagrał nawet sub za 300zł bo było ich juz kilka

Nie wspomnę juz o ''fruwających nogawkach'' i trzesącej sie kanapie co podczas filmu robi piorunujące wrażenie podczas scen akcji . Zawsze sie zastanawiałem po co komu w pokoju 20 m 2 subu po 30 kilo teraz juz wiem ze gdy bym go tam nie wstawił musiał bym tez postąpić w podobny sposób

Edytowane przez daro896

Gdy zrobi sie profesjonalnie akustykę pomieszczenie nie ma tego problemu(lub gdy ktoś ma idealne pomieszczenie ) ale my "biedaki" ;) musimy sobie jakoś radzić ;)heheh

jest tu moje KD :) możesz odkopać jedno z samego początku drugie po metamorfozie

Sub jest dosyć wymagający jeśli chodzi o ustawienie, chyba najbardziej z całego zestawu, ponieważ fale niskiej częstotliwości są długie. Oczywiście niektórzy mają takie pomieszczenia, że gdzie nie postawią jest dobrze.

To, że w rogu gra najmocniej to normalne. Bas odbija się od ścian, każda ściana daje około 3db wzmocnienia, w rogu mamy wzmocnienie 9db. Wzmocnienie dźwięku o 3db daje 2x mocniejszy dźwięk, więc chyba wszystko jasne.

Kot jest dobra metoda zamiany miejsca suba i odsłuchu, stawiasz sub tam gdzie siedzisz, puszczasz czy to film czy muzykę gdzie przez dłuższy czas powtarzają się rytmiczne uderzenie basu, możesz zapętlić i chodzisz na czworaka nasłuchując przy podłodze gdzie bas jest najlepszy czyli najmocniejszy i zwarty czyli najmniej buczący. Jak znajdziesz takie miejsce to jest to najlepsze miejsce do postawienia suba, tylko nie wiadomo gdzie ono wypadnie, np. na środku pokoju ;)

na zadanym przez BoDeXa zdjęciu jest ekran rozwijany -

takoż -

- dolny border regulujemy sami - wyciągamy tyle ile trzeba

- górny border najprościej dać zwijany z czarnego materiału na osobnej rolce przed białym ekranem

- obciążyć żeby ładnie przylegał i wszystko

- można na bogato dać mechanizm do elektrycznego rozwijania tak jak w ekranie - wszystko zależy jak często mamy 16/9 a ile 2.40...

gorzej ze stałym ekranem - wtedy trza pokombinować z podnoszonym borderem z dołu -

choć gdzieś w świecie www widziałem - że ktoś zrobił dolny border na płycie mdf -

gdy był niepotrzebny to leżał przed ekranem - gdy był potrzebny "stawiało" się go do pionu

- cała sala była adaptowana do kina i było miejsce na ten leżący border...

Ja mam ramowy. Opisane rozwiązanie jakoś nie bardzo estetyczne mi sie wydaje. To co mi po głowie chodzi to 2 rolki, z których rozwijam materiał (czarny aksamit itp) a roki chowam za ramami ekranu ( u mnie lekko odstają od sciany wiec sie zmieszczą). Musze tylko wymyślić jak je styłu zamontować no i czy nie będzie materiał na środku opadał (raczej będzie ;( )

I find your lack of faith disturbing...

Jak masz ramowy to mozesz miec rolki po bokach np. 15/20cm wysokosci (nie wiem ile potrzebujesz) i rozwijac czarny material z boku i mocować go na końcu. Da radw zeobic estetycznie. Tezebaby trochę pokombinować.

Jak masz ramowy to mozesz miec rolki po bokach np. 15/20cm wysokosci (nie wiem ile potrzebujesz) i rozwijac czarny material z boku i mocować go na końcu. Da radw zeobic estetycznie. Tezebaby trochę pokombinować.

Tak jak pisałem, prszy 100 '' przekatnej to może byc problem z naciągnięciem materiału tak, żeby trzymał poziom

Kwestia mechanizmu, naciągniecia i rodzaju materiału. A także przemyślenia sensowności.

U mnie sensowność jest bo mnie drażnią te pasy

Pewnym rozwiązaniem wymienionych problemów są ekrany biformat - w jednej kasecie znajdują się dwie powierzchnie projekcyjne. Nieidealnym bo nietanim i wymagającym zmiany powierzchni, jesli w jednej sesji oglądamy materiały w różnym aspekcie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

>>BoDex

Gratuluję komentarzy do mojego postu na innym forum ws. sprzedaży TW9000. Możesz być dumny z siebie i z Twoich rodziców za wychowanie. Tak 3maj!

Ty sobie BoDeX-em gęby nie wycieraj, bo jak widzę, to albo wyobraźni, albo IQ Ci nie staje, aby ogarnąć temat.

Podziękuj może za to, że poprzez podbijanie tematu w humorystycznym tonie, udało CI się znaleźć jakiegoś nabywcę.

Oferta powinna od ręki wylądować w śmietniku za swoją nie regulaminowość, to po pierwsze - co to za aukcje/domysły?

Zanim z wielkimi żalami i takimi komentarzami wyleziesz z nory, to włącz może umiejętność czytania ze zrozumieniem ...

Kto mieczem wojuje, od miecza ginie.

Niech więc i inni zobaczą o co masz dziecinne, żałosne żale.

Mam cichą nadzieję, że czytającym nie zabraknie zdrowego rozsądku i za chwilę zostaniesz wyśmiany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pojeździlem subwooferem po pokoju i rezultaty takie sobie. Ale... wczesniej jedyną konfigurację jaką robiłem to audyssey. Teraz dopiero miałem chwilę i poustawiałem w ampli chyba to co trzeba czyli wielkości kolumn itp. I teraz bas jest. Obejrzałem kilka scen w filmach i chyba jeat ok. Powiem tak: szału nie ma ale jest ok. Momentami bylo czuć wibracje na kanapie. Natomiast nie wiem jak ustawić te filtry... pokretlo w subie a w ampli odciecie na surroundy. Jest możliwość od 40 do 80.

Ja też chętnie posłucham co koledzy maja do powiedzenia. Nabyłem właśnie nowy sub, który ma swoją kalibrację. Pytanie moje, co mam robic najpierw? Kalibrować sub a potem Odyssay w Onkyo, czy na odwrót? Coś gdzieś kiedys czytałem, że ludzie robią taki myk, iż po kalibracji ampli zmieniają manualnie ustawienia z dużych kolumn na małe (przy założeniu oczywiście, że posiada się stojące kolumny) Ktoś coś wie?

W dniu 28.01.2014 o 15:08, gość napisał:

Jak dasz małe paki w ustawieniach to cały bas pójdzie na suba.

TO pasuje. Bo moje kolumny basem nie grzeszą.

A w kwestii Odyssey ktoś pomoże? CO kalibrować najpierw? Ampli czy sub ?

Wczoraj chyba dokonałem ostatecznej kalibracji i efekt jedt bardzo zadowalający. Bas czuć bardzo dobrze ale nie nachalnie. Co ciekawe, jak siedzi sie na kanapie bas jest mocny. Jak się wstanie basu nie ma wcale.

Oczywiscie najpierw sub

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Projektor to Optoma HD20.

Tak. Z projektora korzystałem przez kilka miesięcy z pokoju z białymi ścianami... na białej ścianie. Jakość na matt grey i w obecnym pomieszczeniu jest zauważalna. Sporo daje czarny sufit ale przy rearanżacji kupię lepszą farbę - ta mimo że czarna jednak odbija.

Na zdjęciach to mi się najbardziej rzuca w oczy ta szachownica - mocny kontrastowy wzór rozprasza uwagę. I jeszcze drzwi od strony pokoju bym przefarbował albo całkiem zamurował i wchodził oknem :-)) Gratulacje!! ;-)

Nad tymi drzwiami się długo zastanawiałem. Nawet kupiłem szarą bejcę i robiłem próby, Nam to nie przeszkadza, ale ostatnio wraca temat i się zastanawiam i korci mnie żeby coś z nimi zrobić.

Hej,

Zalozyłem też ten wątek w akustyce. Jednak może wy coś więcej doradzicie.

Mam nadzieję że dobrze trafiłem z tematem. Przymierzam się do urządzenia pomieszczenia pod odsłuch stereo/kina.Pomieszczenie jak poniżej:

c4d90b1c.png

Na czerwonej kresce. Tam planuje zrobić panele akustyczne kwadratowe coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) widziałem mieszkanie urządzone takimi. Kolorem niebieskim jest zaznaczona sofa w postaci L-ki. na zielono kolumny. Front Dali IKON 6 MK2, tyły Magnat Motion 220, centralny w przyszłości. Pytanie. Czy panele powinny być na całej ścianie, tak mieliśmy w planie? Czy tylko za kolumnami? Cz z tyłu na stronie okna tez powinienem je dawać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Racja, umieszczę tutaj zdjęcia jak będzie wszystko gotowe. Gdyby ktoś jednak chciał coś wyrazić to watek jest także tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchaj ody.. szału ci nie zrobi tam odcina tylko hz i ustawia odległość sub od słuchacza nic więcej ta kalibracja nie robi. Tak ze kolejność nie m tu nic do rzeczy :) po odyssey i tak sie często zmienia samemu ustawienia nie polegaj na tym ja mam wszystko na small i odcięcie na 80 hz a kalibracja proponowała co innego .

A jak sub sprawdził sie za kanapa byleś tam z nim ??? czy moze juz tam został

Sub polatał po pokoju ale bez efektu. Pomogły... ustawienia w ampli... ale to pisałem kilka postów wyżej. Chyba że nie mnie pytasz :)

Dzięki za miłe słowa.

Z centralnym nie ma problemów. Stał kilka dni pod ekranem, zanim wyspawałem uchwyt - w sumie zajęło mi to 3 popołudnia. Nie ma różnicy czy jest na dole czy na górze. Kąt pod jakim jest idealnie trafia w uszy oglądającego siedzącego na kanapie. Mierzone na moim koledze 180cm wzrostu :) Ja mam ciut więcej, żona ciut mniej więc jest optymanie. Jest przykręcony solidnie, nic nie drży, itp, itd. Nie ma wrażenie głosów gadających z nad ekranu. W sumie jest tuż nad ekranem a wg. norm jest tuż pod ekranem...

Długo się zastanawiałem na przesuwaniem tylnych głośników. Nierzadko oglądamy film ze znajomymi w 4 osoby. Co zrobić żeby skrajne osoby słyszały lewy jako lewy? Wydaję mi się że rozsunięcie głośników załatwiło sprawę.

Kino po zmianach testowałem na Elysium z BRRip, plik 42GB, i ten sam film w 1080p - w 7.1. Powiem szczerze że puszczając z mojego Laptopa nie zauważam różnicy w obrazie. Jeszcze muszę znaleźć godzinkę czasu za dnia (wieczorem ciszej oglądamy bo potem śpi piętro wyżej) i potestować.

Kanapa kupiona na zamówienie w Agata Meble model Zafira. Miała być wygodna ale nie przesadnie. Jedną oglądaliśmy taką że można zasnąć od razu po oparciu się i nawet po drinka by się nie chciało sięgnąć... Kanapa to 6 tyg czekania i przyszła nie taka (jeden narożnik odwrotny). Firma świetnie załatwiła reklamację. Cała kanapa została wymieniona po 5 tygodniach, więc oczekiwania było dużo ale panowie sami wyniesli i nową wnieśli, mimo że pierwszą odbierałem własnym transportem.

Pokój przed remontem miał jakieś 4,5x4,5 metra. Został trochę zmniejszony przez wnęki na drzwi przesuwne i półkę wnękową oraz wyciszenie.

A nie napisałem jeszcze że w planach mam zagospodarowanie obu wnęk, ale ciągle pomysł jakie półki rodzi się powoli i urodzić coś nie może.

Chcę jeszcze do stolika zrobić szufladę plytką wysuwaną w bok na piloty i klawiaturę.

Z basem muszę powalczyć. Wydaję mi się że ten sub w innym pomieszczeniu dawał lepsze efekty, teraz nie powala. Tylko, gdzie go przestawić... Mam zrobione dwa gniazda na suba za kanapami, ale przy kozie stać nie może, ew. z drugiej strony.

Gratulacje, kawał dobrej roboty. Co do akustyki to na początek kup piankę pod wykładzinę 1cm i dobrą wykładzinę na całość ( zmniejszy się pogłos)

• Pokaż nowe odpowiedzi