Skocz do zawartości
IGNORED

Cd do 6-7kzł

emesze2

Rekomendowane odpowiedzi

sluchalem tego zestawu w bialostockim audiofilu.ze wzmacniaczem ASR+B&W 802,w zaleznosci od uzytego wejscia ,dzwiek byl inny,ale w porownaniu do Advantage,brak mu bylo muzykalnosci,byl poprawny.

hm,watpie,bo Advantage CD1 gral pieknie,muzykalnie.po pewnym czasie w tym systemie gral rowniez AR CD1,ktorego obecnie uzywam.ten gral rewelacyjnie.wiec chyba nie o B&W tu chodzilo.

Moim zdaniem, po ostatnich doswiadczeniach, róznica w przypadku wyjść RCA i XLR u CECa jest kolosalna na korzyść wyjścia zbalansowanego. Doświadczyłem to po zamianie Siltecha RCA na zwykłego Klotza DIY z końcówkami XLR Neutrika. Pewnie dużo zależy od wzmacniacza, czy również ma faktycznie kontrukcję zbalansowaną, jeśli tak, nie ma się nad czym zastanawiać. Przewaga XLR w CECu TL 51 XZ jest bezdyskusyjna - olbrzymia różnica! A próbowałem tylko na tym Klotzu, jestem pewien, że lepszy interconnect XLR wniesie kolejne zmiany na lepsze. Na Klotzu widać przewagę nad Siltechem RCA, ale brakuje trochę "kultury" brzmienia, szczególnie widocznej na żeńskich wokalach. Generalnie jednak rozdzielczość, przestrzeń o klasę wyżej. Szukam dlatego teraz dobrego kabelka XLR.

Meridian G07 ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>>Emesze2

Coz..., masz trudny problem :-) Sam jakis czas temu szukalem za podobna kwote cd do mojego zestawu i... rezultat mozesz przeczytac w moim "o mnie". Za takie pieniadze nie znajdziesz idealnego odtwarzacza i musisz sie zdecydowac na pewne kompromisy. Zapewne wiesz jakie aspekty brzmienia sa dla Ciebie najwazniejsze i pod ich katem dobieraj cd. Nie zapomnij o dobrej sieciowce, IC (nie zadne Cordiale itp, na Boga!) i eksperymentach z ustawieniem odtwarzacza (kolce, podstawa itd.).

pzdr.

Propozycja kabelka: Synergistic Research Resolution Reference MkII. 1m zbalansowany można kupić za ok. 500 dolarów + przesyłka z USA. W razie zainteresowania służę odsłuchem w Poznaniu i namiarem na sprzedawcę.

Linn Genki - nowy 7700zł / 2nd hand ok 4 tys zł - nie wiem ( jeszcze ) jak gra ale wiem ,że ma dosyć szeroki zakres regulacji poziomu sygnału przez co nadaje się do współpracy z końcówką mocy .

troy, 29 Gru 2005, 20:19

>Linn Genki - nowy 7700zł / 2nd hand ok 4 tys zł - nie wiem ( jeszcze ) jak gra ale wiem ,że ma

>dosyć szeroki zakres regulacji poziomu sygnału przez co nadaje się do współpracy z końcówką mocy .

Więc posłuchaj.Porażka.....

emesze2, 30 Gru 2005, 09:14

>Linn Genki z założenia odpada... ;-(

Odpuść sobie z założenia także Linna Ikemi - to praktycznie "Genki" tylko bez klekoczącej szuflady ;)

Obydwa to "mulaki" jakich mało ;)

zdezintegrowany_3PO

Na temat Genki przeczytałem juz masę recenzji często ze sobą sprzecznych:

- jedni pisza ,że ma mocny bas ale nie ma przestrzeni

- inni ,że świetna przestrzeń i scena ale gorzej z basem

- podobno mocno zaznacza swoja obecność w torze

- ktos inny nie był w stanie okreslic jego cech brzmieniowych

- ktoś inny pisze ,że gra niegorzej od Ikemi ( zakładam przy tym ,że Ikemi gra niezgorzej ;-)

- inny ,że gorzej od Ikemi chociaż nie pisze dlaczego ale zbiera na Ikemi ( brak duszy , ducha , czegos nieuchwytnego )

- inni piszą z kolei że beznamiętny drewniak ;-)

- kolejny ,że wyzwala emocje

- kto inny ,ze muli ;-)

- następny ,że słychac aż za dużo

na początku Nowego Roku będę miał okazję gruntownie zapoznac się z Genki i jestem szalenie jego ciekawy.

i jedyne czego się obawiam to tego ,żeby nie zagrał normalnie ;-)

Genki vs. Ikemi

Miałem okazję do dwugodzinnego odsłuchu porównawczego obu odtwarzaczy na swoim, dobrze znanym materiale, ale w warunkach i ze sprzętem salonowym (Gryphon Callisto + Dynaudio Contour, nie pamiętam już które + Transparenty). Mogę więc dołożyć swoje subiektywne wrażenia do powyższych sprzecznych opinii. :)

1. Różnice brzmieniowe w tym konkretnym zestawieniu były gigantyczne, większe niż się spodziewałem. Nie miałem najmniejszych wątpliwości co do zdecydowanej wyższości Ikemi.

2. Cechy wspólne: żaden z odtwarzaczy nie jest mistrzem w zakresie przestrzeni i wierności barwy (chociaż zróżnicowanie barw dźwięku w Ikemi jest już wysokiej próby).

3. Genki nie narzucał własnego charakteru brzmienia i niełatwo byłoby mi wskazać cechy charakterystyczne. Dźwięk - być może dlatego - nie jest mocno angażujący, aczkolwiek miałem wrażenie, że może to być zaletą przy długotrwałych odsłuchach. Odtwarzacz bez wyraźnych wad, większość parametrów na dobrym i równym poziomie (równowaga tonalna, przejrzystość, jakość poszczególnych zakresów, dynamika). Przypuszczam, że może to być odbierane jako beznamiętność (vide zildjian :), aczkolwiek z muleniem już bym się nie zgodził (chyba, że w połączeniu ze sprzętem towarzyszącym).

4. Szuflada Genki rzeczywiście nie budzi zaufania - w zdecydowanym przeciwieństwie do Ikemi, u którego ten element to małe arcydziełko.

5. W sumie w mojej ocenie Genki może być dobrym wyborem dla osób szukających dobrego kompromisu brzmieniowego w tym zakresie cenowym - czyli bez mocno określonych preferencji.

6. Ikemi okazał się wyższą ligą - przynajmniej w połączeniu z Gryphonem, który potrafi wyeksponować jego zalety: gładkie, perliste brzmienie, duża (naturalna i niewymuszona) przejrzystość nie wpadająca w nadmierną analityczność, szybkość, oddanie rytmu. Muzykalny chłód wzmacniacza dobrze się w tym przypadku komponuje z cechami odtwarzacza. Generalnie Ikemi ma wg mnie bardzo dobrą "słuchalność", chociaż pewnie mogą się trafić nietrafione zestawienia.

dzięki dong za konkretny opis

audio to jeden wielki kompromis

U mnie Genki będzie musiał stawić czoła przetwornikowi Musical Fidelity A3.24 . A to bardzo konkretne źródło , szczególnie jeśli chodzi o barwy , przestrzeń i bas . Genki będzie jednocześnie transportem w tej konfiguracji.

Jeżeli na kolumnach Dynaudio wyszły duże różnice to na Electrach 905 powinny wyjść tym bardziej. A będę miał dużo czasu do porównań . Nie mogę się wprost doczekać ... Na Ikemi przyjdzie jeszcze czas ;-)

>emesze2 np. za nazwe i budowe ;), mam zaufanie do tej firmy, jak juz cos sie pojawia w ogloszeniach i ma dobra cene, a szukamy czegos w okolicy to uwazam taki produkt za pierwszego kandydata do odsluchu. Odtwarzacza nie sluchalem, to jest moja luzna propozycja, koniecznie sprawdz, ja w tej chwili nie szukam za nowym cdp.

• 2 tygodnie później...

Witam,

Dziekuję wszystkim, którzy zechcieli mi pomóc w wyborze cd.

Decyzja była szybka. Zagościł u mnie na odsłuch Krell kav 300cd i został...

Został dlatego, że:

-można go słuchać godzinami bez oznak zmęczenia,

-jak potrzeba to potrafi przywalić,

-róźnicuje niższy bas

-wygląda jak czołg...

>emesze2

pewnego czasu strasznie się rajcowałem tym CD-ekiem.

I rozumiem czemu wybrałeś Krella.

Ale to było do czasu jak usłyszałem Accuphase'a DP-65V ;-)) he he he

... ach ta choroba ...

pozdrawiam jodel

Jodel

W świecie "lepszego dźwieku" jestem od roku (wcześniej było budżetowo), więc moje uszy muszą dojżeć... ;-)

A na Accu przyjdzie czas, jak zacznę wybrzydzać na krella ;-) Zresztą gdyby był na rynku jakiś ładny Accu za dobre pieniądze to miałby pierwszeństo w odsłuchach! A nie chcę czekać miesiącami... szkoda czasu.

ABs

Burmestera nie pominąłem. Czekałem na konkrety od właściciela w sprawie odsłuchów, ale się nie doczekałem...

Patrz wyżej - szkoda czasu. Znudzi się krell, będzie coś innego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.