Skocz do zawartości
IGNORED

przyzwoity wzmacniacz do ~1000zł

serpenz

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem dzisiaj w HiFi w Bielsku, wypożyczyłem harmana HK6950R. Podłączyłem i pierwsze wrażenie to siarczysty wykop i całkiem sporo powietrza. Ogólnie gra fajnie, do Czwartku mam czas na oddanie. Coś czuję że ma możliwość rozniesienia moich M5 w pył. Posłucham jeszcze. Czy ktoś jeszcze miał do czynienia z tym „klocuszkiem”?

Serpenz, jako że z Bielska do Sosnowca jest tylko ok. 60km zapraszam Cię do śledzenia informacji o cyklicznych odsłuchach organizowanych przez grupę audiofili i melomanów ze Śląska i Zagłębia. Informacje pojawiają się w wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nikt nie słuchał HK6950R? Na internecie wiele o nim niema.

Osobiście mi sie bardzo podoba, dynamiczne nokautuje PM8000. Wszystkie podzakresy chyba OK, na dzisiaj koncze słuchanie bo rodzina idzie spać. "trochę" przekroczyłem budżet i musze się zastanowić, ale może to własnie tego mi trzeba... Fajnie gdyby się ktoś podzielił jakimiś swoimi opiniami na jego temat, pewnie by mi to pomogło w podjęciu decyzji.

BTW jedyne co znalazłem to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja nie mam aparatu ale wierzę na słowo że mój wygląda podobnie.

A podobno tak:

Ukryta Zawartość

post-9471-100008190 1170282765_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Serpenz, pokazujesz nam zdjęcie "kotleta" i pytasz nas czy bedzie "smaczny". Ja nie "próbowałem", więc mogę tylko napisać, że wygląda prawidłowo. A Tobie "smakuje"?

McGyver wiem jak to działa. Chodziło mi raczej o coś w stylu "słyszałem do bani" albo z takich flaków nie da się nic więcej zdziałać (ztuningować). Wiem też że to mi ma się podobać, a że "wygląda prawidłowo" jest z Twoich klawiszy jakimś tam znakiem że nie jest źle :) Nie chodzi mi też o moc, chociaż ta jest odczuwalna nawet przy cichym słuchaniu no i słychać dźwięki tam gdzie niemam kolumn, nawet lepiej niż na pożyczonym PM8000. Jeszcze takie pytanie, co to za dziwo że ma 3 tranzystory na kanał?

Szukałem też na necie informacji lub opinii, ale znalazlem tylko dane techniczne i cene nowego ~3200DM to chyba znaczy że totalna taniocha to nie była.

Jeśli jest sprawny i Ci się podoba to ja bym brał, wygląda bardzo porządnie, a parametry mówią same za siebie. HK jest ponadto znany z podatności na tuning, zwykle ten sprzęt ma duże rezerwy.

PS: Sam chciałeś opinie kogoś kto tego nie słuchał ;P

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

McGyver "Starsze Harmany były dużo lepsze niż te obecnie produkowane."

Wiem ze to jest starszy model, ale dowód zakupu jest o ile dobrze pamietam '98 stan dziwny bo, nawet jednej ryski aniz tyłu, przodu, boku czy gdziekolwiek jeszcze, czysty i nie powycierany. Można sie nabrać że jest fabrycznie nowy. Myślę że się zdecyduje.

>serpenz

Wzmacniacz to nie statuetka sw. Cecylii (pozdrawiam p. Stuhra), ktora ma stac w salonie...

Posluchaj na spokojnie i ocen, czy "odsluchowo" spelnia wszystkie Twoje wymagania, bo w kwestii tej kwoty wybor jest juz bardzo przyzwoity. Wizualnie juz zdecydowales - jest jak trzeba. Teraz pozostaje przed polozeniem kasy na stol "przeleciec" kilka znanych plyt i wszystko bedzie jasne.

Pozdrawiam,

Lete

kazik-t to nie rezonanse, słysze klawisze przed sobą, jakąś przeskadzajkę lekko z boku itd. Ja bym to nazwał po aufiofilsku sceną :D

Decyzja prawie podjęta, na 90% zostanie. No ale zawsze jest te 10%

Z tego 8% to co zauważyłem że lubi wywalać mi w domu kory przy włączaniu, czy to moze byc oznaką jakiejś usterki?

To że wywala bezpieczniki to prawdopodobnie to efekt ładowania sporych pojemności.

Mieszkasz niedaleko mnie, (jakieś 30km) bywam czasem w Bielsku, jeśli to nie problem może mógłbym wziąść parę płytek (w razie potrzeby to i playera DCD2700) wpaść posłuchać tego potworka :-)???

odezwij się do mnie na maila, jest w "o mnie"

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Jeżeli go sobie zostawisz to może dasz sie kiedy namówić na odsłuch? Zajrzę z Opteronem :) Jako posiadacz z tej samej stajni HK ciekaw jestem, cóz to za cudo? No i mam bliżej :)))

Gość

(Konto usunięte)

czy porównanie - mieszczących się w cenowych granicach wątku - wzmacniczy dość różnych, ale chwalonych przez wielu forumowiczów, pozwoli na wybór faworyta...niech będzie takie zestawienie:

Diora 504

Koda KD 261

Pioneer A77X

i byłoby to porónanie pod względem odbioru fabrycznego i przydatności-podatności do tuningu

>kazik-t, 12 Sty 2006, 22:35

Marantza PM-72 kupiłem za 540zł, czyli sporo poniżej 1kzł.

Każde włączenie to kupa radości i do tej pory to mój najlepszy zakup.

Zgłaszam do konkurencji. Potrzeby tuningu nie widzę.

Do tej pory otwierałem wszystko, co wpadło mi w ręce, przy nim nawet

nie odczuwam takiej potrzeby.

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

kazik-t, 12 Sty 2006, 22:35

>czy porównanie - mieszczących się w cenowych granicach wątku - wzmacniczy dość różnych, ale

>chwalonych przez wielu forumowiczów, pozwoli na wybór faworyta...niech będzie takie zestawienie:

>Diora 504

>Koda KD 261

>Pioneer A77X

>i byłoby to porónanie pod względem odbioru fabrycznego i przydatności-podatności do tuningu

Diora WS504 gra przyzwoicie. Tuningu bym się nie podjął, wyjątkowo wredne i niewdzięczne zajęcie. Łatwo też coś uwalić przy okazji.

Koda KD261 od razu czuje się duży potencjał, ale dźwięk jest nieco "nieokrzesany". Tuning lekki, łatwy i przyjemny, niespecjalnie kosztowny, a przy tym przynosi znakomite wręcz rezultaty.

Pioneer A77X nie znam. Jednak ze względu na wiek bym sobie z nim dał spokój. Ma swoje lata, elektrolity należałoby wymienić WSZYSTKIE, i nie wiadomo co jeszcze, bo wiek robi swoje.

Gość

(Konto usunięte)

>Jaro_747, 12 Sty 2006, 23:54

>Marantza PM-72 kupiłem za 540zł, czyli sporo poniżej 1kzł.

>Każde włączenie to kupa radości i do tej pory to mój najlepszy zakup.>

no tak, wystarczy przejrzeć oferty marantzów, których nawet modele z serii 30 , 32 i inne zabytki, to "audiofilskie flagowce" z hiiiendowymi cenami i kto wie jakim pochodzeniem.

Tak nie można, trzeba brać pod uwagę możliwości nabycia....to zgłoszenie trzeba poddać weryfikacji..:):) i odrzucić

:)

>McGyver, 13 Sty 2006, 00:20

>Diora WS504 gra przyzwoicie. Tuningu bym się nie podjął, wyjątkowo wredne i niewdzięczne zajęcie.

>Łatwo też coś uwalić przy okazji.

>

>Koda KD261 od razu czuje się duży potencjał, ale dźwięk jest nieco "nieokrzesany". Tuning lekki,

>łatwy i przyjemny, niespecjalnie kosztowny, a przy tym przynosi znakomite wręcz rezultaty.

>

>Pioneer A77X nie znam. Jednak ze względu na wiek bym sobie z nim dał spokój. Ma swoje lata,

>elektrolity należałoby wymienić WSZYSTKIE, i nie wiadomo co jeszcze, bo wiek robi swoje.

a wydawałoby się, że diora to wzmak jak każdy inny...

jakiś czas temu słuchałem Continental Edison PA 9907 i mimo wieku, gdzieś tak na oko 23 lata a może i więcej, to w tamtejszej konfiguracji, grał wyśmienicie i lepiej niż porównywany na żywo np. Akai AM 37 i nawet a tak chwalony przeze mnie A400X.

Być może, gdyby wymienić mu kondensatory to zagrałby inaczej / bardziej fabrycznie/ . Nie mniej, konkurencji w tamtym czasie nie miał.

Oświadczam że po wizycie u serpenza sprzęt zmienił właściciela :-) Musiałem mu troszke to wynagrodzić dokładając parę groszy ale warto było. Stan absolutnie perfekcyjny no i to brzmienie! Mój były PM78 po tuningu wysiadł na dzień dobry. U serpenza z Tannoyami robił dosłownie co chciał, z moimi Phonarami tak samo, wzmacniacz wydaje się nie mieć jakichkolwiek ograniczeń ani w paśmie ani w mocy. Nie posiadam żadnej płyty na której ten HK by się zatracał. Niesamowite tempo, dobra przestrzeń (chociaż nie tak dobra jak w lampie MP7), stereofonia szersza od każdego tranzystora jakiego miałem lub nawet słyszałem. Dobrą rzeczą też jest możliwość całkowitego bypass-u przedwzmacniacza (sam potencjometr), oraz możliwość użycia go osobno jako przedwzmacniacza lub samej końcówki mocy. Nie wiem co kolega serpenz teraz kupi, ale cieszę się że udało mi się go wyrwać :-D

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Mieniąc się po części ojcem twojego sukcesu poproszę o umieszczenie paru fotek celem obeznia się z tym arcydziełem, z ciekawości. A nuż wypromujemy znowu skutecznie model i małe zamieszanie :)

Gratuluję i pozdrawiam!

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Opteron wez to cudo na odsluch - porownamy do PM 84 ktory jest lepszy od PM 75 i to jest duza roznica. Gratuluje zakupu:):):) Sam mialem pare egzemplarzy HK i bylem zadowolony. Wtedy...

Bojaco jak tam HK 680?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.