Skocz do zawartości
IGNORED

HI-FI Choice wersja PL ?

Gustaw

Rekomendowane odpowiedzi

farmazony i w Polskiej prasie się zdążają , błędy też - ten sie ni emyli kto nic nie robi . Jak dla mnie to HI-FI Choice to takie skrzyzowanie naszego ,, HI _ FI " oraz ,, AUDIO " . Teraz przynajmniej będzie w czym wybierac , bo bywają miesiace gdzie ani w jednym ani drugim pismie nie było ciekawych testów .

Analityczność i bezwzględny, zimny obiektywizm przerodziły się w szczegółowość w pozytywnym tego słowa znaczeniu, a ciepło i barwa kojarzona z lampą przekształciły się w lekkie tylko ocieplenie średnicy i analogową wręcz płynność.

ja nie wiem - co wole. belkot faceta, ktory chce byc profesjonalista, czy facetow, ktorzy belkoca, bo sa...

ciekawa ta polska prasa audio. ale ja wole jednak amerykanska, brytyjska, niemiecka, francuska. przynajmniej mowi do mnie tak, ze nie mam poczucia, ze jestem kretynem. i bez silenia sie na audiofilska f... poezje. co znaczy, ze rozumiem recenzje oraz ich pointe:-) w czterech jezykach oczywiscie. arabski znam bardzo slabo, wiec nie bede o prasie arabskiej. o prasie rosyjskiej na razie zapomnijmy, bo jest jak polska prasa audio 7 lat temu.

Do katalogu guttena dodac można:

- "brzmienie jest zogniskowane dynamicznie" z recenzji Meridiana

- "Przy właściwym ustawieniu zobrazowanie dźwięku dosłownie podwoiło się pod względem intensywności" Jm Lab

- "Słyszeliśmy za to rozbudowaną scenę dźwiękową z wyraźnym rozgraniczeniem lewej i prawej strony" McIntosh

Zdaje się, że zrozumienie recenzji z pierwszego numeru zajmie mi tyle, że powstrzymam siez zakupem następnych.

• Redaktorzy

gutten, jako ten właśnie filolog, orientujesz się może, ile taniej wynosi tłumaczenie w wykonaniu np. studenta niż w wykonaniu profesjonalisty z wyrobioną marką? Czterokrotnie? Nie chciałem wcześniej zwracać uwagi na ułomny język tego tłumaczenia, ale - z grubsza co czwarte zdanie niezrozumiałe, zaprzeczające sobie lub sprzeczne z innym.

Przejrzałem i ani nie jestem rozczarowany ani zachwycony ot typowe wydawnictwo na temat audio.Duże(na całą stronę) poetyckie zdjęcia(wypełniacze) sprzętu,jeśli dobrze policzyłem 24 strony reklam,gazeta leży w ulubionym moim salonie czytelniczym tego typu wydawnictw.

Zrobiło trochę szumu to HI-FI Choice, ale jak dla mnie testy zbyt pobieżne mało treśći i szczegółów.Dla mnie test powinien wyglądać tak jak test kolumn w wykonaniu Kisiela Audio 01/06.Jeżeli ktoś się bawi w diy znajdzie tam dużo wskazówek.W HI-FI Choice Nie ma co na to liczyć.Jednak nawet Kisiel przyznał w rozmowie że większość czytelników Audio nie chce kilku stronicowych testów może Choice jest dla nich. Może kupię następny nr. z ciekawości.

No jak testy Pana Kisiela są dla ciebie wzorem to aż strach sie bać. Przecież Audio jest tak mdłe, wyblakłe i bez emocji, że w3 żaden sposób nie da sie go czytac. Jak można napisać recenzje o np. o kablach nie podając systemu w jakim pracowały. Toż to dyletanctwo najwyższej miary!

AUDIO jakie jest kazdy widzi a HI FI Choice warto przejzec gdyz jak kazda nowosc wywoluje emocje wsrod zainteresowanych ,opatrzy sie i wszystko wroci do normy.Obiektywnie patrzac wnosi powiew swiezosci i co miesiac dawac bedzie sporo wiedzy o nowosciach.A pierwszy numer naprawde warty przeczytania.

Pierwszy numer, oprócz licznych koszmarków językowych i nielogiczności (np. Naim Ariva: "Nowe podstawkowe kolumny (...). jest to podłogowa konstrukcja..."), zawiera praktycznie same laurki i peany. Wszyscy chyba lubimy od czasu do czasu przeczytać recenzję, która nie zostawia na produkcie suchej nikti (vide kolumny Confluence w HFM).

Prawda też uważam że brakuje wzmianki o sprzęcie towarzyszącym.Dla mnie Audio nie jest mdłe w testach znajduje dużo informacji.Zdarzają się nr. lepsze i gorsze, ale dla mnie Audio to nr.1.Ty oczywiscie możesz mieć inne zdanie.

-> Genesis

Jeśli chodzi o wzmiankę na temat Naim Ariva, to w moim numerze Hi-Fi Choice nie ma mowy o "nowych kolumnach PODSTAWKOWYCH", które są "konstrukcją podłogową". Jest natomiast napisane, że są to "nowe kolumny PODSTAWOWE" i wygląda to na błąd w przekładzie tekstu (pewnie kalka językowa).

Mnie osłabiają laurki, jak już napisano . W spisie niby pełno sprzętu tymczasem nie ma za bardzo co czytać. Do Magazynu HiFi się to w ogóle nie umywa. Jeśli to zrobi u nas karierę, to przyznaję, przestanę kapować dla czego nie zrobił Magazyn. Nie kupiłem, ponieważ zawartość jest mocno wtórna, osłabia mnie skrótowa forma opisu?/recenzji? większości sprzętu, jeszcze trochę a zaczną to robić w formie komiksu.

Bardzo lubie poczytac prase siedzac na kibelku, jezeli wszystkie nastepne numery hifi choice beda podobne do pierwszego to bedzie to moja podstawowa lektura ;-) Duzo tematow, na dodatek fajne klocki, zdjecie pogladowe, krotko i o to chodzi!

Po lekturze pisma niestety pierwsze wrażenie znacznie osłabło. Po pierwsze, to są tylko przedruki z oryginalnego HIFI Choice, a wszystkie ciekawe testy czytałem już wcześniej. Po drugie my audiopaci nie lubimy łączenia z KD brrr...... Po trzecie - o to jest najgorsze - tego się nie da czytać! Nie znam się na robieniu pisma, ale metoda cut-copy-paste chyba już nie działa w AD 2006, teksty są tłumaczone nieudolnie i przez to bardzo niekomfortowe w odbiorze. I dlatego głównie oglądam obrazki, a czytać to wolę teksty innych autorów hehe!

Poza tym nie zdecydowano się na cenę promocyjną, doszlusowując do magicznych 12 zeta, dlaczego? Nie ma też niczego, co często dodaje angielski odpowiednik: płyta testowa, sampler, poradnik, a ostatnio czyścidełko z szuwaksem marki Nordost - szkoda, że nikt o tym nie pomyślał na premierę...

Niestety poza tym, że pismo jest - i dobrze, bo konkurencja jest potrzebna - nie pozostaje mi nic innego, jak stwierdzić, iż chyba podzieli los Sound & Vision, które niedawno padło...

Pzdr

ten polski HiFiChoice to beznadziejna żenada skierowana do masowego konsumenta, który po awansie zarobkowym kieruje swoją uwagę w kierunku różnych "towarów statusowych" jak specjalistyczne hifi czy kino domowe (specjalistyczne w porównianiu do masowego chłamu z marketu)

to nawet to Sound&Vision było chyba ciekawsze, ale zasłużenie padło

takie czasopisma to przedsięwzięcia marketingowe, które nie mogą się udać, brakuje "ghost behind the machine"

za Audio czy HiFiM stoją osobowości w zespole redakcyjnym i jednak już ponad 10letni dorobek

za Audio Video tradycje jeszcze dłuższe choć ludzie się zmieniają, koncepcja trochę się rozłazi i chyba cienko ostatnio przędą (dołączanie "kalendarza", który jest zwykłym dodatkiem reklamowym, co za żenada :( )

IMHO,

graaf

dodam jeszcze fatalne reklamy w rzeczonym piśmie i podziękowania za udaną prezentację firmy L....

hihihi............

BTW: czy ktoś rozumie reklamę Hifi Club? Kanapa, na której się siedzi między Thiele, zupełnie bezsensu jest to zdjęcie co o tym sądzicie?

myślałem, że to stereo ma być....co tu jest pochrzanione, ja rozumiem to tak: fotograf miał za zadanie pokazać kolumny, maca i kieliszki w ładnym, ale bezsensownym układzie, na jednej stronie itp....

Re: broy

to nie ma żadnego sensu audiofilskiego, ale nie taki jest target tego rodzaju reklam i "czasopism"

odbiorcą jednego i drugiego jest konsument, który kupuje towar "statusowy" żeby go "mieć" i żeby ładnie wyglądał w salonie w willi w ogrodzie w eksluzywnym osiedlu w modnej okolicy a 99 procent nabywców takich Thieli (i kanap) nie ma nawet czasu żeby sobie między nimi (lub na nich tj. kanapach) przysiąść choćby na chwilę

za bardzo są zajęci zarabianiem pieniędzy nieszczęśnicy :(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.