Skocz do zawartości
IGNORED

Bardzo ważne - oceń sam

locoloco

Rekomendowane odpowiedzi

witam

kilka , kilkadziesiąt razy dziennie pada pytanie

- czy warto kierować się na zakup urządzeń z hdmi , czy moze wystarczy w telewizorze i dvd komponant komponent.

czy warto jednak zmieniać dvd - aby mieć cyfrowe złącza

a może komponent jest wystarczjący ?

ile tracą uzytkownicy którzy korzystaja z łacz euro .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

warto sprawdzić na ile warto ?

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/23776-bardzo-wa%C5%BCne-oce%C5%84-sam/

...przykro mi to stwierdzić ale odnosze wraże, że:

1. Euro - nie jest po RGB, tylko Composite ( zbyt duża jasność, brak ostrości ....)??????

2. generalnie w menu nie jestem pewien, czy w HDMi trafiono w rozdzielczosć ekranu????

.....nie bardzo test wyszedł !!!!!!!

@burz - to do mnie?

Jak tak, co tu wyjaśniać

- poczytać o RGB i Komponencie - praktycznie jest to równorzędny sygnal (nie tylko z teorii, bo np.VGA/SVGA to praktycznie też RGB....)

- sporo zabawek testowalem na RGB (Euro) i np. Component i powinny byc tylko niuanse (czasami na korzyść RGB)

- gołym okiem widać (w teście), że luminancja przy "skarcie" za duża (a właśnie czasami wadą "pozorną" RGB jest , że przy słabym połączeniu gubi luminancje = czyli jest odwrotnie).

- itp. itd

Ps - ...do testów puszcza się się taki sygnał (np. wyskalowanego .JPG...lub coś innego), by przedstawić tez oryginał (jak wygląda wzorzec)....itp. itd.

>hojlo1

Nie, do Jazz:-)a, ktory napisal:

Lokokokokokoko, zdradze ci tajemnice zawodowcow. Rzadko ktokolwiek uzywa HDMI do podlaczen. Zgadnij dlaczego?

No wlasnie, dlaczego??????????????????????????????

...nie gniewać się, ale moze trafię i w to pytanie (bo na fali jestem.....).

1. HDMI problematyczne ze względu na łatwe użycie blokad typu np. DRM (moze się okazać, że co pojdzie np. po analogu , czy nawet DVI - to HDMi zatrzyma ..... ;((((

Panowie - nurtuje mnie problem Componentu i np RGB.

Sporo osób (nie wiem , czy specjalnie...czy z niewiedzy) - traktuje sygnal Component jako wyższy od RGB.

Jest odwrotnie!!!!!

----Jednak Sygnał Component/RGB a rodzaj połączeń Component/RGB są to 2 odrębne sprawy.----

Mam gdzieś w piwnicy literaturę fachową, ale wystarczy oprzeć się na tym, że wszystko sprowadza sie do czystego RGB (w finale).

Dlatego, jak ktoś pisze coś takiego:

"Komponent - najwyższy standard analogowy, za pomocą tego standardu możliwe jest przesyłanie sygnału HD" (nie uwzględniając RGB) świadczy to np. o kiepskiej wiedzy piszącego.

Co innego , jakby napisal, że połaczeni komponentowe(kable) - to juz to nabiera sensu... . (choć w tym przypadku i tak jest błednie).

Polecam np ten namiar (dla spragnionych teorii i praktyki):

Ukryta Zawartość

...gdzie w skrócie mozna znaleźć takie sformulowania (prawdziwe w 100%):

"...RGB video is the highest quality video used in professional A/V" - wiadomo o co chodzi

a drugie:

"...Component Video is a bit of a misnomer - RGB is technically also component video,...", czy

"....There are many component video formats in use in use. The most commonly used component video formats are RGB, YPbPr and YCbC. ...."

oznacza ,ze jest to i w praktyce równoznaczne (RGB, to odmiana Componentu , czy odwrotnie ....)

Prosze , by czasami rozgraniczyć przesył obrazu (kabelki) od samego obrazu - bo potem cześc userów kupuje drogie kable Komponentowe i jest zawiedzionych, że nie ma różnicy (jak tor RGB łącznie z kablami b. dobry...)

Dlatego moje zastrzeżenia do testu (i fachowości w opisie).

Ot i tyle. :)))))))))))

Ukryta Zawartość

Nie bardzo rozumie o czym tutaj piszecie, jak component moze byc lepszy od componenta (RGB)???

troszke to malo precyzyjne stwierdzenie. U mnie osobiscie RGB wypada duzo lepiej np. od YPbRr, a o composite to nawet nie wspomne...

a i tak uzywam s-video, bo jest ladnie, latwo i przyjemnie

Taaaaaaaaa........ znowu reklama .... Loco próbuje was przekręcić na zakup sprzętów z HDMI... póki co nie ma potrzeby by się ekscytowac czymś co w Polsce będzie za kilka lat, a może wcale :D. Dla większości DVI to nowość, wielka nowość, a RGB to full wypas profesjonalny. Composite jest nieco przestarzałe i ograniczone, ale póki co pełno ludzi korzyata zmodulatorów HF, tak więc nie przesadzajmy. Technika nalogowa jeszcze nie umarła i ma się nieźle w wideo. Howgh!!

witam

szkoda ,że nie zrozumiałeś

czym się podniecać ? i co bedzie za kilka lat ?

przecież złącza służą już we wszystkich nowych sprzetach i nie słuzą do HDTV ale również do PAL.

Jeśli nie zrozumiałeś - to wyłoże Dla Ciebie bardziej dosadnie.

Chdzi o to aby po sprawdzeniu na włąsne oczy podniacać się różnicą jakości złącz - albo nie

I to każdy sobie sam musi odpowiedzieć czy warto ?

Czy to tylko marketing ?

pozdrawiam

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Niestety nie dorobiłem się jeszcze odtwarzacza DVD z wyjściem HDMI ani component (zakup już w planie), ale miałem okazje porównywać dokładnie jakość odbioru sygnału video z konsoli Xbox na 4 standartach przesyłania sygnału: composite, s-video, euro rgb oraz component ze zdecydowaną korzyścią dla tego ostatniego.

@Przemski - tak jest u Ciebie (u innych inaczej) i nic to nie zmienia...

Akuratnie Xbox jest b.kapryśny ze złączem RGB (bo i u nich UE to dodatek w sprzedaży).

U mnie 2 kable RGB lezą w szufladzie (lichy sygnał) a pracuję na oryginalym M$ (sporo róznica) i do tego jeszcze przez RGB nagrywarki (teraz dopiero poziomy mam równe).

Dlaczego w Xsie wróciłem do np RGB?

Ano dlatego, ze sporo kodeków na wyjściu oferuje wynikową jako czyste RGB (przecież to pod VGA robione) i do tego jak umiejętnie użyjesz np. postprocessingu/skalowania.... to potarfi całkiem ładne rzeczy na finał wypuszczać.

(oczywiście sporo od odbiornika zależy - bo jak tam np. tor RGB kiepski - nic nie zrobisz);)

...zaś co do HDMI (a raczej ograniczeniami Komponentu w HDTV) to prosze zerknąc na nowości z tego forum:

Ukryta Zawartość

...pod intrygującym tytułem:

"Nie będzie wyjść komponent z odtwarzaczy Blu-ray?"

(raczej nie wypada cytować - ale ogólnie rzecz biorąc, nowy sprzet moze mieć restrykcje na tym złączu...dlaczego?,...opisane tam i np., jak wyzej...). ;(((((

Ukryta Zawartość

A Jazz:-) dalej milczy. Wsadził kij w mrowisko i upaja się wypowiedziami z ukrycia bojąc się żeby go rozjątrzone "mrówki" nie dorwały, oj nie ładnie, nie ładnie tak sobie na ludziskach używać.

A w życiu jest jak jest. Ile wypowiedzi tyle opini no bo przecież każda sroka swój ogonek chwali, bo każda ma coś ciekawego do przedstawienia.

Ja też wrzucę swoje trzy grosze i przedstawię inny punkt widzenia.

Ja myślę tak: standard przesyłu sygnału video należy wybierać pod kątem wymagań jakie stawia nam sprzęt a optymalnie dobra jakość obrazu będzie niejako efektem zastosowania tego standardu i tak np:

1. Konfiguracja: odbiornik CRT z wejściem komponent - DVD z wyjściem komponent i progresiv scan

Czy od razu warto korzystać ze standardu komponent? Oczywiście że nie, bo przeciez wiadomo że dla odbiorników CRT wystarczy poczciwy sygnał RGB podany przez SCARTa ale gdy odległość pomiędzy CRT a DVD jest znaczna to zastosowanie komponentu nabiera sensu. A progresiv scan? no cóż progresiv scan w tej konfiguracji może tylko pogorszyć obraz i lepiej sobie go darować. Jego zastosowanie jest przydatne w innej konfiguracji sprzętowej.

2. Konfiguracja: odbiornik plazmowy lub LCD z wejściem komponent ale bez DVI lub HDMI - DVD (-). W tym przypadku nie ma co dyskutować, tylko standard komponent z progressiv scan.

3. Konfiguracja: odbiornik plazmowy lub LCD z komponentem, DVI lub HDMI - DVD z DVI lub HDMI. W tym przypadku jest mały zgryz. Mianowicie jeżeli odbiornik nie posiada HDMI Z HDCP to nie wykorzystamy najlepszego sygnału z DVD po złączu HDMI. W takim układzie upragniony sygnał o rozdzielczości HDTV niestety nie dotrze do naszych oczu. Czy zatem od razu rezygnować z połączenia HDMI i pozostać na componencie lub nawet na poczciwym RGB ze SCARTa? Oczywiście że nie! Niech sobie każdy mówi co chce i swój ogonek chwali a prawda jest taka że sygnał cyfrowy z HDMI daje najlepszą gwarancję wierności odtwarzanego sygnału a biorąc pod uwagę praktycznie symboliczny koszt takiego kabla przy wartości całej konfiguracji sprzętu to wogóle nie ma nad czym dyskutować. To tak jakby kupić super narty i żałować kasy na nasmarowanie ślizgów (na gorąco - oczywiście).

4. Konfiguracja: Tak ja poprzednio tylko HDMI z HDCP - bez komentarzy - tylko Standard HDMI.

5. Konfiguracja: projektor - DVD - ujmę to krótko tak: standard HDMI z HDCP w tej konfiguracji powinien być obowiązkowy dla sprzętu klasy Home Teather a w przypadku HD Ready wręcz bezwzględnie wymagany.

@Rober - ten temat jest @locoloco (nie @jazza).

Moje pisanie dotyczy praktycznie tylko analogu (wystarczy doczytać) i jest w gruncie rzeczy odpowiedzią na 1wszy post, który dość dziwnie sugeruje że np. Eurozłacze taki kiepski sygnał wysyła (a co nie jest do końca prawdą)

Ps - @Rober jest jeszcze np. konfiguracja z VGA/DVI (analogowe RGB) - i takie połaczenie przy "analogach" (i TV i DVD potrafia tez takie złącza mieć) moze się okazać najtrafnieszym wyborem.

(zas na innym forum jeden user opisuje tuner Sat , który np na Eurozłaczu wypuszcza i RGB i róznicowy- na żądanie, zaś np KISS swoje skalowania tylko na RGB potrafił mieć i dopiero przejściówkę trzeba stosować ....).

Nie ma tu nic z obrony (sam sygnał się broni) - lecz chęć objaśnienia, ze sygnał Komponent i zlącze Komponent to odrębne sprawy. ;))))

witam

zdjecią wykonane na LCD Samsunga 40 M 61

na takich samych ustawieniach

pokazuja faktyczny wpływ rodzaju z łącza na jakość obioru.

Dla potwierdzenia zostana zamieszczone następne , na innych topowych telewizorach.

pozdrawiam

@locoloco....:

1. dlaczego nie ma obrazu wzorcowego (by porównac z oryginałem)?

2. moze lepiej pokazać wszystkie połączenia (wyjdą spore róznice w stosunku do oryginalu i nie tylko...)?

3. itp. itd - by to jakoś profesjonalnie wyszło.... :)))))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.