Skocz do zawartości
IGNORED

Zasada działani zasilaczy impulsowych?

qman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich znawców tematu i zainteresowanych.Czy pomoże mi i wielu innym ktoś zrozumieć zasadę działania zasilacza impulsowego.Coraz częściej się je spotyka i chwali za wydajność i elastyczność,dlaczego więc znane firmy audiofilskie ich nie stosują?

No i jak wygląda droga prądu przez taki zasilacz?Co zwiększa jego częstotliwość i z kąd się biorą te moce ,skoro siedzą tam transformatorki jak pudełka od zapałek.O co w tym chodzi?

Będę wdzięczny za wszelkie wyjaśnienia.

Dziękuję i pozdrawiam.

Do galwanicznej tak, ja pisałem o zasadzie działania a żeby z.i. funkcjonował transformator, jako żywo potrzebny nie jest. Za to żeby człowiek funkcjonował - jaknajbardziej :P

No dobrze panowie,ale te wyjaśnienia są mętne,dalej nic nie wiem,chyba że Wy też nie:-)))

Napiszcie po kolei.W tradycyjnym układzie od gniazdka po kablu 230V wpada na trafo>wychodzi na uzwojeniu wtórnym z odpowiednim napięciem> mostek>kondensatory>układy...,a jak jest w impulsowym?I z kąd taka elastyczność i wydajność takiego zasilacz?Zakładam że mówimy o dobrym i drogim.

Nie podniecaj się, perpetuum mobile to nie jest. To co wlata i wylata równa się zero ;)

Sercem zasilacza impulsowego jest jak juz pisałem przetwornica zamieniająca napięcie wejściowe 230V na napięcie wyjściowe np. 24V. Nastepnie napięcie 24V jest prostowane, po czym może być filtrowane (i tu pojawia się dławik, który wziąłeś za transformator). Oprócz tego zasilacz impulsowy może byc zaopatrzony w stabilizator oraz uklady zabezpieczające (przed zwarciem itd, jak w normalnym zasilaczu).

I to wszystko. Jeno sieje po płytce drukowanej jak cholera :)

Dudivan jak to co napisłeś ma się do dwóch podstawowych układów pracy zasilacza impulsowego tzn. zasilacza kluczowanego po stronie pierwotnej i zasilacza kluczowanego po stronie wtórnej? ;-)

W dużym skrócie:

Kluczowanie po stronie wtórnej - napięcie sieci trafia na zwykły transformator po czym jest prostowane i trafia na przetwornicę kluczującą DC-DC która w gruncie rzeczy jest stabilizatorem impulsowym.Umożliwia to zmniejszenie strat stabilizacji w porównaniu do zwykłego stabilizatora szeregowego.

Kluczowanie po stronie pierwotnej - napięcie sieci trafia na prostownik po czym otrzymane napięcie stałe jest kluczowane z dużą częstotliwością i podawane na transformator w.cz , po stronie wtórnej następuje ponowne prostowanie i filtracja .Klucz po stronie pierwotnej sterowany jest przez optoizolator ze stabilizatora znajdującego się po stronie wtórnej.Zaletą tego układu jest znaczne zmniejszenie wymiarów transformatora (zmiejszają się straty w miedzi- liczba zwojów transformatora jest odwrotnie proporcjonalna do częstotliwości).

Kombinacje obydwu układów są również możliwe ;-)

Mhm, z tym ze wariant pierwszy jest malo rasowy ;) Można raczej mówic tylko o stabilizatorze impulsowym.

Ogólnie nie ma się co podniecać, jesli priorytetem jest mały ciężar, gabaryty i sprawność to z.i. jest jak znalazł ale czy to sa priorytety w audio ? No, nie wspomniałem o jednym priorytecie - koszt :)

Konwertery DC - DC można podzielić ogólnie na trzy kategorie : obniżające ,podwyższające i odwracające .Ogólny schemat (nie uwzględzniający sterowania i wielu czynników rzeczywistych) składa się w każdym przypadku z klucza elektronicznego , dławika i kondensatora (tak jak wspominał wcześniej dudivan) tyle że za każdym razem inaczej podłączonych;-) Sterowanie odbywa się za pomocą zmiany współczynnika wypełnienia przebiegu przełączającego klucz elektroniczny ale tak jak wspomniałem rzeczywiste przetwornice DC-DC są dużo bardziej skomplikowane;-)

qman->

Tu jest wyjasnione przystepnie i krok po kroku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdr.

Ukryta Zawartość

Oczywiście że stosują - Linn, Halcro, Chord itd.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

troche off topic. Zawsze się zastanawiałem jak to jest że pobór prądu wzmacniacza może być różny w zależności od np. jego aktualnego wzmocnienia. Jak to jest przecież chyba na transformatorze po stronie pierwotnej płynie stały prąd ograniczony przez stała rezystancje uzwojenia? Ktoś może mi to wytłumaczyć? Byłbym bardzo wdzięczny i przy okazji odrobinę mądrzejszy :p

moll->

pobor pradu jest staly dla wzmacniaczy w klasie A.

Dla klasy B i AB mamy zmienny pobor pradu w zaleznosci od chwilowej potrzeby (glosnosci).

Skoro na uzwojeniu wtornym (podlaczonym do zasilacza wzmacniacza) prad zmienia sie, to zgodnie z zasada

Ppierwotne=Pwtorne, gdzie P to moc pradu zmiennego proporcjonalna do plynacego pradu I

zmiana natezenia na uzwojeniu wtornym spowoduje rowniez zmiane na pierwotnym.

Wiecej:

Ukryta Zawartość

pozdr.

Ukryta Zawartość

>qman, 19 Sty 2006, 10:33

Obejrzyj sobie to:

Ukryta Zawartość

Nie przejmuj się objętością, nie musisz od razu czytać wszystkiego,

ale masz fajną lekturę na długie zimowe wieczory (oczywiście przy muzyce).

Jaro_747

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.