Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie monitory do creeka ?

darek

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę wymienić monitory Jamo 407a na coś lepszego do 3 kzł. Nowe monitory będą grały z elektroniką creeka. Zestaw 4330 mk2. Pokój 15 m2 , 3m wysoki. Czy możecie coś podpowiedzieć, żeby uniknąć wpadki w coś nieodpowiedniego ? Wszak to niezbyt mocny wzmak. Lubię brzmienie neutralne i ciepłe o wyrównanych wszystkich cechach. Słucham wszystkiego, oprócz ciężkiego grania, techno,itp.

Jak na razie słuchałem tylko AVANC-a epsilon 910 mk2 ( w porównaniu z moimi jamo 407a- kosztowały 1650 zł). Epsilony oczywiście lepsze pod każdym względem z wyjątkiem, ... basu ! Trudno w to uwierzyć , ale bas jamo był ciut niższy (naturalny) i mocniejszy przy takiej samej doskonałej kontroli. Epsilony mi się podobały - grają kulturalnie i neutralnie, jednak są troche "suche". Ta sama opinia padła w teście grupowym tych monitorków (AUDIO). No i chyba nie są zbyt łatwe do napędzenia dla wzmaka. A więc z czym ożenić creeka żeby małżeństwo było zgodne i dawało rodzinie dużo radości ? :) Liczę na sprawdzone rady i pozdrawiam starych forumowiczów.

https://www.audiostereo.pl/topic/2399-jakie-monitory-do-creeka/

Ja standartowo polecę Ci Vienna Acoustics Haydn. Jeszcze nie sprawdzałem, jak to zagra z creekiem, ale czuję że to będzie bardzo udana kombinacja. Narazie grają u mnie z Creekiem B&W DM303, ale już niedługo opchnę je znajomemu i będę szarżował. Być może uda mi się zgadać z Sovajazzem i sprawdzimy jak Haydnki zagrają z 4330. Jeszcze jedną propozycją mogą być Dynaudio Audioence 42, chociaż tej konfiguracji też nie słyszałem. Szukam jednak do Creeka monitorków o ciepłym i pełnym brzmieniu i jeżeli tylko 4330 poradzi sobie z Audience'ami, dźwięk również może być udany.

P.S: Moglibyśmy się jakoś skontaktować, bo widzę, że mamy ten sam problem, więc możemy go rozwiązywać wspólnie. Napisz do mnie maila na [email protected], to będziemy się dzielić wrażeniami z odsłuchów.

Pozdrawiam

Dzięki za porady. Przepraszam za 2 razy z wpisem (pierwsze koty...)Dla niewiedzących podaję na marginesie stronę właścicieli creeka : www.fanklubcreekca.webpark.pl Na razie raczkuje i jest biedna, ale pomysł godny wsparcia.

Nie dziwię się, że Creek rekomenduje Eposy. Chyba creek jest właścicielem marki Epos. A w tej firmie kierują sie chyba zdrowym rozsądkiem.

Chociaż, rzecz może być obiektywna, bo w teście w Whathifi, zestaw creeka 5350 z Eposami M12 wygrał test grupowy.Pismo Hifi choice też bardzo dobrze oceniło Eposy i je rekomenduje.

Ale posłuchamy to usłyszymy. W każdym razie ani w naszym AUDIO ,ani w Hi-fi i Muzyka te kolumny nikogo nie powaliły.Ale każdy ma inny gust. Ciekawe czy słuch też ?

5350+M12 to naprawdę świetnie gra, ale nie tak jak sobie wymarzyłeś, EposyM12 nie grają ciepło, co wcale nie znaczy, że źle.

5350 to dobry wybór, będziesz zadowolony to prawie pewne, ale kolumny musisz wybrać inne jeśli chcesz żeby to brzmiało ciepło, nawet tylko troszkę ciepło, powtarzam: nie Eposy M12

Przez prawie rok creek 5350 grał u mnie z tabletkami pro ac 2000 . Było b. dobrze i tak jek chcesz czyli ciepło ( ale b. szczegółowo ) . Przez ten czas tylko kilka razy słyszałem lepszy dźwięk . Zawsze z dużo droższych systemów . No chyba , że mówimy o DIY , ale to już zupełnie inna historia ...

Jeśli ma być ciepło, to rzeczywiście najlepsze będą Dynaudio. Albo SF Cocertino - używane(nowe kosztują niestety 4kzł). Nieco ponad 3 tys kosztują najtańsze BC Aucousticue(Tamisy - zdaje się). Ich brzmienie to bardzo oryginalne i udane połączenie ciepłej, namacalnej średnicy i klarownej, choć nieprzejaskrawionej góry(tę można zresztą regulować). do tego mają wysoką efektywność i z Creekiem 4330 grają naprawdę ładnie. Eposy też brałbym pod uwagę. Tu wiele zalerzy od źródła i kabli: z compaktem Creeka i odpowiednim okablowaniem brzmienie jest nawet lekko przyciemnione - choć może nie przesadnie ciepłe. Posłuchać na pewno warto.

Hiena-podróbka:

Widzisz, co tu piszą ?

My wiemy swoje, no nie ?

Choć ja w temacie Tabletek, za sprawą (...) - chyba więcej, niż Ty - przyjeżdząj, bom niecerpliwy, wzmak mi się spali , piorun trzaśnie w chałupę, czy coś takiego i nie posłuchasz ; )

Przyjedź, posłuchaj i mnie zdołuj, jeśli kłamię...

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.