Skocz do zawartości
IGNORED

dali 505 +...? ktory wzmak uspokoi góre?

MarcinQ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mniej więcej miesiąc temu, kierując sie opiniami uzytkowników tego forum, zakupiłem kolumny dali 505. Poniewaz nie miałem ich jak wczesniej odsłuchac z moim wzmacniaczem (denon pma757) zakupiłem je w ciemno. Po porządnym przesłuchaniu mojej pokaznej płytoteki (sprzyjał temu gips na nodze ;) ) Wnioski są takie:

Bas - tak jak pisaliscie - mi pasuje

Srednie - też jak najbardziej ok

wysokie - tak jak pisaliscie - z niewłasciwym wzmakiem ranią uszy :(

W zwiazku z tym rozpocząłem poszukiwania jakiegos niedrogiego (do 600zł) uzwywanego arcama (myslalem o alfa 6 lub 7) - niestety takich nie ma (znaczy - niedrogich). Tak sie zastanawiam, moze jakis rotel albo creek dałby by rade ? Czy wzmacniacze tych firm sprawdzą sie lepiej niz denon? "Problemem" moze byc moc, do nagłosnienia jest jakies 60-65m2.

https://www.audiostereo.pl/topic/24238-dali-505-ktory-wzmak-uspokoi-g%C3%B3re/

>> z niewłasciwym wzmakiem ranią uszy

Czyli co konkretnie, wysokich tonow jest nadmiar czy nie podoba ci sie ich jakosc?

Sluchalem tych kolumn pare lat temu w zestawieniu z pioneerem 607 i wydaly mi sie bardzo zrownowazone aczkolwiek dosc wrazliwe na ustawienie. Denona pma 757 nie znam.

Z tego co pamiętam Dali zawsze dobrze grały z NAD-ami. NAD-y są dosyć tanie. Ale nie jestem pewien czy musisz zmieniać aż wzmacniacz żeby zlagodzić brzmienie. Równie dobrze możesz to osiągnąć interkonektem i kablami (VdH !!! 1, 2, the Wind). Czasami Van der Hule trafiają się w okolicach 200 zł. Możesz też zastosować lampowego prosiaczka Musical Fidelity X-10 D - też Ci fajnie ostudzi górę. Chodzą w ok. 300 złotych, ale widziałem że na allegro pod odtwarzaczami kompaktowymi i przedwzmacniaczami jakiś człowiek sprzedaje swoją własną wersję prosiaczka po ok. 120 zł. Jak zaczniesz ruszać wzmacniacz to pozmieniają Ci się inne parametry układu i znów się będziesz zastanawiał np. jak wydobyć górę lub zmniejszyć bas.

zanim zaczniesz bawic sie kablami jednak pod noz trzeba tego denona (IMHO). Skoro przy glosniejszym graniu zaczyna byc niemilo to wydaje sie, ze wzmacniacz wpada w przesterowanie.

po wymianie wzmacniacza mozna wyretuszowac cos kabelkami. Na razie nie warto no bo co jezeli pozniej bedzie za gladko i za ospale ;-)

pozdro

soso

Przy takiej powierzchni wcale nie musi być łatwo uzyskać zrównoważone pasmo. Kiedy gra cicho to pewnie słychać średnicę, a jak głośno to średnicę i wysokie.

Ja nie sądzę aby problem nagłośnienia 60m2 za pomocą Dali 505 i małego wzmacniacza miały rozwiązać kabelki. To chyba był taki żart?

>MarcinQ

Przy takim pomieszczeniu (ponad 60m kw.) jego dobre naglosnienie to ciekawa robota nawet dla wyspecjalizowanej firmy audio... Obawiam sie, ze masz spory problem...

Inna sprawa, ze te tansze Denony to... nie graja jakos specjalnie... zwlaszcza dobra gora... (sa napastliwe, szorstkie i suchawe + duza dynamika).

Pozdrawiam,

Lete

Przed zamianą mieszkania używałem dali 505 które napędzał Marantz PM-68 okablowanie VdH '' clearwater''.Grały w pomieszczeniu o pow.27m2. Dali 505 spisywały się super ,grały przede wszystkim dynamicznie i nie odczuwałem zjawiska który ty opisujesz.Fakt muszą być precyzyjnie ustawione względem ścian i wysokości głowy słuchacza.Nie wiem jak spiszą się w nowym pomieszczeniu o pow. 40m2. Ja osobiście jestem bardzo zadowolony z konfiguracji Dali 505 ze wzmacniaczem Marantza PM-68.

mgoral69, sprawdzilem kilka ustawień :) a jezeli brac pod uwage rozne małe przesuniecia to i kilkanascie :) ustawilem je w miare optymalnie. A w moim "fotelu odsłuchowym" ;) siedze tak, ze głowe mam na wysokości ~górnej krawędzi kolumny. Niższego fotela w domu nie znalazłem , a słuchając muzyki lubie sie wygodnie oprzeć :)

Iceman, o NADach wiem bardzo mało, moze rzucisz paroma modelami wartymi zainteresowania? jakim dzwiekiem charakteryzowała sie posiadana przez Ciebie 310tka?

soso - dokładnie tak mam zamiar zrobic. W "o mnie" pochwaliłes sie posiadactwem 3 NADow, mozesz napisac jak tarktują one góre ?

moja 310tka to jeden ze starszych i tanich NADów - niewielka moc i brzmienie - że tak powiem - bardzo spokojne. Jakoś ten NAD wizualnie nie bardzo mi pasował, wiec długo go nie słuchałem. Sam nie wiem co Ci napisać...

->MarcinQ

a jak u ciebie z wytlumieniem pokoju - moze od tego powiniens zaczac zanim zaczniesz żąglowac kabelkami...

czy probowales zmienic kąt dogiecia kolumn, tak by osie krzyzowaly sie za fotelem, albo ustawic kolumny rownolegle do osi odsluchu?

stoją równolegle do osi... krzyżowac nie probowałem. Hmm, to juz wiem co bede jutro robił :) A wytłumienie jest srednie (jest to dosyc durza powierzchnia i cieżko jest ją"zagracic" zreszta nie o to chodzi. Na jednez je scian Kolumny , miedzy nimi szafka na sprzet, przed kolumnami dywan 2x3,5 na dywanie fotel obity materiałem. Za nim regał i komoda , na podłodze pod scianą troche książek. W dalszej czesci pomiesczenia (w przyszłosci otwarta kuchnia) lezy dywan 1,5x3 m, biurko i fotel. Zasłon i firanek brak, są za to materiałowe rolety (niestety materiał dosyc sztywny i gładki). Samo pomieszczenie baaaardzo nieregularne, z łukowa scianą , zakamarkami (nie da sie tego opisac ;) ) na podłodze parkiet. Skosny sufit z płyt g-k (poddasze), pare belek zelbetowych luzno lecących 3 m nad podłoga- opiera sie na nich wiezba dachowa. Ponad belkami żelbetowymi pare jętek i słupkow drewnianych... ja tak moge długo , budownictwo to jeden z moich konikow ;)

Ooo jest tez NAD 340 - to nowszy i mocniejszy wzmak, zapewne lepszy od 312. Jego cena - 600 zl tez wydaje sie odpowiednia. 900 za 312 to zupelne nieporozumienie :-/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

MarcinQ, 2 Lut 2006, 20:08

>soso - dokładnie tak mam zamiar zrobic. W "o mnie" pochwaliłes sie posiadactwem 3 NADow, mozesz

>napisac jak tarktują one góre ?

W mojej opinii tanie NAD traktuja gore pasma 'jak nalezy' a zatem nie za ostro i to jak na sprzet budzetowy jest cenne. Minusy to oczywiscie rozdzielczosc i zdolnosc do ukazywania detali - tu przedzialu cenowgo nie przeskoczy sie :-(

Ale kontrkandydaci nie beda w tej materii lepsi o ile z podobnych przedzialow cenowych.

pzdrw

soso

>na allegro jest do kupienia ROTEL RA-313 za 300 zł. Myslicie ze warto go sprawdzic z dali 505?

>tylko żę ma tylko 4x35W, chyba troche mało jak na tą powierzchnie

po pierwsze on nie ma 4x35W tylko 2x35 najwyzej (te allegrowe teksty mnie dobijaja ...) a po drugie cena jest zdecydowania przesadzona jak na 25letniego starocia wcale nie kultowego.

Takiego wzmaka mozna kupic za 100-150 gora 200zl i nic wiecej. Poza tym watpie zeby pasowal do 505ek Mam akurat Rotela 414 (z podobnego okresu i nawet chyba wyzszy model) i wiem jak gra - dynamicznie, "czadowo" i niestety dosc "brudno". Dobre to do starego rocka bo ten wzmak przybliza klimat "tamtych" czasow, ale do uspokojenia kolumn z za ostra gora - bron boze! Jesli juz to zdecydowanie lepiej jakiegos NADa np. 302 (ale tez nie za 900zl z Allegro bo to chora cena, 400-500zl max)

w sumie, po przeanalizowaniu ofert na allegro i paru portalach audio, znalazłem dwa interesujące modele: wspominany przez Was NAD c340 i MUSICAL FIDELITY ELEKTRA E10. Jezeli kierowac sie opiniami, to NAD pod względem dzwieku by mi pasował, jedyne co mi przeszkadza to jego wygląd. Natomiast MF wygląd jak dla mnie ma OK, natomiast jest jeden dosyc powazny zarzut - jest mało dynamiczny. I tak sie teraz bije z myslami bo cene jak narazie maja podobna ~600zł...

MarcinQ

Moze rozpatrzysz jeszcze moja oferte, powinno ci pasowac, a opisywalem go juz dzis tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

annawroc,

>MF E10 nie jest malo dynamiczny.mielismy go przez rok i dynamiki mu nie brakowalo

mozesz jakos opisac swoje wrazenia z odsłuchu tego wzmaka? z jakimi kolumnami i jakim zrodlem go słuchałaś?

jest w opiniach. z dali 505 nie zagral zbyt dobrze,ale to byly jakies dziwne dali,bo z nimi nic nie gralo.grzebane?z elakami 121 bylo bardzo dobrze.sprawdz,moze akurat z dali bedzie ok

• 8 lat później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.