Skocz do zawartości
IGNORED

Stare czy nowe klocki oto jest pytanie

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nigdy nie napisalem ze PM 75 jest lepszy od Krella - to zupelnie inny charakter brzmienia.

Co do sporow: Marcin (norwidos) zachowal na tyle kultury ze dawno go zazegnalismy. Elfan jest mlody i jest z nim roznie. Jednak zadnych epitetow nie bylo.

Ja kupuje najchętniej używane - nie tylko jeśli chodzi a sam sprzęt audio ale też video, sat itp. Robie tak bo po pierwsze lubie samo targowanie sie a po drugie zwyke wychodzi sporo taniej.

Czy dyskusje na forum windują ceny - oczywiście że tak, ale co z tego - jeśli znajdzie sie wiele osób które pochwali jakiegoś klocka to inni czytelnicy stawiają to jako pewniaka i są gotowi wydać wiecej ale wiedzieć co otrzymają i że będą zadowoleni, zwłaszcza jeśli poprzedzając zakup odsłuchem sami dojdą do wniosku, że opinie są jak najbardziej zasłużone.

Sprawa jest prosta - jeśli naprawdę mi na czymś zależy to niewielka rożnica cenowa to żaden problem. JEśl mi ogromnie zależy i chce koniecznie coś mieć, to nawet duża rożnica cenowa to nie problem.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Iceman problem polega na tym ze ceny niestety podbijaja handlarze po lekturze forum. Ale tylko dlatego ze tak jest nie zamierzam zaprzestac pisania opinii. Zyzio nie potrafi zrozumiec ze nie mam na to wplywu. Sam nie handluje. PM 84 wciaz stoi w domu i nie dbam o to kiedy sie sprzeda. Ladnie wyglada:):):)

Niejednokrotnie już widziałem sytuację, że na Forum pojawia się wspaniała opinia o sprzęcie, a potem od razu taki ezgemplarz w ogłoszeniach (ostatnio CD Beat 400). Może to być lobbing. Ktoś kto obserwuje to forum pozna się na takich praktykach. Ale może być też tak, że ktoś przeczyta takie opinie i uzna, że jego stary wzmacniacz/odtwarzacz ma teraz właśnie duże szanse na znalezienie nowego właściciela i korzystając z takiej okazji go wystawia.

Trudno jest wszystkich podejrzewać o złe zamiary. Wtórny rynek audio w Polsce jest do dupy, dlatego ceny second hand są w sumie wysokie.

No dobra pstrykajcie się dalej sami.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Papamek nie odchodz - jak widze stac cie na merytoryczna dyskusje.

Ceny sprzetu audio w Polsce sa ogolnie chore. Takze tego nowego. Chore sa rowniez nasze zarobki. Dlatego ludzie chetnie i duzo kupuja z drugiej reki. Co do handlarzy: niedawno ktos na allegro posluzyl sie linkiem do mojej opinii. Komentarz byl kompletnie niezgodny z prawda. Oto postawiono znak rownosci miedzy Pionnerem CT 939 i CT 939mkII ktorego recenzowalem - wprowadzajac w blad ewentualnych kupujacych. Zarzadalem zmiany komentarza albo usuniecia linku. To jest nagminny proceder dlatego napisalem ze handlarze posluguja sie w bezczelny sposob naszym forum.

Panowie, więcej pokory!

Gdybyście zdecydowali się na merytoryczny watek o classic i vintage audio, a nie tylko o wlasnym dobrym samopoczuciu, to przypuszczczam wielu forumowiczow śledziłoby go z uwagą.

Vintage na świecie, a i powoli u nas, staje się modą, pasją wielu osób. Brakuje elementarnych informacji, których ludzie szukają. Brylują różni niedouczeni szarlatani (co chocby widac w opisach na allegro) .

Proponuję: Niech odliczą sie wszyscy forumowi specjaliści od vintage, classic audio (jeżeli sa) i czas w sposób merytoryczny temat propagować, bo naprawdę warto. Dyskusja, co gra lepiej (i dlaczego) moze być cenna dla wszystkich. Jakis ranking klocków ponadczasowych, porady, itp

Proponuje odświeżenie starego wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na naszym forum wiem, że jest kilku cenionych w Polsce kolekcjonerów i specjalistów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>>>ani mnie to ziebi ani grzeje. Mam silna osobowosc i wiem czego chce i czego oczekuje. Nie jestem choragiewka na wietrze i nie zamierzam tanczyc tak jak mi zagracie.Wpiera mi sie ze winduje ceny starych klockow zeby na tym zarabiac.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

JarlBjorn stefanB:

Ten watek zalozylem m innymi po to zeby przystopowac dziecinade ze strony szukajacych zaczepki forumowiczow

stefanB:

Twoj wpis jest ze wszechmiar godny uwagi. Mysle ze jest wielu forumowiczow ktorzy chcieliby sie czegos dowiedziec o vintage audio dlatego zaraz odswieze Twoj stary watek.

Ciekawe czy oszołom jest douczony ? ;-) Czas zamknąć ten prowokujący wątek założony przez dziecinnego forumowicza szukającego nieustannej zaczepki i dowartościowania i przenieść się do merytorycznego, gdzie mogą wypowiadać się miłośnicy starych klocków, ja nie należę do takich, ale szanuję osoby pasjonujące się starym audio pod warunkiem, że nie sieją nieuzasadnionych legend na ich temat.....

THE END

P.S. Trollu disco - nie odpowiadaj, choć pewno znowu odpowiesz jak zazwyczaj zwykłeś robić ;-)))

Discomaniac 71

9 Lut 2006, 11:04

sluchaj trollu zyzio - poczytaj to co napisalem zanim cos powiesz...

za 1600zl mozna kupic cos da sobie rade z Pianocraftem ale pod dwoma warunkami:

1. nie nowe

2 bez kolumn

Nie zgadzam się ...za 1600zł kupisz sprzet z KOLUMNAMI lepszy od PianoCrafta.Nawet niezłego Decka dorzucisz.Moze i kabelki DIY.I to jest własnie dobre...:):):).A w sklepach koszmarki na półkach .Nie biorę pod uwage Hi-endowych wynalazków które mnie osobiscie nie interesuja z prostej przyczyny.Najczesciej brzydkie ,dla mnie za drogie i dziwaczne jakieś.A co do porównania aut z hi-fi.Samochód nowy zawsze lepszy.No bo dziurawe drogi,złe paliwo ,kierowca bez talentu.Z używanym autem trzeba uważac.A hifi ?No chyba ze ktos wrzuca dziurawe płyty,i ma jakis inny prąd w gniazdku.Isłucha tego np ,stawiajac do góry nogami.Wyschniete kondensatory .. .Bez przesady.Starsze sprzęty graja inaczej,czesto łagodniej.I tu juz co sie komu podoba ,niech se kupuje.W sklepie ,na bazarze ,allegro.

Grundig High Fidelity

>> Discomaniak71

Wątek jest jak najbardziej ok i nie ma co go zamykać , jak sie rozwinie pod względem merytorycznym bedzie mozna się ciekawych żeczy dowiedzieć ( sam miałem kiedyś taki wątek założyc ) . Osoby z doświadczeniem zachęcam do wpisów .

Co do pyskówek na forum juz poddawałem temat . PANOWIE klikajmy w ,, nie na temat " wtedy Lukar bedzie je usuwał i nie będziemy musieli sie przebijać przez pyskówki żeby dojść do własciwych treści wątku . Z czasem sie piszącym pyskówki odechce jak ich wpisy bedą stale usuwane .

Czy stary sprzęt jest lepszy czy gorszy...trudno powiedzieć. Ja wolę ten, który według mnie ładniej gra. Dlatego nie kupię nowego CDka tylko wolę wyłożyć kasę na starego philipsa czy marantza, który będzie czytał nawet płyty chodnikowe (w przeciwieństwie do superdrogiego nowego harmana sąsiada - nie pamiętam modelu).

Według mnie każdy kieruje się przy zakupie pewnymi kryteriami; cena, brzmienie, wygląd, wielkość, czy sąsiad powiesi się z zazdrości, funkcje...Ja dla przykładu wolę wyłożyć 2000 na zadbany aczkolwiek używany wzmak wysokiej klasy niż tyle samo na nowy klasy niższej.

A poza tym kiedyś to robili sprzęt, nie to co teraz...

No właśnie bez pyskówek tylko - moim zdaniem - normalne pytanie do fachowców, stawiałem je już w wątku "classic & vintage

"Lepiej używany ale lepszej marki czy nowy ale z niższej półki" ? To ja mam pytanie zwłaszcza do elektroników-praktyków: chcę kupić wzmacniacz lampowy - nie jestem elektronikiem (ani zawodowiec ani samouk) - co i po jaki czasie we wzmacniaczu "pada" z przyczyn normalnego starzenia się komponentów - przy założeniu, że wzmacniacz jest normalnie użytkowany nieprzerabiany. Pytanie nie dotyczy lamp, które przecież i tak należy wymieniać.

Dzięki i pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.