Skocz do zawartości
IGNORED

Stare czy nowe klocki oto jest pytanie

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Inspiracja do zalozenia tego watku stala sie nagonka niektorych forumowiczow na moja osobe. Oto zarzuca mi sie brak kompetencji wiedzy i osluchania. Mowi sie o jakis rzekomych kompromitacjach itp itd. Otoz drodzy Panowie zapewniam Was ze ani mnie to ziebi ani grzeje. Mam silna osobowosc i wiem czego chce i czego oczekuje. Nie jestem choragiewka na wietrze i nie zamierzam tanczyc tak jak mi zagracie. Czesc z Was uwaza ze moje porady sa o d... rozbic bo nie jestem wart zaufania. I fajnie niech tak zostanie. Ku Waszej rozpaczy zamierzam dlugo zostac na tym forum chocby po to zebyscie nie spali spokojnie. Jest jednak jedna rzecz ktora mimo wszystko wyprowadzila mnie z rownowagi. Wpiera mi sie ze winduje ceny starych klockow zeby na tym zarabiac. Pytam sie jakim prawem???? Czy ktos kto byl zadowolony z klocka nie moze wystawic mu pochlebnej opinii??? Mam wieszac psy na godzinach sluchania muzyki ktore sprawilo mi ogromna frajde??? Nie zrobie tego dla Waszej satysfakcji.

Wracajac do meritum. Stare czy nowe klocki. Zarzucacie mi ignorancje i zamilowanie do sprzetow z bazaru. Tak sie jednak sklada ze wspolczesna elektronika ma duzo do zaoferowania w segmencie sprzetow za duze pieniadze. Zewszad ogarnia nas plastik i tandeta. Dlatego w tzw budzetowym przedziale na pewno stare klocki. Natomiast jesli kogos na to stac to niech sobie kupuje sprzet za duza kase. Jego sprawa. Za duze pieniadze na pewno uzyska odpowiedni efekt. Jednak na przyklad w produkcji wzmacniaczy i glosnikow od lat niewiele sie zmienilo. Akurat jesli chodzi o glosniki jestem zwolennikiem mysli DIY. Wbrew temu co niektorzy o mnie sadza jest mnostwo nowych klockow ktore zrobily na mnie wrazenie.

Ostatnia wazna sprawa to opinie ludzi ktorzy nie maja pojecia o tym jak brzmi starszy sprzet. Panowie jesli nie macie pojecia to po cholere wprowadzacie innych w blad? A moze na tym forum znajdzie sie ktos zaintersowany kto ma zamiar kupic to o czym rozmawiamy?

Ignorancja niektorych wola o pomste do nieba. Dochodzi do tego ucieczka przed konfrontacja w cztery oczy. Ale to ich nie moj problem.

https://www.audiostereo.pl/topic/24399-stare-czy-nowe-klocki-oto-jest-pytanie/

Ale patrzac na ostanio krążące tu wątki zdecydowanie stare klocki sa bardziej jare ..co do awaryjnosci...stare zdecydowanie psuja sie mniej ..nowe formaty sa niedopracowane czesto sklecane i projektowane na chybcika gdzies przez głupawych hindusów patrzac na ilosc maili typu"piotrku608 a diwidi mi cos skacze" moge wręcz śmiało stwierdzić stare lepsze.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pytanie jest nieco prowokujace i mysle ze brak jest na nie jednoznacznej odpowiedzi - do zalozenia watku sprowokowalo mnie zachowanie pewnych forumowiczow (patrz - wpis powyzej). Po prostu chcialem sie do tego ustosunkowac. Piotrek608 - serdecznie pozdrawiam.

>Panamek

Proponuję prosty eksperyment. Weź nowy klocek (może być taki ze średniej półki) wylutuj jakiś rezystor, kondensator i potraktuj go magnesem, Zobaczysz jak kleją się do niego. I teraz zrób to samo ale dla elementów ze sprzętu z lat 80 –tych, i co w ogóle na magnes nie reagują.

Jeżeli uważasz, że stalowy drut jest lepszy dla brzmienia od miedzi to masz rację.

Porównywałem Kiedyś Starego Nada z lat 80 model 3240 PE ( najwyższy wodel serii 3000 w latach 80 ) z Nadem C 320 z końca lat 90-tych . Wszystko przemawiało za 320 wieksza dynamika , łatwiej napedzał kolumny , potrafił zagrac o wiele głosniej od starego nada , charakter dżwieku zmienił sie tylko odrobine , stary nad miał więcej niskiego basu a mniej wyższego w porównaniu do 320-tki . Porównanie bezposrednie pokazuje że postęp jest i mimo że 320-tka jest jednym z niższych modeli to pokonała 3240 PE niegdyś najwyższy model ( taki odpowednik dzisiejszej c 372 ) .

Także w przypadku firmy Nad skłaniam się do stwierzenia że nowe lepsze .

Dziwne wydają mi się czasem wyskie ceny z allegro nada 3020 sięgaja czasem blisko cen używanej 320-tki . A przecież seria 300-a to kontynuacja i rozwiniecie serii 3000 . Szukałem opisu bezposredniego porównania starej 3020 i jakiegoś nowego modelu nada ale jakoś nie znalazłem . ale jakoś nie sądzę aby 3020 zakasowała obecne modele skoro najwzszy model tej serii 3240 nie wytrzymał próby czasu i starcia z nowym modelem i to dość niskim .

Za to kiedys byłem w szoku słuchając starego Rotela miał zupełnie inny dzwiek niż obecne modele tej firmy dla mnie osobiście o wiele lepszy i w przyapadku Rotela to Stare górą .

jednoznacznie nie da sie stwierdzić bo raz bedzi elepsze stare raz nowe , trzeba porównywać .

pozdrawiam .

wszystko rozbija sie o tzw finanse ,[ kupil by wies tylko pieniadze gdzies ].uwazam ze nie ma o co kruszyc kopii ,trzeba s ie nawzajem szanowac i miec odrobine tolerancji .jeden lubi blondynki inny....reasumujac wszyscy maja swoje racje ktorych maja prawa bronic ,bez obrazania sie na innych

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mysle ze czas zeby nieco zawezic problem. Zalozmy ze ktos z Was wybiera sobie klocki do systemu. Jego budzet jest nieco ograniczony. Czy w takiej sytuacji - kupujac wzmak i cd - powinien mimo wszystko siegac po nowe klocki? Kupic tanie budzetowe ale wspolczesne nowe cd czy cos wypasionego ze starych konstrukcji? Duzo zalezy od sumy jaka ma do przeznaczenia - wiec ustalmy ze jest to hipotetycznie ok 3 tys zl na wzmak i CD. Za ta cene sklepy oferuja sprzet bardzo budzetowy. Wydaje mi sie ze duzo - ba najwiecej - zalezy od zasobnosci portfela. Gdyby bylo mnie na to stac chetnie postawilbym w domu Wadie i jakas super integre. Jednak sa to ogromne kwoty ktore trzeba wydac na sprzet. Oczywiscie istnieje jeszcze przedzial - pomiedzy - czyli kilkuletnie niezle grajace klocki i to wydaje mi sie strzalem w dziesiatke. Trzeba jednak bardzo uwazac na to co sie kupuje. Sam kupuje stare zabawki - dlaczego? Uwielbiam ta zabawe w roszady. Stalosc lubie tylko w zwiazkach partnerskich. Oto jednak juz niedlugo w zyciu beda inne priorytety i stane przed wyborem sprzetu na dluzej. Wtedy na pewno siegne po cos nowszego - zeby dluzej pochodzilo - po prostu. Wydawalo mi sie ze definitywnie rozstalem sie z Marantzem - jednak nie. Mam zamiar na dluzej kupic PM 14. A jak dziecko troszke podrosnie to i tak go zamienie na co innego. Powod? Lubie ten klocek gra naprawde fajnym dzwiekiem i chetnie zostawie go na dluzej. Gorzej bedzie z odtwarzaczem CD bo niestety od dawna uwazam ze upsampling to nie jest to. Zreszta potwierdzily to testy odsluchowe.

Reasumujac - czy wydaje Wam sie ze stare klocki (bierzemy pod uwage wylacznie wzmaki i cd) naprawde nie maja nic do zaoferowania? Uwazam ze dobrze zaaplikowany wielobitowy przetwornik moze duzo wiecej niz tani wspolczesny z upsamplingiem. Mysle rowniez ze w technologii wzmacniaczy niewiele albo po prostu nic sie nie zmienilo - co wiecej wzmacniacze najmniej sie zuzywaja. Wysychajace kondensatory zawsze mozna wymienic. Zupelnie inaczej jest z CD ale tutaj tez mozna sobie poradzic. Oczywiscie za starymi klockami przemawia cena zakupu z drugiej reki. Nie bierzemy pod uwage najwyzszych przedzialow cenowych bo nowe klocki za duze pieniadze graja naprawde poteznie i bronia sie pod kazdym wzgledem.

jacm, 9 Lut 2006, 10:16

>Porównywałem Kiedyś Starego Nada z lat 80 model 3240 PE.......

brawo , brawo jacm !!!!:-)

potrzeba wiecej takich spostrzezen na forum

watek fajny chocby dlatego , by mozna bylo sobie gromadzic swiadomie takie Papamkowe/pozdrowienia!!!!/ smieciowe hifi

pozdrawiam

Niech sobie każdy kupuje to co uważa za stosowne i po krzyku, a disco zachowuje się jak rozhisteryzowany dzieciak, któremu ktoś powiedział, ze jego zabawka jest do dupy...świadczy o tym założony wątek, skoro ani go to ziębi ani grzeje to po co zakłada takie cóś ?? ;-)))) A na pytenie odpowiadam : NOWE ! Dlaczego ?? Z tego samego powodu z jakiego wybieram nowe samochody......jak ktoś nie ma kasy to kupuje Pianocrafta i też słucha z przyjemnością, tym bardziej że moze w nim pogrzebać jak potrafi i żaden stary CD + wzmak + kolumny w tej samej cenie mu nie podskoczy, bo czasu nie oszukasz....nawet najlepsze kondki wysychają o czym przekonał się nausznie disco porónując identyczne wzmaki.....Podsumowując: każdy ma wolny wybór, jak chce sprzedawać grata po miesiącu kupuje staroć, na dłużej - coś nowszego.

To co kiedyś ( lata 80) było powszechnie stosowane w sprzęcie czyli elementy z materiałów niemagnetycznych dzisiaj jest rzadkością. Producenci podzespołów gdzie tylko mogli zastąpili miedź stalą. Wychwalane w zakładce DIY kondensatory Panasonic FC – wyprowadzenia drut stalowy, rezystory z Elpodu – kapturek łączący element rezystancyjny z miedzianym wyprowadzeniem – stal. Oczywiście nadal spotyka się podzespoły gdzie nie stosuje się materiałów magnetycznych ( kondensatory Black Gate, Elna Cerafine i Silmic. Sanyo Os-con (seria SP), rezystory Riken czy Caddock) w nowych klockach z najwyższej półki, na które stać niewielu.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Rozbawiles mnie zyzio:):):):)

Watek zalozylem z dwoch powodow:

1 Zeby uzyskac odpowiedz na pytanie i poznac preferencje forumowiczow.

2. Zeby tacy jak ty wiedzieli ze bablanina ktora urzadzaja epitety i inwektywy w moja strone na nic sie nie zgadza.

A z tym Pianocraftem dales czadu:):):):)

A co masz za 1600 zł ??? co ?? wzmak + CD + Kolumny + tuner ???? Daj przykład zestawu.....wolisz opieprzyć trzy po trzy o cudowności starych klocków, które opylasz po miesiącu, wcześniej bwezczelnie wychwalając.....

Jeśli mówimy o budżetowych klockach z lat 80tych to tylko - jak to piszą na Allegro - dla koneserów ;) Według mnie wynika to po prostu z ceny, za jaką oferowane są te urządzenia. Okazuje się, że do 100-200zł nie mają konkurencji... No bo nie ma nowych urządzeń w podobnych cenach (oprócz odtwarzaczy DVD).

Oczywiście, że można zbudować taki zestaw. Ja też mam w drugim systemie stary tuner Pionnera TX-500A i odtwarzacz CD160 Philipsa. Ale wybierałem je nie dla sprawdzonego wcześniej brzmienia, tylko dla klimatu "zestawu alternatywnego" i dla niskiej ceny (odpowiednio 70zl i 80zl). Oczywiście wiem, że CD-160 ma fajny transport i fajny przetrwornik. Tym lepiej. Bo całość wyszła naprawdę dobrze.

Nawet w pytaniach zadawanych na tym forum użytkownicy zwykle zastrzegają, czy chcą sprzęt nowy, czy może być używany. Bo to zależy nie tylko od "performance" urządzenia, ale także od upodobań kupującego. Nie każdy zaufa staremu, choćby dobrej firmy wzmacniaczowi kupowanemu na Allegro, o nieznanej "przeszłości serwisowej".

discomaniac71, 9 Lut 2006, 11:04

>sluchaj trollu zyzio - poczytaj to co napisalem zanim cos powiesz...

>za 1600zl mozna kupic cos da sobie rade z Pianocraftem ale pod dwoma warunkami:

>1. nie nowe

>2 bez kolumn

No to dupa, ja chcę wszystko......poza tym nadal nie podałeś co ??

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

jak zwykle czytasz to co chcesz wiec informuje zeby bylo jasne:

1. lubie roszady w sprzecie i skoro jestem zadowolony MAM PRAWO DO POCHLEBNEJ OPINII - klocki czesto u mnie stoja bo mam kase na nastepne

2. sprawa puchatka nie jest twoja sprawa i wez sie od niej od... - nie zadales sobie trudu zeby poczytac jego "o mnie" i jego bezczelnosc w stosunku do mojej osoby - stad inwektywa - choc prawde mowiac zaluje ze to powiedzialem ale po prostu wyprowadzil mnie z rownowagi.

takich monopolistow na prawde jest tu wiecej i ty jestes jednym z nich... puchatek przegial cene za tuningowanego Marantza CD 80 (okolo 3 tys zl) - jak powiedzialem mu o tym wprost znow zaczal sie rzucac ale niewazne nie bede tego jatrzyl...

3. mowisz o moich kompromitacjach - tymczasem nie widzisz co sam robisz

3 ZACZNIJ PISAC NA TEMAT ZAMIAST TROLLOWAC

=> disco

Trollem upierdliwcem jesteś Ty disco, non stop w kółko powtarzasz to samo, a ja Ci powtórzę jeszcze raz, że oszołom to nie ciul !!! A czym jak niwe inwektywami są Twoje wpisy ośmieszające norwidosa czy elfana no czym ??? Oprzytomniej chłopie......

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Papamek w tym co piszesz masz duzo racji... Ciesze sie ze rozwinela sie jakas merytoryczna dyskusja bo jak widzisz zyzio wciaz szuka sporu. Co ciekawe nie doczytal pewnych moich opinii i interpretuje je jak chce.

=> disco

Masz prawo do pochlebnej opinii, alale pisanie jej w momencie sprzedaży klocka.....??? sztuczne podbijanie cen staroci, po porównaniach do klocków za 10 kzł ??? Puknij się w łeb disco !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.