Skocz do zawartości
IGNORED

Program w TV dla audiofili

Fr@ntz

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Hi

Podczas sobotniego spotkania w "Wedlu" rozmawiałem z kilkoma forumowiczami o tym czego nie ma a co chyba powinno być w TV. Chodzi mi o program telewizyjny skierowany do miłośników dobrego brzmienia. Pamiętając ile emocji wzbudziły odcinki "Dekoratorni" o pokoju dla audiofila sądzę, że widownia powinna dopisać.

Ideą takiej audycji powinna być prezentacja nowości, pokojów audiofili i rozmowy z projektantami wnętrz / akustykami itd. o adaptacji akustycznej naszych pomieszczeń, omawiamie ciekawych wydawnictw, ciekawi goście itd (adam słodowy czyli GC i klony Proaca ;) ). Jeśli chodzi o częstotliwość ukazywania się w szkalnym "oknie na świat" to coś mi się wydaję że interwały miiesięczne lub dwutygodniowe byłyby odpowiednie.

Oczywiście prowadzącym nie powinien być nikt związany z którymkolwiek dydtrybutorem, lub periodykiem branżowym w celu uniknięcia stronniczości ;)

Co Wy na to?

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

https://www.audiostereo.pl/topic/24494-program-w-tv-dla-audiofili/

->Fr@ntz,

No i jeszcze gdyby tak dyskutowano o cenach i podawano przykładowe to chyba niejeden z nas by musiał np. zdrapać napisy na kablach, zdemontować puszki a elektronikę przełożyć w jakieś stare (tanie) obudowy. W innym wypadku np. ja osobiście poległbym na pewno, bo nie wiem jak bym wytłumaczył (wiadomo komu) co kabel za 3kz robi z prądem :-))

Żartuję, chętnie bym obejrzał np.2 godzinny reportaż np. z CES.

Widze inny problem: mam wrazenie ze przeszacowujecie target takiego programu. Niestety, na elitarnosc (w parze z jakas tam bezinteresownoscia ;-) to mozna sobie pozwolic na forum internetowym.

Trudno jest wyjsc poza optyke wlasnego srodowiska. Przezywam to po kazdych wyborach w tym kraju.

Idea szczytna, ale target tego nie kupi. Sokoro nie ma programów o muzyce poważnej, o literaturze i w ogóle szeroko pojętej kulturze, wątpię, aby którakolwiek ze stacji wyemitowała program dla tak wąskiej grupy odbiorców, jaką są audiofile. Ewentualnie możliwy byłby taki program na kanale sformatowanym i skierowanym wyłącznie do mężczyzn. Podejrzewam jednak, że taka audycja nakierowana byłaby raczej na ekskluzyne systemy kina domowego, a to już trochę mija się z ideą.

->Darcy,

Szansa chyba jest, i większa część programu może być dedykowana dla masowego odbiorcy np. KD (tu też można zrobić pokazówki jakie systemy audio + video i jak łączyć co wcale proste nie jest).

A dla audiofili 30min. ale za to z sensem + może ciekawostki z kraju z ze świata w temacie sound of the art.

Wywiady z autorytetami tego świata też byłyby ciekawe.

Taki np. magazyn audio-moto działa, chociaż większość testowanych samochodów znamy raczej z okładek magazynów i straszliwych rzeszy odbiorców też pewnie nie ma.

Profil, różnica polega na tym, że samochodami interesuje się większość mężczyzn, natomiast sprzętem audio niewielu. Stąd dziesiątki pism i programów motoryzacyjnych, a tylko kilka magazynów o audio. Staram się po prostu myśleć realnie - nie widzę na rynku żadnej ogólnopolskiej stacji, która zdecydowałaby się na taki program. Liczy się bowiem tylko OGLĄDALNOŚĆ. Warto zapamiętać to magiczne słowo. :-)

->Darcy,

Nie odważę się z Tobą sprzeczać, widziałem fotki z SA :-)) ale czy wiesz ile ludków w Polsce kupiło sprzęt audio, w szczególności KD. Taki program mógłby nieźle namieszać im w głowach. Co do oglądalności masz rację, tylko to się liczy, przynajmniej dla stacji komercyjnych ale gdyby tak wmieszć do tego muzykę poważną i pod przykrywką edukacji przemycać 'kawior z łososiem' dla audiofili? :-)

• Redaktorzy

No to robimy ramówkę i wysyłamy do TVNu i Polsatu z ofertą "bezinteresownej" pomocy ze strony forumowiczów przy tworzeniu programu?

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Profil, 13 Lut 2006, 12:52

>->Darcy,

>Nie odważę się z Tobą sprzeczać, widziałem fotki z SA :-))

Czy ja trzymam tam może piłę motorową i zestaw do tortur? ;-) Nie ma się czego bać. ;-)

Jeśli zaś chodzi o audiofilski program, znam trochę realia mediów i wiem, że coś co nie jest 'Strażnikiem Teksasu' czy innym 'Fear Factorem' raczej się w komercyjnej stacji nie przebije.

Podobno Chuck Norris nie żyje. Napił się piwa prosto z cysterny i próbował ją zgnieść na czole...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Gutten, uważaj lepiej, bo przekonasz się, że mam także ostre pazurki. ;-)

Wovo, ja cały czas nie mogę się oprzeć wrażeniu, że rynek audio i jemu pokrewne działają w Polsce raczej na zasadzie spontanicznych zrywów i łutu szczęścia niż w oparciu o starannie przygotowane strategie marketingowe i zaplanowany rozwój. Ma to swój urok, ale nadal pozostaje spory niezagospodarowany potencjał np. rynek reklamy w czasopisamach tematycznych. I ten właśnie potencjał należy chyba najpierw wykorzystać, zanim entuzjaści hi-fi zaczną atakować telewizję. To po prostu piaskownica z droższymi i większymi zabawkami, dlatego trzeba wiedzieć, jak się nimi bawić. :-)

• Redaktorzy

Nie odchodźmy od tematu. Ja o tym na prawdę na serio myślałem. Jeśli My się za to nie weźmiemy to kto? Jakiś ciotowaty (jeśli kogoś w tym momencie urażam to przepraszam, ale takie określenie idealnie mi tutaj pasowało) dekorator wnętrz w o dwa nr. za małej marynarce i z kogucikiem na łepetynie?

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Jesli chcemy miec program dla audiofili w telewizji publicznej musimy nakrecic program sami. Zrobic zrzutke. Wykupic 30min najtanszego czasu antenowego. Innej mozliwosci nie widze. Jesli ktos widzi - gratuluje bujnej wyobrazni :)

Duzo realniejsze, a takze ciekawsze, bogatsze merytorycznie dla nas bylby relacje np ze spotkan w KAiM robione przez forumowiczow.

Witam panów!

Moim zdaniem taki program jest bardzo potrzebny!!!

Widać to po ilości pism o tematyce audio - rosnącej!!! (nawet w pismach komputerowych zaczynają pisywać o audio - wiadomo na jakim poziomie ale...).

Proponuje coś w stylu nieżyjących już niestety Panów Kurka i Kamińskiego - Sonda - do dzisiaj brak odpowiednika!!!

No i oczywiście coś/sporo z Zakłóceń Odbioru i Klubu HIFi !!!! Dla mnie to kultowe pozycje sporo się z nich nauczyłem, a teraz tylko komercja w Radio i TV...

Pamietacie te audycje?

Pozdrawiam serdecznie!

Zrzutka na robienie takich programów (w domyśle cyklicznych) nie wystarczy. Tu potrzeba sponsorów, tylko ci będą zawsze chcieli wtrącić swoje trzy grosze.

Chyba, że to będą sponsorzy całkowicie spoza branży. W sporcie takie mezalianse istnieją.

Ewentualnie mogliby być producenci surowców... niech KGHM zareklamuje polską miedź i srebro.

:-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.