Skocz do zawartości
IGNORED

Symasym wzmacniacz

bodopriva

Rekomendowane odpowiedzi

ach...ruski olejak 10uF zalatwil sprawe ostrej gory i szlifierkowatego brzmienia. jednak sporo do zyczenia pozostawia przestrzen. nic nie wychodzi poza kolumny w szerz. na amused to death watersa efekty sa prawie monofoniczne...

• 2 tygodnie później...

Witam! mam trafo Indel TST300 2x32V,2x5A , zrobiłem odczepy na 2x26,5V, pytanie jest takie, czy są jakieś wady takiego odwinięcia ? ile utrace mocy przy tych odczepach 2x26,5V ? czy sprawność się pogorszy? mam zamiar wykorzystać te trafko właśnie w wzmacniaczu, ale te fabryczne 2x32 troche za wysokie. Pozdrawiam!

Witam

Tylko trochę się wtrącę odnośnie wzbudzania się - może warto by zmienić wogóle koncepcję kompensacji częstotliwościowej? Oczywiście jak to bywa mogą się podnieść głosy że będzie to odejście od orginału ale jak widać jest on nie do końca doskonały. Źle świadczy o wzmacniaczu jego nadmierna czułość stosowane lementy mimo że są podobne i wysokiej jakości.

Warto wziąść wzorce z innych bliżniaczych konstrukcji choćby komercyjnych bo tam co jak co stabilność w.cz. wzmacniacza jest bardzo ważna.

I tu zadania dla oscyloskopowców.

Potencjału brzmieniowego tej konstrukcji nie komentuję choć mam na ten temat zdanie.

Pozdrawiam

>hetm4n

2 Lut 2009, 01:02

Spokojnie, wydajność transformatora nie spadnie, po odwinięciu wręcz przeciwnie.

>Artuch

2 Lut 2009, 01:37

No właśnie, potencjał brzmieniowy. Prawdopodobnie oscylacje na bardzo niskim poziomie

psują ten potencjał i wiele osób odchodzi od wzmacniacza po pierwszym odsłuchu

(szczególnie górne pasmo dostaje w d...).

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

sprzedam 2 końcówki polutowane SymaSym, elementy standardowe, działa 100% sprawdzany przy napięciu +/-27V gra ładnie, sprzedaję bo miałem w planach robić wzmacniacz 5,1 a zdecydowałem sie na 2 kanałowy.

Cena za 2 końcówki 50zł.

65_1226333450.jpg

35_1226333067.jpg

oraz

Sprzedam przedwzmacniacz sterowany cyfrowo z pilotem(kit NE 135k), składałem go dla kolegi, ale kolega sie rozmyślił bo zakupił inny sprzęt grający. Całość polutowana. Działą wszystko na 100% bezproblemowo. wystarczy podłączyć i gra:D Używam takiego samego w moim wzmacniaczu już pół roku i żadnych problemów :D

Więcej o Funkcjach pod tym linkiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

P.S. układ TDA 7318D jest w wersji smd więc musiałem zrobić taką przejściówkę by wpasował w DIL. Widać na zdjęciach

CENA 50zł!+przesyłka, w sklepach kit kosztuje 120zł i to nie polutowany.

100_1233574920_thumb.jpg6_1233574961_thumb.jpg43_1233574998_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czytam te wpisy i albo chińczycy zaczęli robić gorsze tranzystory albo powietrze jest gorsze, natłukłem sie trochę symów i w 99% zawsze było ok.

Co do napięc od +-35 do +-45V dla jednej parki spokojnie mozna dawać. Dwie z lekko zmienionymi elementami śmigały na +-60V.

Chciał bym się podzielić moim doświadczeniem w doborze kondensatorów w symasymie. W zasilaniu miałem: nichicony serie PL PW FG KZ

tylko PL grały w miarę porządnie reszta nic ciekawego dodają ostrości psują góre

Panasonic FC straszna ostrość w ogóle bym się tych kondensatorów wystrzegał

rubycon YXG 120uf/63v zamiast 100uf a z nim 1000uf/63v nichicon PL jako tako ale też nie czysta góra

rubycon ZL 180uf/50v zamiast 100uf a z nim 1000uf/50v ZL są doskonałe w tym miejscu w ogóle nie dają ostrości bardzo oczyszczają dźwięk (nie drogie) bardzo polecam!!!

w sprzężeniu testowałem

rubycon RZ 470uf/16v - nic ciekawa góra, bas ok.

elna slimic II 470uf/25V - strasznie psuje górę, nie spokojne, może dla kogoś kto ma zamulone źródło i chciał by je trochę przyspieszyć i rozjaśnić.

nippon LXY 470uf/16v bardzo ładnie zaokrąglenie wysokich, nie drażni po prostu nadaje się dla ludzi :-) ale jedna uwaga trzeba go gdzieś wygrzać bo słuchałem wygrzanej wersji i nie wygrzanej i jest duża różnica, niestety w miejscu którym pracuje to może się przez wieki nie wygrzać dlatego warto go gdzieś wsadzić( np. do zasilacza impulsowego ).

będę jeszcze próbować 560uf/35V LXY ale muszę je wygrzać.

dj_zibi, 4 Lut 2009, 21:36

>Czytam te wpisy i albo chińczycy zaczęli robić gorsze tranzystory albo powietrze jest gorsze,

>natłukłem sie trochę symów i w 99% zawsze było ok.

>

>Co do napięc od +-35 do +-45V dla jednej parki spokojnie mozna dawać. Dwie z lekko zmienionymi

>elementami śmigały na +-60V.

prosze Cie, daruj sobie.

symasym to gowno z ktorym trzeba sie meczyc.

sprzedawane koncowki testujesz na discmanie czyli 0,2 wolta na wyjsciu a nie 0,7 wolta - to spora roznica.

wzbudza sie to gowno jak cholera. gowno, gowno, gowno.

dywan102 to go wywal przez okno. 100x Ci pisałem ze jak nie pasuje to zwrócę Ci pieniądze. To raz a dwa, teksty jakie piszesz są również gówno warte, bo to ja Ciebie uczyłem prawa Ohma przez telefon a nie ty mnie, również to ja ci mówiłem jak zmierzyć prąd spoczynkowy a nie ty mnie, o problemach z podłączeniem miernika nie wspomnę. Z żalami proszę na PW.

terminus, 20 Sty 2009, 00:37

>Wczoraj zapodałem oscyloskop cyfrowy do dwóch symasymów -

>wejście wzmacniaczy zwarte do masy - i zonk - obydwa sieją

>na wyjściu 11 MHz i 19,5 kHz.

A co to za oscyloskop cyfrowy i jak podłączony? te 19,5khz nie może być z jakieś przetwornicy?

Skoro dalej jedziemy z niestabilnością syma, to porównajmy płytki zmodyfikowaną dj_zibi i oryginalną

Mimo że to wygoda te dodatkowe dziurki na różne kondensatory to niestety kłóci się to trochę z budowaniem stabilnych wzmacniaczy, jest jeszcze parę miejsc w których modyfikacje poszły moim zdaniem w złą stronę. Mimo że nie koniecznie musi to wzbudzać wzmacniacz to chyba jednak lepiej było iść w stronę oryginału.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>jar1, 15 Lut 2009, 00:54

Model rigol ds1052e podłączony do wyjścia głośnikowego.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

terminus, 15 Lut 2009, 15:39

>>jar1, 15 Lut 2009, 00:54

>Model rigol ds1052e podłączony do wyjścia głośnikowego.

A czy sprawdzałeś czy nie ma podobnych wskazań nie podłączając do wzmacniacza. Albo spróbuj zobaczyć, czy takich sygnałów nie ma przy wyłączonym wzmacniaczu. Te 19,5 kHz to takie dziwne - jakby z przetwornicy, która sieje.

Żarty sobie robisz kolego.

• 1 miesiąc później...

do wzięcia symasym, zmontowany i uruchomiony. info na pw.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.