Skocz do zawartości
IGNORED

Symasym wzmacniacz

bodopriva

Rekomendowane odpowiedzi

>wovo

Tak sobie przeglądam wątek, pisałeś że sym gra kiepsko. Może brak cewki wyjsciowej jest tego powodem ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Zrobiłem symka ,bardzo fajnie gra . jednak zauwazyłem,że im wiekszy bias tym lepszy bas( nawet się rymuje ;p )i obecnie ustawiłem na 180mV na górnych drutach rezystorów 0,22oma . W miliamperach to pewnie będzie około 300 .

Co o tym myslicie ? Jakies negtywne konsekwencja mogą wystapić ?

...there is no spoon...

Matthew składa GM70 to posłucham . A co do Symasyma to ma kilka niedociągnięć ale gra dobrze (przynajmniej mój bo czytałem w tym wątku ,że się wzbudza ,że ma słaba górę itd ). No i jest detaliczny - a to lubię . Naprawdę dobry tranzystor tylko musi mieć preamp aktywny bo bez niego gra nieciekawie - beż życia .

PS

Wzmacniaczy lampowych miałem/zrobiłem juz kilka i jestem gorącym fanem ale wole poczekac i posłuchac rezultatu ( zwłaszcza ,że za ta kasę jaką należy zapłacić za GM70 DIY mozna kupić wysokiej klasy lampowego ,,gotowca" na rynku wtórnym ).

...there is no spoon...

Matthew składa GM70 to posłucham . A co do Symasyma to ma kilka niedociągnięć ale gra dobrze (przynajmniej mój bo czytałem w tym wątku ,że się wzbudza ,że ma słaba górę itd ). No i jest detaliczny - a to lubię . Naprawdę dobry tranzystor tylko musi mieć preamp aktywny bo bez niego gra nieciekawie - beż życia .

PS

Wzmacniaczy lampowych miałem/zrobiłem juz kilka i jestem gorącym fanem ale wole poczekac i posłuchac rezultatu ( zwłaszcza ,że za ta kasę jaką należy zapłacić za GM70 DIY mozna kupić wysokiej klasy lampowego ,,gotowca" na rynku wtórnym ).

...there is no spoon...

• 2 tygodnie później...

Symasym trafił juz do obudowy . Zasilany jest Preampem Nr3 z Audiotonu .

Pierwsze powazne odsłuchy .

Pozytywy :

- dźwieki oderwany od głosników , głębia , szeroko , dokładna lokalizacja

- cholernie detaliczny ( słyszę dźwięki , których nie słyszałem z lampki 300B i Krella ! )

- muzykalny mimo wyśrubowanej detaliczności

- bajeczna średnica - barwna wypełniona plastyczna , namacalna

Negatywy :

- góra nieco sucha

- bas dziwny - schodzi do podziemii ale za to nie ma wyższego basu , tzw. kopa

Układ jest na Toshibach . Może z czasem sie poprawią te skraje pasma , rozgrzewka potrzebna ? Jakie są wasze doświadczenia ?

...there is no spoon...

arturp

24 Cze 2009, 00:04

toshiby najlepiej grają w symku, choć właśnie luzują bas i robią z niego nie to z czego zasłynął symek, no ale ja mimowszystko je stosowałem... (porównanie do fairchild'ów)

sam symek jest tak szczegółowy że aż męczący i dlatego też pozbyłęm się go, choć skolei później nieco mi go brakowało, "jak nie urok to sraczka" ;))

co masz dokłądnie włożone za C14 oraz za C19?

p.f.pawlikowski, 24 Cze 2009, 00:14

C19 - 470uF Panasonic FC

C14 5pF Silver Mica

Mój gra jako wzmacniacz zintegrowany z preampem Nr3 , który oczywiście ma na wyjściu kondensator 0,47uF więc skasowałem kondensator na wejściu Symka .

...there is no spoon...

arturp

24 Cze 2009, 06:24

u mnie najlepiej w miejscu C19 zagrał BC 470uf zbocznikowany MKP1837 10nF, C20 wylutowany,

i taką konfiguracje polecam

sam C19 ma bardzo duży wpływ na brzmienie, warto się pobawić bo Panas FC to żadna rewelacja ;)

także niektore inne bypassy wyrzucałem z układu, warto sprobowac

arturp, 24 Cze 2009, 00:04

>Negatywy :

>- góra nieco sucha

>- bas dziwny - schodzi do podziemii ale za to nie ma wyższego basu , tzw. kopa

>

>Układ jest na Toshibach . Może z czasem sie poprawią te skraje pasma , rozgrzewka potrzebna ? Jakie

>są wasze doświadczenia ?

symasym nie na suchej góry.

słuchałeś u mnie na Virgo - też na Toshibach. ja bym szukał winy suchej góry w innym miejscu.

arturp, 24 Cze 2009, 06:24

>Mój gra jako wzmacniacz zintegrowany z preampem Nr3 , który oczywiście ma na wyjściu kondensator

>0,47uF więc skasowałem kondensator na wejściu Symka .

co to za kond i jakie masz lampy w preampie?

kondensator wyjściowy z preampa to zwyklas MKP 0,47/600V ( Q6 chyba się nazywa - taki gorszy jantzen audio ) ale on nie daje takiego efektu - sprawdziłem z innymi koncówkami .

...there is no spoon...

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...
  • 8 miesięcy później...

> Witam...

Posiadam Pana wykonania wzmacniacz Symasym. Barwę ma bardzo ładną, bas też mi odpowiada, wysokie sa delikatne ale brak jest szerokiej sceny i szczegółów w tle. Co Pan radzi zmienić żeby zyskał większą analityczność.

Artur

• 1 miesiąc później...

Ok dzieki.Czy jest jakis przyjety schemat prowadzenia masy?

Jak wymnienie transformator na 2 dedykowane do audio(dodam diody oczywiscie itp) ,transformator o wyzszym napieciu teraz mam 28volta a chce dac 35-41 czy bede musial kalibrowac od nowa prad spoczynkowy?

Czy to dobre tranzystory? -tranzystory sterujące MJE15030/31 -końcowe MJL4281A oraz MJL4302A.

Przepraszam ze lamerski pytania ale mam go 2 dni i jestem zielony.Ale dzwiek jaki wzmacnia jest najlepszy jaki do tej pory mialem na kolumnach(sluchawki mam HD480 i zmodowana lampucera maxi).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Acccuphase 

Nawet wiem od kogo kupiony i za ile:P jak chcesz wymienic trafo na wyzsze napiecie bedziesz musial wymienic tranzystory w parze rownicowej bo obecne moga pracowac do max 40V,ja bym na twoim miejscu zostawail to tak jak jest bo wiecej mozesz zepsuc niz wniesc cos dobrego :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.