Skocz do zawartości
IGNORED

Symasym wzmacniacz

bodopriva

Rekomendowane odpowiedzi

A poza tym zauważyłem że większość producentów tak do 60-70W faktycznie stosuje jedną parę.

Przy mocach w granicach 100 W pojawiają się kolejne pary.....

Ale oczywiście mogę się mylić...

Tak się pytam o te tranzystorki, bo uważam, że jak robić wzmak to na jak najlepszych komponentach. Mówisz, że oryginalne Sankeny są nie do zdobycia? A producent ich nie sprzedaje detalicznie czy cuś?

Rick, 14 Lip 2006, 14:07

> Ushery, 4 ohmy 86dB

Ja planuję symasyma pod układ 4R, 90db. Kolumny mają być docelowe i stąd pomysł trafa na 25V, min. 400VA

Wątek na diyaudio.com jeszcze przeglądam i pojawiają się różne opinie.

Zastanawiam się np. nad 28 V, tak żeby był w miarę uniwersalny, ale to zawsze będzie jakiś kompromis.

pozdr.

k.

Rick, 14 Lip 2006, 14:19

>A poza tym zauważyłem że większość producentów tak do 60-70W faktycznie stosuje jedną parę.

>Przy mocach w granicach 100 W pojawiają się kolejne pary.....

Owszem, tak jak piszesz - 1 para przy 60-70W przy 8R. to dokładnie tyle ile ma symasym.

Sankeny są np na ebayu.

Podałem wcześniej link do sklepu w którym się zaopatrzyłem w Toshiby, mam nadzieję że oryginalne, zobaczymy jak przyjdą.

Nie chciałem Sankenów bo pod Toshiby mam sprawdzony układ i jak napisał Pavel Macura:

"Toshiba 2SC5200/2SA1943 output transistors, IMHO the best devices on the market."

Rick, gdybyś troche data sheetów poczytał to byś tak nie gadał. Producencie nawet dla 150W dają jedną pare bo jedna para taką moc wytrzyma - jeszcze.

Orginalne Sankeny są do zdobycia ale po ok 40 - 50 zł za sztuke ściągane z UK.

Rick, 14 Lip 2006, 14:27

>kubedes, 14 Lip 2006, 14:22

>jedno trafo czy dwa?

jedno. 400VA, no może 500VA jak nie będzie zbyt drogo.

chodzi mi po głowie pełne dual-mono, ale to koszty - trafiaki musiałyby być 2 x 250VA...

dwa mostki... dwa zestawy kondów...

2SC2922 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - od $5.75 do $12,50

2SA1216 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - od $6,95 do $12,50

7 dolców + Vat + przesyłka wyjdzie około 30 PLN sztuka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

wovo, 14 Lip 2006, 15:01

>a jaką masz pewność ze to orginały ??

żadnej. no może poza "100% positive feedback" sklepu na ebay.com.

w krajach cywilizowanych renoma i zaufanie to jest bardzo cenna, jeśli nie najcenniejsza, sprawa dla sprzedawcy.

Wovo - czytaj też trochę - wyżej napisałem że nie wiem czy oryginały, zobaczymy jak przyjdą.

ok, sorry. Ale jest ale... MT200 nie wejdzie na płytke. poprostu tranzystory są za blisko siebie, nie wiedziec czemu autor tak zaprojektował płytka - dla mnie głupota bo jeden drugiego grzeje. Jesli ktoś będzie chciał MT200 zastowosac to chyba bez przedłużania na przewodach sie nie obejdzie a to troche taka partyzantka jest.

z tymi orginalnymi to jest problem. Latwo jest umyc stare napisy i sitem polozyc nowe. IRF graweruje i te trudno podrobic ale te akurat sa tanie. Warto tez spojrzec na obudowy toshiby z katalogu i innych nie kupowac choc napis moga miec identyczny.

Napisałem do tego sklepu (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) w sprawie oryginalności i dostałem taką odpowiedź:

"Witam, trzeba kupić na próbę kila par, a potem większą ilość, zapewniam

jednak Pana, że moje tranzystory 2SA1943 i 2SC5200 są dobre i nikt nie

sygnalizował mi żadnych problemów."

Hmm....

Ukryta Zawartość

Ja też kupiłem żekomo oryginalne, oczywiście według sprzedawcy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (swoją drogą wyjątkowo beszczelnego)

Pojemność złącza podróbek 2SA1216 wynosi 1,7nF, może powinny leżeć na półce z kondensatorami a nie tranzystorami (wg danych producenta typowo 500 pF, więc przekroczone o 350%!!!)

Ukryta Zawartość

CZy może ktoś mi dać linka do postu na diy audio, gdzie jest opisane dokładniej brzmienie Symasym'a ( głownie chodzi mi o wysokie+ średnica i ogólnie) bo nie mogę się przebić przez obszerny wątęk- ten Destroyer X chyba za dużo czasu wolnego ma;) takiej długości posty pisze i z jego opinii dynamika i dynamika to główna cecha wzmaka.

PS. jestem na 62 stronie.

morris, 19 Lip 2006, 10:32

>CZy może ktoś mi dać linka do postu na diy audio, gdzie jest opisane dokładniej brzmienie Symasym'a

morris>

blisko jesteś:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.