Skocz do zawartości
IGNORED

Symasym wzmacniacz

bodopriva

Rekomendowane odpowiedzi

jarekt, 6 Sty 2007, 23:45

Jarku nie chcialem zeby to tak zabrzmialo. Daj potek przed bufor, postaraj sie dopasowac impedancje tak zeby byla jak najbardziej zblizona do teoretycznie idealnej.

Ps

Pomoglem ci wczesniej tylko tego nie zauwazyles. Staram sie tylko zmusic ludzi do myslenia i pracy.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

>....postaraj sie dopasowac impedancje

w jaki sposób?

>tak zeby byla jak najbardziej zblizona do teoretycznie idealnej.

a jak obliczyć idealne to dopasowanie?

Nie jestem elektronikiem i nie rozumiem powyższego wpisu.

Prosiłbym Cię o wersję łopatologiczną tego zdania...

;)

Witam,

mam duży problem z odpaleniem Syma, Tr MJE 15030, 15031 oraz MJL 3281 i 1302 reszta to standart. Zasilanie +- 31V (trafo zastępczo od GC) Pierwsza sprawa to to, że nie mogę ustawić prądu spoczynkowego ( wpinając miernik w gałąź ujemną mam 0mA, na rezystorach 0,22 om, 0 mV) mimo kręcenia potkiem do biasu w obie strony do oporu, na innych rezystorach można zmierzyć spadki napięć. Po podłączeniu zastępczych kolumn jeden kanał nie działa, nadal ma 0mV na 0,22, w drugim na tych rezystorach napięcie jest rzędu kilku mV ale dźwięk jest bardzo mocno zniekształcony. Czy to jest objaw uszkodzenia któregoś z w/w tranzystorów czy jest to inna przyczyna. Jeżeli ktoś, ma jakieś pomysły jak do tego podejść, co sprawdzić w jakiej kolejności i w jaki sposób to będę niezmiernie wdzięczny.

Pozdrawiam d@rek

jarekt, 7 Sty 2007, 00:58

Poszukaj w necie info o parametrach idealnego wzmacniacza operacyjnego (duzo sie wyjasni) - imp wejsciowa zmierzajaca do nieskonczonosci, imp wyjsciowa zmierzajaca do zera, wzmocnienie w otw petli zmierzajace do nieskonczonosci itp

Jezeli nie jest ci potrzebna wiedza na ten temat mozesz po prostu dac potenciometr przed bufor i po sprawie. Chodzi o to zeby wejscie wzmacniacza widzialo niska impedancje a wyjscie twojego odtwarzacza duza impedancje, dzieki temu rowniez cala kablologia (w ktora i tak ciezko mi uwierzyc) ma mniejszy wplyw na sygnal ktory dociera do wzmacniacza (pojemnosc kabli itp).

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

>.... Chodzi o to zeby wejscie wzmacniacza widzialo niska impedancje a wyjscie twojego

>odtwarzacza duza impedancje, dzieki temu rowniez cala kablologia (w ktora i tak ciezko mi uwierzyc)

>ma mniejszy wplyw na sygnal ktory dociera do wzmacniacza (pojemnosc kabli itp).

Czyli potek od regulacji głośności przed buforem powinien być o dużej rezystancji?

Mam 22KOhm - mam wymieniać?

Dzięki za odzew :)

Hello

kurde sprawdzałem co się z tym symem moim dzieje ...

i jest taki motyw..

Przy wyciszonym radyjku mam szum... ktory jesty bardzo słyszalny... :( :(

Kiedy odpalam plytke z radia (CD'ka) jest ten szum.. ale to bardzo głosno wtedy gra

a kiedy odpalam z Discmana (takiego dośc dobrej jakości)

to nie mam tego szumu... dopiero przy przyłozeniu ucha do głosnika slychac lekki szum...... jedna gra to znacznie ciszej.. :(

Pomocy bo już nie mam sił z tym symem dziłać.. :(

Witam napewno sprawdził bym rezystor 22kOm do masy na wejściu,o ile szumi jeden kanał,to wtedy szum jest i wzmocnienie b. przesterowane,może zły lut.Przy niskiej impedancji żródła tj.diskmena to by potwierdzało że jest lepiej.Pozdrawiam...

Witam napewno sprawdził bym rezystor 22kOm do masy na wejściu,o ile szumi jeden kanał,to wtedy szum jest i wzmocnienie b. przesterowane,może zły lut.Przy niskiej impedancji żródła tj.diskmena to by potwierdzało że jest lepiej.Pozdrawiam...

walki z gotującym się kondziem ciąg dalszy.

tytułem przypomnienia

jaden monoblok ruszył bez problemu. drugi na identycznych częściach nie - gotuje się kond 1000uF w dodatniej gałęzi.

nie wybucha tylko się zagotowuje.

wywalało też bezpiecznik w ujemnej gałęzi.

wpiąlem się z amperomierzem w zaciski w gałęzi (+) a voltomierzem w miejsce gotującego się konda. w (-) galąź dałem zamiast bezpiecznika rezystor 39R/5W

odczyty: A=~600mA, V=31V polaryzacja prawidłowa.

bias 6 razy większy niz powinien być w tym miejscu.

drugi pomiar - wstawiłem 39R/5W w miejsca obu bezpieczników.

V=8,5V na gotującym się kondziu.

rezy grzeją się jak cholera. oba.

zwarć na płytkach nie ma.

sprawdziłem i przelutowalem wszystkie podejżane luty.

gdzie szukac błędu?

Acha - wersją mam na Toshibach, pod preamp (zminiejszone wzmocnienie R30=1k; R16/R19 = 22R)

symasym uruchomiony i działa :-)

powodem problemów mógł być (prawdopodobnie) zminy lut na jednej z nóżek PRki lub na rezystorach mocy.

wyszło to dopiero po przelutowaniu całej płytki, ale te dwa miejsca wyglądały na najbardziej podejżane.

gra czysto. w glośnikach cisza. DC na wyjściu ~2mV ;-D

witam....uruchomilem symka...narazie jeden kanal bo na drugi jeszcze nie mam diod w mostku i prawidlowego napiecia na trafie....

ale nie w tym rzecz.... moje bytanie do bardziej zaawansowanych...

jaki jest dopuszczalny prad spoczynkowy na ta koncowke...(symasym na toshibach) i dpuszczalna temperatura pracy ....

ja przy napieciu na rezystorach emiterowych (R=0.15 ohm) 85 mV mam temperature na radiatorze okolo 60 stopni a na tranzystorach blisko 90 stopni.... czy to jest dpopuszczalne????? czy nic nie grozi mojemu wzmacniaczowi????

dodam ze przy tym pradzie jest duzo wiecej basu lecz jego kontrola na tym cierpi.... choc moze gra by byla warta swieczki bo i wyskoie tony sie znacznie poprawily, detale oraz scena....

pozdrawiam i prosze o stosowna odpowiedz...

LunaticAllegro, 14 Sty 2007, 11:15

>jaki jest dopuszczalny prad spoczynkowy na ta koncowke...(symasym na toshibach) i dpuszczalna

>temperatura pracy ...

bias powinieneś mieć ~55mA to jest 24mV między emiterowymi.

Dałeś mniejsze emiterowe to powinieneś mieć ~20mV.

Najlepiej jak się zapoznasz z tą stroną:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>dodam ze przy tym pradzie jest duzo wiecej basu lecz jego kontrola na tym cierpi.... choc moze gra

>by byla warta swieczki bo i wyskoie tony sie znacznie poprawily, detale oraz scena....

scena powiadasz... na jednym kanale?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kubedes

no wiesz na jednym kanale sceny nie uslysze ale juz wiem ze bedzie duuuzo lepsza gdyz slychac jakby to nazwac duzo wieksza glebie dzwieku.... to sie wie to sie czuje....

fakt zle sie wyrazilem piszac o scenie biorac pod uwage jeden kanal....

wiec mowisz ze tak bedzie dobrze z tymi pradami???? sprobuje przetestuje ocenie i skomentuje-tym razem poprawnie:)

kubedes dzieki

>WSHODNI, w tym wątku już o tym było... jedni parują, inni nie (większość).

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

WSHODNI, 14 Sty 2007, 23:08

>Czy parujecie tranzystory gównie chodzi mi o MJE 15030-15031

ja mierzyłem tylko napięcie przewodzenia BE - miernik ustawiony na pomiar diody (wzorem jar1'a :-)

Witam

To i ja cos dodam od siebie w temacie Symasyma.

Porownałem go ostatnio z dwoma konstrukcjami DIY oraz koncowka Adcom GFA535.

Symek jest na standardowych elementach, tzn kondzie bez jakis tam rewelacji, rezystorki metalizowane 1%, toshiby 3298/5200.

Dwa pozostale układy to LM3886 na panasonicach i projekt wg. P. Klapczynskiej – TIM40W(rezy met 1%, kondzie philipsa, na wyjsciu toshiby 1148/863 – zrobilem go w 1997r.)

Wszystkie konstrukcje zasilalem kolejno tym samym zasilaczem 350W, +/- 30V (20mF).

LM3886 imho ma najslabsza kontrole nizszych rejestrow. Muzyki rockowej zdecydowanie lepiej slucha się na symku i TIM40W. LM to niezle stereo ale moze trzeba sprobowac zrobic je w wersji rownoleglej. W dziedzinie basu symek jest tez lepszy od TIM40W, po prostu schodzi nizej zachowujac jego kontrole. Może sprawdze jeszcze jak będzie gral TIM40W z wjeksza pojemnoscia na wejsciu, teraz ma tylko 2,2uF. Jeśli chodzi o srednice i gore pasma to najwiecej tego zakresu posiada TIM40W, ale przy wiekszych glosnosciach zaczyna draznic. LM i symek maja ten zakres bardziej zrownowazony. Jest sporo informacji i sa przekazywane w sposob bardziej kulturalny. O scenie troche trudno mi sie wypowiadac poniewaz pokoj obecnie mam slabo wytlumiony i powstaje lekki pogłos. Zapewne rzutuje to tez na przekaz srednicy i gory. Stereofonia wydaje sie byc niezla w przypadku wszystkich konstrukcji (kwestia jeszcze ustawien kolumn, musze sie pobawic).

Teraz Symasym vs Adcom. Hmmmm, Adcom ma chyba lepsza stereofonie, moze to zasluga dual-mono. Bas lepiej kontrolowany jest jednak u symka, reszta na podobnym poziomie. Adcom to chyba taki LM ale z wieksza dynamika (po 4 trany na kanal i zasilacz +/-50V), nie wprowadza kompresji i fajnie sie tego slucha przy glosniejszym sluchaniu.

Duza zaleta symka jest to, ze jest cichutki, tzn nie brumi i nie szumi, to dobry wynik jak na DIY.

Tak się zastanawiam, bo koszt symka to ok. 300pln z zasilaczem, czy do budzetowki warto go robic czy lepiej kupic cos gotowego? Dodając do tego obudowe np. za 150pln i rozne zaciski i gniazdka robi nam się 500zl. Za 700zl można kupic cos firmowego z pilotem i przedwzmacniaczem, np. jakiegos Denona PMA925. Plusem moze byc to, ze symek to calkiem poprawne stereo i na nowych czesciach. Tyle, ze jeżeli ma pacowac w systemie z nizszego zakresu cenowego to robienie go chyba nie jest juz takie oczywiste. No chyba, ze dla zabawy :-) Musze jeszcze sprawdzic go w jakims drozszym systemie. Moze warto zaczac zbierac kase na lepsze zrodlo do niego i dopiescic kolumny. W pierwszej kolejnosci zrobie do niego lepsze zasilanie i o wyzszym napieciu, ale cudow sie nie spodziewam.

Pisze do dla tych, ktorzy majac tak samo jak ja ograniczone mozliwosci finansowe, pokoj ze slaba akustyka i spodziewaja sie totalnej poprawy jakosci dzwieku po wpieciu nowego i rekomendowanego wzmaka, ze czasem choc postep jest (tak jest i w tym przypadku) to lepiej zastanowic sie i moze kupic gotowca a zaoszczedzony czas wykorzystac inaczej, np. isc do sklepu i kupic sobie jakas fajna płytkę, albo zainwestowac w miejsce odsluchowe.

Zrodlo: pionek pd-s505 (wymienione kondzie w torze analogowym, opa 2604, dodatkowy zasilacz do analogowki)

Kolumny: DIY na vifie i morelu

Okablowanie: Procab

Jak Wam sie sprawdza symek w drozszych zestawach?

pzdr

ommundek

Lm3686 z dodatkowymi tranzystorami wedlug mojego pomyslu zmiecie cala konkurencje w zakresie basu. Schemat jest opublikowany na tej liscie ale z powodu ze to jest moj pomysl i rozwiazanie nikt oczywiscie nie probowal go robic. Ten uklad o ktorym pisze ma najnizszy z opublikowanych ukladow df ~ 35000. A symek 100? no moze 200!! i oczym my mowimy?

ommundek

Nie jestem tutaj specem ale zarówno przy LMie jak i przy Smyku nie dopasowałeś zasilania (trafa) - zresztą przy LMie przegięcie na 30V zrobiło dużo więcej szkody aniżeli przy Smyku podniesienie napięcia zrobi pożytku

Aplikacja też ma znaczenie ale nie chce tutaj w to wchodzić. Prostota, prostota, prostota - to jedyna droga do sukcesu z LM-em.

Mam akurat oba i nie do końca zgodzę się z Tobą. No ale też i reszta jest u mnie inna, a to jak sam napisałes ma pewnie największe znaczenie.

Słuchając rozumu....

foni, 15 Sty 2007, 11:09

>zresztą przy LMie przegięcie na 30V zrobiło dużo więcej szkody

mam trafo 2x17V 350W, zasile LM'a czyms takim i dam znac... z wykresow dla LM'a faktycznie przy nizszym zasilaniu i nizszej impedancji kolumn powinien dawac wiecej pradu... zobaczymy i w takiej konfiguracji

pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.