Skocz do zawartości
IGNORED

LClock DIY

ThoraxLabs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

LClock jest znanym i szanowanym schematem zegara CD wśród populacji DIY Audio na świecie. Na tym forum temat był parokrotnie poruszany w różnych postach więc postanowiłem założyć post tylko o LC. Firma udostępnia schematy dla potrzeb DIY chwała jej za to - i z elektrycznego punktu widzenia są bez zarzutów – szczególnie XO3 pomimo błędu w oznaczeniach :P.

Przejrzałem wiele zegarów umieszczanych na różnych forach i stronach DIY i wybór padł na LC. Wyszedłem z założenia zamontowania takiego zegara (myślę to o XO2) do CDpo2M, nad którym pracujemy oraz do DAC na Dual PCM1798 – XO3 ma bardziej rozbudowane zasilanie i ma kilka części trudno dostępnych, może kiedyś jak je skompletuje to i za niego się zabiorę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Padło na XO2 skompletowałem części – dzięki Buber !! czas na realizację. Prosiłbym o opinie ludzi którzy zbudowali, nabyli bądź są w trakcie realizacji czy mieli styczność z zegarami LC.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24666-lclock-diy/

Moja propozycja wersji testowej. Płytka jednostronna elementy przewlekane na Bottom Layer, SMD na top. Wymiary 50x41mm wraz z możliwosca mocowania ala Mark Levinson ] złaczka sygnałowa RSMA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24666-lclock-diy/#findComment-480424

ja używam LC Clock X0... wymieniłem tantale na Oscony SG, najważniejszy jest kond na zasilaniu bramki wyjściowej, no i mam podwójną stabilizację zewnętrzną do niego na osobnym trafie EI.. wymiana tych kondów to duży krok naprzód...ale osobne zasilanie to przepaść.. bardzo dobre zegary, tylko trzeba nad nimi tez posiedzieć, kabelki łączące sygnał ważne.. itp itd

https://www.audiostereo.pl/topic/24666-lclock-diy/#findComment-482310

Jestem w trakcie montażu PCB według projektu MoP’a, co do zasilania to mam zamiar użyć akumulatora i automatycznej ładowarki, przy zastosowaniu akumulatora nie będzie konieczności stosowania dużych pojemności filtrujących, odpadnie konieczność stosowania podwójnej stabilizacji. Akumulator 12V 1.3Ah będzie idealnym rozwiązaniem do takiego projektu, ładowarka będzie pracować automatycznie czuwając nad prądem ładowania i napięciem rozładowania akumulatora co zapewni takiemu akumulatorowi maxymalną liczbę cykli pracy. Zmontowałem już ładowarkę i napięcie ma taki sam przebieg (tzn linia idealnie prosta :P) zarówno podczas ładowania i jednoczesnego obciążania aku jak i pracy z odpiętą ładowarką.

Ukryta Zawartość

post-3375-100005971 1170286146_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24666-lclock-diy/#findComment-482396
  • 2 tygodnie później...

Niestety w natłoku zajęć dopiero wczoraj uruchomiłem zegar. Działa bardzo ładnie, potencjometr umożliwia precyzyjne ustawienie wypełnienia, lecz do tego muszę dorwać jakiś oscyloskop cyfrowy. Zgodnie z przypuszczeniami najlepsze rezultaty daje zasilanie układu z akumulatora - stabilniejszy sygnał. Zasilanie z akumulatora 1.2Ah pozwala na ok 100h ciągłej pracy w zależności jak ustawi się ładowarkę.

https://www.audiostereo.pl/topic/24666-lclock-diy/#findComment-490217
  • 1 miesiąc później...

>>Jaro_747

Zasilanie akumulatorowe daję znaczną poprawę – zmniejsza się pływanie sygnału – znakomicie obrazują to animowane gif’y ze strony LC do której link zamieściłem.

Wszelkie niezbędne informacje na temat tego zegara znajdują się na stronie LC

Ukryta Zawartość

Za namową MoP zabrałem się za XO3. XO3 dzięki super zasilaniu uzyskuje najlepsze parametry, ma znakomity współczynnik wypełnienia ogólnie wszystko znakomite jeśli wierzyć zapewnieniom panów z LC, ja sam się przekonam o tym jak tylko dostanę resztę części. PCB już mam wykonaną – 2 warstwy, elementy montowane z dwóch stron, super krótka ścieżka sygnałowa, wymiary całości 50mm x 50mm. Jestem pełen optymizmu oglądając zdjęcia przebiegów z JackoClocko i porównując je z przebiegami z XO2. Według mnie XO2 wypadł lepiej jeśli chodzi o symetrię sygnałów i współczynnik wypełnienia – XO2 zasilany z akumulatora i wykonany przezemnie - więc XO3 patrząc na od strony elektrycznej musi być jeszcze lepszy.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24666-lclock-diy/#findComment-531730
  • 3 tygodnie później...

Witam

Od początku marca zbieraliśmy części, projektowaliśmy PCB testowaliśmy kolejne wersje aż w końcu udało nam się sklonować zegar LC Audio XO3. W efekcie uzyskaliśmy zegar o super stabilnym zasilaniu - napięcie po stabilizatorach wynosi 5,000V do 4,998V przy czym ostatnia cyfra to błąd miernika, uzyskaliśmy układ którego wypełnienie wynosi praktycznie 50%, a sygnał jest idealnie symetryczny - to zasługa stabilnego zasilania i elementów użytych w torze cyfrowym. Docelowa PCB jak już wspominałem ma wymiary 5x5 cm, montowana z 2 stron i dwuwarstwowa. Do zasilania używamy akumulatora gdyż to daje najlepsze efekty jak do tej pory. Kondensatory zastosowane do sekcji cyfrowej to OSCON, w sekcji zasilacza Rubycon ZL. Z racji tego ze stosujemy akumulator zmniejszyłem pojemność filtrująco - podtrzymującą oryginalnego XO3 z 4700uF do 470uF, reszta układu pozostała bez zmian.

Podsumowując za mniej niż 200zł możemy zrobić chyba najlepszy zegar DIY jaki jest w obiegu, a który u producenta kosztuje 200$.

W przyszłym tygodniu postaramy się zamieścić oscylogramy z zarejestrowanymi przebiegami.

W najbliższym czasie zamierzamy wykonać jeszcze kilka PCB XO3 między innymi do budowanego CDPro2M, więc jeśli ktoś z szanownych forumowiczów miałby zamiar wykonać dla siebie taki zegar zapraszam do współpracy, dla nas to zawsze plus gdyż PCB wyjdą taniej. Na zdjęciu zamieszczam widok strony SMD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24666-lclock-diy/#findComment-544161

ostateczny test to jednak będzie odsłuchowy. oscylogramy to tylko że tak powiem bardzo zgrubny test konstrukcji. Gratuluję wielkiej i dobrej roboty!

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

https://www.audiostereo.pl/topic/24666-lclock-diy/#findComment-544190

>>DeTom – „…porównywaliście może go już z czymś ?”

Podczas projektowania i uruchamiania na bieżąco sprawdzaliśmy nasze pomiary z danymi zamieszczonymi przez LC Audio. Jak do tej pory wszelkie pomiary jakie wykonaliśmy były identyczne z pomiarami LC – jedynie brakuje nam pomiaru oscyloskopem cyfrowym co niezwłocznie zrobimy w poniedziałek kompletując dokumentację pomiarową do zegara. Jeśli wszystko wypadnie dobrze to będziemy mieli w miarę wierną kopię XO3.

>>OLES

Części niezbędne do XO3 można bez problemu kupić w sklepie elektronicznym, kondensatory SMD + rezystory SMD precyzyjne – 4 cyfry na oznaczeniu wartości, układ komparatora + ADR423 dostępne są poprzez szybkie zamówienie u Petera, które to pojawia się raz na miesiąc na tym forum i sam miałem okazję z niego korzystać. Kondensatory takie jak Rubycon czy OsCon bez problemu dostaniemy na allegro lub w dobrych sklepach elektronicznych więc zgromadzenie części nie stanowi problemu. Z zrobieniem gotowców też nie było by problemu – problemem jest tylko czas którego ostatnio mamy mało . Jeśli znaleźli by się chętni to można złożyć grupowe zamówienie na elementy w TME wtedy to są naprawdę groszowe sprawy – NE5532 ok. 1zł, SMD po ok. 5gr..

>>Rambo – „ostateczny test to jednak będzie odsłuchowy. oscylogramy to tylko że tak powiem bardzo zgrubny test konstrukcji”

Najważniejszymi parametrami dla przebiegów taktujących są współczynnik wypełnienia, stabilność w czasie i symetria sygnałów a także jakość zasilacza - to XO3 ma znakomite. Testy odsłuchowe będziemy robić po skończeniu pomiarów – CDpro2M + DAC naszego projektu. Dla porównania mamy XO2 też naszego autorstwa, również zasilany z akumulatora.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Obecnie projektujemy dedykowaną ładowarkę do akumulatora zasilającego XO3 – całość w SMD małe wymiary + mikrokontroler sterujący procesem ładowania , mamy nadzieje ze całkowity koszt ładowarki + akumulator nie przekroczy 120zł.

https://www.audiostereo.pl/topic/24666-lclock-diy/#findComment-544275

>>ThoraxLabs

ja się pisze na PCB (może nawet na więcej niż 1 jeśli cena będzie przystępna) - mam tylko nadzieję że wyrobimy się z zamówieniem do końca czerwca. A propos zasilania... jak długo by ta bateria ciągnęła i czy nie dałoby się zrobić innego zasilania niż z baterii?

https://www.audiostereo.pl/topic/24666-lclock-diy/#findComment-544350

Witam

Widzę ze znalazło by się kilku chętnych na PCB do XO3 więc myślę że po zakończeniu pomiarów będziemy mogli złożyć zamówienie na obwody drukowane – oczywiście wcześniej ustalimy cenę, która na razie przy tej ilości chętnych oscyluje w granicach 30-35 zł za sztukę; można zrobić PCB z pozłacanym drukiem bo i takie propozycje do mnie dobiegły, co nie zmienia faktu że cena zależy od ilości chętnych.

Teraz pozwolę sobie na małe info odnośnie naszej wersji XO3.

PCB zawiera komplet elementów z oryginalnego schematu LC Audio Nasze zmiany to:

- mniejszy kondensator filtrująco - podtrzymujący napięcie zastosowałem kondensator o rastrze 3mm - 470uF/16V Rubycon ZL maksymalna średnica kondensatora to 15mm w wypadku użycia innego modelu

- zastosowałem inny przekaźnik niż LC Audio - mój typ to Axicon

- wyprowadziłem złączkę enable pozwalającą załączyć / wyłączyć zegar.

- PCB w takiej postaci może być stosowana w każdej aplikacji jedyną różnicą jest czas podtrzymania po wyłączeniu zasilania, który przy pojemności 470uF wynosi ok. 1s a nie 10s jak w oryginale

- PCB posiada miejsca na złącza RPSMA - 2 sztuki zgodnie z oryginałem.

-elementy SMD montowane na bottom layer, na top layer złączki + elementy przewlekane

PCB jest dostosowana pod CDpro2M jej wymiary i rozmieszczenie jest robione z myślą o projekcie CD nad którym pracuję wspólnie ze znajomymi i nie sądzę aby MoP miał chęć ja modyfikować szczególnie ze działa bez zarzutu jak do tej pory.

Jak kilka krotnie wspominałem użyliśmy akumulatorów do zasilania, do ich ładowania używamy automatycznej ładowarki naszego autorstwa. Dzisiaj dostałem projekt nowej PCB od MoP o wymiarach 5x5 cm. Dwustronna PCB zawiera układ ładowarki, przekaźnik odłączający ładowarkę po naładowaniu, mikrokontroler, czujnik prądu ładowania oraz czujnik napięcia rozładowania akumulatora, a także funkcję enable do XO3. Ładowarka może współpracować z akumulatorami o pojemności do 7Ah (7Ah to max bez modyfikacji układu). Do prawidłowej pracy wymagane jest jedynie napięcie z transformatora o minimalnej wartości 17V o obciążalności 0.8A. Zaśmiecam forum informacjami o niej bo kilka osób mnie o nią pytało na priva. Na zdjęciu przedstawiona Warstwa Top Layer + Top Overlay

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24666-lclock-diy/#findComment-544828

na diyaudio.com, to wszyscy guru "niszczą" Kwaka ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

https://www.audiostereo.pl/topic/24666-lclock-diy/#findComment-544979

>Rambo

Zazawyczaj opinie innych interesują mnie tylko do momentu kiedy skonfrontuje coś sam .

Kiedyś zacząłem składać Kwaka własnie w oparciu o dobre recenzje z diyaudio.com.

Znane mi porównania Kwaka , Tenta i LCaudio XO2 nie faworyzują żadnego z nich tylko mówią o różnym

charakterze zmian. XO3 nigdy nie słyszałem stąd moja ciekawosc .

"Guru" to dla mnie osoba której wiedza i poczucie estetyki pokrywa się z moimi doswiadczeniami a najlepiej kiedy

je jeszcze wyprzedza.

Trudno jest zapracować na takie zaufanie :)

https://www.audiostereo.pl/topic/24666-lclock-diy/#findComment-545121

Witam,

jestem zainteresowany kilkoma gotowymi ładowarkami do akumulatorów, o jakich piszesz. Mam oryginalny X03, który zasilam pięcioma akumalotorami, bo to dual mono plus/minus/gnd i sekcja MC. Poza tym używam też akumulatora do zasilania kontrolera silniczka gramofonu. W sumie 6 ładowarek przydałoby mi się, bo trochę mało wygodnie doładowuje się to wszystko na piechotę. Szukam od dawna takiego rozwiązania, ale bezskutecznie. Pomożecie?

https://www.audiostereo.pl/topic/24666-lclock-diy/#findComment-545204

hmm co do pozłacanych drukw PCB to czasem sobie myślę że to nie ma sensu (proszę mnie oswiecić o ile się mylę) bo miedź lepiej przewodzi prąd niż złoto, więc... po co? Bo miedź się utlenia? A "plastik" w rękę i po bólu...

https://www.audiostereo.pl/topic/24666-lclock-diy/#findComment-545236

>>hieratic

Zaprezentowana PCB to jeden "kanał" - może ładować 1 akumulator - jednak posiada możliwość kotroli ładowania do 4 akumulatorów. Dla ciebie chyba najlepszym rozwiązaniem była by kilku kanałowa ładowarka z jednym kontrolerem czuwającym nad wszystkim. można tak zaprojektować ładowarkę aby kontrola była na osobnej PCB co znacznie obniża koszt całkowity - eliminuje koniecznosć stosowania kontrolrów na każdym kanale pozatym jeden kontroler moze pełnić jeszcze jakieś funkcje dodatkowe oprócz kontroli procesu ładowania.

Ładowarka idealnie nadaje się do ładowania aku pracujących jako żródło zasilania do NosDAC, wszelkich zegarów, przetworników i ich stopni wyjściowych, preampów itp poza tym dzięki kontroli procesu ładowania i rozładowywania wydłuża maksymalnie ich żywotność. Aku są tańsze niż najlepsze kondensatory, a nawet najlepszy zasilacz nie wytnie wszystkiego syfu z sieci energetycznej.

Pomysł PCB którą przedstawiliśmy jest wstępny, do maszych celów mamy zaprojektowaną i wykonaną 4 kanałową ładowarkę z kompletem stabilizatorów LM317 stabilizujących napięcie po aku do wybranych poziomów

(jeśli dobrze pamiętam 9 różnych napięć można uzyskać) z możliwością całkowitego odcięcia stabilizatorów od zasilanego układu.

off topic

wybaczcie że pisze czasem w liczbie mnogiej ale przedstawiane projekty i pomysły są dziełem jeszcze 2 osób - pozdrowienia dla Sławka - "MoP" i Łukasza - sporadycznie zabiera głos jako "thorax" :P - więc piszę czasem także w ich imieniu.

Pozdrawiam Waldek

https://www.audiostereo.pl/topic/24666-lclock-diy/#findComment-545292
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.