Skocz do zawartości
IGNORED

Dziwnie typowy problem z końcówką ??

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na wstępie wszystkich. Zakładam posta bo mnie coś trafia ... pół roku pracy nad układem końcówki mocy...już widziałem światełko w tunelu i nagle wałek ... jaki ?? Już pisze...

Otuż... zbudowałem końcowke mocy na elementach dyskretnych (jedna para na bipolarach na strone). W szczeguły nie będe sie zagłębiał bo by mi dzisiejszej nocy na pisanie o tym zabrakło. Ale sprawa polega na tym, że gdy jako tranzystory wyjściowe były używane MJL4281/4302 wszystko było fajnie cacy, jednak dzwięk był nie taki ..s.zczegulnie wokal - nosowaty. Postanowiłem że wymienie je na produkty Tohsiby 2SA3280/2SC1301 ponieważ z obserwacji wiedziałem że grają żywiej ... i faktycznie ...zagrało żywiej tyle że pojawił się nieznośny brum w kolumnach ... nie wiadomo z czego. Czyste 50Hz ... nie da się słuchać ... Cała reszta konstrukcji została bez zmian. Dziwi mnie to właśnie o tyle, że wymieniłem tylko tranzystory wyjściowe które raczej nie powinny wplywać na filtracje napięcia, bo jak podejżewam właśnie z tamtąd pochodzą owe śmieci.. Macie może pomysł co jest nie tak ?? Dodam jeszcze że jak się pierd..... walnie we wzmacniacz to brumy się uciszaja i za chwile znów wracajado swojego normalnego, nieznośnego i obrzydliwego poziomu.

Poprostu jedno wielkie ZŁOOOOOooooo !!!

I jeszcze jedna sprawa ... końcówke zasila toroid 2x24V AC 400VA ... jest przykręcony do obudowy śruba stalową która tak jak cała obudowa jest masą ... śruba ta bardzo się nagrzewa podczas pracy końcówki, przy czym nie jest możliwe by to ciepło pochodziło od radiatorów gdyż śróba jest o wiele bardziej gorąca niż radiatory. Czy jest to klasyczne i całkowicie normalne zjawisko indukcji czy coś jest nie tak ?? No i w efekcie ...macie jakieś pomysły na diemagnetyczne mocowanie trafoków ?? (paski zaciskowe, szkot, i glut odpadaja :P ). Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam. Wovo

jest przykręcony do obudowy

>śruba stalową która tak jak cała obudowa jest masą ... śruba ta bardzo się nagrzewa podczas pracy

>końcówki, przy czym nie jest możliwe by to ciepło pochodziło od radiatorów gdyż śróba jest o wiele

>bardziej gorąca niż radiatory.

Czy przypadkiem tą śrubą nie zamknąłeś obwodu na trafie? :-)) Czyli śruba przymocowana obudowy z dwóch stron? Indukujesz wtedy niezły (w zasadzie zwarciowy) prąd w trafie....poprzez te śrube oczywiście. Jesli sie tak grzeje, to wyglada na to, że i bezpieczników żadnych nie masz.

Zmieniłeś tranzystory a co z regulacją prądu spoczynkowego ? Przyczyną brumu może być duży prąd spoczynkowy przy którym "nie wyrabia" się już filtr. Oczywiście wiązałoby się to z większym nagrzewaniem radiatorów co pewnie byś zauważył.

DeTom ... :) Filtr to [rawoe 40 000uF, trafo olbrzymie, o wiele za mocne jak na te 2 kanały, prąd to 0,5A i grzeje się straszliwie... no bo dziwne żeby się nie grzało, ale na MJLkach też miałem 0,5A i nic ....dziwne ...

jar1...masa jest jedna ... masa zasilania. Odłacze ją od pudła tym samym pudło będzie neutralne i zobaczymy ... tak samo zrobie ze śrubą, wyjme i zobacze. Jednak co do tej śruby jeszcze ... przeciez wszyscy kręca trafa śrubami stalowymi ... nie wiedziałem jeszcze jakiś specjalnych diemagnetycznych śrub w trafach ... może mało widziałem ale ile firm to stosuje, a ile stosuje zwykłe stalowe śruby ?? i one się nie grzeją ?? W końcu w trafie jest tylko 50Hz ...żadna z tego nagrzewnica, a jednak ...

Chodzi o to, że śruba z jednej strony nie może być połaczona z niczym metalowym, co łaczy sie nastepnie z drugą stroną śruby. Moze to byc poprzez obudowę na przykład. W ten sposób powstaje dodatkowy, pojedyńczy zwój na wtórnym uzwojeniu, który jest zwarty iprąd sobie popiernicza w kólko:-) grzejąc śrubę.

wowo

czy to nie jest koncówa tego gostka z australii on tez zrobil na MJL koncowke bipolarna

tak sie sklada ze zamowilem od niego dwie plytki do tego wzmaka i mam zamiar je robic niedlugo. Projekt bodajze nosli nazwe P3A

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

no tak, to jest to, ale to nie ma tu akurat nic do rzeczy. Buczenie nie jest wina aplikacji, tylko jakis przaków z zasilaniem ...tak mi sięwydaje i myśle że dobrze mi się wydaje. P3A jest ukąłdem prostym, za prostym, ale jak się troche serca w niego wsadzi, da sięmu dobre elementy, dobrze się go skompensuje mechanicznie, to po wygrzaniu skasuje GC bezapelacyjnie, z resztą nie tylko GC, ale GC jest tu szeroko znane więc wymieniam. Ja jednak mam już pozoli dosyć tego wzmaka :)

=>wovo

Z tym trafem to jednak musi być coś na rzeczy - bardzo chciałbym wiedzieć co.

Ja walczyłem ze swoim Clonem (końcówka mocy) pare tygodni bo też mi się trafo grzało. Scalaki zimne, a trafo ciepłe. Szlak by trafił! Dodam że trafo 400VA z toroidy.pl z pełnym ekranowaniem w wersji audio. Zresztą wsadzałem inny egzemplarz i to samo. Co ciekawe - grzało się tylko wtedy jak Clon sobie stał i "nie grał". Po prostu był włączony do sieci i wtedy się trafo grzało. Podczas pracy efektu tego nie zauważyłem specjalnie.

Ja się niestety poddałem: dorobiłem otwory wentylacyjne w obudowie i dołożyłem układ on/off na pilota co pozwala mi dość łatwo go wyłączyć, gdyż główny wyłącznik mam na panelu z tyłu.

Obudowe mam całą aluminiową i śrubę mocującą trafo od górnej pokrywy dzieli jakieś 1-1,5cm. Nic się nie styka, nic nie jest przeciążone, a jednak się małpa nagrzewa.

Słuchając rozumu....

Witam, myślę że to śruba.. Zrób prosty test: zmierz napięcie przed mostkiem ze śrubą i bez niej. Jeśli będzie różnica to masz odpowiedź (co też usłyszysz:-). Zasadniczo materiał śruby nie wiele wnosi, ale proponuję sprawdzić jeszcze czy metalowy dekielek którym od góry dociskasz trafo nie przeciął izolacji na uzwojeniach (powinny tam być krążki gumowe, jeden na dole i jeden na górze). Do dekielka również nie można podłączać żadnych przewodów, np. masa..

Pozdrawiam.

A nieprzyszło do głowy nikomu że ten wzmacniacz sie wzbudza i ciągnie tak duży prąd że zasilacz niewyrabia , szczególnie ten nosowy dzwiek na poprzednich tranzystorach by otym świadczył

Nie miał prawa sięwzbudzać, na oscyloskopie było wszystko, tylko że po wymiania MJL na toshiby nie miałem go jeszcze na oscylusiu...wymieniłem wczoraj ... Poza tym gdyby wzmacniacz siewzbuczał tak, że zasialcz by nie wyrabiał to juzdawno tranzystory latałyby na orbicie ...

I prosze o uważne czytanie !!! Trafo jest ZIMNE... śruba się GRZEJE... Poprostu dzisiaj na chodzie wyjme śruba i sobacze, tak samo na chodzi odłacze mase od pudłą i też zobacze ... myśle że której z powyższych jest przyczyną ... wasze wypowiedzi mnie w tym utwierdziły. Jak nie pomoże to będziemy kombinowali dalej... przecież My kochamy kombinować :P

... trafo od spodu i góry trzymiątakie fajne wałki gumowe które wyjałem z DeskJet`a 610 HPka :) trafo jest jak na amorach ... jakby je na kisielu postawić. A co do odłaczonego jednego z uzwojeń ... czyli jednej połówki napięcia ...przy takim przypadku wzmacniacz się pali. Raczej nic z tych rzeczy bo jak już powiedziałem ...w niczym innym nie grzebałem ...tylko wymianiłem tranzystory mocy ...nawet przewodów inaczej nie zaginałem ... no i moze jeszcze dodam że na MJL też buczało, ale tylko jak się przyłożyło ucho do głośników ... a teraz, na Toshibach słychać to w całym pokoju ... ide się bawić z tym szajbniętym wzmacniaczem :P . Pozdrawiam

o i tak ... generalnie mam wałka ... wyjście śroby i odłaćzenie masy od pudła nie wywołało żadnej reakcji ...ani nie przybyło, ani nie ubyło, ani się nie zmieniło ... dalej mam brum ... wybadałem jednak że zbliżenie palucha do przewodu sygnałowego (ma 3cm ) lub co gorsza do kondensatora wejściowego (SCR 6,8uF/400V) powoduje przyrost głośności tego brumu... ruszanie kondensatorami, kiwanei trafem, dotykanie diod, kondensatorów i wszystkiego innego oprócz toru sygnałowego nie zmiania nic ... sytuacja jest o tyle ciekawa że właśnie na tych MJL nie brumiło, a tutaj brumi, prąd spoczynkowy był taki sam ...wszystko było identyczne ... i mi się pomysły właśnie skończyny :(

>wovo

Pozwolę sobie umieścić fragment dokumentacji Petera Daniela odnosnie montowania trafo do chassis:

[...] When attaching a torrodal transformer to the chassis, care must be taken to not create

a shorted turn. This occurs when a ferrous (metal) object creates a loop through the

center of the transformer. In the following example, eliminating the top metal bracket

and using only the washer supplied with the transformer would eliminate the shorted

turn. [...]

oraz rysunek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>wovo, 28 Lut 2006, 14:19

>zbliżenie palucha do przewodu sygnałowego lub do kondensatora

>wejściowego (SCR 6,8uF/400V) powoduje przyrost głośności brumu...

to może sprawdź stopień wejściowy i sterujący? Jakieś zwarcia, przerwy; czy brum ustaje jak się zewrze wejście do masy?

>wovo

Poniżej bardzo wczesny uklad testowo/odsłuchowy klonu Naima (sama koncówka mocy bardzo podobna do Twojej PA3). Cienkie brązowe przewody na zdjęciu, to połączenie potka. Nie mialem żadnych brumów. Trafo na tym zdjęciu nie jest co prawda przykręcone do dolnego chassis, ale to moim skromnym zdaniem nie powinno mieć znaczenia.

Brumy pochodzą chyba z innego miejsca układu.

przepraszam, link do fotki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NOTE: C3 has the polarity incorrectly shown on the PCB overlay. The positive terminal of C3 should be connected to earth (ground). This is shown correctly on the overlay drawing below. These components will actually still work fine if reversed, but it is better to have them the right way around.

Dobra panowie .... wczoraj nie dawało mi to pać, zerwałem sięz łóżka bo wpadłem na pomysł że może źle wstawiłem tranzystory mocy ...i faktycznie ...wstawiłem je nie do pary .... zmieniłem pary , czyli podmieniłem miejscami PNP z jednego na drugi układ i brumy ustały. Co do trafa to mam takie gumy, a na góre śróby , na zakrętke , tam gdzie może ona dotykać górnej okrywy przykleiłem wycięte z taśmy izolacyjnej kółko żeby nie zetkło się przypadkiem. Co do brumów to on nie ustawały gdy sięzwarło wejście do masy, ale teraz to jużwszystko jedno bo wszystko jest bardzo ok. Z góry dzięki panowie za pomoc ...co prawda przyczyna leżała w czyms innym, ale wiedzy nigdy za wiele :) Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.

Lepiej sprawdzić wszystko 5x i odpalić 3 minuty później.

To tak jak z przechodzeniem przez pasy na jezdni - jedno spojrzenie więcej w prawą, czy lewą stronę niczego nie opóźni, a może nam oszczędzić sporo stresu ;).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.