Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Przyjemny turystyk, unibike robi dobrze wycenione rowery.

Moja pani ma evolution . Trochę gratów jej wymieniłem

Wymień koniecznie kierę, jeśli się przewrócisz to duża szansa, że ta złamie ci oba nadgarstki.

Kierownicę kup lekko giętą karbonową np Ritcheya.

Jesteś duży to szybko padnie ci sztyca podsiodłowa, następną również polecam karbonową, zoom miał w dobrej cenie.

Edytowane przez stench

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Witaj

No to troche rozjasniles sytuacje. Od takich kol to raczej bym sie trzymal z daleka. Nie daja praktycznie nic przy takich dystansach, predkosciach. Fakt ladnie wygladaja dlatego amatorzy czesto je kupuja. Zwroc uwage na czym jezdza zawodnicy. 808 czy podobne kola to ciezkie kloce ktore naprawde pokazuja na co je stac przy predkosciach 40 czy duzo powyzej. Dlatego ich uzytek to praktycznie jazda na czas i w wiekszosci zaklada sie tylko przednie kolo bo na tyl idzie 'disc'. Przy tych dystanasch i tempie o ktorych piszesz chyba najlepszym wyborem beda kola o obreczach 35mm jest to kompromis jesli chodzi o wage, aerodynamike czy kontrole roweru (chocby przy silnym wietrze). Osobiscie kupilbym szytki choc upierdliwe do klejenia ale jesli startuje w zawodach nie musi sie martwic o zlapanie gumy a komfort jazdy jest duzo wiekszy co ma niewatpliwie wplyw na efektywnosc jazdy (np nowe Zipp 202). Dobre toczenie, sztywne ale bez przesady (jak np 808) bardzo lekkie (ponizej 1200g) za co ci twoja zona podziekuje jak przyjdzie dluzszy podjazd. Do tego dwie dobrej klasy szytki (np Continental). Jesli nigdy twoja zona nie kleila szytek to sie nauczy. Taki 'old school'. Jest sporo info np na YouTube

Z ta predkoscia to trafiles , moja zona nie lubi szybkiej jazdy , opony byly wyminiane od razu przy z zakupie na Continental . Mysle ze juz innymi markami kol nie ma sensu zawracac sobie glowy i bedzie Zipp , ktory to czas pokaze na 808 mieli fajna oferte ;)

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Ja nadal nie przypinam. Ale to mojej wsi i wsiach okolicznych a rower kilkunastoletni i z rzadka czyszczony. Jak dotychczas od ponad 4 lat nikt nie próbował go ukraść.

Niemniej o kradzieżach rowerów bardziej atrakcyjnych słyszało się.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Specjalized wprowadził amortyzowaną rurę sterową w szosówkach Roubaix:

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

A moxe taki model BRGM...w teren ,na szose ,do miasta ???Naped optymalny SRAM(pojezdzi) na (40 z) 1 x 11 Gang...na zwklym Scheibenbremse mechanicznym...cenowo tysiak ojro plus...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam Fanow dwu kolek...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajna sprawa w szosówkach. Specialized to znakomita firma. Jeżeli " coś wypuszczają " na rynek, to najpierw jest to testowane. Jeżeli się sprawdzi, to dalej do sklepów...

Dzięki Yodzisław : ) za filmik. Pokażę kumplowi, bo lubi szosówki : )

Ja chyba tym się zainteresuje...

Ukryta Zawartość

Ogólnie fajna nowa nowość : ) Sądzę że to klasa XTR / XT, tak mi się wydaję. .Ale jak patrzę na filmiku, to raczej tak będzie...chyba.

A jak wam się podoba...

: )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Myszator

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

Jak to sie mowi Spec to Spec i nie ma co pieprzyc...mialem przyjemnosc kilka lat pracowac ,skladac sprzedawc Speca z pulapu cenowego 1000-20.000 zl,,cala moja dzielnica w ktorej mialem sklep jezdzi na Specach...jedyna taka marka ktora zostaje w sercu...nic dodac nic ujac...Jak to sie fajnie wymawia Speszialaajzedt...

Fajna sprawa w szosówkach. Specialized to znakomita firma. Jeżeli " coś wypuszczają " na rynek, to najpierw jest to testowane. Jeżeli się sprawdzi, to dalej do sklepów...

10 klocków ta przyjemność :)

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Specjalized wprowadził amortyzowaną rurę sterową w szosówkach Roubaix:

Ukryta Zawartość

Takich pomyslow bylo wiele - wg mnie chybiony. Wszystko nazywaja 'Roubaix' ale zaden z Pros tego nie wezmie na ten wyscig.

Ukryta Zawartość

Ogólnie fajna nowa nowość : ) Sądzę że to klasa XTR / XT, tak mi się wydaję. .Ale jak patrzę na filmiku, to raczej tak będzie...chyba.

A jak wam się podoba...

Dura Ace czy XTR bedzie wylacznie elektroniczna tylko kwestia czasu. Wg mnie R9100 moze byc ostatnia mechaniczna wersja (przynajmniej jesli chodfzi o szosa). Kto raz sprobowal Di2 nie wroci nigdy do mechanicznej.

Jesli chodzi o Specialized to jest to solidna firma ale tak naprawde dobry sprzet to u nich tylko gorna polka (ale tak jest u wszystkich 'wielkich' obecnie). Nawet Colnago to juz nie to samo co kiedys.

10 klocków ta przyjemność :)

Dziesiec klockow to teraz trzeba za sama 'grupe' dac (fakt ze ta dobra).

wolalbym ze stali :)

Ze stali to tylko dla 'hobbystow' robia. Sam mam jeden z rowerow ze stali a raczej ze stopu 'Genius' (rama ma 20 lat) przetrwa na pewno nastepne 20-scia albo wiecej. Ale dzisiaj to duze ryzyko bo zostalo naprawde bardzo niewielu producentow ktorzy robia porzadne stalowe ramy i to kosztuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jackk

Takich pomyslow bylo wiele - wg mnie chybiony. Wszystko nazywaja 'Roubaix' ale zaden z Pros tego nie wezmie na ten wyscig.

Wątpię żebyś miał rację. Kiedyś były takie pomysły, ale gorzej przemyślane i wykonane, które dodatkowo zostały "wygaszone" przez sektor rowerów mtb. Nie bierzesz też pod uwagę że nastąpił powrót popularności szosówek wszelakiej maści, również przełajowych/gravelowych gdzie drobna amortyzacja jest jak najbardziej na miejscu i będzie się rozwijać.

Nowe rozwiązanie sprzed roku, gorsze moim zdaniem od Speca bo ugina się, a nie pracuje w pionie:

Jakie nowe rozwiazanie amortyzowane mostki byly 20 lat temu :)

Ze stali to tylko dla 'hobbystow' robia. Sam mam jeden z rowerow ze stali a raczej ze stopu 'Genius' (rama ma 20 lat) przetrwa na pewno nastepne 20-scia albo wiecej. Ale dzisiaj to duze ryzyko bo zostalo naprawde bardzo niewielu producentow ktorzy robia porzadne stalowe ramy i to kosztuje.

o jakich profesjonalistach piszesz ? z turu ? rama stalowa to najmniejsze ryzyko, no moze poza tytanem, ale ten jeszcze drozszy, majac do wyboru alu, mozna kupic noweczesna stalowke, i miec przy tym lzejszy rower :)

Jak checie to zapraszam do siebie od Listopada..cos tam z roznych marek wiodacych brendow do sprzedania na zamowienie bede mial...bardziej wiodacym producentem na ktorego postawilem w przeciagu ostatnich kliku lat mam Orbea i Galaxy Bike z Czechia Republic...chyba ze chcecie cos na zamowienie...z Orbea to -mam takiego fajnego znajomego ktory jezdzi takim modelem za ponad tysiac euro-i zjezdzil nim sporo Alpy(oczywiscie co jakis czas wymieniam mu podzespoly i serwisuje rower),Polskie gory...nawet ma swojego bloga gdzie wrzuca rozne filmy i zdjecia...jestem dumny ze po Specu trafilem na taka druga marke ktora daje dozywotnia gwarancje na ramy...i ktora dziala...bo napisze tak za DLUGO przy tym pracuje zeby mnie cos teraz zastrzelilo...taka sytuacja z dzisiaj(kurka nie porobilem zdjec)-patrze rower na handel-patrze dalej-jakis full-ale jaki -model z poczatku tak na hybil trafil tamtej dekady(2002-2003)-osprzetowa-kaseta XTR,przod XTR,tyl XTR,kaseta XTR ,korby stary LX 44 Z na kwadracie piasty XT Japan,przedni widelec dwupolka,tylny damper sprezyna(mozna zalozyc amortyzator powietrze)siodlo S M ,equipment-Kore/Kore...preise w DE cwajunderfynfcisz...nawet kupic jako ciekawostke...do kolekcji...po wymianie wszstkich salzugow,bodencugow ...zrobieniu dobrej roboty we wszystkim co mechaniczne to ta maszyna pojezdzi nexe dwadziescia lat...w najblizszym czasie zrobie fotki...do zobaczenai na stronie...Pozdrawiam...(juz nie dlugo mam taki nowy temat na stronie-"janusze mechanicyifachowcy-so mysla ze skaldaja rowery a pojecia nie majo tym")(zobaczycie jak znane marki ,brandy radza sobie z montowaniem rowerow)(a to juz chodzi za mna od ponad dziesieciu lat zebym podzielil sie ze swiatem,tym co wypatrze...)Pozdrawiam Sylvester -Mechanik rowerowy z pasji -since 80's(dlatego kazdy rower jest na nowo rozbierany przeze mnie i montowany...)acha co do stalowych ram-to mamy niejakiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co robi fajne rzeczy ze stali...

Ukryta Zawartość

Ten amortyzatur we fajce nie poprawi zbytnio trakcji koła na dziurach. I obawiam się że ze względu na duże momenty gnące w tym miejscu musi być to bardzo solidnie zrobione, a co za tym idzie musi ważyć swoje. Żeby się nie okazało że lekki amortyzator jest 200g cięższy :)

Skoro można jeździć na stalowych rowerach które są ciężkie to dlaczego nie na gravelówkch z resorem? Logika co poniektórych jest ciężka do przejrzenia.

Na forumrowerowym można sobie poczytać elaboraty malkontentów na temat 29' sprzed kilku lat. I co? Sprawdziło się. Nawet ja się przekonałem i teraz kupiłbym 29' a nie 27,5'

Jezdzic mozna tylko po co? Powtarzam na stalowych nikt nie jezdzi poza pasjonatami co lubia 'starocie typu klasyka' no chyba ze ktos traktuje rower jako srodek lokomocji to moze jezdzic nawet na skladaku. Dobre alu wyparlo stal lata temu a potem karbon alu tez lata temu. Krotki okres z ramami tytanowymi ktore sie kompletnie nie przyjely z roznych przyczyn (nie tylko cenowych). Obecnie ramy z tytanu to rynek calkowicie niszowy.

A propos jezdzenia po kocich lbach - najwiekszym wynalazkiem ostatnich lat jest obecnie coraz powszechniejsze uzywanie opon 25 (700) ktore bardzo amortyzuja drgania orza pozwalaja na uzycie mniejszych cisnien. Poza tym producenci tacy jak np Trek wprowadzil do najlepszych ram 'aktywne' systemy w szosowkach ktore mozna nawet regulowac w pewnych granicach bez strat do przenoszenia mocy (np nowy Domane).

Edytowane przez jackk

Panie kolego z gory co Pan wiesz o zabijaniu...o pardou o dobrym Dura potocznie zwanym alu/alu...wiesz pan co teraz produkuja alu ze struktura wiecej luftu jak to tlumacze moim niemieckim kolegom po fachu...przyklad...stara korba dwudziestoletnia klasy LX lub jakis Exage po rozkrojeniu ma le[sza strukture materialu i inny dzwiek bardziej wyrazisty niz dzisiejszy material zwany Alu...przyklad drugi tysiace rowerow ktore przewijaja mi sie tu przez moje spracowane rece ,czasem mam ochote wyrzucic szmajswek...takiego syfu dawno nie widzialem...a te wszystkie city w ktorych ramy ,trojkaty tylnego widelca sa pospawane(roznych producentow)roznie i niechlujnie,brak pasowania itd...tak ze nawet slepy by to zauwazyl...ze nakretki piast po prostu miazdza haki tylnych ram ,ze problem jest barzdiej zlozony ,czyli kazdy z producentow robi ladne,bardzo ladne ,ale jakosci w tym brak...i trzeba poprawiac wszystko...i to nie jest tylko jakies takie tam marginale,,,Jako mechanik rowerowy napisze tak...alu...teraz produkowane jest poprostu gorsze...dzisiaj znowu ten sam producent,znana marka ,nastepny rower na serwisie,znowu suport,znowu dlaczego szlag trafil...i tu do akcji wkracza taki czlowiek ,osoba,pasjonat z wyboru jak ja ,ktory dotknie ,powacha,poslucha i juz wie...ale to juz temat na nastepny album na mojej stronie...wkrotce

PS...skonczona szkola zawodowa przeze mnie w latach 80'ch o profilu obrobka skrawaniem,profilu mechanicznym a takze obrobka cieplna metali...i wieloletnia praca i praktyka w roznych dziedzinach, a wiodacym jako slusarz mechanik rowerowy powoduje to ze nie jakby to delikatnie napisac?No nie podskoczysz mi jeden z drugim(to akurat nie do Was moi drodzy czytelnicy A S)...i napisze jeszcze cos...za pare lat jak juz sie nasyci rynek rowerowy rowerow elektrycznych w Europie(dobrze ze w Polsce to dopiero raczkuje)(Dzieki Bogu) to nastapi powrot do normalnych jednosladow...chyba ze wymysla jeszcze cos innego...https://www.facebook.com/sylwekrowerowy/

Jezdzic mozna tylko po co?

Po co w ogóle jeździć? Może motor lepiej kupić?

• Moderatorzy

W szosach, grawelach i przełąjówkach gdzie są opony wysokociśnienieowe stosowanie amotryzatorów do tej pory było mocno bezcelowe.

Amortyzatory z elementem tłumiącym są po prostu zbyt wolne do tłumienia nierówności, z którymi spotykają się te rowery ( mała amplituda, duża częstotliwość a do tego jednak spory przyrost masy). Najskuteczniejszym i rozsądnym sposobem tłumienia takich drgań jest carbon: widelec, kierownica, sztyca siodła i siodło.

Nowe pomysły Treka i Canondeila to dopiero nowinki i to bardzo kosztowne.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

W szosach, grawelach i przełąjówkach gdzie są opony wysokociśnienieowe stosowanie amotryzatorów do tej pory było mocno bezcelowe.

Amortyzatory z elementem tłumiącym są po prostu zbyt wolne do tłumienia nierówności, z którymi spotykają się te rowery ( mała amplituda, duża częstotliwość a do tego jednak spory przyrost masy). Najskuteczniejszym i rozsądnym sposobem tłumienia takich drgań jest carbon: widelec, kierownica, sztyca siodła i siodło.

Nowe pomysły Treka i Canondeila to dopiero nowinki i to bardzo kosztowne.

Zbyt duże tłumienie, albo tarcie wewnętrzne, które też jest tłumieniem, spowalnia widelec dla malutkich szybkich nierówności. Albo prymitywna konstrukcja tłumika. Tak to nie ma przeszkód żeby to działało dobrze, poza ciężarem, którego zawodowi ścigacze nie chcą.

Stench

Bardzo sluszne uwagi. Nie tylko kosztowne ale ich trwalosc stoi pod znakiem zapytania. Dodam jeszcze np geomatria ramy wplywa na comfort jazdy. Malo kto robi obecnie rowery z bardziej 'lagodnymi' katami rury podsiodlowej (73). Kazdy teraz chce miec sztywna rame co dla wiekszosci ludzi jest nonsense bo trzeba jeszcze miec moc w nogach aby taka rame wykorzystac. Do tego dochodzi tez odpowiednia pozycja na rowerze ktora wiekszosc ludzi ma wadliwa. O innych detalach jak np uginanie lokci nawet nie wspomne. Temat rzeka.

Jako mechanik rowerowy napisze tak...

O mechanik, fajnie : )

Sylwek : ) fajny ?...

Ostatnio maraton zaliczyłem 30 kilometrów. Bardzo fajny rower ( lubię takie rowery )... szczególnie czarne.

Na żywca rower wygląda zajeb..... Ludzie o tak robią... Wow ( O_O )

Teraz składam nowy rowerek, tylko nie wiem w jakie koła jeszcze pójdę, i napęd. Amortyzator, i ramę już mam...

Rock Shox Pike ( 2017 )

Dartmoor Primal 27.5+ ( 2017 ) ( Troszku inna rama będzie )...malowanie. Może w tym miesiącu odbiorę.

Rama, i amor na nowy rozmiar...Boost ( 148 x 12 / 110 x 15 )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czemu do maratonów używasz platform zamiast bloków ?

Bo nie lubię tych zatrzaskowców. Od zawsze nie lubiłem

Takie używam platformy...

Ukryta Zawartość

Jedne z najlepszych platform na Świecie...

W lecie zakładam podkładeczki, pod kolce : )

Na zimę zdejmuję, i mam takie kolce jak na zdjęciu. Takie wysokie

Wcześniej używałem platform Shimano Saint.

Ja często skacze rowerem, z krawężnika ( miasto ) w lesie ( hopki ) , i zatrzaskowce nie nadają się do takiego sportu, jak dla mnie.

Muszę mieć pełny komfort. A kolce trzymają, jak kot pazurami : ) Albo jak królik marchewki : )

Po drugie te platformy są tak zaprojektowane że czujesz dosłownie rower. Lepszych platform nie kupię. Bo już rozmawiałem z kozakami w zjazdach.

Są super cienkie i autonomiczne. Jak ktoś lubi platformy, to jak spróbuje jak się w takich gania, to już nie odda.

Jedyny minus... cholernie drogie jak na platformy.

No ale to Specialized : ) Oni wiedzą jak projektować części... te z najwyższej półki dla maniaków rowerowych.

Dartmoor Bikes...

Maniaki rowerowe : ) Widać, i czuć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Myszator

W spd sie duuuzo lepiej skacze :) jak ktos pisze ze spd sa gorsze, to juz jego ewidetne ograniczenia :)

Jaasne, dużo lepiej się skacze, co jeszcze. Może nie ograniczenia, ale doświadczenia właśnie. Nie każdy lubi jeździć z przypiętymi nogami, daj ludziom trochę swobody, wystarczą twarde podeszwy i równie dobrze w maratonie można jechać. 10 lat jeździłem w SPD a teraz mam po prostu wyje****!

Edytowane przez Piotr_1

W spd sie duuuzo lepiej skacze :) jak ktos pisze ze spd sa gorsze, to juz jego ewidetne ograniczenia :)

No co ja zrobię. Jestem inny : ) Jak to mówią ludziki rowerowe : ), są dwie szkoły. Ja wolę platformy.

Na maratonie jakoś nie zostawałem w tyle. Ba, nawet wyprzedzałem co niektórych pod górę, i na płaskiej drodze.

A w czasie maratonu miałem dużo zjazdów, to zastawali z tyłu. Większość jechała na Hardtailach XC

A wiadomo że Dartmoor Primal lubi techniczne ścieżki między drzewami... zjada te rowery XC.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.