Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tu nie mam doświadczenia. Ale na szosówce miałem krótki wózek, gdzie nominalnie według instrukcji obsługiwał max 28 rzędów, jak zmieniałem kasetę na 30 to bez problemów działało.

Z resztą po co masz ryzykować, kup na długim wózku i po sprawie.

2 godziny temu, Allmr napisał:

Tu nie mam doświadczenia. Ale na szosówce miałem krótki wózek, gdzie nominalnie według instrukcji obsługiwał max 28 rzędów, jak zmieniałem kasetę na 30 to bez problemów działało.

Z resztą po co masz ryzykować, kup na długim wózku i po sprawie.

No ale mniejszy niby sprawniej chodzi i mniejsze ryzyko uszkodzeń na korzeniach, z drugiej strony większy ma większy zakres po ukosach. Nie wiem jak sprawdzić jaki mam u siebie  teraz w rowerze bo już większość napsiów się tam powycierało 🙂 Ale długi będzie chyba  najodpowiedniejszy

Różnica zębów z tyłu to 25T (36-11). Różnica z przodu to 14T (36-22). Razem daje 39T - taką pojemność powinna mieć tylna zmieniarka. RD-M786 SGS na pewno to obsłuży. 786 GS ma pojemność 35T - a Ty masz 14T z przodu więc znacznie więcej łańcucha do wybrania.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

13 minut temu, ahaja napisał:

Różnica zębów z tyłu to 25T (36-11). Różnica z przodu to 14T (36-22). Razem daje 39T - taką pojemność powinna mieć tylna zmieniarka. RD-M786 SGS na pewno to obsłuży. 786 GS ma pojemność 35T - a Ty masz 14T z przodu więc znacznie więcej łańcucha do wybrania.

zostaję przy sramie, bo jednak ceny manetek zbyt wysokie. Sram Gx ma pojemdność 45T 

Od dluzszego czasu z zazdroscia przygladalem sie obnizanej sztycy w rowerku szefowej i pomyslalem sobie ze tez chce taka. Pogrzebalem w sieci i znalazem cos ciekawego. Poniewaz nie chcialo mi sie rozbierac roweru i przeciagac sterowania w srodku ramy, wybralem taka z hebelkiem pod siedzeniem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziala super.

Tak wygladala ta stara

IMG_6008.thumb.jpg.5b573c9c79a405504a173388a21d46e9.jpg

A tak tan nowa

IMG_6012.thumb.jpg.89aeecfb005c35f492c058d05d6f89dd.jpg

Ciagniesz za chebelek i siodelko zjezdza o 12 cm

IMG_6011.thumb.jpg.1d9184f48514d4ef24f72846aea6840d.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aaaa zapomnialem, „raczki“ tez wymienilem, na Ergony. Wygodne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie nowe kola:

Ukryta Zawartość

Moje 'na codzien' Shimano Dura Ace C24 po prawie 40kkm zaczynaja szwankowac (tylko przod - piasta na szczescie Shimano jeszcze produkuje czesci wiec warto naprawic, co ciekawe tyl jest Ok chociaz nigdy nie byl serwisowany).

Te nowe kola Speca naprawde b. wysokiej jakosci (data prod. koniec 2019) tak ze jestem pod wrazeniem. Teraz czekam na opony

Ukryta Zawartość

na razie bede jezdzil dędkowo (tyl latex a przod Supersonic). No i najwazniejsze ze kupilem z 50%  rabatem co sie chyba w obecnych czasach nie zdarza!

1.jpg

2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jackk
1 minutę temu, burz napisał:

Jak reszta napędu jest od Shimano - bierz XT.

1 minutę temu, burz napisał:

Jak reszta napędu jest od Shimano - bierz XT.

Manetkę mam ze srama więc xt odpada. Wziąłem gx 2x10 takiego jakiego miałem tylko unowocześnionego trochę 🙂 Wreszcie poczuję jak się jeździ z prosta przerzutką 🙂 

• Redaktorzy

Dzisiaj prawie koncertowo. Amfiteatr. Miałem w planie 50km, ale nie wyjdzie.

Jakby tu zaglądał Iro III, to wklejam łydę. Początek trasy (but wpięty w pedał) i po 20km. 😄 😉

Ukryta Zawartość

IMG_20230528_185537362~3.jpg

IMG_20230528_200242630~2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

W dniu 27.05.2023 o 18:52, jackk napisał:

U mnie nowe kola:

Ukryta Zawartość

Moje 'na codzien' Shimano Dura Ace C24 po prawie 40kkm zaczynaja szwankowac (tylko przod - piasta na szczescie Shimano jeszcze produkuje czesci wiec warto naprawic, co ciekawe tyl jest Ok chociaz nigdy nie byl serwisowany).

Te nowe kola Speca naprawde b. wysokiej jakosci (data prod. koniec 2019) tak ze jestem pod wrazeniem. Teraz czekam na opony

Ukryta Zawartość

na razie bede jezdzil dędkowo (tyl latex a przod Supersonic). No i najwazniejsze ze kupilem z 50%  rabatem co sie chyba w obecnych czasach nie zdarza!

1.jpg

2.jpg

Piękne kółeczka. Szerokości i gładkości ....😀

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 hours ago, Tyrion.L said:

Dzieki napisze jak się sprawują jak te opony dojdą. Gładkość będzie bo piasty DT a łożyska CeramicSpeed. Tak z 10 lat chyba wytrzymają czyli więcej niż ja 😀

10 godzin temu, Tyrion.L napisał:

Czy ja dobrze czytam pod linkiem?

Price

$2,400

za kółko? Czyli jak doliczyć ODPOWIEDNIE dętki i p=opony to 20000 PLN za dwa?

Edytowane przez Less

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• Redaktorzy
Godzinę temu, Less napisał:

Czy ja dobrze czytam pod linkiem?

Pewnie tak.

Koledzy m.in. @GB i @jackk to nasi rowerowi Hi-ENDowcy! Ktoś tu musi wysoko zawieszać poprzeczkę! 😉

1 godzinę temu, Allmr napisał:

Z jakości DT to została już tylko legenda, niestety.

Nigdy niczego nie miałem z tej firmy. Ale wiem, że dzisiaj każdy producent żeby utrzymać się na rynku i nie dać zjeść konkurencji, MUSI ciąć koszty i utrzymywać teamy zajmujące się Cost Ratio. Zatem Shimano zrozumiało to lata temu, a inni producenci też muszą kombinować żeby zarobić.

To są już bardzo wysokie kwoty, jednak trzeba być już zaprawionym kolarzem, żeby wykorzystać takie części. Niemniej jednak olbrzymią przyjemność sprawia jazda na dobrej ramie, ze średniej klasy osprzętem i bardzo dobrych oponach (tu bym nic nie oszczędzał). Dla amatora niewkręconego w bicie rekordów, jeżdżącego dla przyjemności, rozsądne koła aluminiowe wystarczą, nie trzeba iść w karbon. Podobnie osprzęt: szosowa 105 ma już wszystko co trzeba, pracuje świetnie, jest tylko trochę cięższa. Ja po latach biegania przeprosiłem się z rowerami, w ciągu ostatnich dwóch lat pożonglowałem trochę posiadanymi/sprzedawanymi sprzętami różnych typów, a w końcu wiedziałem czego chcę i to znalazłem i zakupiłem.

Dlatego bardzo polecam przemyślenie zakupu nowej/lekko używanej jednostki niż reanimowanie kilkunastoletnich sprzętów. Wiem, co mówię, sam jeszcze dwa lata temu twierdziłem, że mój Marin z 2000 roku jest fajny, tylko trzeba trochę części powymieniać 😉

"Tynk pożera dźwięk" 747

1 godzinę temu, kangie napisał:

MUSI ciąć koszty i utrzymywać teamy zajmujące się Cost Ratio

Zależy jaki producent. Masowy - zgoda.

Niszowy, produkujący dla klientów bezkompromisowych, mających pełne portfele - kosztów nie musi ciąć. 

Z jakości DT to została już tylko legenda, niestety.
Masz złe doświadczenia z współczesnymi produktami? Słyszałem o jakiś jednostkowych wpadkach, ale wymiana na gwarancji pomagała.

Piasty 240 niestety potrafią się posypać. Wyrób przez lata uważany za niezajeżdżalny.
Ze starszymi nie ma problemu, mam i 240 i 350 na karbonowych obręczach DT i nic się nie dzieje. Rzeczywiście z gwarancją nie ma problemu, Ale całe lata to był kultowy, niezniszczalny wyrób. Po wygaśnięciu patentów konkurencja szybko doszlusowała i nie żądają tak wysokich cen. Mam też koła ztr na novatecach, praktycznie niezniszczalne.

Novatec wśród piast to jedne z lepszych jeśli dize o cena/jakość choć u mnie to jakoś 2 lata wytrzymują ale ja jeżdzę agresywnie, walę po krawężnikach itd. 

Swego czasu miałem od nwoości koła bontrager i po prawie każdej jeździe powyżej 100 km przyjezdząłem z pękniętą szprychą i wkońcu znajomy z serwisu zbudował mi koła na jakieś tam piaście novateca a obręcz miała być z dts swiss a wkoncu padło na jakąś francuską firmę i do tej pory  koło nie było ani centrowane ani nic. Piasta padła po 2 latach ale reszta sztos. I to do ceny 500 zł za koło 🙂

• Redaktorzy
24 minuty temu, Allmr napisał:

Mam też koła ztr na novatecach, praktycznie niezniszczalne.

Mam Shimano STX-RC Parallax. Zjeżdzony kawał południowo-zachodniej część Polski i kawałek Europy. Wymieniłem tylko konus. Można jeździć dalej.

9 minut temu, Szkice napisał:

[...]ale ja jeżdzę agresywnie, walę po krawężnikach itd.

Ja tam wskakuję i zeskakuję z krawężników. Nigdy w nie nie walę. 😉

7 minut temu, kangie napisał:

Mam Shimano STX-RC Parralax. Zjeżdzony kawał południowo-zachodniej część Polski i kawałek Europy. Wymieniłem tylko konus. Można jeździć dalej.

Te czasy świetności Shimano już nigdy nie wrócą.

Edytowane przez kangie
Literówka

Panowie eksperci od serwisu rowerowego - czy kółeczka do tylnej przerzutki (Deore LX) współpracującej z kasetą 9-rzędową z 10-ma ząbkami zamiast z dedykowanych do takiej kasety kółeczek 11-ząbkowych - będą pasowały i współpraca będzie bez zarzutu?

Panowie spokojnie napisałem ze kupiłem za 50% ceny. Czyli na plus ale pamiętajcie ze jeszcze kasetę trzeba dać na szczęście mam nowa Dura Ace 11-28 wiec na razie wystarczy i to na długo. Ceny to względna sprawa wszystko obecnie drożeje na potęgę. Z ta jakością to przesadzacie. Shimano czy DT Swiss i inne firmly tez produkują świetnej jakości produkty jak weźmiemy te z najwyższej polki jak np Dura Ace czy XTR. Do tych kołek Roval nawet dołączone są dane z naciagów szprych bo faktycznie to jest ‘Hand made’ jak napisali.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.