Skocz do zawartości
IGNORED

Foreigner , Camel , Journej co jeszcze ?

Andrew126

Rekomendowane odpowiedzi

Boston, Kansas, Styx, Toto, Eloy, Sammy Hagar (z własnym zespołem)to zespoły z lat 70, ale w latach 80 grały w podobnym stylu, choć ich płyty z lat 70 są ciekawsze (dla mnie).

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Archive to już początek lat 90-tych, choć muzyka niewątpliwie nawiązuje w stylu. Sam ostatnio odkurzam dawne fascynacje i nie mogę się oderwać od płyty "Mania Dimension" Legendary Pink of Dots. Do listy dopiszę jeszcze The Moody Blues, The Mission czy wreszcie best of the best - BAUHAUS. Słynne "Who Killed Mr Moonlight" do dziś wprowadza mnie w dziki trans ...

... no proszę;) Mój piep...ny sentymentalizm wziął górę nad precyzją odpowiedzi. Zespoły, które wymieniłem prezentują dźwięki nieco ostrzejsze od Foreigner, niemniej szlachetne jak muzyka Camel. W klimacie Foreigner szukaj na przykład - Chicago. To taka "jazda obowiązkowa". Zaczęli w 1969 roku płytą "Chicago Transit Authority" i tak grają do dziś - serio! Ostatnia koncertowa płyta wyszła w 2005 roku.

Prospero, 9 Mar 2006, 01:52

Zaczęli w 1969 roku

>płytą "Chicago Transit Authority" i tak grają do dziś - serio! Ostatnia koncertowa płyta wyszła w

>2005 roku.

Sorry.Nieprawda. CTA była rewelacyjnym debiutem,potem było coraz bardziej w kierunku rurowego - popu. Niedawno kupiłem II - poza 25 or 6 to 4 ,który nawiązuje do Transit Authority, nic tam nie ma.

Autor wątku nawiązuje chyba do rockowo-popowych, melodyjnie grających elektrycznych kapel i Chicago raczej się tu nie mieści. Za to Starship,sądzę,jak najbardziej.

Ani słowa protestu. Zamiast - "...i tak graja do dziś" winno być - "... i graja do dziś". Moim wpisem zaznaczyłem jedynie ich obecność, dośc mocną w latach 80-tych, nie rozstrzygając, który okres twórczości najbardziej wart jest uwagi. Co do jednego pełna zgoda - Chicago na jednej półce z Camel to mezalians, ale już z Foreigner nie koniecznie. Tak przy okazji ( ... znów sentymenty :) przypomniał mi się zaskakująco świetny koncert Camel w ... Starej Lubovni na Słowacji. To było przed polska trasą promującą "Harbour of Tears", dosłownie na dzień przed koncertem w Krakowie. Niezbyt liczna publicznośc, nie najgorsza akustyka i blisko godzinna rozmowa z Andrew Latimerem i Colinem Bassem po koncercie. Takich wieczorów sie nie zapomina. A jesli już precyzyjnie i zdecydowanie rockowo to np. Styx, Roxy Music, Wishbone Aash ... no było tego trochę.

Akurat lata '80 w twórczości Camelu to nienajlepszy okres. Po dobrej, lecz nieco rozbieganej stylistycznie "Nude" nastąpiło spore obniżenie lotów. "Single Factor" był nudnawy, a najbardziej znana płyta Camelu "Stationary Traveller" była sporym krokiem w stronę komercji (choć i na tej płycie są perełki), a później siedmioletnie milczenie. W następnej dekadzie było już dużo lepiej, płyty "Dust and dreams" i "Harbour of tears" należą do najlepszych w karierze zespołu. Polecam też znakomite płyty z lat '70, a szczególnie "The Snow Goose", "Moonmadness", "Mirage" i nieco jazzrockową "Rain dances".

zildjian napisał : Autor wątku nawiązuje chyba do rockowo-popowych, melodyjnie grających elektrycznych kapel i Chicago raczej się tu nie mieści. Za to Starship,sądzę,jak najbardziej.

Dokładnie o taki rodzaj muzyki mam na myśli.

Andrew126

Przerabiałem to kiedyś ; ) - dlatego polecam szczególnie (pod ten klimat oczywiście!) Rush - Roll The Bones i Moving Pictures gwarantuję, że nie wrócisz do Foreignera (kiedy wyszła ich 4 równie fajne było "Time" - ELO), Archiv to rzeczywiście '90 lata ale po preferencjach założyciela wątku myślę, że się spodoba - z Camel'a szczególnie polecam "Harbour of Tears" o biednych emigrantach z Irlandii... : ), i koncertowy "Coming of Age"

pozdrawiam

Może jeszcze Angel - 2 pierwsze płyty, Blue Oyster Cult np. "Imaginos", "Revolutions by night" (lata 80)

• 7 miesięcy później...

Witam

Przesłuchałem zdecydowaną większość Waszych propozycji i najbardziej przypadł mi do gustu RUSH , szczególnie "Roll the bones". Może macie jeszcze jakieś ciekawe propozycje w podobnym klimacie?

pozdrawiam

Jesli nie było wczesniej - to SAGA zespół tyż z Kanady

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

> Andrew126

ja polecam... Pandorę:

Ukryta Zawartość

wpisz Foreigner, Journey, Camel, Rush... i sam sprawdź, co Ci podpowie, a odsłuchać będziesz mógł na bieżąco :)

(więcej znajdziesz w wątku)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli mowa o RUSH to należałoby posłuchac jak ci ludzie naprawde potrafią grać czyli 2112, Hemisphery czy Carees of steel. Moving pictures itp. to wiele fajnych nagrań jednak już z naleciałością komercji. Foreigner, szczególnie 4, to super muza. Pisanie, że się nie będzie chciało do tego wrócić to herezja :) W tym kręgu porusza sie również ASIA i RAINBOW. Brian Adams - polecam płyte unplugged - kilka kawałków nieźle zagranych.

- Brian Adams ? Trochę nagiąłeś to już trochę inne kręgi - jak dla mnie nagrał tylko dwie dobre płyty i jest to raczej pop.

- ASIA - pomysł na muzykę nie zły, ale absolutnie nie wypalił (jeśli chodzi o pokładane nadzieje) - tu trzeba podejść bardzo

wybiórczo.

- RUSH - właściwie z sentymentu nie potrafię sie przyczepić - może jednak do ostatnich 1-2 płyt.

- Polecił bym wspomniany wcześniej STYX - trochę zapomniana kapela będąca kiedyś na rockowym panteonie.

Jak Pendragon, to może jeszcze IQ. Jak The Moody Blues to Barclay James Harvest. A propos Pendragona, to koncertował we wtorek 31-ego października w Teatrze im. Wyspiańskiego w Katowicach.

pozdrawiam

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.