Skocz do zawartości
IGNORED

Fotel odsłuchowy

dong

Rekomendowane odpowiedzi

Aż trudno w to uwierzyć, ale tak istotny element zestawu audiofilskiego, jak fotel odsłuchowy, prawdopodobnie jeszcze nie doczekał się dedykowanego wątku :) . (W każdym razie ja takowego nie znalazłem).

Zainspirowany ciekawą dyskusją na ten temat w wątku Elberotha

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

postanowiłem stworzyć okazję do nadrobienia zaległości.

Na czym siedzicie słuchając muzyki? Jakie "komponenty" uważacie za godne rekomendacji - nadające się do długotrwałego odsłuchu i nie ograniczające w żaden sposób odbioru muzyki?

(Zdjęcia i konkretne modele mile widziane).

PS. Wybór zakładki jest świadomy - myślę, że wbrew pozorom temat pasuje właśnie tutaj.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/25149-fotel-ods%C5%82uchowy/
  • Redaktorzy

ciekawą ofertę znajdziesz poniżej:

-

Ukryta Zawartość

-

Ukryta Zawartość

-

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Ciekawy wątek :-)

ja używam fotela i kanapy krella tfu... klera, seria D070.

Odchylane oparcia do pozycji prawie lezacej z dodaktowo regulowanym zagłówkiem pozwalają na relaks wielogodzinnych odłsuchów :-)

Polecam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

we wspomnianym przeze mnie na wstępie wątku dyskusja rozwinęła się wokół foteli z giętą ramą, tego typu:

Ukryta Zawartość

Na razie rozglądam się głównie właśnie za takimi meblami - i okazuje się, że większość z nich nie jest dostatecznie wygodna (przynajmniej dla mnie - mam kłopoty z kręgosłupem) - te z IKEI również.

Nie wiem, czy rzecz polega na różnicach w profilu stelaża, w konstrukcji oparcia, czy ki diabeł - w każdym razie tylko raz trafiłem na taki, w którym czułem, że mógłbym siedzieć godzinami (pomimo, że na oko wszystkie wyglądają mniej więcej tak samo). Niestety był to jedyny prototypowy egzemplarz w małym zakładzie meblarskim, a właściciel w żaden sposób nie chciał się dać namówić na zrobienie dwóch podobnych na zamówienie, a na razie nie planuje włączenia modelu do stałej produkcji. (Pewnie byłaby to kwestia ceny lub wielkości zamówienia, ale bez przesady - liczę, że jednak znajdę coś podobnego gdzie indziej, w cenie niekoniecznie hi-endowej).

Ukryta Zawartość

Ja rowniez siedze na takim typu Poang + podnozek i raczej nie uwazam go za wielce komfortowy, raczej srednio wygodny, mozna napewno lepiej np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;-)

Ukryta Zawartość

Osobiscie, czesto wole sie polozyc. Co do foteli, te amerykanskie czesto okreslane generalnie jako Lazy Boy, pomimo swojej aparycji i koszmarnego wygladu, sa szalenie wygodne. Wyglad jednak tylko dla odwaznych, lub ceniacych sobie sam komfort ponad wszystko. Co do lezenia natomiast, amerykanie maja niepodwazalnie najlepszy system box'u i materaca. Niepopularne i malo znane w Europie, ale coz za wygoda!

wprawdzie osobiście wolę inne wzornictwo, ale te fotele są bardzo wygodne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ł.A. Woman

Polecam cos takiego (w innym kolorze :-)

Niestety cena jak za dobry klocek hi-fi :-(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja jestem pod wrazeniem foteli dentystycznych. Regulacja wysokosci i oparcia, jest podnozek, czasem sa obrotowe i zawsze wykonane solidnie. Mowie calkiem powaznie by ktos nie myslal, ze zartuje.

Fotele jakie mozna spotkac u dobrego fryzjera tez sa ciekawe. Regulacja we wszelkich plaszczyznach i podnozek takze.

Nie wiem ile kosztuje dobry fotel dentystyczny ale na pewno sporo.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

>Czułbym sie lekko skrępowany słuchając muzyki na fotelu dentystycznym :-)

A propors, znam gabinet dentystyczny, w ktorym podczas zabiegu odtwarzana jest spokojna muzyka klasyczna, dziala rozluźniająco (może nie dosłownie)

Fotel, ktory pokazalem ma regulacje kazdego czlonu, siedzisko, oparcie, zaglowek, mozna ustawiac wypelnienie na odcinku ledzwiowym, blokowac mechanizmy i ustawic tak, zeby zawsze podazaly za plecami. To taki wstep do hi-endu w fotelach...

hehe

qb_1 zapomniał jeszcze dodać, że tego rodzaju fotele (produkcja skandynawska) mają dziesiątki kolorów tapicerek. Można dobrać do kazdego zestawu audiofilskiego ;-)

Tylko czy skóra, to dobry "materiał" w pokoju odsłuchowym? Hmm

Jednocześnie można sobie sprawić taki fotel ale mobilny - w opcji do pracy przy komputerze, czyli do pisania na forum ;-))

Pozdrawiam.

Ł.A. Woman

Gość

(Konto usunięte)

A ja mam coś takiego :)

http://www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?topcategoryId=15585&catalogId=10103&storeId=19&productId=10957&langId=-27&parentCats=15585*16186*16188

Nie dość , że można siedzieć to jeszcze leżeć na siedziąco no i leżeć :)

Normalnie wpada się w niego jak na jakiejś reklamie a na dodatek super pułapka basowa.

Do tego jeszcze podnóżek...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja zwrócę uwagę na inną rzecz - najlepiej słychać dźwięk z głośników w takim położeniu, że siedzimy bardzo wygodnie albo prawie leżymy, całe plecy podparte, ale u góry oparcie jest tylko dla głowy, a więc za uszami nie ma bezpośrednio płaszczyzny mebla, przez co nie ma wrażenia akustycznego, jakby tuż za głową była ściana. tak jak głośniki, tak i uszy potrzebują trochę powietrza. więc najlepszy byłby wygodny fotel z podgłówkiem, ale w życiu nie widziałem czegoś takiego w sklepie

fotele dentystyczne mogą być pewną inspiracją w tym wypadku ;)

neutralny-

takie fotele są (o ile dobrze Ciebie zrozumiałam) z tym, że są to raczej fotele produkowane z przeznaczeniem do pracy. Można je jednak zamawiać w opcji na stopkach, bez kółek i od biedy taki fotel może uchodzić za audiofilski ;-)

Za ergonomię każdego z przedstawionych na zdjeciach foteli mogę ręczyć. W każdym siedziałam :)

Pozdr.

PS

Wydaje mi się, że gdzieś w ofercie jakiejś firmy widziałam taki fotel stricte "domowy" z fragmentarycznie umieszczonym zagłówkiem. Spróbuję poszukać

Ukryta Zawartość

post-4239-100004982 1170287703_thumb.jpg

post-4239-100004983 1170287702_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ł.A. Woman

foxbat-

Nie wiem gdzie mieszkasz, ale zajrzyj po prostu do najbliższego sklepu z meblami biurowymi i poszukaj produktów firmy Bejot, ale w Polsce są co najmniej jeszcze trzy firmy produkujące całkiem niezłe fotele.

O sofach i fotelach mogłabym bardzo dużo i długo, ale nie chcę was zanudzać ;-)

Pozdr.

Ł.A. Woman

Tak patrzę i prawie wszyscy proponują fotele wysokie (czyli z oparciem głowy), raczej skórzane (nie wnikam czy skóra naturalna czy sztuczna). Sam mam w tej chwili Poanga z Ikei, ale tak jak ktoś powyżej nie uważam go za szczególnie komfortowego - na pewno jest niezły jak na swoją cenę (sam fotel kosztuje 2 stówki, zestaw poduszek z linka podanego wyżej jest jednym z droższych chyba - a zaczynają się ceny od 99 złotych).

Ja natomiast jestem raczej tradycjonalistą i zamiast super miękkich skór preferuję siedziska materiałowe sprężynowane i - co moim zdaniem ważne w przypadku słuchania muzyki - niskie oparcie, czyli uszy nie zasłonięte z tyłu. Zasłonięcie uszu na pogłos chyba dosyć istotnie zmienia scenę, nie uważacie? W najbliższym czasie planuję zakup czegoś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nie jest to może i luksus, ale jest wygodne, mi się podoba wizualnie i raczej dobrze spełni swoje zadanie.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.