Skocz do zawartości
IGNORED

Balcerowicz musi zostać

kubedes

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/25266-balcerowicz-musi-zosta%C4%87/

Nie, nie podpiszę się. Sprawa od której zaczął się ten etap sporu do tego wcale nie jest jednoznaczna i bynajmniej nie tylko zwolennicy braci Kaczyńskich skłonni są w nim przyznać rację rządowi. A bilans jego dokonań nie wypada według mnie pozytywnie. Wręcz przeciwnie.

Silny pieniądz jest tylko jednym z elementów silnej gospodarki. Niekoniecznym do tego, a czasem wręcz szkodliwym i przeszkadzającym. Dziwna zresztą rzecz, że mimo sporych z tym doświadczeń dalej to może funkcjonowac jako dogmat.

Krótko: każdemu, kto wątpi w osiągnięcia Balcerowicza, proponowałbym pomieszkanie przez kilka miesięcy np. na Białorusi czy Ukrainie. Tam żadnych Balcerowiczów nie było - jakie są skutki, każdy widzi. Ot, do przemyślenia.

W wielu kwestiach Balcerowicz ma racje a najbardziej w tym, ze zla wiedza jest gorsza od niewiedzy. Tak sie sklada, ze Ci ktorzy go najzacieklej krytykuja, nie rozumieja zupelnie mechanizmow ekonomii nie mowiac juz o socjologii... Czy myslicie, ze "terapia szokowa" nie byla uzasadniona socjologicznie?

Udowodnijcie, ze Balcerowicz jest winien za stan rzeczy, a nie zaniechania pozniejszych ekip i wplyw czynnikow zewnetrznych. Acha, i zrobcie to NIE MYLAC OPINII Z FAKTAMI. Jak patrze z dystansu na te cala zawieruche z PiS to naprawde mysle sobie, ze straszna zaraza dopadla nasz kraj. Najgorsza zaraza od 1989r.

To ty mieszkałeś na Białorusi, Ukrainie?

Słyszałem, że Balcerek oponował przeciw niektórym pomysłom które jemu się przypisuje, a przeforsowali je inni ekonomiści.

Teo czy ty nie żyłeś w komunie za długo? Bo prezentujesz typowo biało- czarne myślenie. Jak nie Balcerek, to biegun przeciwny OBIEGOWEGO wyobrażenia o Balcerku. Polska to duży kraj, jest tu dużo mocnych a subtelnych ekonomistów. Szefowie banków centralnych się zmieniają, naprawdę nie odchodzą w sosnowej jesionce.

• Redaktorzy

Rafale, oczywiście, to twój podpis i ty o nim decydujesz. Ja podpisałem, po pierwsze dlatego, że w Polsce ze słabym pieniądzem juz żyłem, i dziękuję. Może i słaby pieniądz jest dobry dla gospodarki (w pewnych, wąskich granicach), ale za to jest koszmarem dla tych, którzy odbierają w nim pensje.

Natomiast drugi powód, dla którego podpisałem ten list, jest taki, że nie wierzę, że Kaczyński czy ktoś tam z PiS ma naprawdę szczególną pretensję do Balcerowicza, a przedtem Kwaśniewskiego, a przedtem do gazet, a jeszcze przedtem do prawników. To są wyłącznie posunięcia taktyczne z dziedziny psychologii tłumu, zmierzające do utrzymywania nastrojów w takiej temperaturze, jaką Kaczyński uważa za stosowną.

Wczoraj K. powiedział, że zgłosi wniosek o samorozwiązanie parlamentu. Skomentowałbym to tak: pomimo że Kaczyński ogłosił, że zaproponuje rozwiązanie parlamentu, nie da się całkowicie wykluczyć, że to zrobi. Właśnie taki mam obecnie stosunek do szumnych zapowiedzi, jakich to rzeczy rząd i PiS jutro nie dokona. Zamiast postawić Kwaśniewskiego przed trybunałem, mówiło się bardzo głośno, że się go postawi. Zamiast przykręcenia śruby mediom, mówiło się bardzo głośno (poprzez te same media), że się to zrobi. Zamiast postawić Balcerowicza przed sądem za jego (podobno) bezprawne działania, mówi się głośno, że się to zrobi. Przy czym za każdym razem na tapecie jest tylko jedna sprawa, która jest następnie zasłaniana przez sprawę następną, i cichcem porzucana. Teraz obiektem jest Balcerowicz, ale za tydzień-dwa pojawi się na przykład występny lekarz-morderca. I tak do wyborów. Dla mnie to są tylko tanie sztuczki.

jak ktoś chce poprzeć Balcerowicza to tutaj lepiej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przyjdzie taki czas że nastęne pokolenie Balcerkowi pomnik postawi ,ale jak to mówia, będzie już za pózno, jak to w tym kraju bywa- bo jeszcze pare rządów Kurdupli i wszyscy będą z nostalgią wspominac Balcerka (jak teraz niektórzy komunę).A swoja drogą trzeba mieć charakter żeby strzymać nieustanny 15 letni atak kmiotów typu leeper,zawisza,pęk ,giertych ,rydzyk i pary podobnych znawców .

pieprzyć można dużo za i przeciw...

ważne są krótkie fakty - ja podpisałem ZA i to jest mój wybór.

Nie agituję ZA i ne agituję PRZECIW - niech każdy wybiera za siebie - tak jak nam rzecze napoleon pisu - niech wygra najdemokratyczniejsza instytucja - WYBORY...

pozdrowienia

muzyka łagodzi obyczaje

Podpisałem się już wcześniej, z pełnym przekonaniem. Doskonale ciągle pamiętam ocet na półkach, chrupiące bułeczki ministra Krasińskiego, banknoty o nominale 2 000 000 i jaszcze parę rzeczy. Mam uznanie dla Balcerowicza za konsekwencję w realizacji jakżesz niepopularnego programu, za to, że ze spokojem znosi napaści tłuszczy i niueuków.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest niemedialny i niepopularny, że przydało by mu się, dla dobra jego samego i dla pozyskania zwolenników, trochę medialnej ogłady i cieplejszego wizerunku, trochę uśmiechu itp. Choć może nie do tego stopnia, aby sie miał upodobnić np. do pana Marcinkiewicza. Jednak szef banku centralnego to nie pajac....

Podpisałem się również jak tylko zobaczyłem, że taka akcja się rozpoczęła.

Balcerowicz jest symbolem pewnych przemian tak jak Wałęsa.

Kto nie pracuje ten błędów nie popełnia...!!!!

A PISIORY (PISIOR - to Prawo i Sprawiedliwość i Ojciec Rydzyk) tylko krytykować potrafią i szukać winnych.

Niech zaczną budować wreszcie tą IV Rz.

Na razie budują państwo policyjne.

Za parę lat wyjdzie kto miał rację

Też jednak podpisałem. W obronie mniejszego zła. Jeżeli na nikoko bardziej liberalnego nie można liczyć...

A zewsząd grozi populistyczne dyletanctwo...

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Przeciez Qubric sie juz wpisal: "BALCEROWICZ MUSI ODEJŚĆ! (i na nic piski udeckich elit, .)"

I Dudi nie zapomnial: "OBROŃCY III RP - ELYTA Z GRUBEGO JELITA (żałosne sierotki po UD/UW, .)"

Sa tez inni: "Burak Halhalek (Pies, A ch** wam do tego)", to od nas?

Dzialacze polityczni nie powinni miec bezposredniego wplywu na nasze pieniadze. Kaczynscy bardzo jasno pokazali jakie sa ich priorytety i wizja Polski. Udalo sie im wprowadzic atmosfere gniewu i chamstwa. Wiem, ze jest w Posce ogromne bezrobocie i bieda, ale obwiniac Balcerowicza za to to czysta demagogia. Ani becikowe ani dodrukowanie pieniedzy nie zmieni tego faktu. Uwazam, ze jedynya droga to wzrost gospodarczy, tworzenie nowych miejsc pracy, stabilna zlotowka ktora zacheca otwieranie nowych przedsiebiorstw. Nie ma innej drogi, jezeli PIS uwaza, ze przez reczne sterowanie rynkiem, bankami, lekarzami, prawnikami, mediami stworzy atmosfere zachecajaca do nowych inwestycji zwiekszajacych ilosc nowych miejsc pracy, po prosu nas oszukuje.

Jezeli PIS opiera sie na Ojcu Redaktorze z jednej strony a na Lepperze i Giertychu z drugiej po to by realizowac swoja wizje Polski, dziekuje przeczakam az minie ptasia grypa. Bede robil co moge by ich epidemia nie trwala dlugo.

Każdemu z podpisujących apel życzę osobnej bezludnej wyspy i spędzenia na niej kilku lat w wyłącznym towarzystwie Leszka Balcerowicza i jego silnego pieniądza.

Co do mnie, to wołałbym dostać sto batogów, niż go podpisać.

Jak tam Jozwa, ćwiczyłeś już dzisiaj plucie zza węgła i szybką ucieczkę?

A ja nie lubię jak ktoś staje pomiędzy mna a adresatem listu i wymyśla mi (nieporadny, grafomański i nadęty) tekst wg swojej estetyki i wyobrażeń oraz, co gorsza, poglądów. Potrzebuje adres mailowy czy jakikolwiek skuteczny do Balcerowicza. Napiszę co myślę bezposrednio. Tak samo jak listów nieorganizowanych peewnie nie przeczyta. Ale może jednak taki list indywidualny, o indywidualnej treści, ktoś z jego ludzi otworzy. Chyba, że chodzi nie o treść, ale o liczbę listów...

Teo, 19 Mar 2006, 10:48

Krótko: każdemu, kto nie wątpi w osiągnięcia Balcerowicza, proponowałbym pomieszkanie przez kilka

miesięcy np. w Holandii czy Kanadzie. Tam żadnych Balcerowiczów nie było - jakie są skutki, każdy

widzi. Ot, do przemyślenia.

Ale sobie lubicie słodko bździeć. Jak to wam podnosi poczucie wartości :)

Powinno być nie - "Balcerowicz...", tylko - "Po pierwsze, GOSPODARKA - GŁUPKI!"

Bo na razie mamy kolejną polską wojnę na hasełka, marsze pod sztandarami i stawianie pomniczków. Listy poparcia, pioseneczki i wierszyki (za oraz anty).

Czyli normalny wylew intelektualny "polaczków myślących". Organizowany na rzecz tych którym najbardziej zalezy brać pensje urzedniczą 42tys. miech w miech za pierdzenie w stołek (plus dodatki i inne benefity) oraz Radę Polityki P...-bezradnych - bioracą co miesiąc pensję o wartości Chryslera C300.

Niby poważni ludzie tu piszą, a zamiast myślenia, produkują tylko jakieś szlochy spazmatyczne strych pierdzieli którzy pamiętają jeszcze słowo "altzheimer" i "balcerowicz". Pierwsze dlatego że czesto słyszą od lekarza a drugie, bo je w koło powtarzają i odmieniają przez wszystkie przypadki (jak się im popieprzy w głowach jeszcze bardziej, to się do niego zaczną modlić :)))

Łolaboooga co to bedzie panocki, strasne casy nadchodzą Balserowica juz nie bydzie z nami łolaboooga! Laboga!!! Pinendze bedom drukowali jak popadnie, łocet w sklepach siem tylko zostanie i kolejki po srajtasme! Łolaboga, laboga!!! I kto nas wyratuje, kto nas skazać kaze na dobrobyt! Nikt inny! Ino Balserowic jeden! Opoka i staznica nasa najswientsa, wiecnie zywy towazys Lesek, czcigondy ociec narodu, słonce nasze i syn karpat... łolaboooga!!!

PS. Forum to ciekawe miejsce. Tutaj taki np. Jozwa nie wstydzi się chwalić swoją niewiedzą i jeszcze jest z tego dumny znajdując sporo podbnie jak on chromych w myśleniu :)))

inżynier, 19 Mar 2006, 16:32

Nie "był", tylko cały czas jest. I żadego Balcerowicza nigdy tam nie było, bo ekonomiści liberalni sami zmieniali swoje nietrafne poglądy (lub spływali z pradem czasów).

PS. Wiesz że w Monaco nie wolno zwolnić pracownika? Kazda rodzina z dzieckiem dostaje równowartość dobrej tamtejszej pensji co roku na wyprawke szkolną.

Balcerka im tam trzeba wysłać bo bez niego na pewno nie mają silnego pieniądza i wolnego rynku. Balcerek jest jak Skała! I jeszcze go tam z Tuskiem odstawić - on będzie kielnie w dłoni trzymał i łatał wszelkie wyrwy w tej skale poczynione przez ząb czasu :)))

W każdym razie nie może być cienia wątpliwości; propozycja PIS-u rozpisania na wiosnę wyborów parlamentarnych, jest kolejnym niezbitym dowodem na antydemokratyczne zapędy braci Kaczyńskich. Szczęściem ludzie prawi, bezinteresowni i kochający bliźnich, gotowi nawet umrzeć za demokrację, z Donaldem Tuskiem, Stefkiem Niesiołowskim. Jankiem Marią nomen omen Rokitą i Hanią Gronkiewicz na czele, dali tym niecnym, podstępnym machinacjom stanowczy odpór.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.