Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki samochód kupić?

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

To ja moze podlacze sie pod ten watek z pytaniem do uzytkownikow Forda Focus...interesuja opinie na temat rocznika 2002 diesel...czy ktos taki posiada i zechcialby sie podzielic...wrazenia ogolne, awaryjnosc, na co zwracac uwage przy kupnie itp???

Mag

zyzio

"...ale sam sobie je prostowałem - ostro hamując z wysokich prędkości - naprawdę..."

A za Tobą to wszyscy sobie je krzywili :-D

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Wszystko zalezy od auta, VW Polo na wentylowanych Brembo stawalo prawie w miejscu, z kolei Focus lepiej sprawowal sie na oryginalnych fordowskich.

Z innej bajki: zarowki do Focusa polecam tylko fordkowskie lub Philipsy, Focus ma za wysokie napiecie z alternatora (kazdy) i inne starczaja na 2 miesiaca.

A tak w ogole polecam Focusa w starej budzie, naprawe zajebiste autko jezeli chodzi o prowadzenie sie, zwykle 1.6 100 konne leci w nim bez zajakniecia 210 (znajmomy nową vectrą z turbodieslem ktoremu odjechalem sprzed nosa był święcie przekonany że go robie w konia i mam go jakos stuningowanego ). Poza tym autko spisalo sie na prawie na medal przy dzwonie i to najgorszym z mozliwych czyli centralnym uderzeniu w drzwi pasazera.

Obecnie molestuje Seata Altee 1.9 TDI - swietne auto, genialnie sie prowadzi, ale twarde jak cholera (cos za cos:)) .

Minusy: plastiki w srodku moglyby byc lepsze, klekocze troche to TDI ( ale to bylo wkalkulowane), kiepska widoczmosc przez szerokie słupki.

Witam,

Rekordy w krzywieniu tarcz hamulcowych to biją Fordy, a w szczególności Mondeo. Producent nie przewidział do modelu MK I i MK II blaszanych osłon od strony półosi. Efekt jest taki, że po ostrym przystopowaniu auta, i wjechaniu w kalużę natychmiastowemu zdeformowaniu ulegają tarcze. Na gwarancji wymieniłem już drugi komplet w ciagu 5 miesięcy.

Panowie, zgadnijcie w jakiej cenie jest komplet przednich klocków hamulcowych do Renault Safrane 3.0 V6 Bi-Turbo ??? Mowa oczywiście o serwisie.

Interesujaca jest roznica pomiedzy USA i EU dotyczaca nie tylko wieloletniej gwarancji, ale tez rownie dlugiego gratisowego serwisu i wymiany czesci zuzywalnych. W USA praktycznie wiekszosc samochodow jest objetych 3-5 letnia gwarancja oraz bezplatnymi przegladami i darmowa laweta przez 1-4 lat w wypadku awarii uniemozliwiajacej operacje samochodu. Niektore marki oferuja w ramach w/w programow wymiane klockow, tarcz hamulcowych, wycieraczek, wszystkich plynow przez okres 4 lat lub 80tys km. 10 letnia gwarancja na korozje jest czesto spotykanym standardem. Odbiorcy w EU powinni domagac sie takich samych ofert.

U nas diochodzi jeszcze kwestia egzekucji praw wynikających z gwarancji - teoretycznie 2-letnia gwarancja "na wszystko" załatwiana jest przez "niewłaściwą eksploatację", "normalne zużycie" itp itd.

Tak czy inaczej - samochody schodzą na psy.

Pozdrawiam

Właściciel (bez)awaryjnej Toyoty.

Dziękuję za sugestię Jazz. Też sądzięłm, że cena tych klocków nie przekroczy 1000 pln. Jednak w serwisie kosztują one 2990 pln z VAT. Są to chyba najdrożesze klocki hamulcowe jakie widziałem.

Pozdrawiam,

zupelnie oszaleli...

BTW, do hondziarzy - honda robi darmowe przeglady wszystkich bardzo starych i tych calkiem nowiutkich hond, akcja sie niedlugo konczy, warto sie przejechac jak gdzies macie dealera niedaleko.

>paulinka, 31 Maj 2006, 11:49

>...honda robi darmowe przeglady wszystkich bardzo starych i tych calkiem

>nowiutkich hond, akcja sie niedlugo konczy, warto sie przejechac jak gdzies macie dealera niedaleko.

To fakt - z tego co sie zorientowałem niektóre serwisy ASO robią na wiosnę akcję pt. "darmowe przeglądy". Ja osobiscie zaprowadziłem swoją "ślicznotkę" (AR 156 2.4 JTD) do aso - nic wielkiego nie zrobili (amory, hamulce, wydech, opony itp.) przy okazji chcieli mnie trochę naciagnąć ale mimo wszystko warto bo za friko.

Pozdrawiam

Audiofil, nie przecze, ze dzielisz sie z nami rzeczywistymi zadanymi oplatami, ale ta cena jest po prostu niewiarygodna. Obecnie kupuje bmw z zamiarem wyslania go w przyszlym roku na stale do Polski. Oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze zarowno gwarancja jak i oferowany 4-letni serwis pojda do kosza, poniewaz nie sa honorowane w Europie, ale z drugiej strony jezeli oplaty beda w podobnej skali j/w, pozostaje mi zawsze opcja odeslania fury do stanow, za cene.....klockow w Renault.

Generalnie wszystkie francuzy maja tak, ze czesc do rzadkich luksusowych wersji kosztuja majatek, znajomemu za pneumatycznie regulowane teleskopy do 607-mki zaspiewali ponad 2000 zl...za sztuke ;)))).

Dlatego tez mozna te auta uszkodzone (uszk. silniki, skrzynie lub osprzet) i calkiem mlode roczniki kupic za grosze na zachodzie.

Podobnie sprawa sie ma z Lancia. Kappę w topowej wersji kilkuletnia dostaniejsz juz za 30% ceny nowego auta. Kwestia znalezienia warsztatu, ktory wie jakie czesci w kappie sa identyczne z czesciami do Fiatow i ew. dostepu do szrotu gdzie takie ew, maja. Bo ceny w serwisie Lanci rowniez ksiezyc.

Gwoli rozweselenia.

1. Wiecie czemu wlasciciele BMW sa lysi ? Bo pytali sie w serwisie BMW o ceny oryginalnych czesci ;)

2. A dlaczego wlasciciele Alfy Romeo nie mowia sobie dzien dobry rano ? Bo wczesniej widzieli sie w serwisie ;)

Co do egzekucji braw w Polsce nie jest tak zlke, tylko trzeba sie o wszystko wykłócać.

W Focusie na OPG wymienili mi katalizator (chociaz jest z niej wyłaczony), w Moneo koledze rowniez na OPG wymienili łacznik stabilizatora. Oczywiscie wszystko po wykłóceniu, na dzien dobry wysyłają na drzewo.

Audiofil

Ceny klocków do R.Safrane-Intercars,w sklepikach niezależnych kupisz o jakieś 20-30% taniej:

ATE

13.0460-2983.2 13.0460-2983.2 208,58 zł >9

13.0460-2983.2 13.0460-2983.2 208,58 zł >9

13.0460-4957.2 13.0460-4957.2 132,98 zł 1

13.0460-4957.2 13.0460-4957.2 132,98 zł 1

DELPHI

LP1252

LP1524 LP1524 115,00 zł 0

LP1744 LP1744 153,07 zł 0

LP788

FERODO

FDB406 FDB406 153,29 zł >9

FDB878 FDB878 117,27 zł >9

FDS406 FDS406 406,85 zł 0

TAR406 TAR406 108,46 zł >9

TAR878

LPR

05P427

05P445

05P738

05P914

LUCAS

GDB1030 LUC GDB1030 140,73 zł >9

GDB1041 LUC GDB1041 106,31 zł >9

GDB1405 LUC GDB1405 184,78 zł 7

ROULUNDS

492681 RL492681 70,75 zł >9

625581 RL625581 63,55 zł 9

688981 RL688981 120,79 zł >9

TEXTAR

20315 150 0 4

20410 150 0 5 T424 20410 15,0 0 5 T424 141,85 zł 1

21388 183 2 5 T424 21388 18,3 2 5 T424 153,67 zł >9

23172 183 1 4 T4115 23172 18,3 1 4 T4115 162,19 zł >9

VALEO

597135

598055 VAL598055 106,70 zł 0

598061 VAL598061 108,46 zł >9

Dziękuję za sugestię. Jednak żaden z wymienionych kompletów nie dotyczy modelu V6 Bi-Turbo. Wszystkie źródła katalogowe podają, że pasują również kolcki standardowe. Niestety, prawda jest inna. Cena wprawiła w zakłopotanie samych pracowników serwisu. Po telefonie do Francjii wszystko się wyjaśniło. W cenniku nie było błędu. 2990 pln jest nadal aktualne.

Pozdrawawiam,

• 6 miesięcy później...

Komfortowym i szybkim samochodem moze byc np. taka Mazda jak moja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Może zwinna terenóweczkę dla Ojca Dyrektora?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>tomek7776

>MS3

A jak z awaryjnoscia i "zuzywaniem" sie - nowych Mazd ?

W swojej 323D od 16 lat tylko wlewam raz na jakis czas paliwo,

przekrecam (raz !) kluczyk - i jade ! NIGDY, ZADNEJ - AWARII ! :))

Pzdr

Ukryta Zawartość

polecam AR GT

wymagająca to marka ale daje ogromną frajdę kierowcy

to kolejna moja alfa

Ukryta Zawartość

@ Vlad

Auto jest ponad roczne (wrzesien 2005 - nowe zakupione w salonie). Ma przejechane 18 tys. kilometrow i zadnej nawet najmniejszej usterki. Wczesniej mialem VW Polio i Fiata Bravo, ale ten samochod jest bez porownania lepszy, Absolutnie bezstresowy srodek lokomocji [do tego piekny, szybki i wygodny :) ].

Pozdrawiam

>MS3

No to zycze Ci, co najmniej takiej satysfakcji i zadowolenia z autka,

jaka ja mam, przez 16 lat uzytkowania swojego ! :)

Mnie do zakupu sklonila m.in. fascynacja swietlistym Bogiem Iranczykow - Ahura Mazda ! :))

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.