Skocz do zawartości
IGNORED

tuning cd arcam7se

gabler

Rekomendowane odpowiedzi

załączam fotki mojej Yamahy. Jakość jak z Siemensa M65. Obecnie za stabilizatorami w zasilaczu opampów siedzą nie po 2x FC 47uF , a po jednym LXY Nippona 470uF i jest o wiele, wiele lepiej... a AD797 ... to co robiaw połaczeniu z AD8066 w tym CD... to poprostu zapiera dech w piersiach ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3694-100002366 1170291724_thumb.jpg

post-3694-100002367 1170291723_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kurcze blade znowu się podjarałem twoim opisem , sam planuje zamówić ad 8066 narazie wsadziłem opa2604 .

U mnie operacyjny jest podwujny ,zasilanie 18v , czy można to jakoś pożenić z ad 797?

tak, można ... musisz zbij napiecie do +-10V, bo AD8066 w SOIC choćkatalogowo ma max. +-12V, to na +-12V się grzeje i to mocno. a jesli chodzi o AD797 to musisz zrobićtak jak ja, po 2 na strone naspecjalnej przelotce.

AD797 też ma max. +-12V. Wielu ludzi mi mówiło że AD są o wiele lepsze od BB... pożycze moze kiedyśod tdrozda jakieś BBki i porównam, ale cudu się nie spodziewam :)

Podobno AD8620 tez są rewelacyjne, mam 2 sztuki, ale przelotek mi zabrakło :(

Co do wymiany na LXY zamiast FC, to tak jak mówiłem... wrażenie że FC wyostrza i robi dzwięk do bólu analityczny ... LXY uspokoił wszystko, dzwięk nabrał głębokości, spokoju, nie stracił na detaliczności i stereofonii. Szczególnie niska średnica stała się pełniejsza. Na głębsze odsłuchy nei mam czasu bo mature mam :P ale CDk juz od 2 dni stoi w pokoju odsłuchowym i chodzi 24h/dobe bo mi się nie chce czekać aż się wygrzeje przy słuchaniu muzyki :)

analogi to bardzo dobre ale wredne typy

przy wysokim zasilanu kolo 15 V robia sie niestabilne i lubia psocic

pozatym nie w kazdej aplikacji chca poprawieni chodzic lubia sie wzbudac ( u mnie w soniaku nie chca chodzic dobrze)moze jak zrobie dodatkowe zasilanie sekcji analogowej to sie zmieni

>gabler, 5 Maj 2006, 23:19

Daj w zasilanie ze dwa LEDy szeregowo (oczywiście w plus i w minus).

Przy okazji weselej scalaczkom w srodku będzie :-).

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Gabler ... a co za problem zrobic osobne zasilania opów ?? ja bym Ci to polecił, bo jeśli zagladniesz do data sheetów opampw, to większość z nich najlepiej działa w przedziale +-8 do +-12V... chodzi mi o najmniejsze zniekształcenia i takie tam inne pierdy... poza tym osobne zasilanie nawet w mojej Yamaszce przyniosło znaczną poprawe brzmienia. Także ... polecam gorąco ...

a pomysł z diodami jest chyba mało dobry, bo półprzewodnik w miare nagrzewania zmienia swoje parametry, sama dioda led będzie siała ... a chyba nie problemem jest na te +-18 V załozenie choćby głupiego L7812/L7912 no nie ?? ale i tak jestem za osobnym zasilaniem ...

Według tego co widzę na płycie cd to zaslanie analogu jest osobne , dlatego dołożyłem osobny trafok toroidalny 2razy 18v bo wcześniej wszystko było zasilane z jednego .To może łatwiej było by wymienić stabilizatory i dać nowy trafok z niższym napięciem.

>wovo, 6 Maj 2006, 08:42

>a pomysł z diodami jest chyba mało dobry, bo półprzewodnik w miare nagrzewania zmienia swoje

>parametry, sama dioda led będzie siała ... a chyba nie problemem jest na te +-18 V załozenie choćby

>głupiego L7812/L7912 no nie ?? ale i tak jestem za osobnym zasilaniem ...

Też jestem za stabilizatorem, ale:

-miało być prosto

-do "zbicia" są pojedyńcze wolty jak rozumiem

-nie wiem, czy ledy tak szumią, na pewno mniej od Zenerów

i zą używane jako źródło nap. np w zasilaczach generatorów

typu Jocko Clock

-termiczny wpływ na parametry możemy chyba pominąć ze względu na

symetrię i bardzo duży PSRR współczesnych opampów.

W każdym razie spróbować można, kosztuje niewiele :-)

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

żeby zbić diodami to trzebaby dać po 3 diody

jedna dioda to koszt ok 40 gr co daje 1,40zł za diody na strone. a L78xx kosztuje 1,2zł u mnie ... coś Ci Jaro chyba te kalkulacje nie wyszły ... Stabilizator i tylko stabilizator ...

Jesli masz osobne zasilanie opampów na płycie głównej, to będziesz miałtez osobne stabilizatory do tego, wymień stabilizatory na mniejsze, albo zmień aplikacje tak, aby było +-10V. Jak nie wiesz jak to podaj symbol tych stabilizatorów.

Cholera mam trzy staby obok zasilacza części analogowej dwa LM317T a ten między nimi LM337T.

Ukryta Zawartość

post-11648-100002335 1170291776_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no ...bo tak jest ...jeden LM317 to plus ampów, a LM337 to ich minus ... i bardzo dobrze, to teraz ściagnij sobie datasheety w tych kostek i tam masz wzorki i schemaciki, poczytaj i poprostu przerób te staby z 18V na 10 V... to żaden problem, ale przemyśl 5 razu, sprawdź 3 razy, a przez odpaleniem jeszcze raz sprawdź ... jak tam coś spieprzysz to masz stary kaszane ... Aha... i dobrze jakbyś sobie wyjął OPy, w ich miejsce wstawił podstawki prezycyjne, i w momencie jak będziesz to odpalał, żeby opów nie było i miernikiem sobie sprawdzisz poprawność napięć i polaryzacji.

>wovo, 6 Maj 2006, 13:52

Z tymi cenami chyba sobie jaja robisz!

Otumanieni klienci dają sporo wiecej za kondenstory blokujące

jakieśtam zamiast jakśtam, a ty mi tu ze złotówką wyjeżdzasz?

Ja tu chłopie w tej audiofilii takie jaja widzę, że wszelki rachunek

typu efekt/nakład można sobie w buty włożyć, a ty mi pojedyńcze złotówki liczysz???

Przecież pisałem, że osobiście dałby stabilizator, ale jest taka opcja (i tu opis).

Wybacz, że tak piszę , ale wróciłem do domu po imprezie i mogę czytać i pisać, co

mnie lekko złości ;-).

pełen szacunku dla trybiących elektronikę

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Ponawiam pytanie odnośnie czasu wygrzewania się OPA2604.U mnie chodzą czwarty dzień a dżwięk jest jakłby taki trochę ostrawy , rozjaśniony.

Jak długo trzeba czekać na ostateczne brzmienie tych OPA.

to już masz ostateczne brzmienie, w niektórych aplikacjach 2604 jest trochę ostry i suchy, jakie masz kondensatory zasilające OP-y? Czy są tam boczniki z MKT/MKP? Jeśli tak to usuń, jeśli chcesz trochę więcej "ciała" wypróbuj tantale zaraz koło OP...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Wstaw za stabami LXY a przy samych opach Tantale, u mnie jest tak dobrze. A co do wygrzewania OPów ... ja tego nie słysze. Słysze różnice w zimnej i wygrzanej A klasie, ale w opach nigdy takiej nie usłyszałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.